ŠTÍTEK: IMAX

Oppenheimer (2023)
Novinka Christophera Nolana si již stihla vydobýt status pravděpodobně nejočekávanějšího filmu roku a získat nadšené ohlasy od předních světových kritiků i filmařů. Nyní nastal čas ji adekvátně zhodnotit. Dokáže výsledek oslnit i jinak než jen dokonale zvládnutou technikou a hereckými výkony? Zrodil se opravdu velký film či rozpačitě stravitelná podívaná, jíž předcházel mediální boom spojený s legendou o „otci atomové bomby?“

RECENZE: Brilantní zpracování, přepálená stopáž. Nolanův Oppenheimer jedině v ki

Volný čas
Tenet
První americký hit Tenet vyslaný zkusmo do kin má střídavý úspěch. Jak píše Hollywood Reporter, studio Warner Bros je s prvními čísly v zásadě spokojené, novinka Christophera Nolana vydělala o něco více, než se čekalo – 53 milionů dolarů. Film byl nasazen na 41 trhů včetně Kanady. Velkolepé podívané prospívají obří plátna IMAXu, tady utržil Tenet z celkové částky 5 milionů dolarů za promítání ve 248 sálech 38 regionů. Velkoformátová kina hlásí vyprodáno napříč světem, mimo jiné v Londýně, Torontu, Jižní Koreji a Thajsku.  
9 fotografií

Kina bojují. Žebříček vede Tenet, zásadní průlom ale neudělal

Film a televize
Kinosál. Ilustrační snímek.
Praha - Film, jeho natáčení a promítání prošly během 120letého vývoje mnoha změnami - od blikajících němých černobílých obrázků malého formátu až po superprojekce s prostorovým obrazem i zvukem na obřích plátnech IMAX. Změnou byl i širokoúhlý formát obrazu; první takové představení v Praze se uskutečnilo před 60 lety v kině Alfa.

Za 120 let prošel film ohromujícím pokrokem

Film a televize
World of Warcraft
Nejhranější v počtu měsíčně platících hráčů. Alespoň od června 2006 do roku 2008 i mezi lety 2008 a 2011. To je World of Warcraft, jedna z nejslavnějších počítačových herních sérií, kterou ve své době hrálo celosvětově dvanáct až čtrnáct milionů hráčů. Teď její postavy vstupují i na stříbrné plátno.

Herní legenda v kině

Film a televize
V Praze dnes představí očekávaný film Warcraft: První střet.
Praha – V pražských kinech Atlas a IMAX dnes na neveřejném promítání představí film Warcraft: První střet, který vznikl na základě série počítačových her žánru fantasy. V tuzemských kinech bude film uveden od 9. června. Režisérem je Duncan Jones, syn nedávno zemřelého hudebníka Davida Bowieho. Převedení hry Warcraft z roku 1994 na filmové plátno dosud bránily technologické limity kinematografie.

V Praze dnes představí očekávaný film Warcraft: První střet

Film a televize
Joseph Gordon-Levitt, Robert Zemeckis
Praha - Od 8. října se do kin dostane hraný snímek oscarového režiséra Roberta Zemeckise Muž na laně, který dnes na projekci v Praze představila společnost Falcon. Jeho obsahem je akce artisty Philippa Petita, který 7. srpna 1974 přešel bez jištění po laně mezi newyorskými budovami Světového obchodního centra. Film natočen ve 3D a bude se promítat i v kině IMAX na Floře.

Zemeckisův snímek Muž na laně přijde do kin 8. října

Film a televize
Herní monitor BenQ XR3501.
Patříte mezi ty hráče, kteří chtějí jen ten nejlepší hardware a hry nehrají jinak než na nejvyšší detaily? V tom případě zpozorněte, nyní si představíme nový prohnutý herní monitor BenQ XR3501, který vás svou 35" úhlopříčkou vtáhne do děje. A ocení jej nejen fanoušci závodních her.

Prohnutý monitor pro nejnáročnější hráče BenQ XR3501

Hry
INTERSTELLAR. Cooper a Brandová, kolegyně a potenciální partnerka do nového života (Matthew McConaughey a Anne Hathawayová).
Praha /RECENZE, VIDEO/ - Nolanova sci-fi Interstellar je v kinech. Očekávání bylo velké, ostatně jako vždy, když režisér oscarového Temného rytíře ohlásí svůj další projekt. Dlužno říct, že jako podívaná tříhodinový opus vskutku nezklamal. Po technické stránce jde o nadstandard, režisér nabízí fascinující pastvu pro oči. Málo platné, žijeme v čase, kdy předností zdigitalizovaných kin je audiovizuální zážitek a řada diváků k němu už nepotřebuje další rozměr. Respektive silný příběh, ideálně s významovými přesahy. A s ním je to v případě Interstellaru slabší.

Interstellar je jen pastva pro oči

Film a televize
Ilustrační foto.
Praha – Návštěvnost tuzemských kin loni mírně klesla o jedno procento na 11,06 milionu lidí. Tržby biografů, které se od letošního roku počítají podle nové metodiky, ale stouply o 12 procent na 1,42 miliardy korun. Nejvíc lidí zavítalo do kin na Babovřesky. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Unie filmových distributorů (UFD).

Návštěvnost kin loni mírně klesla, biografům ale stouply tržby

Film a televize
Ilustrační foto.
Praha – Češi si kupují stále větší televize. Nejprodávanější jsou v současnosti televizní přijímače s úhlopříčkou 102 až 107 cm. Poptávka po TV o rozměrech 125 cm a vyšších se meziročně zvýšila o 30 procent. Průměrná cena televize je asi 13.000 korun. Vyplývá to z údajů obchodů s elektronikou Datart.

Češi si kupují stále větší televize, podobné, jako na západě Evropy

Ekonomika
HOBIT. Ve druhém díle se vrací v titulní roli britský herec Martin Freeman.
Praha /VIDEO/ - V kinech bude konkurenty válcovat Jacksonova Středozem. O diváky se utká i Robert Redford na jachtě a „tykadlový" řidič…  Čas se nachýlil. Druhý díl Tolkienova Hobita vstupuje do českých kin. V noci na čtvrtek jej v premiéře vidělo půlnoční publikum v 70 sálech, projekce pořádala největší síť multikin u nás Cinema City. Diváci v kostýmech čaroděje, Bilba či trpaslíků si mohli vybrat speciální formáty IMAX a 4DX, zájem byl ale i o klasickou 2D verzi s titulky.

Filmové premiéry: Opulentní Hobit, samotář ve vlnách a Smetana

Film a televize
Areál letního kina v Chrudimi.
Chrudim - První etapa přestavby areálu bývalého chrudimského letního kina je prý nesmyslná. Tvrdí to lidé z občanského sdružení „MaChr za Chrudim malebnou", jejichž zásluhou se do kina v poslední době vrátily občasné filmové projekce.

'Machři' se bojí, že kino padne

Chrudimsko
STAR TREK. V řemeslně perfektní sci-fi se na plátno vrací i noví představitelé Spocka a Jima Zachary Quinto (vlevo) a Chris Pine.
Praha /RECENZE/ – Druhý film J. J. Abramse vracející se k fenoménu Star Trek nabízí stejně uhrančivou podívanou jako předchozí díl! Stejně dynamický, vizuálně brilantní a poutavě vyprávěný jako první film. Takový je Star Trek: Do temnoty, který ve středu o půlnoci na pražské Floře vstoupil do českých kin.

S Enterprise za hranice všedních dnů. Doslova

Film a televize
Rychle a zběsile 6, kde se setkáme se všemi z původních hrdinů, otevře pražské 4DX kino na Andělu.
Praha – A je to tady. První kino 4DX dorazilo do Prahy a otvírá se na Novém Smíchově. S počtem 172 míst jde o největší kino tohoto druhu ve střední Evropě. Nabízí trhavé pohyby sedadel na všechny strany, závany větru, foukání do zad, jemnou vodní sprchu a ovocnou vůni – jak to demonstrovalo novinářům vedení pražského Cinema City na Andělu.

Sprcha a vůně střelného prachu? Už i v kině

Film a televize
NEVĚDOMÍ. Jack (Tom Cruise) musí v nové sci fi Josepha Kosinskiho projít dvěma milostnými vztahy a bitvou s „vetřelci“, než dosáhne svého cíle.
Praha /VIDEO/ – Okouzlení novými technologiemi na stříbrném plátně pokračuje. Americká novinka z dílny režiséra Josepha Kosinského Nevědomí vstupuje v úterý do kin IMAX a je po bondovce Skyfall dalším snímkem, který ve velkoformátových kinech ukáže o plných 26% více z natočeného obrazu.

Tom Cruise svede nemilosrdný boj o Zemi

Film a televize
Americký hit Top Gun s mladým Tomem Cruisem se vrátí do kin a dostane nový kabát. V duchu hollywoodských obchodních kalkulací bude mít 3D verzi.
Los Angeles /VIDEO/ - Americký hit Top Gun se vrátí do kin a dostane nový kabát. V duchu hollywoodských obchodních kalkulací bude mít 3D verzi. Snímek s Tomem Cruisem v roli pilota uvedou už 8. února vybraná kina IMAX.

Top Gun s Cruisem je zpět, ve 3D

Film a televize
LOOPER. Zabiják Joe (Joseph Gordon-Lewitt) svede v thrilleru Riana Johnsona nezáviděníhodný souboj – sám se sebou na cestě časem.
Praha /VIDEO/  – V posilovně velký king. Ale v lásce nezkušený novic. Takový je hrdina dánského snímku s příznačným názvemMazel, který dominuje premiérám týdne. V kinech tedy uvidíme dánského svalovce prahnoucího po lásce, sci-fi Looper s Brucem Willisem a dobrodružství v ledových pláních ve 3D.

Filmové premiéry: Smutek kulturisty, boj o čas a Arktida

Film a televize
Režisér Ridley Scott přichází s filmovou událostí roku, prequelem Vetřelců s názvem Prometheus.
Praha /FOTOGALERIE/ – Očekávaný hit Ridleyho Scotta Prometheus, kterým režisér uzavírá (?) ságu o Vetřelci, uvidí první fanoušci už ve středu na půlnoční premiéře v kině IMAX  na pražské Floře. Speciální projekce naváže na večerní promítání pro VIP hosty. Přesně o půlnoci se přidají i další kina – v Praze Slovanský dům a kina v Novém Smíchově, Cinema City v Ostravě a brněnský Velký Špalíček.  Prometheus předchází dějově první film Vetřelec a uvidíme v něm mimo jiné hvězdu švédské adaptace trilogie Milénium Naomi Rapace, Guye Pearcea, Michaela Fassbendera a Charlize Theron…
10 fotografií

Filmový mág Ridley Scott znovu na plátně: Prometheus přistává

Film a televize
V ČERNÝCH BRÝLÍCH. A to doslova. Nejen hrdinové filmu, ale i diváci si teď nasadí známé brýle, jež je trojrozměrně provedou novým dobrodružstvím agentů J. a K. (Will Smith a Tommy Lee Jones).
Praha /VIDEO/ – Muži v černém se vrací. A nejen oni. S nimi přichází i Sněhurka, tentokrát v poněkud drsnějším stylu, newyorský pár v obležení praštěných Francouzů a mimořádně aktivní holčička s jezevčíkem v českém rodinném filmu Juraje Šajmoviče Tady hlídám já, o níž přineseme zvláštní článek. V kinech se tedy od čtvrtka potkají obrýlení agenti, Julie Delpy a novopečená upírka ze Stmívání na úprku před zlou královnou.

Filmové premiéry: Muži v černém, Sněhurka a výstřední Francouzi

Film a televize
ROMEO A JULIE NA TITANIKU. Kate Winslet a Leonardo DiCaprio jako bohatá Rose a chudý Jack na palubě osudné lodi.
Praha /VIDEO/ – Legendární Titanic, modrý diamant a lovestory. Výpravný tříhodinový film Jamese Camerona Titanic se vrací. Jeho tvůrce a producenti to načasovali dobře – obnovenou premiéru má americký hit na jaře, v roce stého výročí zkázy slavné lodi. 10. dubna 1912 vyplul legendární kolos z anglického Southamptonu na svou cestu do Ameriky, k jejím břehům ale nedoplul. Do kin se ve čtvrtek vrátí hollywoodský hit Jamese Camerona. Lovestory na palubě měla v úterý předpremiéru v Imaxu na Floře…

Filmová premiéra: Titanic se znovu potopí. Tentokrát v 3D

Film a televize