ŠTÍTEK: Jaderná elektrárna Temelín

Chladicí věže Jaderné elektrárny Dukovany.
Obří atomový tendr v Česku vyhráli Korejci. Vláda ve středu dala před francouzskou společnosti EDF přednost jihokorejské KHNP. Ta tak bude v Dukovanech stavět dva nové jaderné bloky. Představitelé vlády si zároveň chtějí zamluvit případnou výstavbu další dvou bloků v Temelíně. „Je otázkou, zde je vůbec budeme potřebovat,“ podotýká energetický expert z Asociace pro mezinárodní otázky Oldřich Sklenář v rozhovoru pro Deník.

Korejci musejí jaderný blok vyvinout speciálně pro nás, zdůrazňuje expert

Ekonomika
Třeboradická trojčata.
Stejně jako loni i letos zaregistrovali ornitologové z ALKA Wildlife jedenáct párů kriticky ohroženého sokola stěhovavého na výškových stavbách, komínech a chladicích věžích, skupiny ČEZ. Ve Středočeském kraji se konkrétně jedná o Teplárnu Energotrans, dříve Elektrárna Mělník, a areál stejné společnosti v Třeboradicích. Na obou místech sokolí páry obývají budky na ochozech komínů.

Sokolí farma ČEZ: Zatím není jasné, kolik mláďat se rozletí do světa z Mělníka

Čtenář reportér
Jaderná elektrárna Dukovany.
Příprava nového jaderného bloku v Dukovanech dosud energetickou skupinu ČEZ stála kolem 3,5 miliardy korun. Na dnešní valné hromadě to uvedl člen představenstva a ředitel divize nová energetika ČEZ Tomáš Pleskač. Nový reaktor v Dukovanech by se měl podle současného harmonogramu začít stavět v roce 2029, hotový by pak měl být v roce 2036. Podle dřívějších prohlášení vlády i ČEZ má jeden reaktor stát asi 160 miliard Kč v cenách z roku 2020. Kromě tohoto bloku nyní vláda rozhoduje o možné výstavbě dalších až tří jaderných reaktorů.

Příprava nového reaktoru v Dukovanech dosud vyšla na zhruba 3,5 miliardy korun

Třebíčsko
Stovky žlutých kvítků měsíčku lékařského se podařilo v uplynulých dnech prodat v Jaderné elektrárně Dukovany a přispět tak do celonárodní sbírky pro boj s rakovinou.
Stovky žlutých kvítků měsíčku lékařského se podařilo v uplynulých dnech prodat v Jaderné elektrárně Dukovany a přispět tak do celonárodní sbírky pro boj s rakovinou. Každoročním cílem sbírky, kterou pořádá Liga proti rakovině, je zvýšit informovanost o této nemoci a také získat prostředky na nádorovou prevenci, zlepšení kvality života onkologických pacientů, podporu výuky, výzkumu a vybavení onkologických center.
3 fotografie

Energetici z dukovanské elektrárny podpořili nákupem kytiček sbírku proti rakovi

Čtenář reportér
Celkem 27 učňů z celé republiky soutěžilo v JE Temelín ve svařování.
Zvýšit zájem mladých lidí o svářečské obory. Takový je jeden z motivů unikátní svářečské soutěže pro středoškoláky z celé republiky. V Jaderné elektrárně Temelín své dovednosti ve specifickém oboru změřilo 27 učňů. Podle energetiků mají takto vyučení lidé velkou šanci u nich najít uplatnění.

V Temelíně soutěžili o kuklu a novou svářečku

Čtenář reportér
Sedmatřicet rybářů a rybářek, z toho 15 dětí, obsadilo v sobotu 11. května břehy návesního rybníku Čekánek v Nákří na Českobudějovicku.
Sedmatřicet rybářů a rybářek, z toho 15 dětí, obsadilo v sobotu 11. května břehy návesního rybníku Čekánek v Nákří na Českobudějovicku. Po roce se zde totiž znovu bojovalo o ČEZ kapra a Nákeřského kapra. Tradiční obecní soutěž v rybolovu, podporované Skupinou ČEZ v rámci programu Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín, dosáhla své plnoletosti. Její letošní ročník byl totiž osmnáctým v řadě.
7 fotografií

Rybáři se u Čekánku poosmnácté utkali o Nákeřského kapra a ČEZ rybu

Čtenář reportér
Jaderná elektrárna Dukovany.
Společnosti EDF a KHNP podaly své závazné nabídky na stavbu až čtyř jaderných reaktorů v České republice. Zástupci francouzské EDF přinesli dokumenty do centrály společnosti ČEZ v úterý ráno, představitelé korejské KHNP odevzdali svou nabídku v pondělí. ČTK o tom v úterý informoval ČEZ. Detaily nabídek ještě po nějakou dobu nebudou veřejné, nyní je bude ČEZ analyzovat. O vítězi tendru i o tom, kolik jaderných bloků se v bude v Česku v budoucnu stavět, by se mělo rozhodnout do léta. První z nich by měl stát v roce 2036.
10 fotografií

Společnosti EDF i KHNP předaly své nabídky na stavbu až čtyř jaderných bloků

Ekonomika
Exšéf ČEZ a bývalý vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl
Budou stát v Dukovanech a Temelíně další čtyři jaderné bloky? Kdy to bude a potřebujeme vůbec tolik dalších zdrojů elektřiny? A hlavně, bude pak levnější? To jsou otázky, které jsou aktuálně na stole. Proto je Deník položil i exřediteli společnosti ČEZ a bývalému vládnímu zmocněnci pro jadernou energii Jaroslavu Mílovi.
13 fotografií

Blok v Dukovanech? Nejdříve v roce 2038, říká Jaroslav Míl

Česko
Exšéf ČEZ a bývalý vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl
Už za dva týdny vláda posoudí nabídky dodavatelů na dostavbu jaderných bloků v Česku. Ve finále zůstali jen dva zájemci, francouzská EdF a jihokorejská KHNP. Budou ve hře Dukovany i Temelín? „Rozhodne se podle toho, jak byl vypsán tendr. Navíc stát nemůže rozhodnout o čtyřech blocích, protože nemá dořešenou organizační strukturu, notifikaci ani financování. Nezávazná nabídka není totéž co vypsaný tendr. Oba finalisté znají lokalitu Dukovany a nabídku zpracovávali rok. Na Temelín dostali měsíc, takže těžko mohou předložit sofistikovanou nabídku. Bude obsahovat nemálo výjimek ze závaznosti,“ říká exšéf ČEZ a bývalý vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl.
13 fotografií

Ani nové jaderné bloky nezajistí, že cena elektřiny bude nízká, říká expert Míl

Energie
Setkání zástupců vedení jihočeských vysokých škol, hejtmana a zástupců vedení společnosti ČEZ na téma rozvoje energetiky a potřeby vzdělávání v této oblasti v jižních Čechách.
Nové malé modulární i standardní jaderné bloky, obnovitelné zdroje nebo energetické úspory. To vše jsou projekty, na kterých by se měly společně podílet Jihočeská univerzita a Vysoká škola technická a ekonomická. Vyplývá to ze společného setkání představitelů těchto institucí i hejtmana Martina Kuby a zástupců společnosti ČEZ. Cílem je rozšíření možností uplatnění studentů i výzkumníků a posílení technických a dalších oborů v Jihočeském kraji.
9 fotografií

Jihočeské vysoké školy budou spolupracovat při rozvoji energetiky v kraji

Českobudějovicko
Vizualizace. Studie využití ploch a základní vybavenosti letiště České Budějovice.
Služby pro lidi z regionu v podobě retail obchodů, benzinové stanice, rychlého občerstvení i parkoviště. Pronájem pozemků renomovaným firmám, výzkumným organizacím a vývojářům, ale třeba i opravna letadel či unikátní výcvikové středisko pro složky integrovaného záchranného systému, to vše by mohlo do deseti let vyrůst v Plané u Českých Budějovic.
55 fotografií

Kraj představil koncepci letiště. Rozvoj jeho okolí má být ku prospěchu všech

Českobudějovicko
Soběslav. Ilustrační foto.
Páteční večer v Soběslavi na Táborsku znepříjemnil mnoha domácnostem hluk doprovázený záblesky a otřesy, které rezonovaly i v okolních obcích. Na sociálních sítích se svědci dohadují, co tento jev mohlo způsobit. I pod článkem Deníku, v němž jsme o nezvyklém jevu informovali, stále přibývají komentáře. Ptali jsme se i u dalších institucí, o co mohlo jít.
11 fotografií

V Soběslavi nebylo ani zemětřesení, ani detonace. Hluk vydávaly asi dělobuchy

Táborsko
Zbyněk Stanjura
Vláda počítá s tím, že bude o výstavbě nových jaderných bloků jednat s opozičním hnutím ANO, do uzavření výběrového řízení je ale vázaná mlčenlivostí. V nedělních Otázkách Václava Moravce České televize to uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vláda chce po uchazečích o stavbu jaderného bloku v Dukovanech závazné nabídky k vybudování čtyř nových reaktorů v Dukovanech a v Temelíně. Podle Stanjury to ale neznamená, že se budou stavět všechny.

Vláda počítá s jednáním o výstavbě nových jaderných bloků s ANO, řekl Stanjura

Energie