ŠTÍTEK: energie

Zemní plyn. Ilustrační snímek
Zdražení elektřiny a plynu vedlo 42 procent Čechů ke snížení spotřeby a hledání alternativních zdrojů energie. Vyšší výdaje za energie se 41 procent Čechů snaží kompenzovat omezováním jiných výdajů, zejména na zábavu a volnočasové aktivity. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost KRUK, která poskytuje služby správy a vymáhání pohledávek na českém a slovenském trhu. 
7 fotografií

Kvůli drahým energiím Češi snižují spotřebu. Omezují i jiné výdaje, říká průzkum

Energie
Mimořádné jednání zastupitelů města Znojmo.
Ani téměř půl druhé hodiny trvající diskuse zastupitelů na úterním mimořádném jednání nepřinesla očekávaný výsledek. Očekávaného snížení záloh na energie se obyvatelé Znojma zatím nedočkají. Podle starostky Ivany Solařové je nutné vyčkat na trvalé snižování jejich cen. „Situaci sledujeme a vyhodnocujeme každý měsíc. Teď ale nikdo nedokáže odhadnout, zda se cena bude snižovat další dva až tři měsíce. Pokud tomu tak bude, teprve potom se rozhodneme, jakou cestou půjdeme,“ nastínila postup Solařová.

Snížení záloh na energie ve Znojmě? Vedení radnice je zatím proti

Znojemsko
Litvínov bral v Podkrušnohorském derby doma jen bod.
/HOKEJ/ Před reprezentační přestávkou zvládla Energie dva zápasy s nádechem derby, v nichž urvala pět bodů. V extraligové tabulce i díky nim vystoupala už na devátou příčku, na osmou Plzeň ztrácí rázem pouhé tři body. Ale dál se musí dívat i za sebe, vždyť brněnská Kometa je jen o dva body zpět.
12 fotografií

Energie zvládla obě derby a stoupá v tabulce

Hokej
Petr Valdman ředitel Státního fondu životního prostředí ČR
Česká vláda hledá způsoby, jak lidem s nízkými příjmy pomoci v energetické krizi. Program Nová zelená úsporám Light je určený pro domácnosti, které mají hluboko do kapsy a snaží se snížit spotřebu energií. Dotace z tohoto programu rozděluje Státní fond životního prostředí ČR a jeho ředitel Petr Valdman popisuje, jak se lidé k příspěvku dostanou.

Petr Valdman: Zájem o program Nová zelená úsporám Light je vysoký

Udržitelnost ve státě
V utkání 45. kola Tipsport extraligy hostil Litvínov na svém ledě v podkrušnohorském derby Karlovy Vary.
/HOKEJ/ Hokejisté karlovarské Energie zamířili k podkrušnohorskému derby do Litvínova ve 45. kole Tipsport extraligy namlsáni o výhru z předešlého kola, kdy porazili v KV Aréně v západočeském derby Plzeň. Cíl měli svěřenci karlovarského trenéra Davida Bruka jasný, přidat na svůj účet další důležité body. A povedlo se. Energie urvala v Litvínově výhru 2:1 v prodloužení, když rozhodující trefu zaznamenal Dalimil Mikyska.
17 fotografií

OBRAZEM: Energie urvala podkrušnohorské derby v prodloužení

Hokej
HC Energie Karlovy Vary slavila v KV Aréně výhru 3:1. Ilustrační foto.
/HOKEJ/ Hokejisté karlovarské Energie zvládli poslední západočeské derby v základní části Tipsport extraligy, když poprvé v sezoně slavili nad plzeňskou Škodou vítězství. V KV Aréně potěšili energetici své fanoušky hodně cennou výhrou 3:1.

Čtvrtý pokus už vyšel. Energie sestřelila v derby Plzeň!

Hokej
Zásahy hasičů v hradeckém kraji od půlnoci do 8 hodin ráno, 4.2.
/FOTO/ V hradeckém kraji je kvůli silnému větru bez energie k sobotní 17. hodině  už jen 500 domácností, zatímco včera jich bylo 12 000. K nejpostiženějším oblastem patří Rychnovsko, Náchodsko, Trutnovsko a Jičínsko. Nezastavili se ani profesionální hasiči, od půlnoci do půl deváté ráno měli už 140 zásahů, v naprosté většině k popadaným stromům. Jediným okresem, kde je relativní klid, je Hradecko.   
64 fotografií

Bez proudu je v kraji už jen 500 domácností, hasiči však měli stovky výjezdů

Krkonoše
Sobotní zásahy hasičů po silném větru
/FOTO/ Noc na sobotu byla krušná, hasiči v Pardubickém kraji vyjeli sedmdesátkrát. Stromy se lámaly jako sirky a padaly na silnice, ale i na zaparkovaná auta. Bylo třeba pomoci i posádkám aut, kterým zatarasily cestu spadlé kmeny. Nejhorší byla situace na horách. Bez proudu je nyní už jen 30 domácností, zatímco v osm ráno jich bylo 2500 domácností a v pátek večer ještě dvakrát tolik. Profesionální hasiči měli za noc 70 výjezdů, další přes den, hlavně ve vyšších polohách, kde byl vítr nejsilnější. Na Suchém vrchu v sobotu časně ráno spadl strom na projíždějící auto.  
64 fotografií

Hasiči měli v kraji přes den 43 výjezdů, bez proudu je ale už jen 30 domácností

Orlicko
Studenti si stěžují i na hygienické podmínky na kolejích.
/FOTO/ Na skokový nárůst cen kolejí si stěžují studenti brněnské Masarykovy univerzity. Cena za noc od začátku akademického roku zaznamenala oproti předchozímu nárůst o 34 procent a od středy má dojít k dalšímu zvýšení. Cena kolejí se tak pro studenty vyšplhá i na více než pět tisíc měsíčně. O tom, že si připlatí, se přitom studenti dozvěděli jen deset dní před navýšením kolejného. Univerzita se však brání.
5 fotografií

Kritika zdražování na kolejích v Brně: nájem přes 5 tisíc, v noci vypnuté topení

Brněnsko
Studentské bydlení. Ilustrační snímek
Na skokový nárůst cen kolejí si stěžují studenti brněnské Masarykovy univerzity. Cena za noc od začátku akademického roku zaznamenala oproti předchozímu nárůst o 34 procent a od středy má dojít k dalšímu zvýšení. Cena kolejí se tak pro studenty vyšplhá i na více než pět tisíc měsíčně. O tom, že si připlatí, se přitom studenti dozvěděli jen deset dní před navýšením kolejného. Univerzita se však brání.

Koleje v Brně zdražily. Drastické, reagují studenti na nárůst až o pět tisíc

Energie
HC Energie Karlovy Vary. Ilustrační foto.
/HOKEJ/ Slibně rozehraný duel měli hokejisté karlovarské Energie v dohrávce 33. kola Tipsport extraligy na ledě pražské Sparty, přesto nakonec odjeli z hlavního města bez bodů, když Sparta předvedla během třetí třetiny smrtící obrat a dosáhla na výhru 6:3, o kterou se zasloužil šéf sparťanské kabiny Michal Řepík, který zapsal na svůj účet tři přesné trefy.

Smrtící obrat Sparty režíroval kapitán Řepík, hattrickem sestřelil Západočechy

Hokej
Hokejisté Olomouce proti Karlovým Varům.
Šok, studená sprcha, zmražené úsměvy fanoušků Mory. Do konce třetí třetiny zbývalo posledních pár sekund, oba týmy vypadaly, že jsou smířeny s dělbou bodů. Kotouč navíc měla domácí Olomouc v útočném pásmu na hokejkách. Jenže hokejisté Karlových Varů ještě stihli otočit hru a z přečíslení dva na jednoho snad setinky před sirénou rozhodl Martin Kohout o šokující výhře Energie 4:3.

Energie uloupila body z plecharény v poslední sekundě!

Hokej
9. ročník projektu Hrajeme spolu za Pardubice zahájil koncert Komorní filharmonie Pardubice s kapelou Sto zvířat, na nějž plynule navázalo atraktivní derby mezi Beksou a Královskými sokoly.
GLOSA/ Jedinečnost. Nic jiného ani nemohlo vystihovat 9. ročník akce Hrajeme spolu za Pardubice. Exkluzivní spojení kultury se sportem zafungovalo opět na jedničku. Propojení divokého raggae kapely Sto zvířat s vážnou muzikou Komorní filharmonie roztančilo nejen diváky. Podívejte se na fotogalerii z celého večera, jak si muzikanti, diváci i basketbalisté užívali skvělou atmosféru enteria areny…
55 fotografií

FOTOGALERIE: Filharmonici i basketbalisté opět rozdávali pozitivní energii

Ostatní sporty
HC Energie Karlovy Vary.
/HOKEJ/ S blížícím se závěrem základní části hokejové Tipsport extraligy jsou v sázce body z kategorie zlatých. Své by o tom mohli povídat také hokejisté karlovarské Energie. Ti taktéž potřebují vzhledem k vyrovnanosti tabulky body jako sůl. Navíc v tabulce domácích duelů se energetici krčí na samém dně, a to i přesto, že v posledních pěti duelech v KV Areně čtyřikrát slavili tříbodový zisk. 

Uděláme všechno pro to, abychom vyhráli, říká Stříteský

Hokej
Českolipská radnice.
Jen necelý měsíc se muselo financování města Česká Lípa řídit pravidly rozpočtového provizoria, které běžný chod města nijak nenarušilo. Od středy 25. ledna už má radnice řádný rozpočet na rok 2023. Je vyrovnaný. Zvedla pro něj ruku většina českolipských zastupitelů, přesně 18 z 25, dva byli proti a pět zastupitelů se hlasování o návrhu zdrželo.

Zastupitelé se shodli na rozpočtu. Na investice dá Česká Lípa 407 milionů

Českolipsko
Žena s mobilním telefonem před logem mobilního operátora Vodafone.
Operátor Vodafone od konce února zvýší ceny paušálních mobilních tarifů pro domácnosti i firmy o devět procent. Důvodem jsou rostoucí ceny energií a dalších výdajů, například na údržbu sítě. Ceník se nezmění u předplacených karet, stávajících tarifů pevného internetu ani u služby Vodafone TV. Firma to ve středu oznámila v tiskové zprávě.

Vodafone od konce února zdraží tarify o devět procent. Kvůli cenám energií

Ekonomika
Bývalý místostarosta Znojma Jan Grois.
Za alibismus a házení viny na předchozí vedení znojemské radnice označil vyjádření nynějších představitelů města bývalý jednatel Znojemské tepelné společnosti Jan Grois. Také někdejší místostarosta a nyní zastupitel v opozici. Reagoval na článek Deníku o opozicí prosazovaném snížení záloh na energie, v němž současní představitelé uvedli, že tepelnou společnost převzali ve špatném stavu.

Házení viny na předchůdce je alibismus. Tepelná byla v zisku, ohrazuje se Grois

Znojemsko
Zdenka Macháčková Šimánková je novou generální manažerkou HC Energie Karlov Vary.
/HOKEJ/  HC Energie Karlovy Vary oznamuje změny v organizační struktuře klubu a představuje nového generálního manažera, kterým se od 19. ledna tohoto roku stala Ing. Zdenka Macháčková Šimánková. Funkce se ujala necelých šest měsíců od chvíle, kdy došlo k výměně majitelů klubu. Zdenka Macháčková Šimánková tak v pozici generálního manažera HC Energie nahrazuje Miroslava Vaňka, který klub vedl od roku 1990 dlouhých 32 let. V Karlových Varech bude bydlet a řídit klub na denní bázi, což byla jedna z důležitých podmínek nových majitelů klubů.

Generální manažerkou HC Energie nově Zdenka Macháčková Šimánková

Hokej
Studenti Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy ve Žďáře nad Sázavou vyslechli besedu o budoucnosti energetiky.
Jak zajistit dostatek elektrické energie pro osm miliard obyvatel naší planety? Jaké zdroje energie máme k dispozici, jaké jsou jejich výhody a nevýhody? Tyto velmi důležité otázky byly tématem dvou dvouhodinových besed „Energie – budoucnost lidstva“, které v lednu proběhly na Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole ve Žďáru nad Sázavou. Děkujeme za příspěvek. 
2 fotografie

Studenti žďárské průmyslovky besedovali o budoucnosti energetiky

Čtenář reportér