ŠTÍTEK: Jiří Kajínek

Jiří Kajínek během natáčení v Plzni na Borech
Jiřímu Kajínkovi (63) skončila ve čtvrtek 23. května sedmiletá podmínka, kterou měl po udělení milosti někdejším prezidentem Milošem Zemanem. Teď na muže odsouzeného na doživotí za dvojnásobnou vraždu a další trestné činy vypracuje závěrečnou zprávu Krajský soud v Plzni, jenž na jeho chování na svobodě od jeho propuštění dohlížel. Poslední slovo bude mít nynější hlava státu Petr Pavel. Vše nasvědčuje tomu, že se Kajínek za mříže nevrátí.
13 fotografií

Kajínkovi skončila podmínka. Osvědčil se? Rozhodne prezident Pavel

Krimi
Ivo Valášek řídí Pendolino 12 let.
Majestátní Jeseníky se zasněženým Pradědem, monumentální hrad Helfštýn, věznici Mírov, ze které utekl známý český vrah Jiří Kajínek, dominantu Polabí Kunětickou horu a možná i nudisty na pláži. K tomu další krásy české, moravské a slezské krajiny a bohužel i tragické místo. To nabídne hokejovým týmům a jejich fanouškům cesta Pendolinem, nejrychlejším vlakem mezi Prahou a Ostravou. Vozit je bude také Ivo Valášek ze Žatce, strojvedoucím Pendolina je už dvanáct let. „Nádheru naší krajiny vnímám i při té rychlosti, mám svá oblíbená místa," říká.
38 fotografií

Hokejisté při mistrovství uvidí krásy Česka. Z Pendolina je toho vidět hodně

Žatecko a Lounsko
Mechanický betlém vyrobený na 3D tiskárně na ploše 14 metrů čtverečních v olomouckém nákupním centru Šantovka.
Na Boží hod vánoční slaví křesťané narození Ježíše Krista. V kostele čtou věřící biblická evangelia o narození Spasitele a nejen rodiny s dětmi se zastavují u betlémů s jesličkami připomínajícími jeho příchod. Tradice betlémů pochází z první poloviny 13. století. Vůbec první je přičítán svatému Františku z Assisi, který ho připravil již roku 1223 – letos je to přesně 800 let. Jesličky s výjevy z Ježíšova narození, jak je ztvárnili řezbáři před 100 lety, ale i nejmodernější mechanické betlémy si mohou lidé prohlédnout na řadě míst v Olomouckém kraji. Regionální Deník připravil výběr těch nejpozoruhodnějších. Ve většině kostelů jsou jesličky ke zhlédnutí do 2. února, na Hromnice.

Kam na unikátní betlémy: prchající Kajínek, obří slon i high-tech s Gottem

Olomoucko
Jiří Kájínek získal prezidentskou milost v roce 2017.
O trestu pro Jiřího Kajínka za dopravní nehodu, při které se střetl s jiným autem, rozhodl úřad ve Velkém Meziříčí na Žďársku. V pondělí o tom informoval server Seznam Zprávy s tím, že pobyt omilostněného vraha na svobodě tím ohrožen není a zaplatil dvoutisícovou pokutu. „Jednalo se o přestupek a byl uložen správní trest,“ komentoval pro Seznam Zprávy tajemník úřadu Marek Švaříček.

Úřad ve Velkém Meziříčí potrestal Kajínka za dopravní nehodu pokutou

Nehody
Jiří Kajínek
Dopravní nehodu, kterou měl v sobotu 3. června u Velké Bíteše na Žďársku omilostněný vrah Jiří Kajínek, uzavřela policie jako přestupek. Kajínek je na svobodě pouze pod podmínkou, že nespáchá další trestný čin. Kvůli nehodě však zpátky za mřížemi neskončí. Čeká ho pouze přestupková komise a pokuta. Deníku to aktuálně sdělila policejní mluvčí Michaela Lébrová.  

Za mříže se nevrátí: Kajínkovu nehodu u Bíteše uzavřela policie jako přestupek

Zločiny a soudy
Na snímku z 19. října 2022 je Karolína Kordysová u Vrchního soudu v Olomouci
Prezident Miloš Zeman udělil milosti třem odsouzeným za nelegální obchody s psychotropním nápojem ayahuasca. Vyplývá to ze sdělení Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Osmileté tresty vězení v případu dostali polští manželé Jaroslaw a Karolina Kordysovi, s podmínkou od soudu odešel Petr Kanawka, který se podílel na dovozu nápoje ayahuasca z odvaru z lián z Peru. Zeman tak dosud udělil 24 milostí, ve druhém funkčním období jich je 15.

Zeman udělil milost manželům, které soud potrestal za obchod s ayahuascou

Krimi
Na snímku z 19. října 2022 je Karolína Kordysová u Vrchního soudu v Olomouci
Prezident Miloš Zeman udělil milosti třem odsouzeným za nelegální obchody s psychotropním nápojem ayahuasca. Vyplývá to ze sdělení Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Osmileté tresty vězení v případu dostali polští manželé Jaroslaw a Karolina Kordysovi z Novojičínska, s podmínkou od soudu odešel Petr Kanawka, který se podílel na dovozu nápoje ayahuasca z odvaru z lián z Peru. Zeman tak dosud udělil 24 milostí, ve druhém funkčním období jich je 15.
8 fotografií

Zeman udělil milost manželům z Novojičínska potrestaným za obchod s ayahuascou

Zločiny a soudy
Jiří Kajínek.
Vlnu kritiky veřejnosti, ale také ovace na sále a skandování, sklidilo vystoupení Jiřího Kajínka při sobotním koncertu kapely Ortel. Na videu, které se začalo šířit internetem, přišel omilostněný dvojnásobný vrah na jeviště se samopalem. Kajínek tvrdí, že nešlo o pravou zbraň, ale o atrapu. O události informoval server iDnes.

Kajínek přišel na jeviště se samopalem a pokřtil album Ortelu

Plzeňsko
Věznice ve Valdicích si získala pověst nejstřeženějšího nápravného zařízení v Česku.
Je sobota odpoledne. V horkém letním slunci vrhají vysoké, ostnatým drátem obehnané zdi valdické věznice jen malý stín. Na betonovém plácku před vchodem postává několik skupinek lidí, kteří čekají, než je dozorci vpustí na návštěvu. Jinak panuje v okolí věznice víkendový klid. Nic nenasvědčuje tomu, že ještě před pár hodinami zazněly Valdicemi výstřely. Jako by místní obyvatele dopolední pokus o útěk z vězení vůbec nerozhodil.
3 fotografie

Na svobodné straně mříží: Z blízkosti věznice obavy nemáme, říkají lidé z Valdic

Jičínsko
Soudnímu procesu s Oto Biedermanem věnovaly dobové noviny velký prostor. Reprofoto Svoboda.
/FOTOGALERIE/ „Nechal jsem se strhnout špatnou partou. Byl jsem mladý idiot,“ těmito slovy se hájil doživotně odsouzený vrah Oto Biederman (48 let), který usiluje o podmíněné propuštění na svobodu. V roce 1998 mu Krajský soud v Ostravě za pět chladnokrevných vražd provedených v Čechách a na severu Moravy vyměřil doživotí. Biedermana a jeho partu „dostali“ elitní severomoravští kriminalisté po poslední vraždě ve Valašském Meziříčí.
6 fotografií

Pětinásobný vrah Biederman bojuje o svobodu. „Byl jsem mladý idiot,“ hájí se

Zločiny a soudy
Jiří Kajínek vystupoval v reklamě na myčku aut v Jihlavě, kterou provozoval jiný odsouzený vrah. Reprofoto: YouTube
/VIDEO/  Jiří Kajínek, odsouzený za dvojnásobnou vraždu a pokus o vraždu, kterého v roce 2017 prezident omilostnil, kývl na reklamu pro jihlavskou myčku aut. Tu provozoval jiný odsouzený vrah Libor Hladký. Ten také figuruje jako obviněný v aktuální kauze jihlavského vyděračské gangu, jehož oběťmi se podle policie stali podnikatelé a movití lidé. Celkem si měl gang přijít na devětadvacet milionů korun.
14 fotografií

Já už se naseděl dost, říká Kajínek v reklamě jihlavské myčky odsouzeného vraha

Jihlavsko
Jiří Kajínek vystupoval v reklamě na myčku aut v Jihlavě, kterou provozoval jiný odsouzený vrah. Reprofoto: YouTube
/VIDEO/ Jiří Kajínek, odsouzený za dvojnásobnou vraždu a pokus o vraždu, kterého v roce 2017 prezident omilostnil, kývl na reklamu pro jihlavskou myčku aut. Tu provozoval jiný odsouzený vrah Libor Hladký. Ten také figuruje jako obviněný v aktuální kauze jihlavského vyděračské gangu, jehož oběťmi se podle policie stali podnikatelé a movití lidé. Celkem si měl gang přijít na devětadvacet milionů korun.
14 fotografií

Já už se naseděl dost, říká Kajínek ve spotu na myčku. Tu vlastní odsouzený vrah

Krimi
Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák.
Prezident Miloš Zeman udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře. Zohlednil jeho bezúhonnost i pracovitost. Podle Zemana nebyla zřejmě pro Balákovo odsouzení rozhodná povaha činu, ale to, kde pracuje. V tiskové zprávě to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Milost pro Baláka neodpovídá podmínkám, které si prezident stanovil pro její udělení. Zeman už udělil 21 milostí, v druhém funkčním období 12.
11 fotografií

Prezident Zeman udělil milost odsouzenému šéfovi Lesní správy Lány Balákovi

Kladensko
Plzeňský státní zástupce Libor Řeřicha, přezdívaný Cattani.
V devadesátkách byla i v západních Čechách anarchie. Tak vzpomíná Libor Řeřicha (61), který toto období zažil nejen jako státní zástupce, jímž je v Plzni dodnes, ale i jako soudce, jímž byl několik let. Byl to právě Řeřicha, kdo zastupoval obžalobu v procesu s Jiřím Kajínkem, viněným ze zastřelení podnikatele a jeho ochránce a postřelení dalšího muže. Právě v devadesátkách Řeřichu hlídala na základě podezřelého dopisu policie, aby mu někdo neublížil. Před několika lety byl v Plzni surově napaden a zraněn recidivistou. Za svou nekompromisnost si Řeřicha vysloužil přezdívku plzeňský Cattani (neústupný bojovník proti mafii v italském seriálu – pozn. aut.).
39 fotografií

Kajínek, pády bank. V devadesátkách tu byla anarchie, vzpomíná plzeňský Cattani

Zločiny a soudy
Západočeské devadesátky jsou spojeny i se jmény Kajínek, Roubal, Kott a Kutílek
Do divokých 90. let, kdy se česká společnost vyrovnávala s nově nabytou svobodou, se vrací detektivní seriál České televize. Jmenuje se Devadesátky a věnuje se době, kdy si někteří lidé mysleli, že mohou vše, včetně zaplacení policie. I západní Čechy mají své divoké devadesátky, bujel obchod s bílým masem, přibylo vražd a hlavně se objevili "mafiáni", kteří se neštítili objednat si vraždy nepohodlných lidí a snažili se ovlivňovat policejní vyšetřování a nevynechali ani státní zástupce či soudce. Některé se pokoušeli takzvaně koupit, nebo jim vyhrožovali.
57 fotografií

Západočeské devadesátky jsou spojeny i se jmény Kajínek, Roubal, Kott a Kutílek

Plzeňsko
Západočeské devadesátky jsou spojeny i se jmény Kajínek, Roubal, Kott a Kutílek
Do divokých 90. let, kdy se česká společnost vyrovnávala s nově nabytou svobodou, se vrací detektivní seriál České televize. Jmenuje se Devadesátky a věnuje se době, kdy si někteří lidé mysleli, že mohou vše, včetně zaplacení policie. I západní Čechy mají své divoké devadesátky, bujel obchod s bílým masem, přibylo vražd a hlavně se objevili "mafiáni", kteří se neštítili objednat si vraždy nepohodlných lidí a snažili se ovlivňovat policejní vyšetřování a nevynechali ani státní zástupce či soudce. Některé se pokoušeli takzvaně koupit, nebo jim vyhrožovali.
57 fotografií

Západočeské devadesátky jsou spojeny i se jmény Kajínek, Roubal, Kott a Kutílek

Zločiny a soudy
Na rozptylové loučce na Centrálním hřbitově v Karviné-Ráji je rozptýlen popel masového vraha Ivana Roubala, který v roce 2015 zemřel v karvinské věznici.
/FOTOGALERIE/ Na doživotí odsouzený sériový vrah Ivan Roubal, kterému je věnována právě končící třídílná televizní minisérie, zanechal nesmazatelnou stopu také v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Roubal svého času pobýval v káznici Mírov, zbytek svého života strávil ve Věznici Karviná. Deník exkluzivně zjistil, co se nakonec stalo s tělem Ivana Roubala a kde je pohřbený.
33 fotografií

Poslední tajemství Ivana Roubala. Proč je vrah ze Šumavy pohřbený v Karviné?

Karvinsko
Havlíčkobrodská nemocnice.
/NA VLASTNÍ KŮŽI/ Na doporučení kožního a obvodního lékaře vyrážíme s tchánem do nemocnice v Havlíčkově Brodě. Můj příbuzný potřebuje vyšetření na interním oddělení. Má oteklou nohu. Přes  obvazy mu prosakuje tekutina. Podle kožního specialisty může jít o trombózu. Příbuzný si do tašky zabalil pár osobních a důležitých věcí. Byl přesvědčen, že ho čeká hospitalizace.
6 fotografií

Nemocniční rarita, nebo realita? Sedm hodin v čekárně interny nemocnice

Zdraví
Havlíčkobrodská nemocnice.
/NA VLASTNÍ KŮŽI, FOTO/ Na doporučení kožního a obvodního lékaře vyrážíme s tchánem do nemocnice v Havlíčkově Brodě. Můj příbuzný potřebuje vyšetření na interním oddělení. Má oteklou nohu. Přes  obvazy mu prosakuje tekutina. Podle kožního specialisty může jít o trombózu. Příbuzný si do tašky zabalil pár osobních a důležitých věcí. Byl přesvědčen, že ho čeká hospitalizace.
6 fotografií

Nemocniční rarita, nebo realita? Sedm hodin v čekárně interny brodské nemocnice

Havlíčkobrodsko