ŠTÍTEK: John McCain

Záběr z hořící paluby letadlové lodi Forrestal, odkud se členové posádky snaží odnést rakety AGM-45 Shrike
Šlo o nejhorší požár amerického válečného plavidla od konce druhé světové války. Dne 29. července 1967 vzplála poblíž vietnamského pobřeží paluba letadlové lodi USS Forrestal. Při požáru zahynulo 134 členů lodní posádky, dalších 161 bylo vážně zraněno. Zničeno bylo 21 letadel. Ohni jen těsně unikl tehdejší námořní letec a pozdější senátor a kandidát na prezidenta John McCain, během volební kampaně křivě obviňovaný, že katastrofu zavinil.
16 fotografií

Uvolněná raketa způsobila apokalypsu. Při požáru válečné lodi zemřelo 134 lidí

Svět
Britská premiérka Theresa Mayová
V britském Birminghamu dnes vyvrcholil sjezd Kozervativní strany premiérky Theresy Mayové. Ta nejprve na pódiu zatančila, následně ale přešla na vážnější notu. Před svými spolustraníky promluvila o budoucnosti konzervativců, politické scény v Británii i jednání ohledně brexitu. Politiky vyzvala k nalezení kompromisu a upozornila, že v krajním případě by k žádnému brexitu nemuselo dojít.
13 fotografií

Mayová na sjezdu konzervativců varovala: Riskujeme, že žádný brexit nebude

Svět
John McCain
Dřívější republikánský kandidát na prezidenta Spojených států amerických, senátor John McCain, obdržel v pondělí prestižní ocenění, Medaili Svobody. Ve svém projevu pak varoval USA před „falešným nacionalismem“. Ocenění vydává Národní centrum ústavy ve Filadelfii. Arizonskému senátorovi byla udělena dřívějším Viceprezidentem Joem Bidenem za jeho „životní obětování a službu“.

Senátor McCain ve svém projevu varoval USA před falešným nacionalismem

Svět
Americký torpédoborec byl schopen plout po srážce vlastní silou.
Americké námořnictvo v pondělí potvrdilo, že potápěči našli těla všech deseti původně nezvěstných amerických vojáků. Ti zemřeli poté, co se válečná loď John McCain minulé pondělí srazila u Singapuru s ropným tankerem. S odkazem na prohlášení námořnictva o tom informovala agentura Reuters. Jedná se letos o čtvrtou nehodu plavidla americké armády.
5 fotografií

Srážka amerického torpédoborce s tankerem: našla se těla všech pohřešovaných

Svět
Mitch McConnell
Prezidentství Donald Trumpa zatím nenaplnilo předvolební sliby. Zrušení Obamacare či výrazné omezení imigrace se zatím neděje, prezidentovy snahy neprocházejí jednou z komor Kongresu, Senátem. V něm sice mají republikáni postačující převahu, ovšem Trumpovy zákonodárné snahy podvazuje nejednotnost strany. Prezident ve čtvrtek tvrdě zkritizoval Mitche McConnella, republikánského šéfa Senátu.
5 fotografií

Trump střelil do vlastních řad. Obul se do šéfa Senátu Mitche McConnella

Svět
Ivan Hoffman
Za květen ztratil prezident Miloš Zeman 14 % sympatizantů a aktuálně mu důvěřuje 41 lidí ze sta. Důvěru ztrácela i vláda, klesla ochota jít k volbám a prudce přibylo lidí nespokojených s politickou situací. Prezident ovšem nedoplatil na vládní krizi, nýbrž s největší pravděpodobností na to, že zesměšňoval premiéra. Většině občanů to nepřišlo vtipné a vyhodnotili počínání naštvaného Miloše Zemana jako znevážení instituce.

Den Ivana Hoffmana: Důvěra v prezidenty

Hoffmanův deník
John McCain
Vlivný americký senátor John McCain se v rozhovoru pro australskou televizi ABC tvrdě opřel do Vladimira Putina. Ruský prezident podle něho představuje pro svět mnohem větší nebezpečí než teroristická organizace Islámský stát (IS). Dále pohrozil, že Senát bude požadovat sankce proti Moskvě kvůli údajnému ovlivňování prezidentských voleb v USA.
4 fotografie

Senátor McCain: Putin je větší hrozbou pro svět než Islámský stát

Svět
Sídlo MI6. Ilustrační foto.
Autorem informací o údajných kompromitujících materiálech, shromažďovaných v Rusku na budoucího prezidenta USA Donalda Trumpa, je bývalý agent britské rozvědky MI6 Christopher Steele. Napsal to dnes britský list The Daily Mail. Steele se prý v úterý po propuknutí skandálu vzdálil ze svého londýnského domu a v obavě o život se skrývá neznámo kde, napsal list.

Kompromitující informace na Trumpa dodal britský exagent, nyní se skrývá

Svět
kyber-útoky na USA
Rusko, které disponuje vyspělými útočnými počítačovými programy s důmyslnými funkcemi, představuje závažnou a rostoucí hrozbu pro zájmy Spojených států. Uvedli to dnes šéfové amerických tajných služeb ve společném prohlášení, připraveném pro jednání v branném výboru amerického Senátu, kde mají hovořit o problematice kybernetické bezpečnosti.
4 fotografie

Rusko je v kyberprostoru hrozbou pro americkou vládu, varují tajné služby

Svět
Rex Tillerson.
New York - Budoucí americký prezident Donald Trump nominuje na post ministra zahraničí současného ředitele energetické společnosti Exxon Mobil Rexe Tillersona. V dnešním prohlášení podle médií ocenil manažerovy zkušenosti, řada amerických politiků ale výběr zpochybňuje kvůli Tillersonovým vazbám na Rusko.

Trump vybral do funkce ministra zahraničí šéfa Exxonu Tillersona

Svět
Hillary Clintonová.
Washington, Des Moines (USA) - Demokratická kandidátka na prezidentku Spojených států Hillary Clintonová nepředpokládá, že Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zjistí porušení zákona, až prověří nově objevené pracovní e-maily odeslané z jejího soukromého poštovního účtu v době, kdy byla ministryní zahraničí. Někdejší první dáma USA podle médií FBI vyzvala, aby o nové kontrole jejích e-mailů co nejdříve zveřejnil podrobnější informace.

FBI kvůli e-mailům nezjistí porušení zákona, věří Clintonová

Svět
Donald Trump a Hillary Clintonová.
Prezidentští kandidáti Hillary Clintonová 
i Donald Trump se během letošní předvolební kampaně zmínili, že peníze negativně ovlivňují americkou politiku. Oba prohlásili, že chtějí omezit vliv bohatých dárců na volby. Ukazuje se však, že výdaje, které oba soupeři letos vynaloží v boji o Bílý dům, se minimálně vyrovnají tomu, co zaplatili jejich předchůdci v kampani před čtyřmi lety.

Kampaň za miliardy. Trumfnou Obamu a Romneye?

Svět
Prezidentská kandidátka Hillary Clintonová.
Washington - Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová prohlásila, že dva týdny před volbami se nehodlá dále věnovat slovním přestřelkám s republikánským sokem Donaldem Trumpem, ale spíše se soustředí na podporu demokratů v soubojích o křesla v Kongresu. Nesympatie části voličů vůči Trumpovi mohou podle amerických médií poškodit některé republikánské politiky a dát demokratům šanci na to, aby si v obou komorách značně polepšili a v Senátu získali zpět většinu.

Clintonovou prý už Trump nezajímá, teď bojuje o Kongres

Svět
Hillary Clintonová.
New York – Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová se zúčastní nedělních pietních akcí, pořádaných v New Yorku na počest obětí teroristických útoků ze září 2001. Oznámil to v pátek její volební štáb. Účast bývalé první dámy se původně neočekávala, její republikánský soupeř Donald Trump se zřejmě nedostaví.

Clintonová se zúčastní nedělní piety na Manhattanu

Svět
Donald Trump
Washington - Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump kvůli svým posledním výrokům a sporům s předními politiky ztrácí podporu dalších vlivných republikánů či sponzorů. Nedlouho poté, co oznámila významná republikánská sponzorka Meg Whitmanová, že podpoří Trumpovu sokyni Hillary Clintonovou, nahněval Trump i šéfa strany Reince Priebuse. Newyorský miliardář přes řadu konfliktů odmítl, že by jeho kampaň byla v problémech.

Trump ztrácí další republikány, nahněval i šéfa strany

Svět
John McCain
Washington - Americký senátor John McCain, který patří mezi těžké váhy republikánského tábora, se dnes připojil ke kritice republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Ten se vyjádřil urážlivě k matce amerického muslimského vojáka, který zahynul ve válce v Iráku. Jeho slova o tom, že má žena možná od svého manžela a vojákova otce zakázáno veřejně mluvit, se už v neděli setkala s odporem jak mezi demokratickými, tak i některými republikánskými politiky. Spolu s McCainem se dnes proti Trumpovi postavilo ještě několik dalších republikánských senátorů.

Senátor McCain kritizoval Trumpa za urážku matky mrtvého vojáka

Svět
Donald Trump
Washington - Předpokládaný republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump opět tvrdě kritizoval nelegální přistěhovalce a podle něj i příliš benevolentní přístup úřadů k nim. Přistěhovalcům se podle Trumpa dostává lepší péče než vojenským veteránům, uvedla BBC.

Donald Trump: Veteráni v USA mají horší péči než přistěhovalci

Svět
Donald Trump
Washington – Předpokládaný republikánský prezidentský kandidát Donald Trump se ve středu sejde s někdejším americkým ministrem zahraničí a nositelem Nobelovy ceny za mír Henrym Kissingerem. Informoval o tom list The Washington Post, podle kterého je schůzka dokladem Trumpova postupného příklonu k realistickému náhledu na zahraniční politiku. Trump setkání s 92letým exministrem odmítl komentovat, nepotvrdil ho ani Kissinger, jehož mluvčí je nedostupný.

Trump se ve středu sejde s exministrem zahraničí Kissingerem

Svět
Miliardář Donald Trump.
Washington – Miliardář Donald Trump, jehož odmítá podpořit stále více významných republikánů, řekl, že Republikánská strana nemusí být nezbytně jednotná pro jeho vítězství v prezidentských volbách. V dnešním rozhovoru s televizní stanicí ABC prohlásil, že v boji o Bílý dům uspěje díky hlasům, které dostane od demokratických voličů.

Trump věří, že ve volbách zvítězí i bez jednoty republikánů

Svět
Mitt Romney
Washington – Donald Trump je podvodník a pokrytec a pokud získá nominaci americké Republikánské strany, bude to znamenat vítězství v listopadových prezidentských volbách pro demokratku Hillary Clintonovou. Dnes v Salt Lake City to prohlásil někdejší republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney, podle kterého Trump ohrozí bezpečnost a prosperitu země. Romneyho vzápětí podpořil další bývalý republikánský kandidát John McCain. Trump mezitím na Romneyho zaútočil, na twitteru mu vytknul, že v roce 2012 nedokázal porazit demokrata Baracka Obamu.

Romney ostře zkritizoval Trumpa, označil ho za podvodníka

Svět
John McCain
Mnichov - Dohoda o příměří v Sýrii uzavřená tento týden v Mnichově neznamená průlom v tamním konfliktu, protože umožňuje silám prezidenta Bašára Asada a Ruska dál beztrestně zabíjet civilisty. Dnes to na Mnichovské bezpečnostní konferenci řekl vlivný americký republikánský senátor John McCain. Podle něj nemá ruský prezident Vladimir Putin zájem na tom, aby se dohodl se Západem na ukončení syrského konfliktu.

Senátor McCain v Mnichově: Putin se o Sýrii dohodnout nechce

Svět
Ilustrační foto.
Damašek, Moskva, Washington -  Rusko dnes druhým dnem bombardovalo cíle v Sýrii. Moskva přiznala, že její letadla nemíří výhradně na radikály z organizace Islámský stát (IS), jak Rusové tvrdili ve středu, ale na několik známých teroristických skupin. Syrská opozice ohlásila, že při ruských akcích zemřely desítky civilistů, avšak ruský prezident Vladimir Putin to označil za informační válku, s níž počítal.

Rusko pokračuje v náletech v Sýrii, ale musí obhajovat své cíle

Svět
Americký ministr zahraničí John Kerry.
Washington – Spojené státy mají v úmyslu zvýšit pro příští rok počet uprchlíků, které na svém území přijmou, nejméně o 5000. Na uzavřené schůzi amerického Kongresu to ve středu řekl ministr zahraničí John Kerry. Celkem podle něj USA v roce 2016 přijmou 70.000 až 75.000 osob. Část z nich přijde do země ze Sýrie.

Kerry: Spojené státy v roce 2016 přijmou až 75 tisíc uprchlíků

Svět
Donald Trump
Washington - Americký miliardář Donald Trump, který chce za republikány kandidovat na post šéfa Bílého domu, dospěl k závěru, že při čtvrteční televizní debatě na něj moderátorka útočila proto, že menstruovala. Moderátorka stanice Fox News Megyn Kellyová se Trumpa vyptávala na jeho urážky vůči ženám. Trump nyní kvůli svému výroku nesmí na jedno z největších shromáždění amerických konzervativních aktivistů, napsal server britského listu The Guardian.

Trump tvrdí, že na něj moderátorka útočila proto, že menstruovala

Svět
Sebevražedný atentátník dnes v Kábulu zaútočil na konvoj s vojáky NATO.
Kábul/Praha – Sebevražedný atentátník dnes v Kábulu zaútočil na konvoj s vojáky Severoatlantické aliance (NATO). Oznámilo to afghánské ministerstvo vnitra. Podle televize NBC se k útoku přihlásilo radikální hnutí Taliban. Aliance oznámila, že nikdo z jejích vojáků nebyl zraněn ani zabit. Zranění utrpěli tři nebo čtyři civilisté, uvedla afghánská vláda. Magdalena Dvořáková z tiskového oddělení generálního štábu české armády řekla, že všichni čeští vojáci sloužící v Afghánistánu jsou v pořádku.

V Kábulu zaútočil sebevrah na konvoj NATO

Svět