ŠTÍTEK: informační systém

Nový centrální stavební úřad využívají od začátku července Brňané. Záležitosti vyřídí v budově v Orlí ulici poblíž Malinovského náměstí.
/VIDEO/ Nový centrální stavební úřad funguje od pondělí 1. července v Brně. Namísto dosavadních stavebních úřadů městských částí nyní Brňané vyřídí své pochůzky v superinstituci poblíž Malinovského náměstí. Budovu najdou konkrétně v Orlí ulici. První den fungování mohli lidé využít podatelnu nebo pokladnu, s informačním systémem stavebního řízení měli úředníci dopoledne potíže.
19 fotografií

Začátek velké změny. Stavební superúřad pro Brno otevřel, nahlédněte dovnitř

Brněnsko
Dostavba D4 má před sebou poslední měsíce prací.
Poslední stavební sezona na D4 je v plném proudu. Koncem dubna akce překročila 85 procent finanční prostavěnosti a v průběhu letošního roku zbývá položit vozovková souvrství, dokončit mosty, nainstalovat a zprovoznit dopravní informační systém, dostavět a uvést do provozu operační centrum nebo vybudovat odpočívky, jak informuje společnost Via Salis prostřednictvím svého aktuálního newsletteru.
10 fotografií

Dostavba dálnice D4 má před sebou závěrečné měsíce. Vše jde podle plánu

Písecko
Parkování v Táboře, ilustrační foto.
Radní města Tábora se mimo jiné zabývali i modernizací parkovacích zón. Jeden z prvních kroků, který chce samospráva učinit, je nákup tzv. skenovacího automobilu. Ten má snímat státní poznávací značky (SPZ) odstavených vozů, a tak efektivněji a rychleji odhalit hříšníky. Dojít má i k výměně parkovacích automatů, vše by rádi stihli do poloviny příštího roku.
10 fotografií

Tábor chce inovovat parkovací systém. Dohlížet má speciální kamerové auto

Táborsko
Mezinárodní železniční veletrh Rail Business Days, 5. června 2023, Trojhalí Karolina, Ostrava.
/FOTO, VIDEO/ Hned několik novinek nabízí veřejnosti mezinárodní železniční veletrh Rail Business Days, který se koná v těchto dnech v Trojhalí Karolina. Horké novinky na něm představují také České dráhy (ČD). Premiérově zde ukázaly veřejnosti motorovou jednotku RegioFox a nové provedení třívozových jednotek RegioPanter, které již brzy budou vozit cestující mezi Ostravou a Opavou.
34 fotografií

OBRAZEM: Velký železniční veletrh v Ostravě. Kraj na něj přispěl 2 miliony korun

Ostravsko
Kroměřížská nemocnice. Ilustrační foto.
Jako první z nemocnic v kraji přechází Kroměřížská nemocnice na nový informační systém, který přinese do budoucna dostupnější informace o zdravotním stavu pacienta, propojení s dalšími nemocnicemi a zdravotnickými zařízeními a přesnější evidence léků. Instalace systému může tento týden komplikovat vyšetření, pacienti by se měli připravit na delší časovou prodlevu.

Nemocnice v Kroměříži spouští nový informační systém. Připravte se na prodlevy

Kroměřížsko
Skupina Transportation společnosti AMiT bude dodávat kompletní informační systémy pro vlaky do Indie
Skupina Transportation společnosti AMiT loni vyhrála dvě aukce na dodávku komponent pro informační systémy pro cestující pro železniční vozy v Indii. Nyní je před podpisem další smlouvy, která zahrnuje dodávání kompletních informačních systémů pro indickou železnici. Část výroby by přitom měla být lokalizována. AMiT platí v Indii za technologického lídra, nový obchod v řádech stovek milionů korun upevní jeho pozici na místním trhu.

Český úspěch. Firma bude dodávat informační systémy pro vlaky do Indie

Podnikání
Nový informační systém v metru na Palmovce.
/FOTOGALERIE/ Pražané i návštěvníci hlavního města by se měli stále častěji setkávat s novou jednotnou podobou informačního systému, kterou pro pražskou dopravu i veřejná prostranství navrhlo sdružení pražské společnosti Side2, A69 a Superior Types. To přesně před rokem vyhrálo designérskou soutěž. Rada hlavního města nyní schválila peníze na pilotní projekty, na kterých bude systém otestován.
7 fotografií

Nový informační systém v Praze se rozšíří. Startují pilotní testovací projekty

Praha
Valná hromada Sdružení Český ráj
Ve čtvrtek 16. února se ve Svijanech konala mimořádná „Valná hromada Sdružení Český ráj“. V budově bývalé svijanské školy se sešlo na 50 účastníků jednání, jehož náplní byly vedle stanovení nového uspořádání správní a dozorčí rady organizace po komunálních volbách také aktuální informace o činnosti spolku.
5 fotografií

FOTO: Valná hromada Sdružení Český ráj

Jičínsko
Ilustrační foto.
Pacienti si na vyšetření počkají. Na nový informační systém přechází od pondělí odpoledne nemocnice v Havlíčkově Brodě. „Změny se týkají všech ambulancí i oddělení. V následujících dnech se  tato skutečnost může negativně  odrazit v délce ošetření a prodloužit čekací dobu na ošetření,“ informovala mluvčí nemocnice Petra Černo. 

Delší čekání na vyšetření: nemocnice v Havlíčkově Brodě mění informační systém

Havlíčkobrodsko
Multimediální infokiosky, tabule, aplikace na počítání návštěvníků či environmentální stanice rozšířily informační systém plzeňské ZOO. Návštěvníci budou mít nově přehled o nových přírůstcích, stavu ovzduší nebo kolik času ještě zbývá na prohlídku.
Dva nové informační kiosky i tabule, aplikační platforma na počítání návštěvníků, environmentální stanice a také ampliony veřejného rozhlasu rozšířily informační systém Zoologické a botanické zahrady města Plzně. Návštěvníci mají nyní přehled o aktuálních novinkách, třeba o přírůstcích v zoo, nebo o stavu ovzduší či o tom, za jak dlouho se bude zoo zavírat.
24 fotografií

OBRAZEM: Plzeňská zoo v zimě. Návštěvníkům nově poradí moderní technologie

Regiony
Multimediální infokiosky, tabule, aplikace na počítání návštěvníků či environmentální stanice rozšířily informační systém plzeňské ZOO. Návštěvníci budou mít nově přehled o nových přírůstcích, stavu ovzduší nebo kolik času ještě zbývá na prohlídku.
Dva nové informační kiosky i tabule, aplikační platforma na počítání návštěvníků, environmentální stanice a také ampliony veřejného rozhlasu rozšířily informační systém Zoologické a botanické zahrady města Plzně. Návštěvníci mají nyní přehled o aktuálních novinkách, třeba o přírůstcích v zoo, nebo o stavu ovzduší či o tom, za jak dlouho se bude zoo zavírat.
24 fotografií

Podívejte se, jak vypadá plzeňská zoo v zimě. Nově poradí moderní technologie

Plzeňsko
Ilustrační foto.
Některým lidem se dnes v mobilní aplikaci Tečka nezobrazoval covidový certifikát, i když jsou proti koronaviru očkovaní. Problémy podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Daniela Köppla souvisí s přenastavením parametrů kvůli dnešní změně v uznávání certifikátů. Potíže se týkaly i přístupu lékařů do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN) nebo webu, na kterém si lidé mohou certifikáty vygenerovat pro tisk. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že systém ISIN funguje a za problémy aplikace Tečka bylo "přehlcení serverů". Pokud by potíže přetrvávaly, mají si lidé certifikát stáhnout z webu.
9 fotografií

Aplikace Tečka má výpadky. Očkovací certifikát se může zobrazovat jako neplatný

Česko
Elektronická siréna.
Na vytipovaných místech v Liberci v těchto dnech probíhá instalování více než stovky nových hlásičů, devíti elektronických sirén a čtyř čidel pro monitorování výšky hladiny vodních toků, které jsou přítokem řeky Nisy a mohou ovlivnit její průtok. Město do posílení varovného a informačního systému investovalo odhadem 9 milionů korun.

Nové sirény a čidla. Liberec posiluje systém varování před povodněmi

Liberecko
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Policie navrhla obžalovat dva zástupce ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) v souvislosti s veřejnou zakázkou na výplatu sociálních dávek. Podle kriminalistů hrozila státu kvůli jejich trestné činnosti škoda ve výši nejméně 555 milionů korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Média v minulosti informovala o tom, že stíhanými úředníky jsou náměstek Jan Baláč (ČSSD) a Karel Macek.

Kvůli výplatě dávek na ministerstvu zřejmě padnou obvinění

Česko
Informační panel v Příbrami.
Má to pomoci turistům i místním; tedy se blíže seznámit s příbramskými památkami. „Příbram je městem s bohatou historií, s řadou významných památek a zajímavých staveb. Mnozí z nás kolem nich denně procházíme, aniž bychom znali jejich historii, turisté hledají informace v průvodcích," uvedla Eva Švehlová, mluvčí příbramské radnice. Nyní ale došlo k významné změně.

Novinka v Příbrami: lidé se budou moci dozvědět více o památkách

Příbramsko
Montáž moderních hlásičů varovného systému ve Werichově ulici v Olomouci v červenci 2019.
Ve zkušebním provozu je od středy 13. ledna nový městský varovný a informační systém. Olomoučané budou díky němu informováni při krizových událostech nebo v situacích, kdy je potřeba sdělit jim praktické informace. Hlášení budou srozumitelnější než tomu bylo u starého rozhlasu.
2 fotografie

Olomouc testuje nový varovný a informační systém

Olomoucko
Česká pošta - ilustrační foto.
Stát podepsal smlouvu na distribuci elektronických dálničních známek s Českou poštou a Čeprem. Společné konsorcium státních podniků uspělo s cenově nejnižší nabídkou, proti tendru nebyly námitky. ČTK o tom informoval podnik Cendis, který má přípravu systému elektronických známek na starosti. Elektronické dálniční známky by měly nahradit současné papírové kupony od příštího roku.  
7 fotografií

Tendr na distribuci elektronických dálničních známek ovládly pošta a Čepro

Ekonomika
Česká pošta. Ilustrační snímek
Elektronické dálniční známky nejspíš bude fyzicky distribuovat konsorcium státních podniků České pošty a Čepra. V tendru uspěly s cenově nejnižší nabídkou. Dostávat budou 2,3 procenta z ceny prodaných vinět. Dosud je odměna pro distributory 4,6 procenta. Nyní běží 15denní lhůta pro případné námitky proti výběru. ČTK o tom informoval podnik Cendis, který má přípravu systému elektronických známek na starosti. Elektronické dálniční známky by měly nahradit současné papírové kupony od příštího roku.
6 fotografií

Je rozhodnuto. Elektronické dálniční známky dodají Česká pošta a Čepro

Ekonomika
Andrej Babiš a Jana Maláčová
Premiér Andrej Babiš (ANO) nevidí důvod ke svolání Bezpečnostní rady státu (BRS) kvůli zajištění informačních systémů ministerstva práce. O jednání ho požádala minulý týden ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle předsedy vlády musí šéfka resortu zvládnout systémy zajistit a nese za ně odpovědnost. Babiš to řekl ČTK. Ministerstvu práce začátkem příštího roku vyprší smlouva na systém pro vyplácení dávek, dalšího dodavatele či provozovatele zatím nemá. Podle Maláčové je tak svolání BRS namístě, když systémy patří do kritické infrastruktury státu.  
10 fotografií

Bezpečnostní rada se kvůli ministerstvu práce nesejde. Babiš k tomu nevidí důvod

Česko
Ministerstvo práce a sociálních věcí. Ilustrační foto
Ministerstvo práce (MPSV) nesmí uzavřít smlouvu na nový informační systém pro vyplácení dávek, který má podle plánu fungovat od roku 2021. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) je pravomocné, řekla dnes ČTK jeho mluvčí Milena Marešová. Z rozhodnutí vyplývá, že ministerstvo transparentně nevysvětlilo vyřazení vítězné firmy DXC Technology z tendru kvůli nízké ceně, čímž porušilo zákon o zakázkách.
10 fotografií

Ministerstvo porušilo zákon. Nesmí uzavřít smlouvu na nový informační systém

Česko
Nově zmodernizovaný nemocniční informační systém a systém pro ukládání obrazové dokumentace.
Po pěti letech plánování a roce administrativních příprav spustila Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově zmodernizovaný nemocniční informační systém (NIS). Současně s ním vyměnila také systém pro ukládání obrazové dokumentace (PACS). „Jde o velmi důležitý krok ke zvýšení efektivity zdravotní péče v nemocnici,“ potvrdil její mluvčí Petr Ballek.

Nemocnice modernizovala svůj informační systém

Benešovsko
Ilustrační foto.
Město Kolín již vybralo firmu, která se co nevidět pustí do rozšíření městského informačního systému. Jde to společnost, která má informační systémy i v řadě jiných měst. „Nabídková cena byla asi 3,3 milionu bez daně,“ uvedl starosta Michael Kašpar a upřesnil, že se jedná o zavedení Portálu občana a úplného elektronického podání.

Portál občana by měl začít fungovat už po Novém roce

Kolínsko