ŠTÍTEK: Islámábád

Pákistánští policisté stojí 18. ledna 2024 na stráži před ministerstvem zahraničních věcí v Islámábádu. Pákistán uvedl, že provedl údery proti cílům militantů v Íránu poté, co Teherán začátkem tohoto týdne zahájil útoky na pákistánské území.
Pákistán v noci na čtvrtek zaútočil na cíle v íránské provincii Sístán a Balúčestán, která leží na hranicích obou zemí. Informují o tom agentury AFP a Reuters, podle nichž při úderech zahynulo nejméně devět lidí, včetně čtyř dětí a tří žen. Írán předtím v týdnu podnikl vzdušné údery na území Pákistánu, což Islámábád tvrdě kritizoval a varoval před vážnými následky. Pákistánský premiér Anvar Hakk Kakar v souvislosti s útoky zkrátí návštěvu Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu, oznámilo pákistánské ministerstvo zahraničí.

Pákistán zaútočil na cíle v Íránu. Při úderech zemřelo nejméně sedm lidí

Svět
Tereza Hlůšková
Češka Tereza Hlůšková, kterou celníci v lednu 2018 zadrželi na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, po nedávném propuštění z vězení zatím nemůže odcestovat do České republiky. Podle serveru iDNES.cz čeká v Islámábádu na vydání pasu, které se zkomplikovalo, a zároveň celníci podají k soudu odvolání proti jejímu propuštění. Do rozhodnutí nebude moci Hlůšková zemi opustit.
6 fotografií

Propuštěná Češka musí zůstat v Pákistánu. Celníci předloží u soudu nové důkazy

Svět
Pákistánští záchranáři
Záchrana dvou českých horolezců a jejich pákistánského kolegy bude v Pákistánu pokračovat ve středu. Nestačili včas před setměním sestoupit na místo, odkud by je mohl vyzvednout vrtulník. ČTK o tom informoval pákistánský novinář, který situaci sleduje na místě. Trojice před čtyřmi dny uvázla v nadmořské výšce asi 6900 metrů při sestupu z hory Rakapoši.

Záchrana českých horolezců v Pákistánu: Sestup bude pokračovat ve středu

Svět
Skupina horolezců. Ilustrační snímek
Dva čeští horolezci a jejich místní kolega uvázli v asi 6900 metrech nad mořem při sestupu z hory Rakapoši v Pákistánu. Podle informací místní horské záchranné služby se možná vydali na cestu po nové, méně obvyklé trase, jejich přesná poloha není známá. Záchranný tým včetně nejméně dvou vrtulníků čekal v blízkosti na zlepšení povětrnostních podmínek, aby se horolezce vydal hledat. Z informací místního tisku vyplývá, že pro dnešek byla záchranná mise přerušena a pokračovat bude v pondělí.

Čeští horolezci uvázli na pákistánské hoře. K výstupu neměli vládní povolení

Svět
Dobrodruh Filip Vítek z obce Kunice na Blanensku je členem expedice na pákistánskou horu Gašerbrum II.
V neděli dopoledne odlet z Prahy. Istanbul, Dubaj, Islamábád. Poté vnitrostátní let do pákistánského města Skardu. Odtud několik hodin autem a pak už týdenní pouť pěšky s výstrojí do základního tábora pod vrcholem Gašerbrum II. Třináctou nejvyšší horu světa se pokusí ve výpravě brněnského Expedičního klubu zdolat také dobrodruh Filip Vítek z obce Kunice na Blanensku.
5 fotografií

Dobrodruh Filip Vítek z Kunic na Blanensku balí, v neděli odlétá vstříc K4

Blanensko
Bývalý pákistánský prezident Parvíz Mušaraf na snímku z 15. dubna 2013.
Zvláštní pákistánský soud vynesl rozsudek smrti nad bývalým prezidentem Parvízem Mušarafem za velezradu. Podle pákistánského listu Dawn se pro tento trest vyslovili dva ze tří soudců. Detaily rozsudku mají být zveřejněny později. Exprezident je nyní v Dubaji a je podle všeho těžce nemocen, takže se nečeká, že se do Pákistánu vrátí, aby se mohl před soudem hájit.

Exprezident Pákistánu Mušaraf dostal trest smrti. Viní ho z velezrady

Svět
Usáma bin Ládin
Při americké protiteroristické operaci v oblasti Afghánistánu a Pákistánu byl zabit syn již dříve zlikvidovaného vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina Hamza. Oznámil to prezident USA Donald Trump, čímž potvrdil zprávy amerických médií z konce července, že Hamza bin Ládin je mrtvý. Bílý dům neupřesnil, kdy USA operaci proti Hamzovi, kterému bylo okolo 30 let a který byl považován za otcova oblíbence, podnikly.

Zabili jsme syna Usamy bin Ladina, potvrdil Trump. Datum jeho smrti neupřesnil

Svět
Hamza bin Ládin
Spojené státy americké vypsaly odměnu milion dolarů (22,53 milionu korun) za informace, které povedou k dopadení Hamzy bin Ládina. Nejmladší syn Usámy bin Ládina totiž podle Washingtonu převzal vedoucí roli v teroristické síti Al-Káida po svém zabitém otci. Saúdská arábie v reakci informovala, že muži již v listopadu loňského roku odebrala občanství
9 fotografií

USA nabízí přes 22 milionů za syna Usámy bin Ládina. Komukoliv

Svět
Jiří Janák
Jižní Čechy – Zdolat Nanga Parbat (8 125 m. n. m.) měl 32letý Jiří Janák z Hořic na Šumavě jako benjamínek výpravy. S dalšími třemi kamarády se navíc chtěli pokusit o výstup přes Mummeryho žebro, což se doposud nikomu na světě nepodařilo.

Výstup na Nanga Parbat ukončilo zranění

Českobudějovicko
Jednadvacetiletá Hradišťanka Tereza H. chtěla z Pákistánu propašovat devět kilogramů heroinu.
Jednadvacetiletá Tereza H. z Uherského Hradiště, která byla v Pákistánu zadržena kvůli pašování devíti kilogramů heroinu, stále zůstává pod dohledem celníků v blízkosti letiště ve městě Láhaur. Mladá žena přiznala, že věděla, že "něco" ve svém zavazadle veze. Údajně ale netušila, že se jedná o heroin. Její další osud je v tuto chvíli nejistý, českému konzulátu se s ní zatím nepodařilo spojit.
6 fotografií

Zadržená Češka v Pákistánu přiznala, že "něco" veze. O heroinu prý nevěděla

Svět
Jan Koukal.
Praha - Takový zápas tu ještě nebyl! V sobotu dojde na historicky první česko-americkou exhibici. V pražském sportovním centru Hector si zahrají proti sobě domácí vládce Jan Koukal a dvojnásobný americký mistr Todd Harrity. Záštitu nad prestižní akcí převzalo Velvyslanectví USA v České republice. Pro zájemce a squashové nadšence jsou oba hráči k dispozici na soukromé lekce.

Unikátní exhibice: Squashista Koukal vyzve nejlepšího amerického hráče

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Islámábád - Spojené státy vyjádřily obavy nad zmizením pěti pákistánských aktivistů a blogerů, kteří veřejně vystupovali proti islamistickému hnutí Taliban, ale také kritizovali mocnou pákistánskou armádu. Aktivisté, kteří se ztratili v průběhu uplynulých deseti dní, ve svých spisech rovněž prosazovali náboženské svobody. Místní i mezinárodní organizace pro lidská práva již dříve vyzvaly pákistánskou vládu, aby zmizení aktivistů vyšetřila.

USA znepokojuje zmizení pěti Pákistánců kritických k Talibanu

Svět
Ilustrační foto
Islámábád - Pákistán dnes truchlí za 47 cestujících a členů posádky z letadla pákistánských aerolinií PIA, které se ve středu zřítilo na severu země na trase do Islámábádu. Neštěstí nikdo nepřežil. Armádě a záchranářům se podařilo najít pozůstatky všech osob, které budou převezeny do Islámábádu k identifikaci; většina těl je příliš ohořelých, takže nelze okamžitě určit jejich totožnost, informovala agentura AP.

Pákistán truchlí za 47 obětí leteckého neštěstí

Svět
Ilustrační foto
Islámábád - Letadlo společnosti Pakistan International Airlines (PIA) se 48 lidmi na palubě se dnes zřítilo v severním Pákistánu na vnitrostátní lince do metropole Islámábádu. Nehodu nikdo nepřežil, oznámily tamní úřady. Příčina neštěstí zatím nebyla objasněna, vyšetřování pokračuje.

V Pákistánu spadlo letadlo, nepřežil nikdo ze 48 lidí na palubě

Svět
Ilustrační foto.
Islámábád - Pákistán zvýší svým poslancům plat o téměř 150 procent, budou tak dostávat více než desetinásobek minimální mzdy. Návrh schválil pákistánský premiér Naváz Šaríf, který v současné době čelí tlaku veřejnosti i soudním sporům v souvislosti se skandálem kolem takzvaných Panamských dokumentů.

Pákistán zvýší poslancům plat o téměř 150 procent

Svět
Drogy v kufru.
Praha /FOTOGALERIE/ - Velkou zásilku drog, která by na černém trhu zřejmě měla cenu převyšující deset milionů korun, odhalili celníci z pražské Ruzyně na Letišti Václava Havla Praha. V kufru 32letého cizince, který přicestoval z Islámábádu, v neděli odpoledne při běžné kontrole odhalili množství pašovaného heroinu ve směsi s kofeinem.
11 fotografií

KRIMI MIX: V kufru bylo devět kilo drog

Zločiny a soudy
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Islámábád - Pákistán nařídil tureckým učitelům ze škol, které jsou údajně spojeny s oponentem tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby opustili zemi. Stalo se tak krátce před Erdoganovou návštěvou v Pákistánu, která začíná dnes. Odejít z Pákistánu budou muset jak učitelé, tak příslušníci jejich rodin. Dohromady to představuje zhruba 450 lidí, uvedla agentura Reuters.

Pákistán nařídil před Erdoganovou návštěvou odchod 450 Turkům

Svět
Fotografie Afghánky v roce 1985 obletěla svět na titulní straně časopisu National Geographic.
Islámábád - Afghánské uprchlici, jejíž fotografie v roce 1985 obletěla svět na titulní straně časopisu National Geographic, byla zadržena v Pákistánu a hrozí jí tam vězení. Autor fotografie Steve McCurry je ale ochoten udělat maximum, aby jí pomohl. Napsal to zpravodajský server BBC. Pákistánské úřady Šarbat Gulaovou zatkly, protože podle nich měla falešné doklady. Hrozí jí až 14 let vězení.

Fotograf chce pomoci zelenooké Afghánce, kterou před lety vyfotil

Svět
Otec mladé pákistánské hvězdy sociálních médií Kandíl Balúčové, kterou v červenci zavraždil její bratr v rámci takzvaného zločinu ze cti, odmítl odpustit svému synovi za jeho čin.
Islámábád – Otec mladé pákistánské hvězdy sociálních médií Kandíl Balúčové, kterou v červenci zavraždil její bratr v rámci takzvaného zločinu ze cti, odmítl odpustit svému synovi za jeho čin. Podle agentury AFP prohlásil, že si přeje, aby byl se svými třemi spolupachateli co nejdříve a co nejpřísněji potrestán.

Otec Pákistánky zabité kvůli cti odmítl synovi-vrahovi odpustit

Svět
Ilustrační foto.
Islámábád – Velká kina v Pákistánu ohlásila zákaz promítání indických filmů jako spontánní gesto solidarity s ozbrojenými silami. Uvedla to dnes stanice BBC na svém zpravodajském webu. Bojkot indických filmů byl ohlášen v Láhauru, Karáčí a Islámábádu. Tento krok následoval po růstu napětí mezi oběma státy kvůli územnímu sporu o Kašmír.

Pákistánská kina kvůli potyčkám v Kašmíru zakázala indické filmy

Svět
Ilustrační foto.
Islámábád - Nejméně 25 lidí zabil v Pákistánu sebevražedný útočník, který během dnešních modliteb odpálil bombu v mešitě. Další tři desítky lidí utrpěly zranění, někteří jsou v kritickém stavu, uvedly tamní úřady. K útoku se přihlásila odštěpenecká frakce pákistánského hnutí Taliban zvaná Džamáate Ahrár.

Při sebevražedném útoku v pákistánské mešitě zemřelo 25 lidí

Svět