ŠTÍTEK: Jižní Afrika

Buggyra na soutěži Dubai International Baja. Foto: Buggyra media
Roudnický tým Buggyra ZM Racing má za sebou důležitou část přípravy na blížící se Rally Dakar. Na soutěži Dubai International Baja nabrala teprve 19letá Aliyyah Koloc spoustu důležitých zkušeností a při startu s výkonným speciálem Red-Lined REVO třídy T1+ si dojela pro velmi slušné umístění. Spokojen s návratem do písečných dun byl i veterán Josef Macháček, který závodil ve speciálu DV21 a v kategorii T3 skončil pátý.
5 fotografií

FOTO, VIDEO: Aliyyah Koloc má za sebou klíčový test před Dakarem. Zvládla ho

Ostatní sporty
Aliyyah Koloc před generálkou na Dakar nakonec stihla najet testovací kilometry. Foto: Buggyra media
Takové drama ještě před startem závodu historie týmu Buggyra ZM Racing dlouho nepamatuje. Pouhých několik dní před prvními kilometry soutěže Dubai International Baja neměla Aliyyah Koloc k dispozici svůj závodní stroj. Přitom jde o zásadní test před lednovou Rally Dakar, v níž 19letá pilotka jako jediná žena pojede v elitní kategorii automobilů T1+.

Drama před startem. Generálku Aliyyah Koloc na Dakar zachránilo letadlo

Ostatní sporty
Čtyřicet milionů let před dinosaury vládl Zemi jiný obří tvor. Pampaphoneus biccai byl největší masožravec své doby
Při zmínce o prehistorických monstrech se lidem většinou vybaví dinosauři z Jurského parku, jako je tyrannosaurus rex nebo velociraptor. Dinosauři ale nebyli první predátoři, kteří po Zemi před miliony let chodili. Brazilští vědci z Federální univerzity Pampa našli 265 milionů let starou zkamenělinu, která ukazuje lovce, jenž Zemi dominoval 40 milionů let před proslulým T-rexem.
4 fotografie

Zemi vládl miliony let před T-rexem. V Brazílii našli kosti obávaného predátora

Objevy
Nedávné zprávy o útocích žraloků řadu lidí vyděsily
Na newyorské pláži Rockaway napadl v srpnu žralok ženu. Zaútočil na její stehno, ze kterého jí ukousl velkou část svaloviny. Hned po vytažení z vody jí plavčíci dali první pomoc. Následně ji záchranáři převezli do nemocnice a stabilizovali její stav, informovala americká televize NBC News.  Deník při této příležitosti přináší souhrn lokalit, ve kterých jsou útoky žraloků nejčastější.
5 fotografií

Těmto plážím se raději vyhněte. Kvůli žralokům jsou jedny z nejnebezpečnějších

Svět
Ragbisté Přelouče si extraligu nezahrají. V Praze nestačili na Pragu.
Zase jen první liga… V některých odvětvích by toto zvolání zavánělo pohrdáním, jenže v ragby je nad ní ještě extraliga. Přeloučští borci se snažili prodrat mezi elitu přes baráž, když ve své soutěži obsadili druhou příčku. Jenže v letošní sezoně dostali velice těžkou úlohu. Prokousat se přes legendu tohoto sportu, kterou je Praga Praha. A už tak těžká úloha se pro Bizony zkomplikovala tím, že se extraliga redukuje z osmi týmů na šest, tudíž je čekalo měření sil s pátým celkem tabulky. A dopadlo podle papírových předpokladů. Posílený favorit zdolal outsidera rozdílem třiceti bodů.
4 fotografie

Nadlidský úkol. Přes ragbyovou legendu s Afrikou se do extraligy nešlo prodrat

Ostatní sporty
Ve Veselém okroužkovali čtyři malé čápy.
/FOTO, VIDEO/ Jsou na hnízdě dvě, tři nebo dokonce čtyři čápata? Jasno bylo ve středu 14. června dopoledne krátce poté, kdy ornitolog Stanislav Chvapil vyjel na plošině k hnízdu na sloupu stojícím uprostřed Veselého, aby nové přírůstky okroužkoval. Radost z toho měl nejen on, ale také několik desítek dětí ze školky, které se přišly podívat na kroužkování letošních mláďat.
28 fotografií

Čtyři mláďata! Čápi ve Veselém zaplnili hnízdo, u kroužkování byly i děti

Děčínsko
Plné ruce práce měli hasiči v pondělí u základní školy v Mikulově. Do bezpečí pomohli rorýsovi.
Napínavý příběh se šťastným koncem zažil rorýs, který uvízl v pondělí na fasádě základní školy v Mikulově na Břeclavsku. „ Opeřenec uvízl zavěšený na fasádě ve výšce šestnácti metrů. K záchraně jsme využili výškovou techniku. Po vyproštění mladý rorýs putoval do rukou pracovníka CHKO Pálava,“ sdělili hasiči na sociálních sítích.
4 fotografie

Rorýs uvízl na fasádě školy v Mikulově. Do bezpečí ho dostali hasiči a žebřík

Břeclavsko
Medúzy přitahují pozornost svým nevšedním zjevem. Mohou však být i nebezpečné.
Medúzy už stovky milionů let patří k nejkrásnějším mořským tvorům. Lidé medúzy dobře znají a vědí, že je lépe se jim vyhnout, protože jejich požahání je velmi bolestivé a může být i smrtící. Přesto potápěč Dorian Borcherds nafilmoval mimořádně vzácnou medúzu, a stal se tak druhým člověkem na světě, který ji dokázal natočit. Někteří vědci dokonce tvrdí, že tento druh je tomu minule zachycenému jen podobný a že byl tedy spatřen zcela neznámý druh medúzy. 

Potápěč náhodou natočil velmi vzácného tvora. Možná jako jediný na světě

Objevy
Zahradnické práce v zámeckém skleníku i velký úklid v reprezentativních sálech věhlasné památky. Přípravy na otevření státního zámku v Lednici na Břeclavsku vrcholí.
Notnou dávku fyzické zdatnosti prokazují v těchto dnech pracovníci při úklidu zámku v Lednici na Břeclavsku. Balancují přitom na žebřících i sedm metrů vysokém lešení. Finišují tak s posledními přípravami na otevření nejnavštěvovanější památky v republice. První turisté se do tamního tropického skleníku i reprezentačních sálů podívají o úvodním únorovém víkendu.
18 fotografií

VIDEO: Přípravy na otevření zámku v Lednici? Podívejte, jak leští obří skleník

Břeclavsko
Víno z Moravy, ilustrační foto
Vysokou kvalitu svých vín i jejich rostoucí oblibu v cizině potvrdili moravští a čeští vinaři na mezinárodních soutěžích v loňském roce. Za své vzorky získali celkem 1292 medailí, čímž výrazně překonali dosavadní maximum. „Je to jasný vzkaz do zahraničí, kam stále více našich vinařů s úspěchem svá vína vyváží," konstatoval ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.
8 fotografií

Rekordní rok pro moravská vína: nejcennější vítězství putovalo do Krumvíře

Břeclavsko
Vílí kruhy v oblasti Marienflusstal v Namibii.
Více než padesát let vědce mate travnatá pláň na Namibské poušti, která vypadá, jako kdyby dostala neštovice. Někteří vznik takzvaných vílích kruhů, v nichž nejsou žádné rostliny, přisuzovali nadpřirozeným bytostem, jiní se snažili najít logické vysvětlení. Nyní se ale zdá, že odborníci přírodní fenomén, který se rozkládá na více než 1770 kilometrech nejsuššího místa světa, konečně rozluštili.
4 fotografie

Vílí kruhy v Namibii: Vědci nejspíš rozluštili jednu z největších záhad na světě

Objevy
Mažoretky z Kyjova na Mistrovství světa v Polsku.
Na světový šampionát v polském Opole se intenzivně připravovala asociace IAM, mezinárodní porotci, a hlavně domácí a zahraniční týmy z Polska, České republiky, Slovenska, Chorvatska, Jižní Afriky, Maďarska, Ukrajiny nebo Bulharska. Jenom z České republiky přijelo na tisíc mažoretek z různých týmů. Jak si vedl tým mažoretek z Kyjova nám napsala paní Šťastná. Děkujeme.
14 fotografií

Mažoretky z Kyjova bodovaly na šampionátů v Polsku. Zlato cinklo hned několikrát

Čtenář reportér
Stávkující horníci z jihoafrického dolu v roce 2012
Před 10 lety, v pátek 10. srpna 2012, zahájili horníci z jihoafrického platinového dolu stávku za trojnásobné zvýšení měsíčních platů. K akci došlo na pozadí sílících sporů mezi Národním svazem horníků navázaným na Africký národní kongres a jeho novým rivalem v podobě Asociace horníků a stavebního svazu. Protesty bohužel provázela eskalace násilí na obou stranách, jež vyústila až ve vražednou střelbu se 34 mrtvými.
6 fotografií

Masakr v Marikaně: Horníci z platinového dolu zahájili stávku. A policie palbu

Svět
V Safari Parku Dvůr Králové se narodilo první mládě kobry kapské v historii.
Haďák ze seriálu Zoo, který se odehrává v prostředí Safari Parku Dvůr Králové, by měl radost! Vůbec poprvé v historii se narodila v královédvorské zoo kobra kapská, jeden z nejnebezpečnějších hadů Afriky. Její jed je nesmírně silný. Osm let se herpetologové Safari Parku Dvůr Králové snažili vytvořit optimální podmínky, které by smrtelně jedovatého hada stimulovali k rozmnožování.
5 fotografií

Haďák by měl radost, ve Dvoře Králové se narodila první smrtelně jedovatá kobra

Krkonoše
Botanická zahrada v Teplicích.
Botanická zahrada v Teplicích už přivítala jaro a oslavila Den Země. Teď se chystá na Den fascinace rostlinami, který letos připadá na 18. května. Jeden z expozičních skleníků je ještě částečně uzavřený kvůli probíhající rekonstrukci. V tropické části prohlídkové trasy tam jde do finále celková oprava vyhlídkové lávky. Nepřístupná je kvůli tomu ještě malá část nacházející se pod lávkou.
24 fotografií

Botanická zahrada v Teplicích zve školy na Den fascinace rostlinami

Teplicko