ŠTÍTEK: Jan Burian

Písničkář a básník Jiří Dědeček bilancuje souborným vydáním své poezie
V únoru to bude už rok od chvíle, kdy překročil sedmdesátku. Jiří Dědeček, jeden z našich nejoblíbenějších „písníků a básničkářů“, jak sám sebe trefně nazývá, proto může plným právem bilancovat. Začíná téměř pětisetstránkovým souborem své psané poezie z let 1987 až 2020, který nazval Dobrý ráno a vydal pod hlavičkou nakladatelství Limonádový Joe.
13 fotografií

Písničkář a basník Jiří Dědeček: Ze všeho nejvíc se bojím žvanění

Hudba
Kapitán Demo, civilním jménem Jiří Burian.
„Po dlouhých meditacích a retreatech jsem došel k závěru, že v tomhle životě už nechci bojovat s ničím. Ani s obezitou, ale naopak ji musím přijmout. Už pár let čekám, že zmizí, ale marně… Míň žrát, znamená míň žít!“ napsala na svém facebookové profilu údajně nejtlustší česká celebrita známá pod pseudonymem Kapitán Demo, civilním jménem Jiří Burian.

Kapitán Demo rozdá lásku, stand-up slovenský humor a Garage Tonyho písně

Čtenář reportér
Jan Burian.
Známý písničkář, literát i průvodce Jan Burian vydává na konci února svou knižní novinku Kočkování aneb Proč ještě zpívat. Vydalo mu ji pražské lékařské nakladatelství Galén. Již pátým svazkem tak navazuje na předchozí čtyři knižní vydání svých fejetonů, psal je původně pro Týdeník Rozhlas. Nyní je to vyprávění z let 2019-2022, kdy se toho stalo opravdu hodně. Knihu autor představí na svém výročním koncertě v pražském Divadle Archa 24. března, nabídne ji ale také ke koupi svým divákům na koncertě v sobotu 4. března v litvínovském klubu Ponorka.

Písničkář Jan Burian veze Ponorce v Litvínově své fejetony o Kočkování

Čtenář reportér
Z festivalu Krásný ztráty live Všetice 2021.
/FOTOGALERIE/ Dvoudenní festival Krásný ztráty Live zaštítěný legendou českého rocku Michalem Prokopem začne v pátek 12. srpna. Šestý ročník zahájí v pátek od 17 hodin svou show Circus Ponorka, projekt kytaristy a zpěváka Honzy Ponocného, dlouholetého kapelníka doprovodných bandů Ivana Krále či Mekyho Žbirky.
157 fotografií

Michal Prokop zve do Všetic na Prúdy i Tata Bojs

Volný čas
Jan Burian.
Změnám ani nemoci se nevyhneme, platí to i v případě u klubu Lidové sady Liberec a u originálního nápaditého písničkáře, cestovatele, veršotepce i fejetonisty Jana Buriana, dřív půlky dua Dědeček/Burian. Program slibného jména Antidepresivní večírek klub odsunul z půlky dubna až na pondělí 16. května od 19 hodin, vstupenky dál platí.

V Lidových sadech antidepresivně pobaví Jan Burian

Čtenář reportér
Josef Pelán.
Koronavirová krize nás všechny nějakým způsobem zasáhla a omezovala v osobním i veřejném životě. Hudebníci napříč žánry, tedy i folkaři, nebyli v tomto případě žádnou výjimkou. Vše už nasvědčuje tomu, že pandemie konečně opouští scénu. A my můžeme svobodně dýchat a scházet se při nejrůznějších aktivitách tak, jak je pro nás přirozené a jak je nám vlastní.
4 fotografie

V dubnu se do čajovny Pod Stolem vracejí folkové večery

Strakonicko
Písničkář Jiří Dědeček letos vydal novou desku Nebudu bydlet v Québecu.
Písničkář, básník a předseda Českého centra Mezinárodního PEN klubu Jiří Dědeček (68) v posledních dvou letech neztrácel čas. V nakladatelství Limonádový Joe, které založil se svou chotí Terezou Brdečkovou, vydal sbírku písňových textů Do smrti nejdelší a verše pro děti Slonbidlo a ti druzí… Kromě toho sklízí úspěchy knižní rozhovor Pohyblivý cíl, který s ním vedl renomovaný editor Jan Šulc.
6 fotografií

Písničkář Jiří Dědeček: Konec roku je jen takové datum

Hudba
Viktor Dyk
Pro prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka byl oponentem a protivníkem, jehož si lze vážit. Hledáme-li dnes v českém parlamentu marně vzor politické kultury, v osobnosti Viktora Dyka máme ideální příklad.

Viktor Dyk: politik srdce a básník rozumu

Literatura
Písničkář a spisovatel Jan Burian. Poutání na magazín Víkend
Od chvíle, kdy písničkář a spisovatel Jan Burian publikoval knihu o svém otci, problematickém gigantovi českého divadelnictví Emilu Františkovi Burianovi, už uplynula skoro celá dekáda. Mezitím se v Supraphonu podařilo nalézt a vydat na trojalbu zdánlivě ztracené nahrávky Janova prastrýce, věhlasného operního tenora Karla Buriana.
19 fotografií

Jan Burian: Nebýt karantény, knížku o mámě bych nedopsal

Společnost
Stanislav Kupka.
Pro Stanislava Kupku, který stál před pětatřiceti lety u zrodu Dobrušského žesťového sdružení a dodnes je jeho vedoucím, byl advent dlouhou dobu spojen s mnoha hudebními vystoupeními po celém regionu. S kolegy muzikanty hráli koledy a známé skladby u příležitosti rozsvícení vánočních stromů, na předvánočních koncertech nebo setkáních. Letos je bohužel všechno jinak.
6 fotografií

Stanislav Kupka: Úplně obyčejný, ale vším, co dělá, nesmírně bohatý

Zprávy z Česka
Album Riding With The King B.B. Kinga a Erica Claptona získalo cenu Grammy a titulní píseň z pera Johna Hiatta obsadila první místo hitparád. Nyní si tuto královskou jízdu můžeme zopakovat.
Jednou týdně si hudební kritik Michal Bystrov vybírá z bohaté nabídky hudebních vydavatelství pět nových alb. Nahlíží do všech žánrů populární, ale i vážné hudby tak, aby si každý přišel na své. V předvečer vánočních svátků nabízí netradiční desku Šťastné a osamělé, vzpomínku na Osvobozené divadlo nebo excelentní duel Erika Claptona s B. B. Kingem.
5 fotografií

Hudební tipy Deníku: Jízda bluesových králů a Werich s Voskovcem, jak je neznáte

Hudba
Jan Burian
Písničkář Jan Burian už zkoušel všechno možné. Zhudebňovat poezii, věnovat album ženám a potom zase mužům, natáčet se svými syny, s orchestrem i sám. Na novém cédéčku První láska nabízí zdánlivě jen další dobré písničky.
7 fotografií

Burianova První láska rockuje a bluesuje

Hudba
Prahu rozezní koncerty ve vnitroblocích, startuje iniciativa Hrajeme do oken.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Možná si vzpomenete na záběry zachycující Italy z oblastí nejpostiženějších koronavirem, kterak si z balkonů prozpěvují a hrají na kytaru, aby zahnaly chmury a zpříjemnili si domácí izolaci. K podobným sousedským akcím by v Praze mohl pomoci projekt s názvem Hrajeme do oken. Kdokoliv může díky této iniciativě s podporou magistrátu hlavního města zažádat o uspořádání koncertu ve svém vnitrobloku, před nemocnicí nebo před domovem seniorů.
17 fotografií

Hrajeme do oken. Hudebníci pořádají koncerty pro Pražany v karanténě

Volný čas
Petr Skoumal
Skladatel, pianista, textař a osobitý zpěvák Petr Skoumal už tady není přes pět let. Tento měsíc by však oslavil osmdesátiny, což je pádný důvod pro setkání starých přátel. Na desce Narodíme se jen jednou…, která právě vyšla v nakladatelství Galén, vysekli svému kamarádovi poklonu kolegové z kapely Etc…, ale i trochu nečekaní hosté jako třeba Marek Eben.

Narodíme se jen jednou. Album připomíná hudebníka Petra Skoumala

Hudba
Jan Burian
Setkání se známým písničkářem, spisovatelem, televizním publicistou a cestovatelem Janem Burianem je připraveno dnes od půl osmé večer v divadle Husovka. Uslyšíte spoustu osvědčených i nových písniček a jistě se dočkáte i vtipného povídání a aktuálních postřehů.

Tip na středu 12. února: Jan Burian míří do Husovky

Volný čas
Ilustrační snímek
U příležitosti 30. výročí listopadových událostí Deník oslovil více než tři desítky českých a slovenských písničkářů. Vladimír Merta, Jaroslav Hutka, Petr Lutka, Vladimír Veit, Zuzana Homolová, Jan Burian… V anketě odpovídají jak někdejší členové legendárního sdružení Šafrán, tak jejich pokračovatelé z řad Osamělých písničkářů (Petr Nikl, Petr Váša, Marka Míková ze skupiny Zuby nehty). Jsou tu zastoupeni ti, kdo byli za bývalého režimu zakázáni či dohnáni k odchodu do exilu, i ti, které komunisté střídavě zakazovali a povolovali.
33 fotografií

Exkluzivní anketa: Jakou píseň by hvězdy zazpívaly na Letné 30 let po revoluci?

Hudba
V Národním divadle se lidé 14. října 2019 loučili s Vlastou Chramostovou.
/FOTOGALERIE/ Vynesením rakve z Národního divadla skončilo dnes před polednem poslední rozloučení s herečkou Vlastou Chramostovou. Do zvuku trubačů ji vyprovodil poslední potlesk publika. Smutečnímu aktu, při kterém se s herečkou a významnou postavou české kultury posledních několika desítek let loučili především její umělečtí kolegové, přihlíželo zaplněné hlediště Národního divadla. Smuteční obřad ukončila česká hymna a dlouhý potlesk zúčastněných vstoje.
66 fotografií

Poslední sbohem. Lidé se v Národním divadle loučili s Vlastou Chramostovou

Volný čas
Ilustrační foto.
Na sobotu 28. září připadá svátek patrona země, sv. Václava. Ten je zároveň i Dnem české státnosti. Mnoho měst a obcí tak při této příležitosti pravidelně pořádá oslavy a připomínky sv. Václav. Nadcházející víkend samozřejmě nebude výjimkou. Chystají se kulturní, společenské i sportovní akce. Konají se také mše a bohoslužby v kostelech.

Den české státnosti se bude slavit pochody, slavnostmi, poutěmi i bohoslužbami

Z okolí
Ilustrační foto.
Na sobotu 28. září připadá svátek patrona země, sv. Václava. Ten je zároveň i Dnem české státnosti. Mnoho měst a obcí tak při této příležitosti pravidelně pořádá oslavy a připomínky sv. Václava. Nadcházející víkend samozřejmě nebude výjimkou. Chystají se kulturní, společenské i sportovní akce. Konají se také mše a bohoslužby v kostelech.

Den české státnosti se bude slavit pochody, slavnostmi, poutěmi i bohoslužbami

Z okolí
Ilustrační foto.
Na sobotu 28. září připadá svátek patrona země, sv. Václava. Ten je zároveň i Dnem české státnosti. Mnoho měst a obcí tak při této příležitosti pravidelně pořádá oslavy a připomínky sv. Václava. Nadcházející víkend samozřejmě nebude výjimkou. Chystají se kulturní, společenské i sportovní akce. Konají se také mše a bohoslužby v kostelech.

Den české státnosti se bude slavit pochody, slavnostmi, poutěmi i bohoslužbami

Z okolí
Ilustrační foto.
Na sobotu 28. září připadá svátek patrona země, sv. Václava. Ten je zároveň i Dnem české státnosti. Mnoho měst a obcí tak při této příležitosti pravidelně pořádá oslavy a připomínky sv. Václava. Nadcházející víkend samozřejmě nebude výjimkou. Chystají se kulturní, společenské i sportovní akce. Konají se také mše a bohoslužby v kostelech.

Den české státnosti se bude slavit pochody, slavnostmi, poutěmi i bohoslužbami

Z okolí
Lubomír Zaorálek (ČSSD).
Jako profesionálního politika a vhodného kandidáta na ministra kultury většinou vítají Lubomíra Zaorálka lidé z kulturní obce, které oslovila ČTK. Nevadí jim, že není profesně spojen s kulturou, měl by se ale obklopit dobrými poradci. Oceňují jeho dlouholeté zkušenosti, ale také postoje, které zastával v zahraniční politice. Zaorálka navrhuje ČSSD na ministra kultury po Antonínu Staňkovi, prezident Miloš Zeman již uvedl, že s návrhem souhlasí.  
14 fotografií

Zaorálek jako ministr kultury? Vhodný kandidát, domnívají se odborníci

Česko