ŠTÍTEK: horor

Album Muriel a andělé autorské dvojice Kája Saudek a Miloš Macourek.
Česká akademie komiksu rozdělila ve čtvrtek večer ceny nejlepším komiksům roku, pojmenované podle slavného komiksu Káji Saudka. Hlavní cenu převzali v Biu Oko za Svatou Barboru Vojtěch Mašek, Marek Šindelka a Marek Pokorný, kteří se vrátili ke kuřimské kauze, jež svého času čeřila veřejnou hladinu. Posledně jmenovaný vyhrál i cenu za nejlepší kresbu (téhož komiksu).

Ceny Muriel aneb Kája Saudek by měl radost

Ostatní
Filmovou kancelář, jejímž posláním je lákat do středních Čech na natáčení filmové štáby a produkční společnosti, ve čtvrtek slavnostně otevřela Středočeská centrála cestovního ruchu. Jejím vedoucím se stal někdejší poslanec Marek Černoch.
Střední Čechy - Obrázky kraje jako z pohádky? Super! A střední Čechy jako z horroru? Také fajn. A vlastně možná ještě líp; tohle zaujme i přes emoce. Dosáhnout těchto cílů je smyslem ve čtvrtek 24. ledna otevírané filmové kanceláře. Spadá pod Středočeskou centrálu cestovního ruchu a také se nachází v jejím sídle v Husově ulici v centru Prahy.
13 fotografií

Návštěvníky kraj láká i přes filmové plátno

Z okolí
HC Škoda Plzeň x HC Pardubice
Pardubice - Úvod jako z hororu a ještě horší konec. Pardubičtí hokejisté prohrávali ve 32. kole Tipsport extraligy na ledě Plzně již v 6. minutě 0:2. A se zápasem už Dynamo nedokázalo nic udělat. Ze západu Čech odjeli Pardubičtí s debaklem 1:11.

Debakl Pardubic! Kovář rozjel plzeňský večírek

Hokej
Historička a bývalá ředitelka blanenského muzea Eva Nečasová.
Blansko /ROZHOVOR/ - Dvaadvacet let byla ředitelkou blanenského muzea. Dlouhá léta pracovala také jako místní  zastupitelka a radní. Eva Nečasová z Horní Lhoty napsala několik publikací s historickou tématikou. V současnosti ji lidé znají zejména díky řadě přednášek o historii regionu Blanenska. „Po odchodu z muzea jsem později opustila také regionální politiku. Teď mám čas věnovat se svému archivu a přednáškám. A také konečně vnoučátkům. Byla jsem tak trošku krkavčí babička,“ hlásí s úsměvem Nečasová.

Nejvíce táhnou přednášky o místních hororech, říká historička Eva Nečasová

Blanensko
Páteční Filmohraní na Gymnáziu Jana Valeriána Jirsíka v Českých Budějovicích.
České Budějovice - Desítky studentů korzují po chodbách gymnázia Jana Valeriána Jirsíka v českobudějovické Jírovcově ulici, jiní jsou ve třídách a někteří přicházejí ke škole s pizzami. To není úplně neobvyklá situace, kdyby nebylo pátek kolem osmé hodiny večer. Nejedná se však o mimořádné vyučování, ale o studentskou zábavu, na kterou se těší hlavně filmoví fanoušci.

Filmohraní přilákalo na Jirsíkovo gymnázium přes sto zájemců

Českobudějovicko
Ilustrační foto.
Orlovské Kino O, fungující při Domě kultury města Orlová, slaví páté narozeniny. Oslaví je tento víkend pestrým výběrem filmů pro všechny věkové kategorie. Ve všech případech promítaných filmů se jedná o filmy nové, vzniklé v roce 2018.

Orlovské kino O slaví pět let projekcí i exkurzemi

Volný čas
Jan Kantůrek
Ve věku 69 let dnes zemřel překladatel sci-fi a fantasy literatury Jan Kantůrek. Na sociálních sítích o tom informovalo nakladatelství Comics Centrum, které s ním spolupracovalo. Kantůrkovým nejznámějším překladem je cyklus Zeměplocha od Terryho Pratchetta nebo knihy o barbaru Conanovi od R. E. Howarda.

Zemřel Jan Kantůrek, překladatel knih Terryho Pratchetta

Česko
V blízkosti šatní skříně vestavěné do ložnice obvykle zavěšujeme zrcadlo, abychom při oblékání mohli kontrolovat svůj vzhled. V malých prostorách se však stále více uplatňuje trend, umístit zrcadlovou plochu přímo na dveře skříně.
7 fotografií

Inspirace: Zrcadlová plocha v ložnici

Domácnost
V těsné blízkosti běžkařské trasy je umístěna figurína zapadlého běžkaře.
Fryšava pod Žákovou horou – Obrázek tak trochu jako z hororu se naskýtá běžkařům projíždějících okolím Fryšavy pod Žákovou horou. Ze sněhové „peřiny“ trčí nohy zapadlého lyžaře, na jedné má stále ještě připnutou lyži.

U Fryšavy lze potkat zapadlého běžkaře

Žďársko
Kresba Milana Kounovského.
Ten výjev nedostane z hlavy. Fotbalová šatna. A všude po zdech namalované číslo deset. Uprostřed tohoto zjevení muž. Nebyl mrtvý, leč jeho výraz byl prázdný. Byl duchem nepřítomen. Hlava nefungovala tak, jak by měla. „Dočista se pomátl. Když ho tu našli, jen se děsivě smál a čmáral ta čísla,“ povídala policistka.
50 fotografií

Italský horor: Letenská hrůza

Komentáře
Kresba Milana Kounovského.
Ten výjev nedostane z hlavy. Fotbalová šatna. A všude po zdech namalované číslo deset. Uprostřed tohoto zjevení muž. Nebyl mrtvý, leč jeho výraz byl prázdný. Byl duchem nepřítomen. Hlava nefungovala tak, jak by měla. „Dočista se pomátl. Když ho tu našli, jen se děsivě jen se děsivě smál a čmáral ta čísla,“ povídala policistka.

Italský horor: Letenská hrůza

Fotbal
LUCIE Slámová a police plná Kinga.
Karlovy Vary - Štědrý den se nezadržitelně blíží. Cukroví už máme napečené, ale některé dárky stále chybí. Ale co dát našim nejbližším, abychom je potěšili? Co třeba knihu? Redaktorka Deníku se ptala v místním knihkupectví, co se letos na Vánoce nejvíce prodává.

Knížka od Ježíška potěší každého

Volný čas
Ilustrační foto
Analýza, kterou si nechala vypracovat česká nezisková organizace Arnika, zjistila, že některé hračky pro děti i kadeřnické pomůcky pro ženy běžně dostupné na českém trhu obsahují potenciálně nebezpečné látky. Odborníci ve zkoumaných produktech objevili bromované zpomalovače hoření. Tyto látky se u dětí podílejí na vzniku nejrůznějších poruch soustředění nebo syndromu ADHD. 

Dárky jako z hororu. Najdou děti pod stromečkem toxické hračky?

Ekonomika