ŠTÍTEK: Japonci

Jan Kovář na kole procestoval Japonsko a Jižní Koreu.
Pardubický cyklista Jan Kovář se každé léto vydává na dlouhou cestu, aby na kole procestoval kus světa. Jinak tomu nebylo ani letos, kdy se v září vrátil z Japonska a Jižní Koreji, kde za 90 dní projel přes osm tisíc kilometrů. Svoji cestu začal v Soulu, kam přiletěl s kolem rozmontovaným v krabici.
24 fotografií

Úspěch Čechů v Naganu si Japonci nepamatují

Pardubicko
Utkání basketbalového mistrovství světa mezi Českem a USA
/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE/ Světový vrchol za odměnu. Před třemi a půl měsíci se vážně zranil. Normálně se člověk po přetržení Achillovy šlachy vrací ke sportu minimálně půl roku, Martin Kříž se ale zabejčil. Řekl si, že šampionát stihne. A své osobní předsevzetí splnil. Zahrál si proti hvězdám z NBA a teď už mobilizuje síly na Japonsko.
78 fotografií

Martin Kříž před zápasem s Japonskem: Veškerý boj o postup začíná až teď

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Znojmo, Moravské Budějovice – První herní testy mají za sebou ve znojemském azylu hokejisté Moravských Budějovic. Hodonín i japonskou dvacítku o gól přehráli, ale další dva zápasy se jim nevydařily. V odvetě s hokejisty ze země vycházejícího slunce podlehli 4:7, v Táboře pak 6:1.

Žihadla v přípravě dvakrát vyhrála, nyní přišly dvě porážky

Hokej
Zklamaní fotbalisté Uruguaye po remíze 2:2 s Japonskem na turnaji Copa América.
Fotbalisté Uruguaye remizovali ve svém druhém utkání na mistrovství Jižní Ameriky s Japonskem 2:2 a o postup ze skupiny budou muset bojovat do posledního zápasu. Favorizovaní Uruguayci museli proti mladému týmu, který je na šampionátu jako host, dvakrát dotahovat, aby zachránili alespoň remízu.

Japonci si po debaklu spravili chuť. O body obrali favorita z Uruguaye

Fotbal
Ilustrační foto.
Pelhřimov – Dvě medaile na turnaji Austria Open, který je zařazený elitní světové úrovně G, získali taekwondisté z pelhřimovského klubu TKD Lacek. V barvách české reprezentace se ze stříbra radoval Patrik Mádlo, bronz pod hlavičkou SCM Bohemia získal Ondřej Janík.

Mádlo se probojoval do finále

Ostatní sporty
Trenér Sigmy Václav Jílek
Fotbalová Sigma v posledním přípravném zápase před ligou prohrála v Turecku s japonským klubem Shonan Bellamare 0:1. O víkendu čeká svěřence trenéra Václava Jílka přesun domů a pak už jen příprava na páteční ostrý start FORTUNA:LIGY proti Jablonci (pátek, 18.00).

Sigma na závěr přípravy prohrála s Japonci

FORTUNA:LIGA
Neobydlené ostrovy, které jsou v Japonsku známé jako Senkaku a v Číně jako Tiao-jü, jsou už dlouho problematickým bodem japonsko-čínských vztahů.
Zní to až neuvěřitelně. Japonská pobřežní stráž pátrá po malém neobydleném ostrově na pobřeží země, který doslova zmizel ze světa. Ostrůvek pojmenovaný Esanbe Hanakita Kodžima přitom ještě donedávna ležel půl kilometru od vesnice Sarufutsu, která se nachází na severu jednoho ze čtveřice velkých japonských ostrovů Hokkaidó. Informoval o tom japonský list Asahi Shimbun. 
15 fotografií

U břehů Japonska zmizel ostrov. Tokio může přijít o část svých výsostných vod

Svět
V irském Dublinu se konal Evropský pohár v twirlingu
České Budějovice - V irském Dublinu se konal Evropský pohár v twirlingu. Soutěže se zúčastnila také Veronika Kadlecová z Českých Budějovic. „Obhajovala první místo ze Světového poháru stejné soutěžní asociace,“ popisuje předstartovní náladu Věra Kadlecová. Twirling je založený na gymnastice, baletu a tanci.
2 fotografie

V irském Dublinu se konal Evropský pohár v twirlingu

Ostatní sporty
Victor Svendsen porazil ve finále Subhankara Deye.
Karviná /FOTO/ – Tak kvalitní badmintonový turnaj se v historii města ještě nehrál. Pořadatelé z KaBaL teamu zorganizovali ve čtyřech dnech podnik světového významu, jenž byl součástí badmintonového okruhu dospělých v kategorii International Series s dotací 10 tisíc dolarů.
18 fotografií

V Karviné kralovali Svendsen a Nakamura

Ostatní sporty
Sklář, performer a výtvarník to vše je Stanislav Műller z Teplic.
Teplice /ROZHOVOR/ – Sklář, performer a výtvarník to vše je Stanislav Műller z Teplic. Před časem působil jako hostující profesor na sklářském institutu v Toyamě v Japonsku. Jeho díla mohou lidí obdivovat v Miláně či New Yorku. Znám je i jako autor cen pro Red Bull Air Rice v Portu. Do velkého povědomí lidí se dostal při lednové prezidentské volbě. Do volební místnosti totiž přišel coby Mirror Man tedy zrcadlový muž. „Jde o dlouhodobý umělecký projekt, který má za cíl osvobodit a rozšířit současné pojetí skla jako uměleckého média. A proč právě volby? Protože za dlouhou dobu existence Mirror Mana ještě nic podobného neproběhlo. Prostě jsem šel splnit občanskou povinnost a užil jsem si to víc, než naštvaný volič běžného typu,“ sdělil Stanislav Stanislav Műller, který se v kostýmu zrcadlového muže i ženil.
28 fotografií

V kostýmu zrcadlového muže se ženil. Jeho práci mají vítězové letecké show

Teplicko
Volby v Japonsku
Nejen Češi o víkendu vybírali nové zákonodárce. K předčasným volbám šli také Japonci. Provázelo je při tom neklidné počasí kvůli blížícímu se tajfunu Lan. Tajfun připomínají také předběžné volební výsledky. Stávající koalice premiéra Šinzó Abe podle nich totiž nejen potvrdila svou pozici, ale získala impozantní dvě třetiny všech poslaneckých křesel.
5 fotografií

Japonské volby: Šinzó Abe zašlapal opozici do země, má supervětšinu

Svět
Asijští turisté v Praze
Jen za první pololetí letošního roku navštívilo Česko sedm set tisíc asijských turistů. Podle agentury Czechtourism prudce roste zájem o regiony mimo Prahu, do módy se dostává Morava nebo lázeňská města. V Asii se Česko propaguje jako romantická destinace ideální pro mladší ženy od dvaceti do třiceti let. Na českou ekonomiku může mít turismus vliv v řádech desítek miliard korun.
7 fotografií

Romantické Česko navštívilo 700 tisíc Asiatů. Korejců přibylo o 40 procent

Ekonomika
Na 38. ročníku FEMADu zazářil turnovský soubor se Čechovovými Třemi sestrami.
Poděbrady - V místním Divadle Na Kovárně se uskuteční už 46. ročník Poděbradského FEMADu, neboli FEstivalu Mladého Amatérského Divadla. Příznivci Thálie vědí, že se jedná o celostátní přehlídku ochotnických souborů, tedy těch co zůstaly před branami postupu na celostátní, případně národní festivaly. Právě těmto souborům je určena tvůrčí konfrontace na poděbradském FEMADu.

Ochotníci z celé republiky míří na FEMAD do Poděbrad

Volný čas