ŠTÍTEK: Innsbruck

Tereza Hrušecká (v zeleném uprostřed) po minulé sezoně zamířila do Belgie, v Králově Poli ji nahradila její mladší sestra Tamara.
Loni na jaře slavilo volejbalové Královo Pole skvělý úspěch. S kádrem, který si několik let pečlivě připravovalo, totiž vybojovalo vítězství v českém poháru i extralize, následně se v létě s brněnským družstvem rozloučilo hned několik opor. A před sezonou 2024/2025 nastal odliv dalších důležitých hráček. KP opustila čtveřice Katarína Körmendyová, Denisa Pavlíková, Kateřina Kuníková a Tereza Hrušecká, příjmení Hrušecká však z Králova Pole nezmizí. V klubu ji totiž nahradí její mladší sestra Tamara.

Odchody opor i sesterská výměna. Královopolská revoluce staví do popředí mládí

Ostatní sporty
Heinz Rehorik mladší.
Heinz Rehorik byl z Karlových Varů, kde jeho otec založil v roce 1928 lahůdkářství s pražírnou kávy. Po válce znovu otevřel svou živnost v Řeznu – se základním kapitálem 500 marek a po tisícovce od dvou kamarádů.

Od sousedů: Zemřel nám krajan “Řehořík”

Z okolí
Trikový lyžař přivezl z USA rekord.
Polovina mužů a 56 procent žen v Rakousku míní, že za současných krizí (měnící se klima, války a inflace) by si měli ještě jednou rozmyslet početí. Myslí si to 65 % 14-19letých a 64 % 20-29letých. Třetina lidí mezi 20 a 29 lety pociťuje dokonce jako nezodpovědné dnes mít děti.

Od sousedů: Početí za současných krizí odkládají

Z okolí
Roman Koudelka
/VIDEO/ Nejdelší skok, jakého kdy závodník dosáhl, předvedl na skokanském můstku v německém Willingenu Johann Andre Forfang. Norský skokan se díky výkonu o délce 155,5 metru dočkal prvního vítězství ve Světovém poháru po více než pěti letech. Bodovat dokázal i Roman Koudelka. Český reprezentant si ale pohoršil po sedmnáctém místě z prvního kola na konečné devětadvacáté. 
5 fotografií

Suverén Forfang dolétl na historické maximum. Koudelka bodoval

Zimní sporty
Dominik Dvořák se musel s bobovým sportem předčasně rozloučit.
Nejistota existovala. Operace kolena je pro každého sportovce trochu rizikem. Bobista Dominik Dvořák si krátce před loňským mistrovství světa ve Svatém Mořici přetrhl meniskus v levém koleně. Po operaci a následné rehabilitaci, se připravoval na novou sezonu a v prosinci odjel na závody v La Plagne a v Innsbrucku. Jenže návrat do ledového koryta nevyšel podle očekávání, a tak pilot bobu v 31 letech končí kariéru.
10 fotografií

Odcházení bobisty Dvořáka. Zkusil jsem to, ale koleno to už nedává, říká

Zimní sporty
Lanovka, ilustrační foto
V lyžařském areálu Hochoetz v rakouské spolkové zemi Tyrolsko se v úterý dopoledne zřítila kabina lanovky se čtyřmi pasažéry. Agentura APA s odvoláním na úřady uvedla, že jeden člověk utrpěl zranění, která ho ohrožují na životě, a těžká zranění utrpěli ještě další tři lidé. Neštěstí patrně způsobil strom, který spadl na nosné lano.

Na západě Rakouska se zřítila kabina lanovky. Čtyři lidé se těžce zranili

Státy EU
Bývalá olympionik a několikanásobný mistr republiky Alan Spiegl, který posledních pětadvacet let strávil ve Švédsku,  je šéftrenérem jindřichohradeckého bruslařského klubu.
Jindřichohradecký krasobruslařský klub trénuje od září olympionik a šestinásobný mistr Československa ve sportovních párech Alan Spiegl. Město nad Vajgarem tak získalo do svého středu tehdejší světovou špičku. O víkendu se tu konal 4. ročník oficiálního krasobruslařského závodu Vajgarská pirueta a Alan Spiegl na něj připravoval několik svěřenců. „Mým cílem je naučit pár lidí bruslit skutečně dobře, naučit přemýšlet bruslařsky, mít z toho radost,“ tvrdí šéftrenér týmu, který má za sebou šedesátiletou krasobruslařskou kariéru.
8 fotografií

Chci mít spokojený klub, říká olympionik a šéftrenér hradeckého krasobruslení

Ostatní sporty
"Pošťácká" pošta...
Brankář Bert Trautmann byl fotbalovou legendou Manchesteru City. Ve finále poháru 1956 ve Wembley proti Birminghamu utrpěl v souboji zlomeninu krčního obratle, ale chytal ještě dvacet minut a zajistil svému týmu trofej. Pak se pět týdnů nesměl hýbat a dostával umělou výživu.

Od sousedů: Německá známka britské legendě

Českobudějovicko
Na výstavě Chrám moudrosti, jezuitská univerzita v Olomouci 1573 až 1773 a Symboly moudrosti ve Vlastivědném muzeu Olomouc jsou k vidění i historická žezla olomoucké univerzity
Originál zakládací listiny podepsaný císařem, barokní portréty zakladatelů a donátorů univerzity a původní i současná žezla budou od čtvrtku 5. října k vidění ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. Muzeum připravilo u příležitosti 450 let od založení olomoucké univerzity hned dvě nové výstavy. Na čas se tak do Olomouce díky unikátním artefaktům vrátí duch doby, kdy zde otevřelo první vysoké učení na Moravě.
28 fotografií

Časy staré olomoucké univerzity. Mezi unikáty výstavy je i zakládací listina

Olomoucko
Blokař Adam Zajíček se vrací do Kladna.
Po solidních výkonech na víkendovém turnaji v Liberci, kde porazili domácí tým 3:1, remizovali s Karlovarskem 2:2 a podlehli pražským Lvům 1:3, se představí volejbalisté Kladna na domácí půdě, kde ve čtvrtek (19.00) a v pátek (14.30) přivítají kvalitního soka, rakouský Tirol Innsbruck.

Orly čeká domácí premiéra. Dvakrát hrají s Innsbruckem

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Na 1850 studijních míst na lékařských univerzitách ve Vídni, Innsbrucku a Štýrském Hradci, a na fakultě Uni Linec se letos přihlásilo 1850 zájemců. Přijímací test byl tentokrát doplněn o otázky k "regulování emocí". Ve Vídni je "přetlak" 10:1, v Innsbrucku 8:1, ve Štýrském Hradci a v Linci 7:1. K osmihodinové písemné zkoušce se dostavuje vždy kolem 80 % přihlášených.

Od sousedů: Přetlak na rakouských medicínách

Českobudějovicko
Ota Pavel u psacího stroje
Dukla mezi mrakodrapy, Smrt krásných srnců, Jak jsem potkal ryby. To je jen několik titulů, jejichž autorem je Ota Pavel. Po přečtení jeho knih, které jsou pohlazením po duši, byste jistě nehádali, že je napsal člověk těžce zkoušený osudem. Během 42 let, které mu byly na tomto světě vyměřeny, sice zažil radostné dětství s chytáním ryb a kariéru nadějného hokejisty, ale i rodinné utrpení spojené s válkou a onemocnění maniodepresivní psychózou. 31. března tomu bude 50 let ode dne, kdy spisovatel zemřel.

Chtěl se zabít, ale zachránila ho láska k rybám. Ota Pavel měl své démony

Literatura
SK Kick Wolf Team Havířov. Zleva Adam Janek a Tobias Swaczyna.
/FOTO/ Dva mladí kickboxeři z SK Kick Wolf Team Havířov se po nedávném úspěchu na Evropském poháru v Chorvatsku (10. až 12. února), kde mezi 32 zúčastněnými zeměmi s 1422 závodníky vybojovali celkem tři trofeje za první místa ve svých kategoriích, opět ukázali kvalitu a na Světovém poháru Austrian Classics v rakouském Innsbrucku vybojovali tři zlaté medaile. Na prestižním turnaji, který probíhal od 17. do 19. března 2023, bylo zaregistrováno 1337 závodníků z 34 zemí a diváci tak mohli vidět 2214 zápasů.
22 fotografií

Úspěch havířovských kickboxerů! Po Evropském poháru ovládli i ten světový

Ostatní sporty
Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková v nemocnici v rakouském Imstu po úrazu při lyžování v Alpách.
/FOTO/ Z nemocnice v Rakousku se v pátek 17. března odpoledne ozvala prostřednictvím twitteru hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN). I když její pracovní kalendář, který zveřejňuje na webu kraje, naznačoval původně plánovaný domácí program, ohlásila se z tyrolského města Imst, ležícího západně od Innsbrucku. S tím, že je po operaci probuzená z narkózy.
6 fotografií

Hejtmanka Pecková dostala v Rakousku šroub. Zranila se při lyžování v Alpách

Z okolí
Nezvěstná muslimka.
K dopravní nehodě došlo v úterý krátce po 13. hodině na S10 před tunelem Manzenreith. 43letý český řidič nákladního auta jedoucího ve směru na Prahu pravděpodobně přehlédl stopku varující před nebezpečím a bez brzdění narazil do již stojícího jiného vozidla, řízeného 50letým Maďarem. To zase vrazilo do rovněž stojícího auta 64letého z okresu Freistadt, napsaly OÖN.

Od sousedů: Český řidič přehlédl červenou před tunelem na S10

Z okolí
Ilustrační foto
Loni koncem srpna byl v řece Kitzbüheler Ache v St. Johannu v Tyrolích nalezen utonulý šestiletý Leon, duševně nemocný a odkázaný na kočárek. Toto pondělí ráno byl v Innsbrucku s podezřením z vraždy zadržen jeho 38letý otec.

Od sousedů: Zabil synka a předstíral přepadení?

Z okolí
Rozsáhlá lavina (na snímku) v tyrolském Wattenbergu v Rakousku. Ilustrační snímek
Při nedělní lavině v západorakouské spolkové zemi Vorarlbersko se zranili čtyři lidi, z toho jeden vážně. Úřady v noci na pondělí oznámily, že už nikoho nepohřešují, uvedla agentura DPA. Záchranné jednotky přesto znovu vyrazily do terénu, aby definitivně potvrdily, že se pod lavinou nikdo nenachází. Kolem poledne záchranáři oznámili, že skutečně nikoho dalšího nenašli.

Lavina v Rakousku si vyžádala čtyři zraněné. Úřady již nikoho nepohřešují

Státy EU
Trenér Ondřej Paulus je neodmyslitelně spjat s Vysočina Gladiators. Přestože opouští pozici head coache, v organizaci bude nadále působit.
U Gladiators působí od samého začátku. Byl členem sestavy, která odehrála historicky první zápas týmu. Jako trenér poté postupně dovedl tým ze čtvrté až do nejvyšší soutěže. Ondřej Paulus už bude také navždy zapsán jako head coach, který jako první vybojoval s týmem Czech Bowl. Po letošní sezoně se jeho osmileté působení v roli hlavního trenéra uzavřelo. „Matěj Večes zná náš sport křížem krážem a je to hodně nadějný trenér,“ představil svého nástupce v rozhovoru pro Deník.

Fotbal mám rád. Kromě úspěchů mi dal řadu trvalých vztahů, vyznává se Paulus

Ostatní sporty
Skokan na lyžích Filip Sakala
/ROZHOVOR/ Vybírá si odlišnou a těžší cestu. Skokan na lyžích Filip Sakala jde podobně jako jeho slavný otec Jaroslav, olympijský medailista z Albertville, mimo hlavní proud. Minulý týden dal o sobě vědět, když na můstku K-120 v Liberci vyhrál letní mistrovství ČR. „Tohle vítězství pro mě znamenalo hodně. Ověřil jsem si, že jsem udělal dobře, když jsem se rozhodl u skoků zůstat,“ říkal šestadvacetiletý závodník Dukly Frenštát pod Radhoštěm.

Sakala: Chtěl jsem to zabalit. Šel jsem dělal do kanclu, abych mohl zase skákat

Zimní sporty