ŠTÍTEK: Jane Goodallová

Fotografie Petra Horkého z Antarktidy.
Petr Horký je režisér, youtuber a spisovatel. A ačkoli se o něm často píše jako cestovateli, on takové zaměstnání nezná. „Zní mi to až komicky, je to podle mne něco podobného jako party girl,“ říká muž, k jehož práci ale cestování neodmyslitelně patří. Nedávno se třeba vrátil z Antarktidy, kde prováděl sociologický výzkum. Nedávno také vydal knihu rozhovorů o životě a spokojenosti. Co v zemi věčného ledu zjistil? A je v životě spokojený?  
21 fotografií

Nemám nesplněné sny. To zavání bezbranností až leností, říká Petr Horký

Česko
Klecový chov slepic považují ochránci za týrání zvířat. I takto to v něm vypadá. Ilustrační snímek
Evropská komise se před dvěma lety zavázala, že do konce letošního roku předloží návrh na celounijní zákaz klecových chovů zvířat do roku 2027. Aktivisté ale mají obavy, že se tak nestane. Komise dosud žádné kroky nepodnikla, její představitelé skloňují složitost problematiky. Zahraniční média s odkazem na zdroje uvnitř Evropské unie informují, že politici zvažují odložení zákazu. Jejich postup kritizují i známé osobnosti.
7 fotografií

Obětuje Evropská komise pohodlí zvířat? Zrada milionů lidí, kritizují aktivisté

Zvířecí deník a chovatelství
Z natáčení filmu Civilizace.
Dokumentární film Civilizace režiséra Petra Horkého a egyptologa Miroslava Bárty o proměnách civilizací a jejich podobnosti s tou naší současnou je podle jeho tvůrců tak trochu výpravnou reality show našeho vlastního kolapsu. Snímek, který filmaři natáčeli sedm let ve více než 30 zemích světa, dorazí do kin 13. října. V pátek 14. října od šesti hodin večer se projekce filmu a beseda s oběma autory koná ve Hvězdárně a planetáriu Brno.
10 fotografií

Sedm let natáčení v 30 zemích: Film Civilizace uvidí v pátek diváci v Brně

Čtenář reportér
Daniel Špaček a Tomáš Končinský: Do Nepaměti
Knihy k létu patří. U vody, na zahradě pod pergolou nebo při cestě na dovolenou se můžete začíst třeba do nejnovější knihy J. K. Rowlingové, která se tentokrát překřtila na Roberta Galbraitha, či romantických bestsellerů. V našich tipech vám také nabízíme inspiraci pro cestování s dětmi, císařovnou Sisi, anebo jenom se psem.

Tipy na letní čtení: Romantika, vinice i cestování na všechny způsoby

Literatura
Kateřina Váchová (na snímku) chtěla založit organizaci, která měla nabízet ekologické výrobky. Koronavirus jí ale trochu změnil plány. Ochranu přírody propojila s jógou.
Kateřina Váchová z Hluboké nad Vltavou má od patnácti let sen. Chránit přírodu a zvířata. Proto se loni pustila do založení organizace The Colourful World - Pestrobarevný svět - která má nabízet ekologicky přátelské produkty. Ty si navíc nejen sama navrhuje, ale také vytváří.
6 fotografií

Přírodě chce pomáhat ekologickými výrobky

Podnikání
Záznam z videa z virtuální expedice brněnské zoo na Radické 6.
Že si vysloužím pohlazení od lva, uvidím zblízka smečku vlků nebo se budu rozplývat nad nejroztomilejší pandou či liškou pod sluncem jsem si ráno nepředstavovala. Mířím na místo, kde měla dříve brněnská zoo akvarijní výstavu. Dnes je na Radnické šest virtuální expedice. Nemůžu se dočkat, až přes brýle pro virtuální realitu navštívím všechny možné kouty světa.
12 fotografií

Virtuální brněnská zoo: plavání se žraloky i setkání s kobrou, podívejte se

Brněnsko
Klammer a Schwarzenegger.
Pasov – Bývalý herec, pak guvernér Kalifornie a vůbec osobnost Arnold Schwarzenegger (72) pozval v Kitzbühelu v rámci sjezdařských závodů Hahnenkamm k charitativnímu obědu.

Soused Arnie dražil pro charitu

Z okolí
Na archivním snímku.
Linec - Výzkumnice primátů a aktivistka životního prostředí Jane Goodallová (85) převzala ve Vídni z rukou rakouského prezidenta Alexandera Van der Bellena Rakouský čestný kříž za vědu a umění I. stupně.

Sousedé uctili Jane Goodallovou

Z okolí
Želvy si často pletou plastové pytlíky s rybami. Následky jsou pro ně fatální.
Zhruba milionu druhů živočichů a rostlin hrozí vyhynutí, mnoho z nich přitom může vymizet už v příštích desetiletích, varoval dnes v rozsáhlé zprávě mezivládní panel OSN pro biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES). Ve svém globálním hodnocení odborníci podle agentury AFP uvedli, že pomoci k obnově poškozených ekosystémů může jen reforma zemědělsko-potravinářského průmyslu a hluboké změny ve způsobu výroby a konzumace.
18 fotografií

Země na pokraji zkázy? Vyhynutí hrozí milionu druhů živočichů a rostlin

Svět
Koně Převalského se díky Zoo Praha vrací do Gobi.
Praha - Každý návštěvník, který projde vstupními turnikety Zoo Praha, přispívá 2 Kč na záchranu ohrožených druhů. Rada hl. m. Prahy v úterý schválila první letošní čerpání těchto prostředků ve výši 2 076 000 Kč. Peníze jsou určeny zejména na další transport koní Převalského do Mongolska a pokračování projektu Toulavý autobus v Kamerunu. Již tradičně však bude podpořena i ochrana a výzkum gaviálů na řece Čambalu v Indii a také dva ptačí projekty v Asii.
3 fotografie

Dvě koruny pomáhají např. návratu divokých koní či Toulavému autobusu v Kamerunu

Praha