ŠTÍTEK: jezdectví

Nový majitel Hradeckého jezdeckého klubu Zbyněk Knoll.
/ROZHOVOR/ V polovině května se po Hradci Králové roznesla zpráva, že dlouho chátrající areál Hradeckého jezdeckého klubu změnil svého majitele. Kupcem zapsaným ve vlastnickém listu se stal Zbyněk Knoll (*1963), spolumajitel sázkové kanceláře Tipsport. A jak to u podobných transakcí bývá, ani koupě tohoto areálu, který se rozkládá na lukrativních pozemcích Hradce Králové, se nevyhnula spekulacím. Na sociálních sítích se debatovalo o tom, zda tu místo koní nebude další obchodní centrum či čtvrť jen pro vyvolené. Knoll v exkluzivním rozhovoru pro Deník chce tyto domněnky utnout hned v zárodku. Jeho vizí je jezdecký sport v Hradci zachovat a celý areál otevřít široké veřejnosti k rekreačnímu sportovnímu využití.
17 fotografií

Čtvrť pro vyvolené ani obchoďáky tu nebudou, říká nový majitel Jezdeckého klubu

Hradecko
Kdysi to byla výkladní skříň místního jezdeckého sportu, dnes areál jezdeckého klubu chátrá.
Ještě před nedávnem se zdálo, že kdysi výstavní síni hradeckého jezdeckého sportu zvoní umíráček. Areál Hradeckého jezdeckého klubu, který na okraji města stojí od roku 1928, je v žalostném stavu. To se však má brzy změnit. Na začátku května si totiž dlouhodobí provozovatelé plácli s novým investorem, který od nich za desítky milionů areál odkoupil. A chystá zde nové jezdecké centrum. A nejen to.
11 fotografií

Hradeckou jízdárnu čeká nový život. Byty místo koňských stájí nebudou

Hradecko
Zemřel legendární jezdec Stanislav Beránek z Lásenice. Na snímku je se svým oblíbeným koněm Diamantem - sedmnáctiletým českým teplokrevníkem.
Koňák a profesionál každým coulem, tak většinou hovoří příznivci jezdectví o Stanislavu Beránkovi z Lásenice na Jindřichohradecku. V sobotu ve věku nedožitých 87 let překročil duhový most muž, který desetkrát startoval ve Velké pardubické. Bohužel, nikdy ji nevyhrál. Poprvé jel "Velkou" v roce 1955. V neděli odjel dostih, měl pád a ve středu rukoval na Slovensko na vojnu.
7 fotografií

Odešla legenda jezdeckého sportu Stanislav Beránek

Jindřichohradecko
Jízda na koni umí léčit.
Vodič, kůň a terapeut, to je perfektně sladěná trojice a zároveň podmínka nezbytně nutná k tomu, aby hipoterapie měla výsledky. Pokud slyšíte o hipoterapii poprvé, nejspíš užasnete nad tím, co všechno může zdánlivě obyčejná jízda na koni zprostředkovat. Když je tato terapie uchopena správně, může mít skvělé výsledky i tam, kde už klasická fyzioterapie nestačí. Příběh Marečka, kterému hipoterapie pomáhá, vyšel v časopisu Kondice.  
3 fotografie

Malému Markovi selhávalo srdce, teď mu pomáhá jízda na koni

Poradny
Se závodními koňmi je nutné pracovat celoročně.
Jsou nádherní, ušlechtilí, inteligentní a velmi rychlí. Zážitek je už jen sledovat koně pasoucí se na louce, a co teprve vidět je se vztyčenýma ušima a v plném trysku na dostizích. Každý kůň je jiný a jejich jezdci to moc dobře vědí. Někteří koně potřebují cválat vepředu a svým ostrým tempem utahají ostatní. Jiní koně zase v klidu šetří vzadu síly na drtivý závěr. Typ závodiště, dráha, délka a tempo dostihu jsou všechno důležité faktory, se kterými musí každý žokej počítat.
7 fotografií

K vítězství vedou roky dřiny. Dostihoví koně potřebují každodenní péči a pohyb

Hobby
Cchao Čung-žung na koni Čchu-čchu při parkuru v moderním pětiboji.
Takové vášně moderní pětiboj nepamatuje. Sportovci se bouří, mezinárodní unie tohoto svérázného „slepence“ se otřásá v základech, ve hře je samotná další existence tradiční součásti olympijského programu. Na poměrně malý sport, který širší divácká obec obvykle bere na vědomí jen jednou za čtyři roky během cirkusu pod pěti kruhy, jde o slušný mumraj…
9 fotografií

Moderní pětiboj na rozcestí. Sportovci se bouří, budoucnost nečeká

Ostatní sporty
Vítězný tým Pražského zimního favorita.
Ryzák Zamico ze stáje Rabbit Trhový Štěpánov dominoval v posledním hlavním dostihu letošní sezony v Chuchle Areně,  když v sobotu vyhrál v sedle se slovenským žokejem Jaroslavem Línkem 5. ročník Pražského zimního favorita pro dvouleté koně. Svěřenec trenéra Allana Petrlíka  porazil osm soupeřů.
12 fotografií

Pražský zimní favorit má jméno Zamico

Ostatní sporty
Jízda na koni.
Když dospívající mladíci začnou házet okem po motorkách a jen co to jde, pořídí si svůj první stroj, matky většinou tiše obracejí oči v sloup. Když pubertální slečny básní o svém koníčkovi, bývá to oběma rodiči většinou podporováno. Možná je trochu znepokojí aktuální studie, podle níž je jezdectví o dost nebezpečnější než ty motorky.
25 fotografií

Strach z motorek nebo z lyží? Jízda na koni je ještě nebezpečnější, ukázala data

Věda a technika
Dostihový jezdec z Radslavic Pavel Složil starší.
Přestože má za sebou jedenáct účastí na Velké pardubické, nikdy nezvítězil. Největším úspěchem Pavla Složila staršího bylo v roce 1997 druhé místo na koni Marketplace. Velký sen mu nakonec splnil jeho syn, třiadvacetiletý rodák z Radslavic Pavel Složil mladší. Na ryzákovi Talent předstihl na nejnáročnější dostihové trati v Evropě všechny soupeře. Ve chvíli, kdy dorazil jako první do cíle, propukl bujarý jásot nejen na kolbišti, ale i v rodných Radslavicích. O triumfu se mluvilo v celé vesnici.
4 fotografie

Radslavice na koni! Děti mají překonávat své rodiče, říká Pavel Složil starší

Přerovsko
Startovní čísla vylosoval potomek zakladatele Velké pardubické hrabě Francesco Kinský dal Borgo.
Je vylosováno. Na startovní listině 131. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou, která se uskuteční příští neděli, je devatenáct koní. Na startu se objeví koně z České republiky a Slovenska, jezdci reprezentují pět národností. Startovní čísla vylosoval potomek zakladatele Velké pardubické hrabě Francesco Kinský dal Borgo.

Velká pardubická: Startovní čísla už má devatenáct koní

Ostatní sporty
Žokej Josef Váňa.
/FOTOGALERIE z loňského ročníku/ Loni Josef Váňa řekl, že každá písnička jednou skončí a Velkou pardubickou už v roli žokeje nepojede. Před letošním 131. ročníkem překážkového dostihu potvrdil, že už nemá kondici, aby si ze sedla vyzkoušel upravený Taxisův příkop a případně rozšířil svých osm triumfů. Přidat ale může už dvanáctý jako trenér a ve hře bude mít tři koně.
84 fotografií

Váňa už pardubickou nepojede, kdyby znal vítěze, hned by si vsadil

Ostatní sporty
Na dostihovém závodišti v Chuchli začíná podzimní sezona.
Pražští příznivci dostihového sportu se po letní přestávce dočkají v Chuchle Areně zahájení podzimní části sezony. A hned na úvod je čekají dva vrcholy – jednak jde o poslední klasický dostih roku St. Leger na 2800 metrů, špičkoví mílaři se zase utkají ve Velké ceně Prahy CK Martin Tour. Oba dostihy jsou dotovány částkou 600 000 korun.

Dva vrcholy na úvod. V neděli začíná v Chuchli podzimní dostihová sezona

Ostatní sporty
V jubilejním 10. ročníku Memoriálu Jiřího Rašky, který je součástí Kontinentálního poháru mužů a Světového poháru žen, se ve Frenštátě kromě zraněného Romana Koudelky představí kompletní české reprezentační týmy skokanů a skokanek na lyžích.
Nabídka pro sportovní fanoušky je tento víkend opět pestrá. Kromě fotbalových soutěží od první ligy až po krajskou I.B třídu, která má na programu úvodní kolo, se největší akce v regionu koná na můstku ve Frenštátě pod Radhoštěm. Na jubilejním 10. ročníku Memoriálu Jiřího Rašky se v Kontinentálním poháru mužů a Světovém poháru žen představí skokané z 23 zemí. V Ostravě budou ve třetím zápase finále play-off extraligy bojovat v sobotu o titul baseballisté Arrows s brněnskými Draky a v jezdeckém areálu ve Staré Bělé je na programu třídenní Velká cena Ostravy na parkurech.

Kam za sportem v MS kraji - 32. týden

Ostatní sporty