ŠTÍTEK: Jižní polokoule

Vědci varují před kolapsem systému oceánských proudů.
Vědci z nizozemské Utrechtské univerzity se obávají, že se v následujících letech zvýší hladiny moří a změní globální počasí. V Evropě hrozí postupné snižování teplot, na jižní polokouli se zase budou zvyšovat. Může za to systém oceánských proudů, jenž se podle odborníků blíží ke kolapsu. Bod zlomu, po kterém změny nastanou v rámci desetiletí, může přijít už příští rok.

Atlantik může přijít o Golfský proud. Pro Evropu to bude mít vážné následky

Věda
Silnice spojující města Blantyre a Lilongwe v Malawi je poškozena po silných deštích způsobených tropickou bouří Freddy 14. března 2023
Tropická bouře Freddy už má v Malawi a Mosambiku nejméně 216 obětí na životech, informovala agentura AP s odkazem na mosambický úřad pro řešení katastrof. Ten v úterý potvrdil 17 úmrtí. V Malawi si záplavy a sesuvy půdy podle tamních představitelů vyžádaly nejméně 199 životů, pondělní bilance hovořila o 99 mrtvých. Freddy je jedna z nejsilnějších bouří, které kdy byly zaznamenány na jižní polokouli, a potenciálně nejdéle trvající tropický cyklon.

V Malawi řádila tropická bouře. Na svědomí už má 216 lidských životů

Svět
Mezi předškolními dětmi se šíří chřipka. Postupně se nakazí i starší, varuje lékař
Mezi předškolními dětmi se podle vakcinologa Romana Chlíbka začala více šířit chřipka, počty případů v jejich věkové skupině dosahují hranice epidemie. Postupně nakazí starší, plošnou epidemii čeká Chlíbek po Novém roce. Řekl to na dnešní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví k podpoře očkování. Chřipkou každý rok onemocní desetina lidí a třetina dětí, v posledních dvou letech epidemie covidu-19 obvyklá chřipková epidemie nebyla.
5 fotografií

Mezi předškolními dětmi se šíří chřipka. Postupně nakazí starší, varuje lékař

Zdraví
Podzim. Ilustrační snímek
V pátek nastává podzimní rovnodennost, končí astronomické léto a začíná podzim. Slunce ve 03:04 středoevropského letního času vstoupí do znamení Vah, střed Slunce se nachází nad zemským rovníkem, takže rovnoměrně osvětluje obě polokoule. Den bude stejně dlouhý jako noc. V dalších týdnech se budou noci až do zimního slunovratu 21. prosince prodlužovat, zatímco dny se budou krátit. O zimním slunovratu jsou dny nejkratší a noci nejdelší.
33 fotografií

Astronomické léto končí, o slovo se hlásí podzim. Nastává rovnodennost

Česko
Umělecká představa dinoaura druhu Jakapil kaniukura, tedy dvounohého opancéřovaného praještěra, jehož kosterní pozůstatky byly nalezeny v provincii Río Negro
Když paleontologové objevili před nedávnem v severní Patagonii foslní pozůstatky malého dinosaura, jenž působil, jakoby byl zakut v plátové zbroji s pichlavými hroty, uvědomili si, že jsou možná na stopě něčeho významnějšího, než je pouze jeden nový dinosauří druh. Jak se zdá, může jít o celou novou, dosud neznámou čeleď opancéřovaných dinosaurů.
5 fotografií

Vědci objevili nový druh dinosaura s pancířem. Podobá se slavným stegosaurům

Věda a technika
Nový Zéland
Cestovatelský cyklus přednášek Kolem světa dnes přináší diashow fotografa Aleše Tvrdého, která zavede diváky na jižní polokouli, na Nový Zéland.

Zavítejte na Nový Zéland

Volný čas
Nový Zéland
Cestovatelský cyklus přednášek Kolem světa dnes přináší diashow fotografa Aleše Tvrdého, která zavede diváky na jižní polokouli, na Nový Zéland.

Zavítejte na Nový Zéland

Volný čas
Olympiáda v Tokiu je stále můj cíl, hlásí z Austrálie elitní plavkyně Barbora Závadová. Foto: archiv Barbory Závadové
Pod vlajkou s propletenými pěti kruhy startovala v Londýně 2012 i Riu de Janeiro 2016. I když Barbora Závadová, čtyřnásobná vítězka ankety o nejlepšího českého plavce, už pár let domácí bazény nebrázdí, dělá vše pro splnění kvalifikačního limitu i pro olympijské Tokio. Osmadvacetiletá rodačka z Ostravy našla výborné podmínky k přípravě na jižní polokouli.

Olympiáda v Tokiu je stále můj cíl, hlásí z Austrálie elitní plavkyně Závadová

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Přeneste se s námi o téměř 94 milionů let zpátky, do období křídy zvané turon. Unikátní paleontologické nálezy uložené ve sbírkách Muzea Kouřimska a nově zpracované vzácné sběry nám zprostředkují výlet do dávné minulosti a odhalí nejedno pozoruhodné tajemství. Výstava v Muzeu Kouřimska v Kouřimi je připravena ve spolupráci s Ústavem geologie a paleontologie PřF UK, bude zahájena 1. 7. a potrvá do 31. 10. 2020.

Muzeum Kouřimska v Kouřimi zve na výstavu Tropické moře Kouřimska

Čtenář reportér
Ledovec v Antarktidě
V Antarktidě byla poprvé naměřena teplota přesahující 20 stupňů Celsia. Podle agentury AFP o tom ve čtvrtek informovali vědci. Rekord 20,75 stupně Celsia byl zaznamenán 9. února na Seymourově ostrově. Na jižní polokouli panuje nyní léto. Seymourův ostrov, který je domovem argentinské vědecké základny Marambio, se nachází poblíž Antarktického poloostrova - úzkého pruhu pevniny táhnoucího se směrem k Argentině.    
12 fotografií

Rekord padl. Teplota na Antarktidě poprvé překročila dvacet stupňů

Svět
Austrálii sužují rozsáhlé požáry
Australští hasiči stupňují své úsilí, aby izolovali rozsáhlé lesní požáry, které nadále hoří na řadě míst na jihovýchodě země. Po nynějším přechodném ochlazení mají totiž teploty v australských státech Nový Jižní Wales a Viktorie od pátku znovu stoupat nad 40 stupňů Celsia. Úřady se obávají, že některé mohutné požáry hořící nedaleko sebe by se mohly spojit v jeden a napáchat nevídané škody, napsal dnes zpravodajský server BBC News.

Australští hasiči bojují s časem. Teploty znovu vystoupají nad 40 stupňů

Svět
Šťastní na vrcholu. Horolezci Radoslav Groh (vpravo) a Marek Holeček zvládli dobrodružnou expedici v Peru.
/FOTOGALERIE/ Loni pokořil jednu ze tří nejrizikovějších osmitisícovek světa Nanga Parbat, přezdívanou Hora zabiják. Letos předvedl další úžasný výkon. Vrchlabský horolezec Radoslav Groh přečkal zdravotní potíže se žaludečními vředy v Peru i smršť padajícího kamení, aby nakonec šťastně zdolal s Markem Holečkem v Andách šestitisícovou horu Huandoy Norte. 
6 fotografií

I přes padající kameny. Vrchlabský horolezec zdolal šestitisícovku v Peru

Cestujeme
Šťastní na vrcholu. Horolezci Radoslav Groh (vpravo) a Marek Holeček zvládli dobrodružnou expedici v Peru.
/FOTOGALERIE/ Loni pokořil jednu ze tří nejrizikovějších osmitisícovek světa Nanga Parbat, přezdívanou Hora zabiják. Letos předvedl další úžasný výkon. Vrchlabský horolezec Radoslav Groh přečkal zdravotní potíže se žaludečními vředy v Peru i smršť padajícího kamení, aby nakonec šťastně zdolal s Markem Holečkem v Andách šestitisícovou horu Huandoy Norte. Jako první vytyčili zcela novou cestu na vrchol. Světový prvovýstup absolvovali východní stěnou severního Huandoy do výšky 6360 metrů. "Museli jsme jít do vysokého stupně rizika," vypráví. O expedici chystá dokumentární film Vteřiny věčnosti.
6 fotografií

Groh zvládl prvovýstup na počest expedice v Peru přes smršť padajících kamenů

Krkonoše
Lesní požár v Austrálii.
Při lesních požárech na pobřeží australského státu Nový Jižní Wales nejspíš zahynulo až 30 procent tamních koalů medvídkovitých. Informoval o tom britský list The Guardian s odvoláním na prohlášení australské ministryně pro životní prostředí Sussan Leyové. Od začátku požárů před několika týdny zemřelo v Austrálii nejméně devět lidí, oheň rovněž zničil přes pět milionů hektarů vegetace, z toho 3,4 milionu hektarů právě ve státě Nový Jižní Wales.
5 fotografií

Při lesních požárech v Austrálii zahynulo asi 30 procent koalů

Svět