ŠTÍTEK: Iberský poloostrov

Miloslav Brožek.
/EXPERT DENÍKU/ Fotbalový expert Deníku Miloslav Brožek se ohlédl za nedělním večerním finále evropského šampionátu v Německu mezi Španělskem a Anglií, které skončilo výhrou výběru z Pyrenejského poloostrova 2:1. „Zaslouženě,“ prohlásil Miloslav Brožek. Kdo ho na Euru zaujal, kdo naopak zklamal a jak hodnotí počínání Čechů?

Brožek: Španělé odkryli novou dimenzi. Kdo nadchl, komu to nešlo a co Češi?

Fotbal
Issa Fomba.
Celý minulý týden plnil ostravský Baník stránky médií přestupem gólmana Jiřího Letáčka do španělského Getafe. Již úspěšným, uzavřeným a oficiálně oznámeným. Přestupová linka mezi fotbalovou velmocí z Pyrenejského poloostrova a třetím největším městem České republiky tím však ještě zřejmě neutichla. Podle informací Deníku by v nejbližší době měl na Bazaly z Legánes dorazit třiadvacetiletý malijský křídelník Issa Fomba, který má s tuzemským fotbalem čerstvou zkušenost.
58 fotografií

Dál žhavá linka mezi Španělskem a Ostravou. Baník má posílit křídelník z Legánes

Chance Liga
Lept zobrazující inkviziční mučení. Titulek zní: „Dva staří kněží předvádějí použití mučení pod dohledem inkvizice.“
Před 190 lety byla zrušena španělská inkvizice. Tato právní instituce pod taktovkou španělských králů, která se oficiálně měla vypořádat s kacířstvím, je často vnímána jako synonymum drsného mučení. Španělští inkvizitoři si rukavičky rozhodně nebrali a svět „obohatili“ o několik nových mučicích nástrojů a způsobů tortury. Činy španělské inkvizice také obklopuje řada mýtů. 
16 fotografií

Brutální metody španělské inkvizice: Mučení všeho druhu chtěl zarazit i papež

Historie
Šestnáctiletý Španěl Lamine Yamal se raduje z gólu v semifinále ME proti Francii.
/EXPERT DENÍKU/ Na evropském šampionátu v Německu zbývá už jen vyvrcholení v podobě finálového souboje mezi Španělskem a Anglií. Vladimír Blažej, kouč Železnice a fotbalový odborník z královéhradeckého regionu, si přeje triumf reprezentantů Pyrenejského poloostrova. „Myslím, že Luis de la Fuente to se svým týmem dotáhne do konce,“ říká lodivod nováčka krajského přeboru.

Pro Anglii byl v play-off nakloněn faktor štěstí, počtvrté už by to byl zázrak

Fotbal
Škody po hostině a snůška vajíček plzáka španělského.
Jsou neuvěřitelně žraví, je jich moc a už na jaře po sobě zanechávají na pečlivě udržovaných záhoncích zahrádkářů strašnou spoušť. Plzák španělský je v současné době považován za invazní druh v několika zemích, včetně České republiky. Nepomáhají proti němu často ani důmyslné metody k hubení. Je jich (ho) zkrátka všude moc. Jak zabránit hororovému scénáři na jarních zahradách radí pan František z Vratimova. Připojil i snímky zničené podzimní úrody a snůšky slimáčích vajíček.
10 fotografií

Tip čtenáře: Slimáčí horor ve Vratimově? Do boje je třeba vyrazit už na podzim

Čtenář reportér
Šimon Puršl přestoupil do Opavy z Brna.
/ROZHOVOR/ Velmi zajímavou posilu ulovil úřadující basketbalový mistr z Opavy. Jedná se o šestadvacetiletého reprezentačního pivota Šimona Puršla. Rodák z Prahy poslední tři sezony strávil v Brně, kde patřil ke klíčovým hráčům. V české nejvyšší soutěži má odehraných šest sezon, vedle jihomoravské metropole působil odchovanec pražské Sparty také ve Svitavách.

Opava byla jasnou volbou. Těším se na diváky a Ligu mistrů, řekl Šimon Puršl

Ostatní sporty
Plzák španělský.
Letošní přívětivé jarní počasí s dostatkem srážek by určitě dělalo zahrádkářům radost, kdyby současně nepřinášelo invazi plzáků španělských. Nevzhlední plži zaplavují záhony a nemilosrdně likvidují saláty, zelí a další plodiny, které jim chutnají. Podle odborníků zkonzumuje dospělý plzák za sezonu až kilogram rostlin, je tedy potřeba vytáhnout do boje. Dnes se zaměříme na zajímavé tipy na likvidaci plzáků, které se obejdou bez chemických přípravků.

Slimáci už ničí úrodu. Jak se žravých vetřelců zbavit bez chemie

Zahrádkaření
Španělské město Pamplona a jeho okolí.
Na toulkách jihozápadní Evropou se nacházíme na severu Pyrenejského poloostrova ve španělském městě Pamplona v provincii Navarra, kde právě probíhají Slavnosti svatého Fermína (Sanfermines). Je jeden z dnů druhého červencového týdne a právě včera v pravé poledne vyhlásil na malém náměstí v centru města po vzoru olympijských her starosta města oslavy svatého Fermína za zahájené.
10 fotografií

FOTO: Býci se už valí, zdrhejte! Španělské soupeření měl rád i Hemingway

Čtenář reportér
Zvonek - ilustrační obrázek
Chodíte rádi na návštěvy? Anebo obráceně máte radost když někdo zavítá k vám? Samotná návštěva může mít totiž řadu podob. Od té dlouho očekávané, vzácné přes nějakou běžnou až třeba k té nezvané. Takové záležitosti mají, nebo by měly mít, svá společenská pravidla, která se obvykle snažíme dodržovat.

FEJETON: Návštěva je za dveřmi

Čtenář reportér
Čeští fotbalisté se v Lize národů utkají s Portugalskem a Španělskem.
Čeští fotbalisté ve třetím ročníku Ligy národů narazí ve druhé skupině elitní Ligy A na dva giganty z Pyrenejského poloostrova. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého se mohou těšit na souboje s mistrem světa z roku 2010 Španělskem a evropským šampionem z roku 2016 Portugalskem, jehož dres obléká hvězdný útočník Cristiano Ronaldo. Zbylým soupeřem národního celku bude Švýcarsko.
24 fotografií

Luxusní společnost. Češi se v Lize národů potkají s hvězdným Ronaldem

Fotbal
Gibraltar: Nedobytná skála a místo, kde žijí opice.
Gibraltar. To tajuplné slovo i místo Evropy. A najednou stojíme na jeho hranicích. Gibraltarská skála na jihu Pyrenejského poloostrova vyčnívá nad hladinu Středozemního moře do výšky 426 metrů, Řekové ji nazývali Herkulovy sloupy (spolu s mysem Macho na africkém pobřeží) a za ní končil tehdejší antický svět. My, kteří jsme tuto přírodní, ale i politickou zvláštnost chtěli vidět, jsme přišli ze Španělska, vymohli si razítko GIB, ušli pár metrů a zastavili se. Stojíme před přistávací drahou gibraltarského letiště před námi je nedobytná skála britský Gibraltar.
14 fotografií

Gibraltar? To je nedobytná skála a místo, kde žijí opice, říká cestovatel

Čtenář reportér
Nové posily volejbalového Kladno, vlevo Max Staples z Austrálie a vedle Kolumbijec Cristian Palacios.
Už delší dobu trápilo blokaře volejbalistů Kladna Vladimíra Sobotku zranění paty. V sobotním duelu v Liberci se definitivně odrovnal a jak dlouho bude mimo hru lze jen těžko odhadnout. O berle se může opírat tři týdny nebo také dva měsíce. Asistent trenéra Petr Klár tudíž musel opět rozhodit sítě a jak sám přiznal, měl poměrně brzy štěstí. Do kabiny Orlů se stěhuje borec s obdivuhodnými fyzickými parametry, a to smečař kolumbijské reprezentace, 204 cm vysoký Cristian Palacios.

Volejbalisté Kladna hlásí další posilu, obrovitého Kolumbijce!

Ostatní sporty
České koledy se zpívaly také ve Španělsku.
Již podeváté se letos v prosinci na českých návsích, náměstích a dalších místech sešly desetitisíce lidí, aby si společně užily předvánoční čas díky jedinečné akci Česko zpívá koledy. Z nápadu, který se zrodil v západních Čechách před devíti lety, se stala díky Deníku oblíbená každoroční tradice. V letošním roce se zpívalo dokonce až na Pyrenejském poloostrově - ve španělském městě Mijas, které leží v provincii Málaga.  
494 fotografií

VIDEO: Projekt Deníku překročil hranice. České koledy se zpívaly až ve Španělsku

Svět
Viktorie Bulínová (uprostřed) a trenér Martin Vaňka s Karolínou Klusovou vyrazili do Minsku spolu.
Znojmo, Minsk – Znojemská bojovnice Viktorie Bulínová přidala v neděli do své sbírky stříbrnou medaili z mistrovství Evropy v thajském boxu známém jako muaythai. Ve finále kontinentálního šampionátu v běloruském Minsku nestačila pouze na ruskou zápasnici Valerii Drozdovou. Česká reprezentantka letos uspěla na velkých mezinárodních akcích již potřetí.
5 fotografií

Zápasnice Bulínová vybojovala stříbro na ME. Soupeřka byla lepší v klinči, řekla

Ostatní sporty
Vlk. Ilustrační foto
Česká Kamenice – Mrtvou vlčici převezli tento týden z České Kamenice na Českou zemědělskou univerzitu. Ochránci přírody u ní totiž mají podezření na prašivinu. Samici přejelo auto na rozhraní dvou stálých výskytů vlků mezi národním parkem České Švýcarsko a chráněnou krajinnou oblastí Lužické hory.

U České Kamenice srazilo auto vlčici. Měla asi prašivinu

Děčínsko
Vlk. Ilustrační foto
Česká Kamenice – Mrtvou vlčici převezli tento týden z České Kamenice na Českou zemědělskou univerzitu. Ochránci přírody u ní totiž mají podezření na prašivinu. Samici přejelo auto na rozhraní dvou stálých výskytů vlků mezi národním parkem České Švýcarsko a chráněnou krajinnou oblastí Lužické hory.

U České Kamenice srazilo auto vlčici. Měla asi prašivinu

Českolipsko