ŠTÍTEK: Jižní Korea

Velvyslanec Youngki Hong spolu s dalšími Korejci věší papírové lampiony přání u obelisku s vyrytými jmény korejských válečných sirotků.
Zahájení výstavy digitálních umělců z Koreji přijel podpořit na zámek Valeč i korejský velvyslanec Youngki Hong. Právě zde v padesátých letech minulého století sloužil areál zámku jako dětský domov, kde našli azyl korejští váleční sirotci. Nyní zámek hostí výstavu Korea znovuzrozená. Součástí vernisáže bylo i uctění sirotků pomocí tradičních papírových lampionů přání, které Korejci pověsili u obelisku s vyrytými jmény dětí.
48 fotografií

Korejský velvyslanec přijel na Valeč. Zámek hostí výstavu digitálního umění

Karlovarsko
Nové posily fotbalového SK Kladno - Korejci  Shi Dae Hwan i Park Se Ho
Dva fotbalisté z Jižní Koreji podepsali ještě před odjezdem týmu na krátké kondiční soustředění do Blšan nové smlouvy s SK Kladno. Minimálně v podzimní části si tak zahrají v modrobílých barvách klubu Shi Dae Hwan i Park Se Ho.

Oba šikovní Korejci podepsali smlouvu s Kladnem

Fotbal
Aqualand Moravia.
Už v červnu začal svůj letní provoz Aqualand Moravia v Pasohlávkách na Brněnsku. Dříve než v minulých letech. „Poprvé jsme se rozhodli návštěvníkům otevřít celý náš venkovní areál už během červnových pátků a víkendů. Letní sezonu pak startujeme od 28. června. Věříme, že nám bude přát počasí,“ uvedl ředitel Aqualandu Moravia Petr Pavlacký.

Venkovní areál už od června. Do Aqualandu Moravia v létě míří 250 tisíc lidí

Břeclavsko
Severokorejský diktátor Kim Čong-un na archivním snímku
Severokorejský diktátor Kim Čong-un nechal nad Jižní Koreu vypustit stovky balonů nesoucích odpadky a hnůj. Má jít o odplatu za to, že jihokorejští aktivisté do KLDR neustále podobným způsobem posílají letáky, odpadky a další věci. Jihokorejská armáda mobilizovala týmy pro likvidaci chemických a výbušných látek a doporučila lidem, aby zůstali doma.

Smradlavá zásilka: Kim Čong-un poslal do Jižní Koreje balóny s odpadky a hnojem

Svět
Radost hokejistů Thajska
Nějak začít musíte, ale tohle zažít prostě nechcete. Borci z hokejově exotického Kuvajtu ve svém prvním vystoupení na šampionátu Asie a Oceánie dostali pořádně na frak. Od Thajska schytali neuvěřitelný debakl 0:57, což je jeden z nejhorších historických výprasků pod hlavičkou Mezinárodní hokejové federace IIHF. Od rekordního skóre ale má tenhle výsledek pořád ještě hodně daleko.

Hokejoví nazdárci z Perského zálivu se snaží prorazit. Je z toho ostuda

Hokej
Trenér Petr Gottwald
Padesátiletý trenér Určic Petr Gottwald má za sebou zajímavou kariéru hráče. Za Bohemians nasbíral osm ligových startů, vyhrál univerziádu v Buffalu, kde dal vítězný gól ve finále, vyzkoušel si angažmá v Jižní Koreji, byl na testech v Číně a zahrál si Intertoto Cup. Na zápas letěl bombardérem jako paragán a v nižších soutěžích v Rakousku slavil tři tituly. Byl také vyhlášen nejlepším hráčem mistrovství republiky veteránů, který prostějovský výběr pod hlavičkou Plumlova v roce 2017 vyhrál.
11 fotografií

Na zápas bombardérem. Gottwald hrál v Koreji, Číně, vyhrál univerziádu v Buffalu

Kraje
Trenér Petr Gottwald
Padesátiletý trenér Určic Petr Gottwald má za sebou zajímavou kariéru hráče. Za Bohemians nasbíral osm ligových startů, vyhrál univerziádu v Buffalu, kde dal vítězný gól ve finále, vyzkoušel si angažmá v Jižní Koreji, byl na testech v Číně a zahrál si Intertoto Cup. Na zápas letěl bombardérem jako paragán a v nižších soutěžích v Rakousku slavil tři tituly. Byl také vyhlášen nejlepším hráčem mistrovství republiky veteránů, který prostějovský výběr pod hlavičkou Plumlova v roce 2017 vyhrál.
11 fotografií

Na zápas bombardérem. Gottwald hrál v Koreji, Číně, vyhrál univerziádu v Buffalu

Fotbalové perličky
Na farmě společnosti Mach Drůbež, kde byla potvrzena ptačí chřipka, zlikvidovali 70 tisíc slepic a kohoutů.
Skutečnost, že do Česka se začátkem letošního roku vrátila po osmi měsících ptačí chřipka, jejíž nová ohniska se objevila především na jihu Čech a jihu Moravy, má svůj dopad i na dezinformační scéně. Internetoví lháři začali ve velkém šířit příspěvky o tom, že žádný virus ptačí chřipky neexistuje a chovy drůbeže prý likviduje 5G technologie.
34 fotografií

Dezinformátoři straší lidi ptačí chřipkou. Virus neexistuje, je za tím 5G, tvrdí

Česko
Vojenská přehlídka v hlavním městě KLDR Pchjongjangu, na snímku ruský ministr obrany Sergej Šojgu a severokorejský vůdce Kim Čong-un. Ilustrační foto
Severokorejský vůdce Kim Čong-un při návštěvě loděnic v přístavním městě Nampcho vyzval k posílení vojenského námořnictva. Podle něj je to klíčový úkol v přípravě na válku, napsaly zahraniční agentury s odkazem na severokorejská státní média. Dnes ráno pak Jižní Korea informovala, že podle její armády KLDR vypálila na západním pobřeží několik střel s plochou dráhou letu.

Kim Čong-un v loděnicích vyzval k přípravám na válku. KLDR vypálila rakety

Svět
Hyundai Active Air Skirts
V době, kdy automobilový průmysl spěje do elektrické éry, se u elektromobilů hraje o každý jednotlivý kilometr dojezdu. Automobilky hledají možné i nemožné způsoby, kterak snížit spotřebu vozidel a zvýšit tak dojezd na nabití. Novinku přináší korejský Hyundai – výsuvné zástěrky před předními koly mají snížit aerodynamický odpor.

Nový způsob snížení odporu vzduchu. Hyundai šetří každý kilometr

Automagazín
Pampeliška neboli smetánka lékařská je léčivá rostlina, která se v bylinkářství využívá úplně celá
Na trávníku vás sice nepotěší, ale jinak je pampeliška pro naše zdraví téměř zázračná bylinka, která nám navíc pomůže zhubnout. Snižuje totiž hladinu cukru v krvi a tím i chutě na sladké. Pampeliška nebo také smetanka lékařská je přírodní antioxidant, zmírňuje nadýmání a podporuje trávení. Díky svým diuretickým vlastnostem také pomáhá odstranit přebytečnou vodu z těla.
7 fotografií

Roste všude. Pomůže vám zhubnout, sníží chuť na sladké a zbaví i přebytečné vody

Zdravý život
Římská pizza
Množství národů má ve svých kuchyních jídla, jejichž dochucení, způsob konzumace nebo použití některých ingrediencí rozděluje lidi na dva tábory. Nedávno velké kontroverze vyvolala neapolská pouliční pizzerie, která přidala na menu pizzu s ananasem. Své spory o jídle vedou i Francouzi, Korejci a samozřejmě Češi. Podívejte se, co v gastronomii zvedá lidi ze židlí.

Spory o jídlo vede mnoho zemí: Italové kvůli ananasu na pizze, Češi kvůli salátu

Svět
Chodník korunami stromů Bachledka je instalovaný na hřebeni Spišskej Magury.
Třebíčská firma Alfeko si získala věhlas díky výrobě nerezových skluzavek a tobogánů. Vznikají u ní tobogány, jež najdete na většině stezek v ČR, které jsou takzvaně „v korunách stromů“ či „v oblacích“. Kromě toho dělá i nosné hliníkové konstrukce na kostky s obrazovkami nad ledové plochy. Jedna taková je až na Aljašce.
13 fotografií

Dodávají skluzavky a tobogány do celého světa. Nejdelší postavili v Jižní Koreji

Příběhy a rozhovory
Televizní obrazovka ukazuje snímek odpálení severokorejské rakety  v neděli 19. března 2023. Ilustrační snímek
Severní Korea v pondělí odpálila mezikontinentální balistickou raketu (ICBM), která má dolet přes 15 tisíc kilometrů, a mohla by tak zasáhnout i území celých kontinentálních Spojených států. Podle agentury Jonhap šlo už o pátý letošní test rakety dlouhého doletu ze strany komunistické země, což je nejvíce za jediný rok. Raketový test odsoudily Jižní Korea, Japonsko i USA. V Pekingu šéf čínské diplomacie přijal severokorejského náměstka ministerstva zahraničí.
12 fotografií

KLDR odpálila balistickou raketu dlouhého doletu. Dopadla do Japonského moře

Svět
Střežená hranice mezi KLDR a Jižní Koreou
Zdánlivě nemožné se stalo skutečností. Britská rozhlasová a televizní společnost BBC přinesla neuvěřitelné svědectví muže jménem Kim, který se dokázal cestou přes rozbouřené moře dostat ven z KLDR poté, co byla země kvůli nebezpečí covidové pandemie uzavřena. Navíc odhalil hrůzné podmínky, které v zemi panují.

Rodině se podařil útěk z KLDR: Děti v pytlích na obilí, s sebou meče i jed

Svět
Koncept kola s integrovanými sněhovými řetězy
V zimním období a v některých oblastech jsou sněhové řetězy nedocenitelnými společníky. Jenže jakkoliv se použití moderních sněhových řetězů zjednodušilo, jejich nasazování pořád zůstává komplikovaným úkonem, do kterého se v mrazech nikomu nechce. Kdyby tak existovaly řetězy na tlačítko…

Hyundai a KIA vyvíjí kola s integrovanými sněhovými řetězy

Automagazín
Josef Vrtal si při cestování vystačí pouze s obytným vozem.
/FOTO/ Rodák z Okříšek na Třebíčsku Josef Vrtal se svým pořadem Fotr na tripu procestoval řadu zemí. Mezi jedny z nejsilnějších zážitků řadí například putování po Iráku. Na cestách ho doprovází manželka, dvě malé děti i pes. Příště se chystá procestovat Severní Ameriku i Jižní Koreu. Nyní se účastní brněnského Caravaning veletrhu, který se od čtvrtka koná na brněnském výstavišti.
3 fotografie

Fotr na tripu radí, jak na cestování. V Brně se účastní Caravaning veletrhu

Brněnsko
Zatím pouze zahalená silueta. BMW řady 5 Touring se představí na jaře příštího roku
V květnu představená nová generace BMW řady 5 právě nyní přichází na světové trhy. Po premiéře v Jižní Koreji se vůz začne prodávat ve většině evropských zemí včetně České republiky 21. října, o týden později zahájí prodeje také v USA. Řada zájemců si ale ještě chvíli počká. Už brzy totiž přibyde do nabídky i kombík. Jeho siluetu zveřejňuje BMW na prvním snímku právě nyní.

Manažerské kombíky nevymřely! BMW poodhaluje řadu 5 Touring

Autosalon
Bod obnovy, Andrea Mohylová a Karel Dobrý.
Je devět hodin. Už jste se dnes zálohovali? Pokud ano, můžete se klidně nechat srazit třeba autem. Máte svůj bod obnovy a aktuální zálohu, budete žít dál. Co když ale někdo vaši „pojistku“ v systému smaže? Přesně to řeší hrdinka české sci-fi Bod obnovy, která je nyní k vidění v kinech a která zůstává u pokusu oživit v domácích podmínkách divácký žánr.
7 fotografií

Máte zálohu? Film Bod obnovy zkouší restart české sci-fi

Film a televize
Tenista Jiří Lehečka v reprezentačním dresu.
Čeští tenisté porazili na finálovém turnaji Davisova poháru ve španělské Valencii Jižní Koreu a s největší pravděpodobností si zajistili postup do vyřazovacích bojů. Rozhodující druhý bod vybojovala česká jednička Jiří Lehečka, který porazil Kwona Sun-u 6:1, 7:5. Tým kapitána Jaroslava Navrátila tak úspěšně navázal na středeční triumf nad Španělskem (3:0) a obsadí nejspíše jedno ze dvou postupových míst ve skupině C.

Další výhra. Tenisté porazili v Davis Cupu i Jižní Koreu a mají postup na dosah

Tenis
Tisková konference ke K-Pop festivalu v Praze.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ K-pop je aktuálně výkladní skříní korejské kultury napříč celým světem. Od svého vzniku v 90. letech minulého století se stal fenoménem ovlivňujícím nejen hudební scénu, ale také módu, kulturu a společnost obecně. Mladé kapely z Jižní Koreje postupně dobývají velká pódia ve všech koutech světa. V říjnu se vlna K-popu přelije i do Prahy.
7 fotografií

Korejské hvězdy míří do Česka. V Praze se uskuteční první festival K-POPu

Volný čas
Nefunkční toalety, vedro a pak evakuace. Organizátorka popsala letošní Jamboree.
Simona Vyšatová z Brna byla jedním z vedoucích české výpravy skautů na Jamboree. Světové setkání skautů bylo podle ní provázelo několik nepříjemných „dobrodružství.” „Když jsme přijeli na tábořiště, nefungovala většina sociálních zařízení. Toalety nesplachovaly. Byla noc a téměř nikde nesvítily světla. Snažili jsme se to brát s nadhledem,” popisuje Vyšatová.

Nefunkční toalety, vedro a pak evakuace. Skautka z Brna popsala letošní Jamboree

Brněnsko
Korejci si pro účastníky skautského jamboree připravili zajímavý program. Na snímku bulharská výprava během kurzu tradiční korejské kuchyně
Čeští skauti, kteří letos vyrazili do Jižní Koreje na tradiční světové jamboree, jsou nyní s podmínkami panujícími na místě spokojeni. Chválí si ubytování, jídlo i program, řekl ČTK Jan Graffe, který je jedním z účastníků tohoto setkání skautů. Aktuálně výprava z Česka obývá vojenskou akademii v soulské čtvrti Nowon. Přesunuli se tam z místa původního tábořiště kvůli tropické bouři Khanun.
8 fotografií

Hrozba tajfunu? Korejci se o nás starají dobře, říká český účastník jamboree

Svět