ŠTÍTEK: Jižní pól

Čínská lunární sonda Čchang-e 6 se vrátila na Zemi. Předtím přistála na odvrácené straně Měsíce.
Na Zemi se v úterý kolem 08:00 SELČ vrátila čínská lunární sonda Čchang-e 6. V rámci téměř osmitýdenní mise sonda přistála na odvrácené straně Měsíce, kde vyvrtala a odebrala vzorky půdy, pořídila fotografie krajiny a umístila čínskou vlajku, píše web stanice BBC. Záběry z dnešního přistání ve stepi v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko vysílala čínská televizní stanice CCTV. Asi dva kilogramy vzorků z Měsíce považují vědci za potenciálně průlomové, neboť mohou poskytnout odpovědi na některé otázky týkající se vzniku planet. Horniny pocházejí z kráteru, který vznikl před asi čtyřmi miliardami let.

Na odvrácenou stranu Měsíce a zpět. Čínská sonda Čchang-e 6 se vrátila na Zemi

Vesmír
Sonda před Sluncem. Ilustrační snímek.
Nadpozemsky vypadající jevy na Slunci zachytila zblízka sonda Solar Orbiter Evropské kosmické agentury (ESA). Na komentovaných záběrech agentura ukázala, co se děje na povrchu hvězdy, a jak úkazy, jako například koronální déšť či spikule, postupují do tamní atmosféry. Vědci se domnívají, že podobné pozorování jim může pomoci vyřešit dlouholetý paradox ve sluneční fyzice: sluneční atmosféru žhavější než povrch.
6 fotografií

Takové záběry Slunce lidé ještě neviděli. Sonda zachytila déšť, spikule i krajku

Vesmír
Eva Perglerová, horolezkyně a zubařka z Přeštic na jihu Plzeňska, si připsala na své konto další dvě úspěšné expedice - dobytí jižního pólu a výstup na nejvyšší horu Antarktidy Vinson Massif. Naskytly se jí přitom úžasné scenérie
Při výpravě na jižní pól musela jíst každou hodinu, stavěla vánoční stromeček z lyží a holí, odskočit si směla jen do lahví, na nejvyšší hoře Antarktidy zažila neuvěřitelnou zimu. To jsou některé ze zážitků zubní lékařky Evy Perglerové, která patří aktuálně mezi nejznámější české horolezkyně. Žena z Přeštic na jihu Plzeňska v rozhovoru pro Deník poodhalila zákulisí výprav na pól či nejvyšší hory světa.
57 fotografií

Výprava na jižní pól? Jíst musíte každou hodinu, močit jen do lahví, říká žena

Regiony
Lunární modul Odysseus společnosti Intuitive Machines
Modul Odysseus, který se minulý týden zapsal do dějin dobývání vesmíru jako první soukromé kosmické plavidlo s měkkým přistáním na Měsíci, si při dosednutí na lunární povrch zlomil nohu a pak se převrátil. Podle agentury AP to uvedl jeho výrobce, americká společnost Intuitive Machines. Firma předpokládala, že modul bude fungovat minimálně týden, nyní se podle ní blíží úplné ztrátě energie a s nadcházející lunární nocí provoz ukončí pravděpodobně už během dneška.

Modul Odysseus si při přistání na Měsíci zlomil nohu. Brzy mu dojde energie

Vesmír
Jméno Sir Ernest Shackleton bude navždy napsáno v análech antarktického průzkumu ohnivým písmem, napsal o svém legendárním předchůdci dobyvatel jižního pólu Roald Amundsen.
Celý svět sledoval na přelomu 19. a 20. století vzrušující závod o to, kdo první pokoří jižní pól. Čtrnáctého prosince 1911 to dokázal Nor Roald Amundsen. V jeho stínu však zůstala jiná výprava, kterou o dva roky dříve podnikl Ir Ernest Henry Shackleton. Při této historicky první cestě k jižnímu pólu se 9. ledna roku 1909 dostali čtyři muži až na vzdálenost 180 kilometrů od pólu.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. První výprava k jižnímu pólu

Tajemné dějiny
Nový web Deníku 77plus1.cz nabízí regionální zajímavosti, fotografie, videa i něco navíc.
Rozhovor s malířem jižní Moravy Antonínem Vojtkem na mě působil jako pohlazení. Zazněly v něm třeba tyto věty: „Prosazuji krásu, laskavost a něhu. Nikoho nehanit, nebýt zapšklý, nevraživý a nezávidět. Získal jsem od maminky pokoru a s věkem životní nadhled. To je podstatné. Ať mě potkaly jakékoli trable, vždy jsem je přijal. Přát, dávat a rozdávat radost. To je přece smysl života.“ Malíř to jen neříká, ale skutečně žije, možná proto působí ve svých devadesáti letech neuvěřitelně vitálně, mladistvě a opravdu šťastně. Krásné jsou i jeho obrazy, takže je skvělé, že s prací rozhodně nekončí a letos chystá nejméně pět výstav.

77plus1: Optimistický malíř, dobrodružná zubařka i robotický pomocník z gymnázia

Regiony
Indický modul během své cesty k Měsíci
Naděje, že by indický přistávací modul a robotické vozítko na Měsíci obnovily činnost, každou hodinou slábne. Zpravodajskému serveru BBC News to v pondělí řekli indičtí vědci. Přístroje byly uvedeny do spánkového režimu počátkem září před příchodem mrazivé lunární noci a od 22. září se s nimi Indie pokouší opětovně navázat kontakt.

Indická mise na Měsíci: Naděje na probuzení robotického vozítka slábne

Vesmír
Přistávací modul Vikrám indické sondy Čandrájan-3 dosedl na povrch Měsíce
Přistávací modul Vikrám indické sondy Čandrájan-3 dosedl na povrch Měsíce, ukázal živý přenos indické vesmírné agentury (ISRO). Indie se tak po Spojených státech, Rusku (Sovětském svazu) a Číně stala teprve čtvrtou zemí světa, která úspěšně dopravila své zařízení na Měsíc, a první, které se podařilo přistát v blízkosti jeho jižního pólu.

Indie přepsala historii. Její sonda přistála na Měsíci, poprvé u jižního pólu

Vesmír
Start ruské rakety s modulem Luna-25
Ruský lunární modul Luna-25 „po nárazu do povrchu Měsíce přestal existovat“ poté, co se vymkl kontrole a dostal na nepropočtenou oběžnou dráhu, oznámila podle agentury RIA Novosti ruská vesmírná agentura Roskosmos. Zpráva přišla den poté, co Roskosmos ohlásil „nestandardní situaci“ při manévrech před přistáním, která nastala v sobotu ve 14:10 moskevského času (13:10 SELČ). Operátoři s modulem ztratili spojení o 47 minut později.

Rusko ztratilo modul Luna-25. Vymkl se kontrole a narazil do Měsíce

Vesmír
Start ruské rakety Sojuz s modulem Luna-25
Rusko v noci na pátek vyslalo z kosmodromu Vostočnyj raketu Sojuz 2.1b s modulem Luna-25, který má přistát na Měsíci. Jedná se o první takový ruský projekt za posledních téměř 50 let a podle agentury DPA má jít o předstupeň potenciálního nového průzkumu Měsíce prováděného člověkem na místě. Na Měsíci bude ruský modul zkoumat jižní pól a zaměří se mimo jiné i na pátrání po vodě. Sonda bude shromažďovat a analyzovat vzorky půdy, upřesnila ruská vesmírná agentura Roskosmos.

Rusko po půl století vyslalo raketu k Měsíci. Sonda Luna bude hledat vodu

Vesmír
Sokol v létě na výletě
Prázdniny začaly! Vydejte se znovu na velké letní dobrodružství se sokolíkem Pepíkem a jeho partou zvířátek. Velká letní soutěž „Sokol v létě na výletě“ navazuje už tradičně na projekt pro děti ze školek „Se sokolem do života“ a přináší více než stovku výletních tipů, zajímavé pohybové i nepohybové úkoly a navíc soutěž o ceny.
3 fotografie

Sokol v létě na výletě - 1. týden: rozhledny

Čtenář reportér
Hyundai a Kia spouští vývoj lunárního výzkumného vozidla
Skupina Hyundai Motor Group, sdružující automobilky Hyundai a Kia, chce rozšiřovat lidskou mobilitu za hranice zemského povrchu, ale i planety. Aktuálně má tedy ve vývoji vůz, který se nepodobá ničemu, co jsme od těchto značek dosud viděli. Jde o lunární výzkumné vozidlo – takzvaný „měsíční rover“.

Hyundai a Kia spolupracují na vývoji měsíčního vozidla

Automagazín
Měsíc z přivrácené (vlevo) a z odvrácené strany. Zatímco ten první pohled z noční oblohy důvěrně známe, ten druhý je úplně jiný. A vědci přišli s novou teorií, proč tomu tak je
Odvrácená strana Měsíce, kterou z našeho výhledu na Zemi nikdy nevidíme, vypadá překvapivě jinak než koule, kterou jsme zvyklí vídat na noční obloze. Zatímco z přivrácené strany, kterou tak dobře známe, se Měsíc zdá být místy tmavší, což je důsledek obrovských prastarých lávových proudů, na odvrácené straně po nich není ani stopy. Sice ji posévají skvrny a krátery, ale žádná velká tmavá plocha.
10 fotografií

Proč Měsíc vypadá z odvrácené strany jinak? Vědci přišli s vysvětlením záhady

Vesmír
Jižní polární čepička planety Mars
Představa jezer plných vody v kapalném skupenství, která jsou ukrytá pod jižní polární ledovou čepičkou na Marsu, se vzdaluje. Loňský výzkum totiž zjistil, že jsou teploty na rudé planetě příliš nízké na to, aby zde voda zůstala nezamrzlá. Nová studie poodkrývá tajemství “jezerních ploch“ a naznačuje, že nález původně interpretovaný jako kapalná voda je pravděpodobně vulkanická hornina.
7 fotografií

Vědcům nedají spát tajemné skvrny na Marsu. O vodní plochy zřejmě nejde

Věda a technika
Záchrana. Snímek Franka Hurleye zachytil radostný moment, kdy se Ernest Shackleton vrátil pro členy expedice uvězněné na Sloním ostrově.
Když se mluví o zlatém věku objevování polárních oblastí počátkem 20. století, mezi nejvýznamnějšími nesmí chybět jméno Ernest Shackleton. Jeho osudem se stala Antarktida. Expedice, kterou absolvoval v letech 1914 až 1917, se ale proměnila v obří drama. Její členové totiž zůstali uvěznění dlouhé týdny na ledovci a Shackleton sám vyvinul téměř nadlidské úsilí, aby odtud své muže dostal. Povedlo se mu to před 95 lety.
9 fotografií

Expedice se změnila v boj o holý život. Polárník Shackleton to ale nevzdal

Svět
Měsíc Enceladus
Existuje ve vesmíru mimozemský život? Otázka, kterou si vědci kladou celá desetiletí, zatím zůstává bez odpovědi. Čas od času se však objeví vesmírné objekty, které zaujmou experty podmínkami, jež by za vzácných okolností mohly být vhodné pro život. A nemusíme kvůli nim za hranice sluneční soustavy. Mezi taková tělesa se díky novým zjištěním zařadil Saturnův měsíc Enceladus.
7 fotografií

Záhadný měsíc Enceladus: Neobvyklé množství metanu může být známkou života

Věda a technika
Západní pól Prahy leží cca 500 m jihovýchodně od areálu Amazon v obci Dobrovíz.
Koronavirus způsobující onemocnění covid-19, která se stala hlavním symbolem uplynulého roku, donutil lidi přehodnotit také jejich cestovatelské návyky. V době izolace a uzavřených hranic i tuzemských památek vzrostla touha objevovat nová místa. Magistrátní Institut plánování a rozvoje (IPR Praha) připravil pro turisty netradiční atrakci – označil nejvzdálenější body hlavního města. Teď tedy můžete prozkoumat póly Prahy.
13 fotografií

Dál se v Praze nedostanete. Díky nové atrakci můžete objevit póly metropole

Praha
Americký astronaut Buzz Aldrin z mise Apollo 11 na měsíčním povrchu.
Američtí astronauti by při první misi s přistáním na Měsíci po více než 50 letech měli v roce 2024 strávit na lunárním povrchu šest a půl dne. To je téměř dvojnásobek nejdelších pobytů astronautů při někdejších výpravách v rámci programu Apollo. Podle serveru Space.com to během virtuálního semináře věnovaného návratu člověka na Měsíc řekla Lindsay Aitchisonová, inženýrka americké vesmírné agentury NASA pracující na vývoji nových skafandrů.
9 fotografií

Astronauti na Měsíci. Na povrchu stráví týden a ujdou kilometry

Věda a technika
Zdeněk Chvoj si ke svým sedmdesátým narozeninám nadělil cestu na oba zeměpisné póly. Vytvořil tak světový rekord.
Ke svým sedmdesátým narozeninám si nadělil cestu na oba zeměpisné póly. Řeč je o teď již dvaasedmdesátiletém Zdeňku Chvoji, který tak vytvořil světový rekord. Výkon nejstaršího muže, který dosáhl nejjižnějšího a nejsevernějšího bodu na zeměkouli, zaznamenali ve čtvrtek 28. května komisaři z Agentury Dobrá den Pelhřimov do České databanky rekordů. 
24 fotografií

Nejstarší muž na pólech. Podívejte se na jeho zápis do České knihy rekordů

Pelhřimovsko
Zdeněk Chvoj si ke svým sedmdesátým narozeninám nadělil cestu na oba zeměpisné póly. Vytvořil tak světový rekord.
Ke svým sedmdesátým narozeninám si nadělil cestu na oba zeměpisné póly. Řeč je o teď již dvaasedmdesátiletém Zdeňku Chvoji, který tak vytvořil světový rekord. Výkon nejstaršího muže, který dosáhl nejjižnějšího a nejsevernějšího bodu na zeměkouli, zaznamenali ve čtvrtek 28. května komisaři z Agentury Dobrá den Pelhřimov do České databanky rekordů. 
24 fotografií

Jako nejstarší muž stanul na obou pólech. Před životní cestou musel rok trénovat

Cestujeme
Film Amundsen.
Výpravný filmový portrét Amundsena, dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule, promítne benešovské kino ve středu 15. ledna od 19.30 hodiny. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen?

Uvedou dokument o Amundsenovi

Volný čas