ŠTÍTEK: Interspar

Zdeněk Horyna říká, že základem úspěchu je pohodový kolektiv.
Týmovost, odvaha, čestnost, péče a humor. To jsou hlavní hodnoty, na kterých si společnost Albert zakládá. Na jejich základě vytváří pro všechny kolegy ve více než 330 prodejnách, třech distribučních centrech, službě Albert Online i centrále zdravé a bezpečné pracovní prostředí. V posledním pravidelném průzkumu spokojenosti doporučilo Albert jako místo k práci úctyhodných 89 % zaměstnanců. Ti nejlepší z nich se díky nominaci svých kolegů pak mohou dočkat ocenění Zlatý Albert, které se každoročně vyhlašuje na slavnostním galavečeru v Praze.

Pracuje v Albertu už přes čtvrt století a říká, že nikdy nemyslel na změnu

Příběhy a rozhovory
Na Jadranu lze nakupovat v Kauflandu, Lidlu nebo Sparu, populární jsou ale i místní potravinové obchody. Kromě Konzumu a Plodine jsou to Studenac nebo Tommy
Češi si zvykli v regálech obchodů hledat potraviny a zboží ve slevových akcích. Nákupní chování si mnozí přenesli i na dovolenou u moře. Na Jadranu rostou ceny v supermarketech od roku 2022, nyní je navíc chorvatská inflace nejvyšší v eurozóně. Díky výhodným nabídkám tak rodina může ušetřit během dovolené i tisíce korun. Deník nakoukl do aktuálních letáků.

Akční letáky lákají i na dovolené v Chorvatsku. Za euro lze koupit mléko i chléb

Státy EU
Zemědělská akademie a Gymnázium Hořice
/ROZHOVOR/ Do soutěže Mladý zemědělec se zapojila i největší zemědělská střední škola na Jičínsku. Podle ředitele Zemědělské akademie a Gymnázia v Hořicích Stanislava Neumana nabízí nejen studium zemědělských oborů, ale také velké uplatnění na trhu práce, praktické dovednosti a vyžití a obecně podporuje souznění s přírodou i moderními technologiemi.

Dávno to není o holínkách a vidlích, říká ředitel zemědělské akademie v Hořicích

Jičínsko
Čtyřiačtyřicetiletá Miriam Nová ze Sedlece jezdí nakupovat pravidelně do Rakouska. Naučili ji to rodiče, kteří za hranice vyjíždějí za nákupy už od revoluce
Už několik let si doma peče chleba. Rodině i známým chutnal vždycky. Poslední dobou ji však začali chválit, že se výrazně vypracovala, a její pečivo že je fantastické. Podle čtyřiačtyřicetileté Miriam Nové ze Sedlece na Mikulovsku netkví úspěch ani tak v umu, jako ve výběru surovin. Větší nákupy totiž pořizuje výhradně za hranicemi v Rakousku. „Začala jsem prostě jen kupovat jinou mouku. Ne tu naši českou, ale rakouskou. To je vše,“ tvrdí s úsměvem.
4 fotografie

Prací prášek? Už od revoluce jedině z Rakouska, vyzdvihuje žena z příhraničí

Regiony
Konvoj traktorů demonstrativně kroužil průtahem Uherského Hradiště
Traktory a další zemědělská technika na silnicích v Uherském Hradišti podpořily ve čtvrtek 15. září dopoledne protestní akci Zemědělského svazu ČR a Agrární komory. Ta měla za cíl demonstrovat znepokojení nad vysokými environmentálními požadavky, které ovlivňují společnou zemědělskou politiku Evropské unie i národní politiky členských států. Konvoj se v Uherském Hradišti pohyboval po jedné trase.
3 fotografie

Konvoj traktorů demonstrativně kroužil Uherským Hradištěm

Slovácko
Vizualizace obchodního centra na Střekově, s Lidlem a dalšími obchody.
V centru Ústí nad Labem by měla vyrůst dvě nová obchodní centra: jedno místo zdemolovaného bloku domů vedle správní budovy Spolchemie, druhé na Střekově, na letité proluce vedle krajského soudu. Kdy ovšem investoři zahájí stavbu, zůstává ve hvězdách. Zatím se na budoucích staveništích dohromady nic neděje. V obou případech zůstává dořešit v projektu nějaké ty pověstné kostlivce ve skříni.
10 fotografií

Začátek stavby obchodních center na Střekově a v centru Ústí zůstává ve hvězdách

Ústecko
Chlupaté vánoční zpestření.
Po celý advent budou k vidění čerstvě renovované jesličky s 80 postavami v Mariánském dómu, dílo Sebastiana Osterriedera dlouhé dvanáct metrů a pět metrů hluboké, staré 112 let. Denně od 11 do 17 hodin jsou přístupné v kryptě chrámu. V kooperaci s Ars Electronica Centrem je připraveno i jejich audiovizuální 3D-představení jak v dómu samotném, tak na www.krippeimdom.at.

Zpestření u sousedů: jesličky XXL, výprava s oslíčky a cesta za Tichou nocí

Českobudějovicko
Respirátory vyrábí i česká firma.
Linec – Potravinové řetězce Rewe (Billa, Merkur, Penny), Spar a Hofer nejprve nabídly od pondělka 25. ledna zákazníkům povinné respirátory FFP2 za 59 centů za kus, ale v sobotu konkurenty „zatlačila“ Rewe prohlášením, že je minimálně tři dny bude rozdávat nakupujícím zdarma, pokud zásoby v místě postačí.

Respirátory tři dny zdarma od řetězců

Z okolí
Ctirad Nedbálek
/ROZHOVOR/ Do konce roku zbývá jen měsíc, ale jak všichni víme, není to měsíc obyčejný, nýbrž vánoční. Pro maloobchod přichází skutečný vrchol, vždyť prosinec do značné míry rozhoduje o tom, jestli daný rok bude, či nebude úspěšný – říká pro Deník personální ředitel obchodů Albert Ctirad Nedbálek.  

Ctirad Nedbálek: Moderní obchod bez lidského přístupu není možný

Ekonomika
Ilustrační foto.
Zastupitelé schválili koupi prázdného pozemku v centru Karviné, kde v minulosti stával Okresní stavební podnik. Město pozemek o výměře 41.279 metrů čtverečných odkoupí od společnosti Karviná Property Development, která jej vlastní.  

Město koupí pozemek po bývalém OSP

Karvinsko
Svou velkou cestu zakončili Milena a Josef Andrle na Mauriciu.
Jindřichův Hradec, Mauricius - Tak a je to. Život už je takový. Něco hezkého končí, aby něco nového mohlo začít. My se právě dostáváme na úplný závěr naší patnáctiměsíční cesty kolem jižní polokoule. Jsme na západním pobřeží ostrova Mauritius, v místě s krásným názvem Flic - en - Flac.
9 fotografií

Cesta po jižní polokouli (59): Mauricius 2

Jindřichohradecko
Ilustrační foto
Slavkov u Brna - Na nový supermarket čekají lidé ve Slavkově deset let. Někteří už přestali doufat, že se dočkají. „Vím, že to není hned, protože se musí vyřídit různá povolení, ale už je to příliš dlouho. Nechce se mi chodit na druhou stranu města do Penny Marketu, takže pořád čekám, kdy tady obchod bude,“ reagovala na zprávu o aktivitě Lidlu místní obyvatelka Radka Jurdová.

Nová prodejna bude, ujistil Lidl Slavkov

Podnikání
Šlape jim prý jako naolejovaná.
Linec - „Ještě nikdy jsem neviděl moře a neměl dovolenou,“ citují OÖN Antona "Toniho" Müllera (79) z Rotteneggu (okr. Urfahr-venkov), když prezentují vodní elektrárnu, kterou si s manželkou Marií za desetiletí usilovné práce vybudovali vlastním nákladem ze staré kovárny na Malém Rodlu.

Soused si postavil ve sklepě elektrárnu

Z okolí
Statečná občanka s velvyslancem.
Linec - Anna Hacklová (87) ze Schwertbergu převzala v pondělí 25. června vyznamenání ukrajinsko-ortodoxní církve, ,„Řád Sv. Mikuláše přinášejícího zázrak“, zaznamenaly linecké OÖN.

Ukrajinský řád Sv. Mikuláše sousedce

Z okolí
Královi vlastenci se předváděli.
Pasov - V hornobavorské obci Gammelsdorf (okr. Freising) vzpomněli „Královi věrní“ z celého Bavorska průvodem městem ve slavnostních krojích s prapory svých spolků a položením věnců bitvu Wittelbacherů proti Habsburgům před více než 700 lety, napsala PNP.

Sousedovi Královi věrní na srazu

Z okolí
Křižovatka ulic Hrotovická a Spojovací. Zde by mělo vyrůst mimoúrovňové křížení silnic. Objekt by měl být první stavbou na trase plánovaného obchvatu Třebíče. Stavět by se mohl podle optimistických odhadů možná už za dva roky.
Třebíč - Patrně nejvyšší tunel v Evropě by zanedlouho mohl vzniknout v Třebíči-Borovině. Má mít podjezdnou výšku 9,2 metrů a délku 300 metrů. Tunel bude součástí plánovaného obchvatu. Obchvat je zase jedním z dílků trasy, kterou stát chystá pro přepravu nadrozměrných nákladů na výstavbu pátého jaderného bloku v Dukovanech. Aby mohl obří náklad projet, musí mít tunel uvedenou výšku.

Nejvyšší tunel v Evropě plánují v Třebíči. Pro obří náklad

Třebíčsko
Ilustrační foto.
Vyškovsko, Blanensko – Větší nákup v supermarketu? V šestitisícových Bučovicích na Vyškovsku jsou lidé odkázaní pouze na Penny Market. „Jinak musíme do Brna nebo do Vyškova,“ řekla tamní obyvatelka Monika Nováková, která by ve městě nad Litavou uvítala další řetězec. Podle zjištění Deníku Rovnost se zřejmě už brzy dočká. Obchod tam po dlouhém odhodlávání konečně postaví Lidl.

Potvrzeno, na Bučovice cílí další supermarket. Lidé si nakoupí v Lidlu

Vyškovsko