ŠTÍTEK: Hranická propast

Záběr z epizody seriálu Devadesátky věnované vyšetřování orlických vrahů a pátrání báňských záchranářů z Ostravy po jejich obětech.
/FOTOGALERIE/ Ostrava letos hostí 27. setkání hornických měst a obcí. Na počest této akce je zde do 10. září k vidění záchrannářská legenda, která má za sebou několik slavných ponorů. Hledala například oběti zločinců v orlické přehradě, kde byly nalezeny lidské ostatky v sudech. A nejen to. „Máme ale se záchranáři domluvu, že pokud by potřebovala vyplout do akce, hned ji předáme,“ vysvětluje ředitel muzea Ján Hlobil.
17 fotografií

VIDEO: Legenda v Ostravě. Hledala oběti orlických vrahů i život na dně propasti

Regiony
Záběr z epizody seriálu Devadesátky věnované vyšetřování orlických vrahů a pátrání báňských záchranářů z Ostravy po jejich obětech.
/FOTOGALERIE/ Ostrava letos hostí 27. setkání hornických měst a obcí. Na počest této akce je zde do 10. září k vidění záchrannářská legenda, která má za sebou několik slavných ponorů. Hledala například oběti zločinců v Orlické přehradě, kde byly nalezeny lidské ostatky v sudech. A nejen to. „Máme ale se záchranáři domluvu, že pokud by potřebovala vyplout do akce, hned ji předáme,“ vysvětluje ředitel muzea Ján Hlobil.
17 fotografií

VIDEO: Miniponorka pomáhala vyšetřovat orlické vraždy. Teď je k vidění v Ostravě

Ostravsko
Hranická propast pod vodou.
Hranická propast je rekordně hluboká nejen v rámci Česka, ale i co se světa týče. Nachází se v Hranickém krasu a najdete ji v blízkosti města Hranice v okrese Přerov v Olomouckém kraji. Nejhlubší propast světa možná není tak populární jako naše nejznámnější propast Macocha, ale svou hloubkou už léta přitahuje nejen turisty, potápěče, vědce a dobrodruhy, ale i sebevrahy.
13 fotografií

Hranická propast jako fenomén. Je nejhlubší na světě a stále láme rekordy

Doma
4.C byla v Teplicích nad Bečvou.
Ve škole v přírodovědě probíráme neživou přírodu, horniny a vlastnosti látek. A protože není nic lepšího, než věci vidět na vlastní oči, jeli jsme na exkurzi do Zbrašovské aragonitové jeskyně v Teplicích nad Bečvou. Když jsme si odpočinuli, posvačili, vydali jsme se na Hranickou propast, která je neprozkoumaná, ale už teď se ví, že je nejhlubší na světě. Cesta a okolí je chráněná krajinná oblast. Je to krásné a zároveň respekt vzbuzující prostředí, ale určitě to stojí za zhlédnutí.
3 fotografie

Čtvrťáci z Šafařky prozkoumali jeskyni. A vydali se i na Hranickou propast

Čtenář reportér
Potápěči vylovili polského robota z Hranické propasti.
/REPORTÁŽ/ Výstup do kopce k Hranické propasti se zdál ještě den před pokusem potápěčů o vylovení uvízlého robota jako skvělá procházka k nejhlubší zatopené propasti světa. V úterý 11. července se ale počasí rozhodlo, že cestu znepříjemní šíleným lijákem. Nicméně jsem i tak oblékl pláštěnku a vydal se za speleology zjistit, jak jejich ponor probíhá.
24 fotografií

Vylovit robota z Hranické propasti dá opravdu zabrat

Hranicko
Pátrání po dnu Hranické propasti
Robot, který se loni v září zasloužil o zaznamenání světového rekordu hloubky Hranické propasti, je stále uvězněn v jejích útrobách. Potápěčům se jej dosud nepodařilo vytáhnout, vylovení nyní plánují na březen nebo duben. Sonda rekordní hloubku 404 metrů změřila během zkoušení robota, průzkum byl poté ukončen kvůli dosažení konce vodícího kabelu. Speleologové doufají, že několikaměsíční nechtěný pobyt pod vodou robotovi neuškodí, řekl předseda České speleologické společnosti z Hranického krasu Michal Guba.
19 fotografií

Robot z rekordního ponoru je stále uvězněn v Hranické propasti

Česko
Krysztof Starnawski při hledání dna Hranické propasti
Hranice - Město Hranice slavnostně ocenilo potápěče, kteří dlouhodobě zkoumají hlubiny již světoznámé Hranické propasti. Zasloužili se mimo jiné o to, že se propast dostala loni v září na seznam obdobných útvarů jako nejhlubší zatopená jeskyně na světě. Česko-polská expedice tehdy spustila sondu až do hloubky 404 metrů. Trojice mužů zastupující Českou speleologickou společnost z Hranického krasu obdržela Cenu města, podpořit je dnes přišly desítky kolegů tří generací spjatých s výzkumem propasti, který sahá do 60. let minulého století.
19 fotografií

Hranice ocenily potápěče za dlouholetý výzkum Hranické propasti

Česko
Cenu města Hranic převzal hranický rodák a kameraman Petr Čepický
Hranice – Slavnostní a velmi přátelská nálada doprovázela ve středu vyhlášení Ceny města Hranice za rok 2016. Jejími držiteli jsou místní rodák, kameraman a režisér Petr Čepický a potápěči z České speleologické společnosti z Hranického krasu, kteří se loni v září zapsali do historie – dokázali, že je Hranická propast nejhlubší zatopenou na světě. Ocenění převzal tým v zasedací síni městského úřadu z rukou starosty Jiřího Kudláčka.
23 fotografií

Cenu města obdrželi kameraman Petr Čepický a potápěči

Hranicko
Hranická propast.
Hranice na Přerovsku chystají větší propagaci Hranické propasti, která byla po nedávném měření označena za nejhlubší zatopenou jeskyni na světě. Město jedná o využití opuštěné nádražní budovy v sousedních Teplicích nad Bečvou, kde by mohlo být informační středisko. Těžit z přírodní rarity by chtěla i sousední obec Černotín, jejíž katastr sahá přímo k propasti. Podle starosty Černotína připravuje obec opravu cesty vedoucí k propasti. Speleologové v září naměřili v propasti hloubku 404 metry, dosavadní italský rekord pokořila o 12 metrů.

Hranice chystají větší propagaci propasti s rekordní hloubkou

Cestujeme