ŠTÍTEK: humanitární pomoc

Izrael zaútočil na palestinský uprchlický tábor poblíž Rafáhu
Nejméně 21 Palestinců, z toho 12 žen, zahynulo a desítky dalších byly v úterý zraněny při zřejmě dalších izraelských úderech na stanoviště s vnitřně vysídlenými lidmi západně od Rafáhu. S odkazem na úřady v Pásmu Gazy, kde vládne radikální hnutí Hamás, to uvedla agentura AP. Proti Hamásu vede v oblasti Izrael válku od teroristických útoků z loňského 7. října. Izraelská armáda ale o několik hodin později popřela, že humanitární zónu zasáhla.
5 fotografií

Další mrtví v humanitární zóně u Rafáhu. Izraelská armáda útok popírá

Svět
Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon uvolňující dodatečných 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu Kč) na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny a zemí v regionu. Dokument zároveň uzákonil další výdaje ve výši přes 30 miliard dolarů na podporu Izraele, asijských partnerů či na humanitární pomoc ve světě a potvrdil přijetí opatření, které by teoreticky mohlo příští rok vést k zákazu sociální sítě TikTok ve Spojených státech.
14 fotografií

Biden podepsal dodatečnou podporu Kyjeva. USA obnovují vojenskou pomoc

Svět
V Gaze panuje humanitární krize.
Statisíce Palestinců podle britského diplomata, zástupce generálního tajemníka Organizace spojených národů (OSN) pro humanitární záležitosti a koordinátora pomoci při mimořádných událostech Martina Griffithse hladoví. Humanitární pomoc se kvůli válce navíc nedostává na potřebná místa. Světové organizace požadují otevření nových koridorů a zajištění bezpečí jak pro Gazany, tak humanitární pracovníky.   

V Gaze se prohlubuje humanitární krize. Statisíce lidí hladoví, upozorňuje OSN

Svět
Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás
Izrael očekává, že na základě dohody o čtyřdenním příměří získá ve čtvrtek zpět první rukojmí, které zadržuje radikální palestinské hnutí Hamás. Podle agentury Reuters to dnes řekl ministr zahraničí Eli Kohen, který odmítl potvrdit dřívější zprávy, že proces začne v pět hodin ráno místního času (04:00 SEČ). Podle egyptské státní televize vstoupí příměří mezi Izraelem a Hamásem v platnost ve čtvrtek v deset dopoledne místního času (09:00 SEČ).
8 fotografií

Schváleno. Izrael se s Hamásem dohodl na příměří výměnou za propuštění rukojmích

Svět
Hlídky izraelské armády s tanky a obrněnými vozidly
Izraelská armáda za uplynulý den zasáhla v Pásmu Gazy na 450 cílů, které byly součástí vojenské infrastruktury radikálního palestinského hnutí Hamás. Podle serveru The Jerusalem Post o tom v neděli ráno informoval armádní mluvčí. Armáda rovněž zesílila na severu Pásma Gazy pozemní operaci, do níž se zapojily další jednotky. Jeden izraelský voják při ní utrpěl vážné zranění, uvedl mluvčí.
8 fotografií

Izrael v Pásmu Gazy za 24 hodin zasáhl na 450 cílů Hamásu, tvrdí armáda

Svět
Hořící objekt po přímém zásahu v izraelském městě Gedera, 7. října 2023
Prezidenti a premiéři členských zemí Evropské unie na summitu podpořili právo Izraele na sebeobranu a vyzvali k rychlému a bezpečnému přístupu humanitární pomoci k těm, kteří ji potřebují, mimo jiné prostřednictvím humanitárních koridorů a přestávek pro humanitární účely. Vyplývá to z textu společných závěrů, na kterém se státníci v Bruselu po několika hodinách jednání shodli. Shodu potvrdila mluvčí předsedy Evropské rady Charlese Michela.
43 fotografií

Lídři EU podpořili na summitu Izrael. Vyzvali k humanitárním přestávkám

Svět
Domy v Pásmu Gazy zničené izraelským ostřelováním
Kamiony s humanitární pomocí, které několik dní čekaly na Sinajském poloostrově, přejely přes hraniční přechod Rafáh z Egypta do Pásma Gazy. V palestinském Pásmu Gazy, které Izrael od 7. října masivně bombarduje v odvetě za útok hnutí Hamás, se zhoršuje humanitární krize, a místní obyvatelé podle humanitárních organizací dodávky pomoci nutně potřebují. Není však jasné, jak dlouho zůstane přechod otevřen. Izrael souhlasil s tím, že v sobotu do Gazy vpustí 20 nákladních vozidel. 
43 fotografií

Přechod Rafáh se otevřel. Humanitární pomoc z Egypta zamířila do Pásma Gazy

Svět
Izrael odpověděl na útoky Hamásu ostřelováním Pásma Gazy
Izrael také v noci na pondělí pokračoval v útocích na Pásmo Gazy a jih Libanonu, kde míří na cíle radikálního hnutí Hizballáh. Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) mezitím podle serveru BBC News varoval, že zásoby pohonných hmot v nemocnicích v Gaze vydrží jen 24 hodin a pak budou zdravotnická zařízení bez elektřiny, což ohrozí tisíce pacientů na životě.
43 fotografií

Izrael pokračuje v útocích na Gazu a Libanon. Humanitární situace se zhoršuje

Svět
Pracovníci ACHO vyrazili v minulém týdnu na Ukrajinu.
Z cesty po válečným konfliktem zasažené Ukrajině se před pár dny vrátilo několik pracovníků Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO). Jednali tam s dlouhodobými charitními partnery o další humanitární pomoci a navštívili například města Irpiň, Buča, Lvov, Bortnyky, Charkov nebo Kyjev. Všude se setkávali se s velkým vděkem místních Charit a obyvatel, kterým se dostalo pomoci od dárců z České republiky.
23 fotografií

Všude obří vděk za pomoc z Česka, poznal olomoucký tým charity na Ukrajině

Olomoucko
Plzeňský kraj dovezl na Ukrajinu další humanitární pomoc.
Sanitní vůz Volkswagen Transporter T5, elektrocentrály Herkules HSE 3500, mikrovlnné trouby, varné konvice, karimatky, deky, izoterické fólie a zdravotnický materiál, dopravili v pondělí 25. července 2022 představitelé Plzeňského kraje v čele s hejtmanem Rudolfem Špotákem do Ivano-Frankivské oblasti na Ukrajině, s níž kraj navázal spolupráci.
4 fotografie

Kraj dovezl na Ukrajinu další humanitární pomoc

Plzeňsko
Setkání s pracovníky a dobrovolníky kteří se podíleli na humanitární pomoci.
Někdy zapomínáme na to nejslušnější, nejdůležitější, nejjednodušší a zároveň to nejpodstatnější. Poděkovat. Za dobré slovo, za pečlivě odvedenou práci, za fakt, že lidé neztratili svou lidskost. Starosta města Příbram, Jan Konvalinka a ředitel Centra sociálních a zdravotních služeb města Příbram Tomáš Cipra ve čtvrtek 23. června v Junior klubu poděkovali. Všem těm, kteří pomáhali s humanitární pomocí a se zvládnutím přívalu uprchlíků z Ukrajiny.
9 fotografií

Příbramský starosta poděkoval těm, kteří pomáhali s humanitární pomocí

Čtenář reportér
Severokorejský vůdce Kim Čong-un na záběru z televizního vysílání ze 12. května 2022
Severní Korea poprvé oficiálně přiznala výskyt covidu-19 v zemi a vyhlásila celostátní lockdown. Dosud severokorejské úřady výskyt nemoci na svém území popíraly. Státní média informovala, že v metropoli Pchjongjangu byla zjištěna subvarianta vysoce nakažlivé koronavirové varianty omikron. Počet nakažených však nesdělila, uvedly zahraniční agentury. Svému severnímu sousedovi už nabídla humanitární pomoc Jižní Korea.
5 fotografií

Severní Korea poprvé oficiálně přiznala výskyt covidu-19. Vyhlásila uzávěru

Svět
Do Česka přijel kyjevský ženský fotbalový tým, trénovat bude poblíž Pardubic
Osmnáct členek ženského fotbalového týmu FC Ateks Kyjev přijelo v neděli do Pardubic, kde budou v bezpečí dál trénovat a trávit čas jako tým. Iniciativa Železnice pomáhá pro ně vypravila mimořádný autobusový spoj z Mostysky. Ubytování, kde může tým bydlet pohromadě, zajistil pardubický Rotary Club. Do penzionu se hráčky s trenérkou přesunuly po vyřízení potřebných dokumentů v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině.
7 fotografií

Do Česka přijel kyjevský ženský fotbalový tým, trénovat bude poblíž Pardubic

Pardubicko
Ilustrační foto
Stovky jednotlivců a desítky týmů se v Karlovarském kraji zapojily do řešení nebývalé humanitární katastrofy, kterou vyvolala válka na Ukrajině. Ozbrojená agrese Ruska začala 24. února 2022 a kromě zmařených lidských životů a nedozírných škod na majetku znamená také útěk statisíců ukrajinských občanů do okolních zemí včetně České republiky.
50 fotografií

O uprchlíky z Ukrajiny se starají profesionálové i dobrovolníci

Karlovarsko
Na radnici v Přerově zavlála ukrajinská vlajka. Přerov tímto způsobem vyjádřil solidaritu svému partnerskému městu Ivano-Frankivsk na Ukrajině.
Primátor ukrajinského města Ivano-Frankivsk, které se stalo terčem ruských útoků, poděkoval partnerskému Přerovu za humanitární pomoc. Přerovští zastupitelé rozhodli o poskytnutí částky 200 tisíc korun těžce zkoušenému městu na minulém zasedání. Další 3 miliony korun na pomoc Ukrajině a uprchlíkům bude město uvolňovat postupně podle aktuálních potřeb.

Primátor Ivano-Frankivsku děkuje Přerovu za humanitární pomoc

Přerovsko
Pardubickým centrem KACPU prošlo téměř 4500 lidí z Ukrajiny.
/VIDEOMANUÁL PRO UKRAJINSKÉ UPRCHLÍKY, Путівник до Регіонального центру допомоги Україні/ Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině v bývalé reálce naproti sídlu pardubického hejtmanství prošlo od počátku jeho fungování 2. března do včerejší půlnoci (dnes, v pátek, v 0:00 hodin) už 4500 uprchlíků. Příliv se stále zvyšuje, v posledních dnech tu odbaví vždy kolem osmi stovek Ukrajinců. V České Třebové zase funguje centrální krajský sklad humanitární pomoci válkou postižené Ukrajině, už zde bylo naloženo kolem tisícovky palet s humanitární pomocí.
20 fotografií

Pardubickým přijímacím centrem už prošlo 4500 ukrajinských uprchlíků. Denně 800

Pardubicko
Maksym Stanyka před rychnovským zámkem.
U stolku v jedné z rychnovských kaváren mi Maksym Stanyka ukazuje na mobilu záběry, které ostře kontrastují s pohodou, která tu panuje. Jsou z předávání humanitární pomoci v polské Přemyšli i z Medyky, polsko-ukrajinské hranice. Na jednom ze snímků je osobní auto s ukrajinskou značkou nacpané vším, co se do něj vešlo, až navrchu u samé střechy auta je napasovaná autosedačka. Z růžového kožíšku z ní vykukuje ručička, není to panenka, ale malé miminko.
13 fotografií

Rodina Maksyma Stanyky uvízla v okupované části, rychnovský lékař pomáhá jiným

Rychnovsko
Centrální sklad krajské humanitární pomoci Ukrajině vznikne v České Třebové
Pardubický kraj připravuje humanitární pomoc pro Ukrajinu. Na hranice s Ukrajinou pošle 21 elektrocentrál a 11 čerpadel pro nouzové potřeby. Vedení kraje ve spolupráci s hasiči a neziskovými organizacemi také chystá centrální sklad humanitární pomoci, který se zprovozní už ve středu v České Třebové. Na pomoc plánují politici vyčlenit prostředky z finančních rezerv krajské rady.
12 fotografií

Pardubický kraj koordinuje humanitární pomoc. Krajský sklad bude v České Třebové

Orlicko
Z Holešova odešla první humanitární pomoc Ukrajině, další se připravuje.
Pan Vladimír Zicháček přepravil z Holešova do Ostravy první várku humanitární pomoci pro vojáky na Ukrajině. Blesková sbírka, kterou během pár hodin zorganizoval, byla díky dobrosrdečným lidem a také díky sociálním sítím úspěšná. Odvážel dodávku naplněnou zdravotnickým materiálem, léky i vojenským vybavením. V Ostravě materiál převzal člen Aktivních záloh Armády ČR, který jej dopraví přímo do Lvova na Ukrajině. „Byla to rychlá akce, protože se naskytla možnost poslat nějaké věci přímo do centra dění. Času bylo opravdu málo. Doufám ale, že bude možné v pomoci pokračovat v následujících dnech,“ vysvětluje Zicháček.
4 fotografie

Z Holešova odešla první humanitární pomoc Ukrajině, další se připravuje

Čtenář reportér
Takhle to vypadá na slovensko - ukrajinské hranici.
Humanitární pomoc z Kutné Hory už je na slovensko-ukrajinské hranici. V noci z neděle na pondělí zastihlo konvoj pěti dodávek u Popradu silné sněžení, ani příjezd k hranicím pak nebyl úplně bez problémů. Přes hraniční přechod Ubla totiž nebylo možné přejet, podmínkou je totiž přesný seznam věcí, které jsou ve vozech, navíc musí být jednotlivé věci označeny.
58 fotografií

PODÍVEJTE SE: Na slovensko-ukrajinskou hranici dorazila pomoc ze středních Čech

Z okolí