ŠTÍTEK: Ivan Olbracht

Petra Říhová se v deseti měsících coby zdravé miminko nakazila virem oparu. Ten u ní vyvolal herpetickou meningoencefalitidu, velmi vzácné, závažné a většinou smrtelné onemocnění.
Něco málo přes týden zbývá do ukončení sbírky pro Petru Říhovou (33) z Českého Krumlova. Ta se narodila jako zdravé miminko, v deseti měsících se ale stalo něco, co nikdo nečekal. Po nákaze běžným virem oparu (Herpes simplex virus, HSV), se kterým se během života setká drtivá většina lidí, se u ní rozvinul těžký zánět mozku, který celé její rodině navždy obrátil život vzhůru nohama. „Virus jí mozek z velké části sežral,“ shrnula jednou větou Petřina maminka Barbora Kotková, povoláním zdravotní sestra, příčiny postižení její dcery.
10 fotografií

Zdravému miminku napadl mozek virus oparu. Rodina teď shání peníze na zvedák

Českokrumlovsko
Most přes Týnské údolí v Třebíči čeká uzavírka.
/OBJÍZDNÉ TRASY/ Jednu z nejvytíženějších silnic v severní části Třebíče čeká uzavírka. Kvůli rekonstrukci mostu přes Týnské údolí se změní trasy městských autobusů, auta čeká objížďka, zajdou si i chodci. Ti nebudou moci využívat nejen most, ale ani cestu pod ním vedoucí k rybníku Barák. „Oprava mostu bude probíhat za plné dopravní uzavírky, která začne ve čtvrtek jednadvacátého března. Průjezd stavbou bude možný až od konce letních prázdnin,“ informovala radniční mluvčí Irini Martakidisová.
12 fotografií

Uzavírka mostu v Třebíči nepotěší řidiče, chodce ani cestující v autobusech

Třebíčsko
Dopravní situace v centru Kladna okolo poledne ve středu 13. března.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Jednou ze změn silničního zákona, které vstoupily v platnost počátkem Letošního roku a za níž neukázněný řidič zaplatit vysokou pokutu a přičíst trestné body, je projetí semaforu v době, kdy na něm svítí oranžové respektive žluté světlo. Mnozí řidiči o této úpravě pravidel zatím ještě ani neví. Proto postaru projíždějí na oranžovou, aniž by tušili, že spáchali přestupek.
18 fotografií

Semafor jako strašák! Jízda na oranžovou může přijít řidiče velmi draho

Kladensko
Hana a Petr Ulrychovi
Jeden bez druhého by v životě nebyli tím, čím jsou. Rodinně a profesně jsou totálně provázáni. Starší ze sourozeneckého dua Petr Ulrych se 21. února dožívá osmdesátin, jeho sestra Hana oslaví o něco později, 31. března, pětasedmdesátiny. „Hudba nás se sestrou spojuje, i když jsme každý úplně jiný. Občas se kvůli tomu i hádáme, ale nikdy nejde o nic fatálního,“ usmívá se Petr Ulrych.

Petr Ulrych slaví osmdesát. S Hankou si uvědomujeme důležitost pokory, říká

Hudba
Ilustrační foto.
Během listopadu budou v Příbrami II zavedeny parkovací zóny. Vedení města se tak rozhodlo řešit problematické parkování, kdy zdejší obyvatelé nemohou najít volná místa k parkování, jelikož jim je zabírají přespolní. V neděli 29. října se na parkovišti naproti Spartaku od 16 hodin uskuteční sousedské setkání, kde bude místostarosta Příbrami Vladimír Karpíšek odpovídat na dotazy k zaváděné parkovací zóně. 

Kde přespolní nezaparkují? V části Příbrami zavedou v listopadu parkovací zóny

Příbramsko
Vozy parkující v ulicích Nymburka v době testu Deníku.
/FOTO, VIDEO/ Mezi řidiči v Nymburce se rozmáhá jeden nešvar: parkování na stáních pro osoby s postižením. Tedy na místech, která jsou svislou či vodorovnou značkou, případně oběma, označena známým symbolem s invalidním vozíkem. Před dvěma týdny na to upozornili městští strážníci. Nymburský deník přesně po 14 dnech zjišťoval, zda strážníky popsaná situace byla spíš výjimkou, nebo je část řidičů skutečně bezohledná. Výsledek nebyl přiliš potěšující.
24 fotografií

Test Deníku: Parkují řidiči na místech pro handicapované? Výsledek nepotěšil

Nymbursko
Zahájení sezony výstavou v loštické synagoze
O Vánocích jsem v dětství pod stromečkem vždy našla štůsek vždy zajímavých knih. Nevím, jak to rodiče dělali, většina z nichse stala mými nejoblíbenějšími. Dodnes se často vracím k Biblickým příběhům Ivana Olbrachta ilustrovaným Gustavem Doré. Kniha vyšla v roce 1958 a pro mě to byla kniha pohádek. Doma jsme Bibli neměli. Později jsem pochopila, jaký poklad mám. Za příběh cesty za Gustavem Doré děkujeme Lence Hoffmannové.
48 fotografií

Za osudem loštické synagogy i za šťastnými příběhy ilustrací.

Čtenář reportér
Lavička Václava Havla v kampusu Jihočeské univerzity.
Už loni se vedení radnice po průzkumu mezi místními rozhodlo umístit v Mnichově Hradišti Lavičku Václava Havla. Ta je symbolem připomínajícím myšlenky a hodnoty prvního českého prezidenta. Aktuálně bylo rozhodnuto, že lavička bude umístěna v parku u nádraží v někdejších Tyršových sadech. Město u ní chystá na 17. listopad vzpomínkové setkání.
17 fotografií

Mnichovo Hradiště bude mí Lavičku Václava Havla. Stát bude v parku u nádraží

Boleslavsko
Jméno vesnice napsané na ceduli umístěné na severním okraji malebné Koločavy.
Koho by napadlo, jak aktuální zase budou slova ze známé písně o Nikolu Šuhajovi: Zabili, zabili chlapa z Koločavy… Ukrajinští muži rukují do války, zatímco jejich ženy a děti hledají bezpečí za hranicemi. Lidé z Českobudějovicka, kteří se vydávali v létě na Ivanem Olbrachtem proslavenou Koločavu na Podkarpatské Rusi, se už setkali s těmi, které tam během turistických pobytů potkávali.
3 fotografie

Jihočeši pomáhají lidem z Koločavy. Ženy s dětmi už dorazily na Hlubokou

Českobudějovicko
Vakcína proti covidu od firmy Johnson & Johnson.
Výjimečné očkování proti koronaviru ohlásila na čtvrtek 14. října Klaudiánova nemocnice. Ta zajišťuje fungování očkovacích míst v Mladé Boleslavi a v Mnichově Hradišti. Standardně používá vakcínu Comirnaty od dodavatele Pfizer/BioNTech, která se podává ve dvou dávkách, a zájemci se musí na termín aplikace zaregistrovat. Příští týden ve čtvrtek to bude jiné.
18 fotografií

Nemocnice v Mladé Boleslavi nabízí očkování bez rezervace a při jediné návštěvě

Boleslavsko
Trutnov se pustí do opravy Železničářské ulice.
Tři investice do dopravní infrastruktury naplánovalo město Trutnov na druhou polovinu letošního roku. Celkem budou stát devět milionů korun. Začnou v září. Opravy se dočkají silnice a chodníky v ulicích Ivana Olbrachta a Železničářská a autobusový záliv v Horské ulici v Šestidomí naproti křižovatce se Strojnickou ulicí. Nově tam město vybuduje oddělené stezky pro chodce a cyklisty.
3 fotografie

Trutnov provede opravy v Železničářské ulici za 4,6 milionu, přijdou uzavírky

Krkonoše