ŠTÍTEK: Jižní ostrov

Záchranáři u člunu, který se u novozélandského Jižního ostrova 10. září 2022 převrátil po srážce s velrybou
Srážku člunu s velrybou u novozélandského Jižního ostrova nepřežili dva lidé a tři se pohřešují. Uvedla to agentura AP. Server nzherald.co.nz uvádí, že mrtvých je pět. Policie považuje incident za bezprecedentní a tragickou událost. Na člunu bylo 11 lidí a asi osmimetrový člun se převrátil po desáté hodině místního času. Zachránit se podařilo šest osob, podle policie byla nalezena i těla mrtvých.

Člun se u Nového Zélandu srazil s velrybou. Zemřelo pět lidí

Svět
Australan Brenton Tarrant u soudu v novozélandském Christchurchi, 27. srpna 2020
Soud na Novém Zélandu dnes podle agentur poslal atentátníka z Christchurche na doživotí do vězení bez možnosti podmínečného propuštění. Stal se prvním člověkem v této zemi odsouzeným k takovému trestu. Australský pravicový extremista Brenton Tarrant loni na jaře při útocích na dvě mešity zastřelil 51 lidí, dalších 50 utrpělo zranění. Šlo o nejhorší násilný čin, jaký Nový Zéland kdy zažil.
8 fotografií

Střelec z Christchurche dostal doživotí. Při útocích na mešity zemřelo 51 lidí

Svět
David Gros a jeho přátelé ze znojemského vodáckého oddílu vodáckého oddílu měsíc cestovali po řekách a horách Nového Zélandu. Foto: archiv Davida Grose
Znojmo - Stovky kilometrů na řekách i výšlapy do kopců až ledovcům má za sebou po měsíci na Novém Zélandu David Gros se svými přáteli Alenou Řídkou, Vojtěchem Řídkým a Petrou Anderlovou ze znojemského vodáckého oddílu. Splnil si sen a k protinožcům se ještě někdy zamýšlí vrátit.
21 fotografií

Vodáci pluli po řekách země Pána prstenů

Znojemsko
Ilustrační foto
Christchurch (Nový Zéland) - Po silném nedělním zemětřesení, při kterém zemřeli nejméně dva lidé, zasáhly dnes Nový Zéland následné otřesy o síle 6,2 stupně. Stejně jako první úder živlu postihly zejména východní pobřeží méně obydleného Jižního ostrova v okolí města Christchurch. Poškozeny jsou desítky domů nejen přímo v této oblasti, ale i v metropoli Wellingtonu ležící na Severním ostrově, uvedla tamní média. Škody podle premiéra Johna Keye dosáhnou několika miliard novozélandských dolarů.

Nový Zéland postihly silné následné otřesy, oběti zůstávají dvě

Svět
Ilustrační foto
Wellington – Hejno 39 kulohlavců uvízlo na odlehlé pláži novozélandského Jižního ostrova. Dvanáct z nich uhynulo a zbylé museli záchranáři utratit, protože byli příliš daleko na písku, aby byla nějaká naděje na jejich vrácení do vody. Informovali o tom dnes ochránci přírody, které citovala agentura AFP.

Na Novém Zélandu uhynulo 39 kulohlavců uvízlých na pláži

Svět
Foto Jana Ježdíka
Opočno, Nový Zéland – Redakci Rychnovského deníku zná jako svoje boty. Kdysi tady začínal jako redaktor a webeditor. Dnes je JAN JEŽDÍK fotografem na volné noze a občas Deníku vypomůže jako externista. Když má ovšem čas. A s tím je na štíru. I samotné vyhlášení výsledků prestižní soutěže Czech Press Photo ho zastihlo mimo rodné Opočno. „Jsem zrovna na Jižním ostrově Nového Zélandu, kam jsem se vydal fotit jednu svatbu," psal mi na skype. Celý rozhovor vznikal na dálku, kdy u nás bylo krátce před polednem a na druhé straně zeměkoule naopak jen chvíli před jedenáctou večer.

„Věřil jsem si a ono to vážně vyšlo“

Volný čas
Ilustrační foto.
Wellington - Americká internetová společnost Google chce pomocí balonů umožnit přístup na internet lidem na celém světě, tedy i na místech, kde je doposud světová počítačová síť nedosažitelná. Podle dnešní zprávy agentury AP začala společnost tento týden na Novém Zélandu zamýšlený systém testovat.

Google chce pomocí balonů zpřístupnit internet celému světu

Ekonomika
Ilustrační fotografie.
Wellington - Nejhorší vlna sucha za posledních 30 let postihla severní část Nového Zélandu. Metropole Wellington má údajně zásoby vody již jen na 18 dní. Informuje o tom zpravodajský server BBC News. Sucho nyní trápí celý novozélandský Severní ostrov a lze čekat, že v brzké době se rozšíří i na části Jižního ostrova.

Sever Nového Zélandu zažívá nejhorší sucho za 30 let

Svět
Rodina Leoše Šimánka.
Strakonice – Deník uvádí velkoplošnou panoramatickou live-diashow cestovatele Leoše Šimánka se sedmi projektory s názvem Nový Zéland – Zimní putování po ostrovech přírodních superlativů. Ta se koná ve středu 14. listopadu od 19 hodin ve strakonickém kulturním domě.

Leoš Šimánek představí nádherný Nový Zéland

Strakonicko
Ilustrační foto
Wellington - Vážná zranění dnes utrpěl novozélandský parašutista, když mu při seskoku na novozélandském Jižním ostrově selhal hlavní padák. Záložní se otevřel asi 230 metrů nad zemí, ale nefungoval pořádně. I tak pomohl zpomalit mužův pád, informovala s odvoláním na místní policii agentura AP.

Novozélandský parašutista přežil nezdařený seskok ze 4000 metrů

Svět
Článek serveru NZ Herald o zavražděné jednatřicetileté české turistce
Wellington – Na Novém Zélandu byla zavražděna jednatřicetiletá česká turistka. Policie podle listu NZ Herald oznámila, že tělo zabité ženy objevila v neděli. Předběžné závěry policistů naznačují, že Češka se zřejmě stala obětí muže, který byl už dříve trestán za sexuální násilí.

Na Novém Zélandu byla zavražděna česká turistka

Svět
Zbloudilý tučňák císařský.
Wellington – Tučňáka císařského, který počátkem týdne připlul na Nový Zéland, umístili ochránci zvířat do zoologické zahrady kvůli obavě o jeho zdraví. Pták pocházející z Antarktidy, který musel cestou na ostrovy překonat 3200 kilometrů, začal žrát písek a dřevo a vypadal apaticky, citovala agentura AP ochránce.

Tučňák z Antarktidy skončil v zoo

Svět
Ilustrační foto
Wellington - Na Novém Zélandu se objevil tučňák císařský, který nejspíš připlul až z Antarktidy. Asi metr vysoký tučňák musel cestou od domova překonat nejméně 3000 kilometrů. Poslední jedinec tohoto druhu zde byl spatřen před více než 40 lety.

Na Novém Zélandu přistál tučňák z Antarktidy

Svět
Ilustrační foto
Nový Zéland - Na Novém Zélandu byl vyhlášen národní smutek za 29 obětí důlního neštěstí. Úřady připravují rodiny na to, že vynesení těl horníků z dolu může trvat týdny i měsíce. Premiér John Key při setkání s příbuznými obětí řekl, že bude žádat do detailů objasnění příčin incidentu.

Nový Zéland truchlí za 29 mrtvých horníků

Svět
Ilustrační foto
Nový Zéland - V novozélandském uhelném dole znovu explodoval důlní plyn. Podle policie není naděje, že by dnešní výbuch přežil některý z 29 horníků, kteří byli pohřešováni od páteční exploze. Informoval o tom deník New Zealand Herald.

Druhý výbuch dolu, podle policie nikdo nepřežil

Svět
Ilustrační foto.
Nový Zéland - Dálkově řízený robot, kterého záchranáři spustily do uhelného dolu na Novém Zélandu k pátrání po 29 zavalených hornících, se porouchal. Naděje, že se horníky zavalené již čtyři dny podaří zachránit, tak opět poklesla. Řekl to médiím policejní velitel Gary Knowles. "Situace je vážná a čím více se prodlužuje, tím více klesá naděje," řekl Knowles. "Musíme být realisty," dodal.

Robot vyslaný k zavaleným horníkům se porouchal

Svět
Ilustrační foto
Nový Zéland - Novozélandští záchranáři se chystají spustit do uhelného dolu, v němž se od pátku pohřešuje 29 horníků, robota. Ten má zprostředkovat na povrch údaje o situace v dole, zavaleném po ničivé explozi, a prověřit hodnoty koncentrace nebezpečných plynů. Kvůli nim a jejich možné explozi policie stále odmítá pustit do dolu záchranáře.

Do zavaleného dolu spustí záchranáři robota

Svět
Ilustrační foto
Nový Zéland /AKTUALIZOVÁNO/ – Mohutnou explozi v místní uhelné šachtě zaznamenala důlní služba v lokalitě Atarau na západním pobřeží novozélandského Jižního ostrova. Podle prvních zpráv se pohřešuje až třicet horníků.

Důlní exploze na Novém Zélandu, 30 nezvěstných

Svět
ilustrační foto
Nový Zéland - Devět lidí zemřelo na Novém Zélandě, kde krátce po startu havaroval menší dopravní letoun. Podle mluvčího místní záchranné služby Iana Hendersona, na něhož se odvolává agentura AP, letoun po startu z letiště začal z neznámých důvodů hořet.

Havarovala dvě malá letadla, 14 lidí zemřelo

Svět
Nový přírůstek v liberecké ZOO - párek nestorů
Liberec - Liberecká zoologická zahrada získala do svého chovu další unikátní živočišný druh. Z Belgie a Německa chovatelé přivezli pár jednoročních novozélandských papoušků nestor kea (Nestor notabilis), kteří jsou označováni za jedny z nejhravějších a nejzvídavějších tvorů na světě.

V ZOO přibyl párek hravých a zvídavých tvorů

Jablonecko
Z Belgie a Německa chovatelé přivezli pár novozélandských papoušků nestor kea, kteří jsou označováni za jedny z nejhravějších a nejzvídavějších tvorů na světě.
Liberec - Unikátní živočišný druh získala ve čtvrtek do svého chovu liberecká zoologická zahrada. Z Belgie a Německa chovatelé přivezli pár novozélandských papoušků nestor kea, kteří jsou označováni za jedny z nejhravějších a nejzvídavějších tvorů na světě.

Zoo získala do chovu párek nejhravějších papoušků

Liberecko
Jachta Groupama III. se účastnila Závodu Julese Verna kolem světa. Celou posádku zachránili Novozélanďané.
Wellington, Nový Zéland - Tři helikoptéry zachránily všech deset mužů na palubě francouzského trimaranu, který se vpondělí převrátil asi 150 kilmetrů od východního pobřeží Nového Zélandu.

Námořní neštěstí skončilo šťastně

Svět