ŠTÍTEK: Jan Kašpar

Odcházející ředitel Ivan Čech.
Pardubické civilní Letiště Jana Kašpara už nepovede od pondělí 1. července uznávaný odborník Ivan Čech, který sám na svou funkci ředitele rezignoval. Rozhodnutím valné hromady společnosti East Bohemian Airport, která letiště provozuje, byla prozatímní výkonnou ředitelkou jmenována Mária Luticová, která dosud ve firmě od roku 2018 zastávala pozici manažera rozvoje a marketingu. Novým provozním ředitelem společnosti se stal Vít Málek. Ten pracuje na letišti od roku 1996. Zastával funkci security manažera, v rámci které měl na starosti ochranu civilního letectví před protiprávními činy.
6 fotografií

Za odcházejícího ředitele pardubického letiště se bude těžko hledat náhrada

Pardubicko
Hoteliér a odbojář Arnošt Košťál (26. června 1904 – 2. července 1942), majitel pardubického hotelu Veselka, v němž mimo jiné ukrýval člena paravýsadku Silver A Josefa Valčíka. Snímek pochází zřejmě z počátku 40. let minulého století.
V neděli 26. června 1904, tedy přesně před 120 lety, se v Polici nad Metují narodil Arnošt Košťál. Když mu bylo šest, přestěhovali se jeho rodiče i s ním do Pardubic – do města, kde se později proslavil jako hoteliér, mecenáš místního fotbalového klubu, podporovatel dostihů – a také jako účastník protinacistického odboje za 2. světové války. Gestapáci scházející se v jeho hotelu Veselka neměli dlouho tušení, kdo je obsluhuje.
10 fotografií

Hoteliér Arnošt Košťál pomáhal za války parašutistům. Život obětoval pro rodinu

Historie
Projekt létání na SŠT ve Vysokém Mýtě
Získat nové nápady pro sociální podniky a podpořit podnikavost. To byl hlavní cíl soutěže, jejíž první ročník uspořádalo 24. května v pardubické enteria areně během AbiFestu Centrum Kosatec společně s Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest. A to s pomocí Pardubického podnikatelského inkubátoru (P-PINK) a Pardubického kraje. V soutěži zvítězil nápad studentů Střední školy technické Vysoké Mýto, jehož hlavním záměrem je větší začlenění vozíčkářů mezi leteckou komunitu. 

Premiéru soutěže nápadů pro sociální podniky ovládli studenti z Vysokého Mýta

Čtenář reportér
Pilot Martin Šonka v akci
Pro naprostou většinu návštěvníků leteckých dnů je vždy vrcholem ukázek předvedení různých variací letecké akrobacie. Ta pochopitelně nebude chybět ani na dvaatřicátém ročníku Aviatické pouti, který se uskuteční o víkendu 1. a 2. června 2024 na pardubickém letišti. V programu letošního ročníku bude akrobatů hned několik a své místo mezi nimi bude mít i oblíbený Martin Šonka.
5 fotografií

Pilot Martin Šonka míří na Aviatickou pouť. Usedne do Kašparova Blériotu?

Pardubicko
Cyklisté ATT Investments Pro Cycling Team
Český cyklistický tým ATT Investments Pro Cycling vstoupí letos už do své desáté sezony a na začátku roku představil soupisku pro nadcházející závody. Aktuálně čítá 17 jmen, přičemž osmnáctým jezdcem týmu by se mohl stát slavný Zdeněk Štybar. „Spolupráce je domluvená. Už je jen otázka, jakým směrem se vydáme,“ prozradil majitel a manažer týmu Radim Kijevský. Největší hvězdou jeho výběru zatím zůstává jeden z členů širší nominace na olympiádu Jakub Otruba.

Cyklistický tým ATT Investments představil sestavu pro sezonu. Přijde Štybar?

Ostatní sporty
Martin Netolický, hejtman Pardubický kraj
Korupční kauza, která otřásla Pardubicemi, nyní vzbuzuje otázky ohledně budoucí spolupráce mezi městem a Pardubickým krajem. Hejtman Martin Netolický zdůraznil důležitost dodržení harmonogramu a financování ve společných projektech. Pardubický kraj zatím neplánuje rušit žádné projekty nebo spolupráci, ale čeká na uklidnění situace na radnici. Vedení kraje plánuje jednat s pardubickým vedením o společných projektech, včetně investic na letišti, pozemků u nemocnice nebo dopravních staveb ve městě.

Ovlivni korupční kauza spolupráci s krajem? Hejtman chce postupovat s opatrností

Pardubicko
Přípravky na vícebojích v Prostějově
Závěr dráhové sezóny většinou patří vícebojům. Ne jinak tomu bylo i letos. Krajské přebory přípravek ve čtyřboji proběhly v pondělí 2. října v Prostějově. Krajský přebor mladšího žactva v pětiboji se pak konal o den později v Šumperku. V pátek a v sobotu 6. -. 7. října se pak konaly krajské přebory staršího žactva, dorostu juniorů a dospělých ve vícebojích v Přerově. Na všech třech akcích měla hranická atletika zastoupení, o největší úspěch se postaral Tomáš Vašíček mezi muži.

Závěr dráhové sezony patřil vícebojům. Vašíček přeborníkem kraje

Ostatní sporty
Vzlet repliky letadla bratří Wrightů u Pardubic.
/FOTO/ Díky svému rodákovi letci Janu Kašparovi bývají Pardubice zvány kolébkou aviatiky, což dokazuje i slavná Aviatická pouť, která se koná o víkendu 27. a 28. května. Podívejte se s panem Jaroslavem Černým do nedávné historie, do dne, kdy se u Pardubic vznesla do vzduchu replika letadla bratří Wrightů. Stroj je k vidění v pardubickém muzeu Jana Kašpara. 
24 fotografií

VIDEO: Když lidem narostla křídla. U Pardubic se vznesla replika letadla Wrightů

Pardubicko
Patriot Pardubického kraje se věnuje především regionální historii, hlavně oblasti východních Čech v období novověku. Napsal také řadu historických publikací.
Historik a čestný občan města Pardubice Jiří Kotyk obdržel v pátek 28. října od prezidenta republiky medaili Za zásluhy 1. stupně. Tento renomovaný patriot Pardubického kraje v současné době působí jako odborný asistent na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové, kde pracuje v Ústavu historických věd. Věnuje se především regionální historii, hlavně oblasti východních Čech v období novověku. Napsal také řadu historických publikací.
3 fotografie

Pardubický historik Jiří Kotyk získal od prezidenta medaili Za zásluhy

Pardubicko
Ilustrační snímek
Nejstarší zástupci této skupiny ještě zažili v plné síle dinosaury. Dnes se ale některé druhy jeseterovitých ryb ve volné přírodě potýkají s vymíráním. Zachránit je pomáhají i vědci z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. A kromě prospěšného výzkumu s výsledky má jejich chov ještě jednu výhodu – domácí produkci kaviáru.
9 fotografií

Bez zabíjení ryb. Jihočeši dokážou získat kaviár ze živého jesetera

Zvířecí deník a chovatelství
Daně a daňová přiznání - Ilustrační foto
Od 1. ledna se opět mění podmínky některých daní a odvodů. Nově se tak zvyšuje základní sleva na dani pro každého poplatníka, zvyšuje se také daňové zvýhodnění na druhé a třetí dítě. Kromě toho bude zrušeno dosavadní zastropování daňového bonusu, který finanční úřady vyplácejí rodičům, jejichž sleva na děti převyšuje vyměřenou daň. Měsíční záloha na paušální daň pro OSVČ vzroste na 5994 korun. Deník připravil základní přehled, co nás v roce 2022 čeká.
5 fotografií

Změny v daních v roce 2022: Lidé si polepší díky slevě na poplatníka

Ekonomika
Vernisáž výstavy obrazů akademické malířky Zdenky Landové, které autorka věnovala hrdinství československých parašutistů a jejich spolupracovníků z řad domácího protinacistického odboje.
Seskok do okupované vlasti, vyvraždění Lidic, smrt Alfréda Bartoše v Pardubicích nebo zrada Karla Čurdy. To je jen malý zlomek názvů děl, které vytvořila historička a malířka Zdenka Landová. Obrazy, na kterých autorka chtěla vzdát hold parašutistům i statečným lidem, kteří jim pomáhali, jsou k vidění v Pardubicích v sále Jana Kašpara v budově bývalé reálky, kde nyní sídlí krajský úřad.
37 fotografií

Pardubice vzpomínají na hrdiny odboje. Parašutisty připomíná výstava

Pardubicko