ŠTÍTEK: Jan Žižka

Z motorkářského srazu pavíků ve Lhotce u Mělníka.
/FOTO, VIDEO/ Dlouhý sváteční víkend nabízí na Mělnicku spoustu akcí. Můžete vyrazit třeba na motorkářskou přehlídku strojů s přívěsnými vozíky, na setkání s jezdci z Rally Dakar, mezi dobové marionety nebo na raperský koncert. Také u sousedů ve středních Čechách je z čeho vybírat, nejen z festivalů bigbítové, country nebo irské muziky, cílem výletu může být i výstava traktorů nebo slavnosti s návratem do doby husitské. 
50 fotografií

Kam o víkendu: na Mělnicku mezi motorkáře i borce z Dakaru nebo za muzikou

Volný čas
Ze zahájení Čáslavských slavností: dobový průvod v čele s husitským vojevůdcem Janem Žižkou z Trocnova.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dobový průvod od Otakarovy bašty na náměstí zahájil v sobotu 22. června dopoledne Čáslavské slavnosti. Ty organizátoři letos spojili s oslavami 600. výročí úmrtí slavného husitského vojevůdce Jana Žižky z Trocnova. A právě on se svou družinou věrných bratrů a sester se opět stal hlavní postavou celodenního setkání v centru Čáslavi.
76 fotografií

Husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova se vrátil do Čáslavi. Užít si slavnosti

Volný čas
V neděli se konala vzpomínková akce Bitva u Řevničova. Foto: Máme rádi Řevničov
/FOTOGALERIE,VIDEO/ Před 590 lety se odehrála bitva poblíž hradu Džbán mezi Řevničovem a Kroučovou. Střetly se v ní jednotky žatecko-lounského husitského svazu s oddíly vojsky plzeňského landfrýdu a karlštejnskou posádkou. Občanské sdružení Řevničov v neděli celou událost připomnělo velkolepou akcí, které se zúčastnilo kolem devíti set návštěvníků.
85 fotografií

Bitvu u Řevničova vidělo téměř tisíc návštěvníků

Volný čas
Občanské sdružení Řevničov chystá vzpomínkovou akci k Bitvě u Řevničova.
Před 590 lety se odehrála bitva poblíž hradu Džbán mezi Řevničovem a Kroučovou, v níž se střetly jednotky žatecko-lounského husitského svazu pod velením Jakoubka z Vřesovic s oddíly vojsky plzeňského landfrýdu, a karlštejnskou posádkou vedené Aleše Holického ze Šternberka. Plzeňští se vraceli na domovské území po účasti bitvě u Lipan svedené 30. května 1434 v poslední fázi husitských válek. Občanské sdružení Řevničov chce v neděli 9. června připomenout celou událost velkolepou akcí.

Koná se bitva u Řevničova! Připomene střet mezi husity a katolíky před 590 lety

Volný čas
Ilustrační foto
V neděli 2. června ve 14 hodin se opět rozčeří vlny Velkého rybníku u Kutné Hory, tady odstartuje lehce jubilejní 15. ročník terénního triatlonu pod taktovkou spolku Club deportivo Kutná Hora. Pořadatelé pokračují v modelu z uplynulých tří let, kdy si za základnu vzali prostor v pivovaru Malešov, místo památné bitvy Jana Žižky proti svatohavelskému vojsku v roce 1424. A atmosféra husitských dob a bojů bude všechny přítomné provázet téměř celý závod.

První červnovou neděli startuje už tradiční Welas triatlák. Buďte jeho součástí

Ostatní sporty
Králova socha před strakonickou základní školou.
Pokud zavítáme do dějepisu pro páté třídy základních škol, narazíme na jméno Jiří z Poděbrad. Tedy plným jménem Jiří z Kunštátu a Poděbrad. „Byl významnou postavou v českých dějinách. Narodil se kolem roku 1420 a zemřel roku 1471. Jeho nejvýznamnějším úspěchem bylo, že se stal králem Českého království v období 1458 až 1471,“ píše se v osnovách. Není tedy divu, že jeho jméno nesou především ulice a školy. A to je také případ Strakonic.

Sochy ve Strakonicích: Král Jiří z Kunštátu a Poděbrad

Strakonicko
Ze závodu BIKE TRANS POŘÍČÍ o pravý Žižkův pohár.
/VIDEO, FOTO/ Ponurá hudba, výzva husitského hejtmana k poslední modlitbě a již se závodníci pomalu řadí, jako snad jediní na světě všichni vyrovnaní vedle sebe, na startovní čáru. Jan Žižka z Trocnova vydává poslední instrukce. A na jeho povel výstřelem z děla startuje necelá stovka závodníků na trať plnou stoupání, sjezdu a dokonce i vodních brodů.
73 fotografií

V Poříčí zavelel bikerům k útoku samotný Jan Žižka

Volný čas