ŠTÍTEK: Jeskyně Na Špičáku

Kolonie netopýrů rezavých.
Běžně člověk echolokační hlasy netopýrů neslyší. Tito savci z řádu letounů je vysílají na ultrazvukových frekvencích a jejich vysoké tóny není lidské ucho schopné zachytit. Prostřednictvím speciálních detektorů je ale vědci dokáží převést do slyšitelné podoby. A Jeskyně Na Špičáku u Supíkovic na Jesenicku bude první v Česku, která turistům fascinující signály během standardní prohlídky nabídne.
10 fotografií

Tady porozumíte řeči netopýrů. Jeskyně Na Špičáku chystá revoluční novinku

Šumpersko
Jeskyně Na Špičáku
Jeskyně Na Špičáku severně od Jeseníku patří mezi nejstarší písemně doložený podzemní labyrint ve střední Evropě, první zmínka je z roku 1430. Jeskyně, která o víkendu oslaví již 130 let od svého zpřístupnění, loni představila zrestaurovanou renesanční jeskynní malbu. V roce 2014 ji navštívilo téměř 15.000 lidí.

Jeskyně Na Špičáku oslaví 130 let od svého zpřístupnění

Cestujeme
Jeskyně Na Špičáku. Restaurování historických nápisů a maleb. Slavnostní otevření.
Písečná – Republikový unikát zachránili restaurátoři v Jeskyních na Špičáku u Písečné na Jesenicku. Obnovili zde historické nástěnné malby, nejstarší z nich pocházejí z patnáctého až sedmnáctého století. Zrestaurovaná vyobrazení měsíce a slunce či výjev Adorace Kříže si nyní může prohlédnout veřejnost.
12 fotografií

Staleté jeskynní malby zachráněny, podívejte se

Šumpersko