ŠTÍTEK: Jan Šibík

Ilustrační foto
Svou práci budou dnes zájemcům v pražském Divadle Rokoko představovat čeští fotografové, kteří se věnují různým žánrům tohoto média. Od 10:00 se budou na festivalu Prague Photo Show konat workshopy, přednášky a debaty, které zájemcům přiblíží, jak vypadá práce válečného fotoreportéra, jak se fotografuje příroda, jak vypadá fotografie ve vědě, jak se postupuje při fotografování aktu nebo jídla.

Lidé se do Rokoka mohou přijít blíže seznámit s tím, jak pracují fotografové

Praha
Z vernisáže výstavy Jizerská 50 - Viděna šesti, v Informačním centru Elektrárny Ledvice.
Nejen vyznavači bílé stopy a zimních sportů vůbec, ale i všichni návštěvníci Informačního centra klasické energetiky Skupiny ČEZ v Elektrárně Ledvice si nyní mohou v jeho prostorách prohlédnout impozantní fotovýstavu věnovanou nejpopulárnějšímu běhu na lyžích v České republice. Jizerská 50 | Viděna šesti, jak se výstava správně jmenuje, jej přibližuje právě pohledem šesti různých fotografů, jejichž jména se řadí mezi výrazné osobnosti české fotografie. Jsou to Markéta Navrátilová, Jan Šibík, Jiří Langpaul, Daniel Hušták, Lukáš Dvořák a Tomáš Vocelka.
32 fotografií

FOTO: „Íčko“ ledvické elektrárny je plné fotografií Jizerské 50

Čtenář reportér
Všichni tři protagonisté knihy Spánek rozumu plodí příšery. Zleva Aleš Palán, Jan Konvalinka a Jan Šibík.
Upřímné, nápadité a dech beroucí jsou knihy Aleš Palána (1965). Píše o samotářích z divočiny, radí Pánubohu, jak zlepšit svět, empaticky míří pod povrch, což si cení čtenáři i kritika; knih prodal na desítky tisíc, sbírají cenu za cenou. I s titulem „Spánek rozumu plodí příšery“ (Prostor, 2020) se trefil do černého.

Spánek rozumu plodí příšery, soudí Aleš Palán a Jan Konvalinka

Čtenář reportér
Všichni tři protagonisté knihy Spánek rozumu plodí příšery. Zleva Aleš Palán, Jan Konvalinka a Jan Šibík.
Upřímné, nápadité a dech beroucí jsou knihy Aleš Palána (1965). Píše o samotářích z divočiny, radí Pánubohu, jak zlepšit svět, empaticky míří pod povrch, což si cení čtenáři i kritika; knih prodal na desítky tisíc, sbírají cenu za cenou. I s titulem „Spánek rozumu plodí příšery“ (Prostor, 2020) se trefil do černého.

Spánek rozumu plodí příšery, soudí Aleš Palán a Jan Konvalinka

Čtenář reportér
Provozovatel masážních a relaxačních salonů Thajský ráj v centru Prahy čelí kritice veřejnosti.
Když minulé pondělí dostali podnikatelé v hlavním městě kvůli koronaviru snažší příležitost k záboru veřejného prostranství a zahájení venkovního prodeje, některé provozovny toho využily způsobem, který naštval občany i magistrátní politiky a úředníky. Thajský ráj na jedné ze svých poboček vytáhl masážní lehátka na červeném koberci přímo na památkově chráněné Staroměstské náměstí.
19 fotografií

Mega kýč! Thajský ráj v centru metropole vadí lidem. Praha žádá „lepší karty“

Praha
Snímky Evžena Báchora z doby sametové revoluce
Jsou události, které z člověka nevyprchají ani po více než čtvrtstoletí. Stejné je to i u sametové revoluce roku 1989, kterou v Pardubicích svým nezaměnitelným způsobem zaznamenal „nepřehlédnutelný“ muž s pověstnou bílou čepicí a rozhledem z takřka dvou metrů – Evžen Báchor. Jeho fotografie z osudových listopadových dní dodnes na člověka dýchnou nejen svým černobílým kouzlem, ale i syrově-melancholickou náladou plnou strachu a očekávání.    
4 fotografie

Fotograf Evžen Báchor: Lidé se po sametové revoluci změnili. Ne však k lepšímu

Česko
Společenské centrum Kino 70.
Dobruška - Hned tři výstavy byly ve středu zahájeny v Dobrušce. V Městském lapidáriu je do konce ledna k vidění fotografická výstava Luboše Doležala Mysterium přírody.

Otevřely se tři výstavy

Volný čas
Strakonice - nová kniha rozhovorů spisovatele a publicisty Aleše Palána s osmi zajímavými obyvateli šumavské divočiny byla představena v sobotu 12. května.
Strakonice - nová kniha rozhovorů spisovatele a publicisty Aleše Palána s osmi zajímavými obyvateli šumavské divočiny byla představena v sobotu 12. května.

Raději zešílet v divočině

Strakonicko
Jeden svět. Ilustrační foto.
Havlíčkův Brod – Dokumentární festival Jeden Svět zamířil i za diváky do Havlíčkova Brodu. Během tří festivalových dnů jim nabídne osm výjimečných dokumentárních filmů z celého světa a výstavu předních českých fotografů. Cyklus filmů o lidských právech proběhne od 13. do 15. dubna v havlíčkobrodském Klubu Oko.

Havlíčkobrodský festival Jeden Svět nabídne osm filmů

Volný čas
Fotograf Jan Šibík
Kladruby - Čtvrteční večer nabídne další klubový večer. Je již zvyklostí, že tato akce přinese vždy nějaké zajímavé jméno. Tentokrát se v prostorách sálu Regionálního muzea Kladrubska představí světově známý fotograf Jan Šibík.

Jan Šibík přiveze do Kladrub také svou novou knihu

Tachovsko
Práci známého českého fotoreportéra Jana Šibíka za posledních deset let ukazuje výstava, která 2. února začala na Staroměstské radnici v Praze.
Praha/FOTOGALERIE/- Práci známého českého fotoreportéra Jana Šibíka za posledních deset let ukazuje výstava, která ve čtvrtek začala na Staroměstské radnici v Praze. Podle autora, držitele mnoha tuzemských i mezinárodních cen, je výstava i svědectvím o proměně světa v uplynulé dekádě. Šibík během ní navštívil a dokumentoval následky tajfunu na Filipínách či zemětřesení na Haiti, arabské jaro, ruskou intervenci na Ukrajině či uprchlickou krizi posledních let. Výstava potrvá do 13. března.
8 fotografií

Fotoreportér Šibík představí svou práci za posledních deset let

Volný čas
Čechův most v Praze.
Praha - Kvůli natáčení filmu bude v sobotu 5. března přerušena doprava na pražském Čechově mostě. Spojnice mezi Dvořákovým nábřežím a Nábřežím Edvarda Beneše bude pro auta zcela uzavřena od páté do sedmnácté hodiny. S omezením musí v tomto čase počítat i chodci. Objízdná trasa za uzavřený Čechů most povede přes sousední most Mánesův.

KRÁTCE: Čechův most obsadí v sobotu filmaři

Praha
Fotofestival je v Moravské Třebové už tradicí.
Moravská Třebová – Perla české renesance už se připravuje na další ročník mezinárodní přehlídky profesionální a amatérské fotografie. Ti, kteří chtějí představit své snímky, mají nejvyšší čas.

Proberte alba, festival se blíží

Volný čas
Litvínovský Valdštejnský zámek se po více než deseti letech otevřel veřejnosti.
Litvínov /FOTO,VIDEO/ – Sobota 14. února 2015 se zapíše do historie Litvínova. Letošní svátek sv. Valentýna bude navždy spojený s významnou městskou událostí. Po více než deseti letech se Valdštejnský zámek otevřel veřejnosti, a to vernisáží netradiční výstavy vytvořené přímo pro tuto událost. Nyní už budou moci Litvínované barokní objekt, v němž v sobotu odpoledne nebylo prakticky k hnutí, navštěvovat pravidelně.
31 fotografií

Litvínov otevřel svůj zámek. Historická stavba zažila historický nával

Mostecko
Fotograf Jan Šibík
Prostějov – Starověké texty a fotografie ze současnosti vedle sebe. Historie se opakuje, aneb konfrontace starých textů s moderním médiem fotografie. Reportážní fotograf Jan Šibík představí ve čtvrtek v prostějovské Městské knihovně od 17 hodin originální výstavu svých fotografií s názvem Jobova zvěst. Zdokumentoval osudy lidí v různých koutech světa a postavil je k textům starozákonní Knihy Job, která spatřila světlo světa před více než 3 tisíci lety.

Jobova zvěst zamíří ve čtvrtek do Prostějova

Volný čas
Fotografická výstava Lidé na okraji.
Brno – Pygmejové ze Středoafrické republiky, kteří přicházejí o svůj domov v pralese. Ghanští migranti přežívající na skládce elektronického odpadu z Evropy. Slepá etiopská žena. Všemi vyhánění uprchlíci barmského etnika Rohingya. Dětští pracovníci v zapomenuté Severní Koreji. To jsou hrdinové fotografické výstavy Lidé na okraji, která v pondělí otevřela ve foyer sálu Břetislava Bakaly na Žerotínově náměstí v centru Brna.
16 fotografií

OBRAZEM: Výstava ukazuje nejchudší z chudých

Brněnsko
Končí letitý spor, který vedli zakladatelé Národního muzea fotografie. To přijde o unikátní sbírku, Zlatý fond. V Praze vzniká nová instituce, už má i ředitele.
Jindřichův Hradec – Je to jedna z jeho perel. Zlatý fond, unikátní sbírka 220 snímků stejného počtu českých fotografů, mezi nimiž jsou Pavel Dias, Dagmar Hochová, Bohdan Holomíček, Jan Reich či Ladislav Sitenský.

Z Hradce zmizí vzácná sbírka fotografií

Volný čas