ŠTÍTEK: Josef Gočár

Pardubický obchodní dům Grand je zavřený. Dělníci tu pracují na nových obchodech, několika restauracích, kavárnách, nejmodernějších kinosálech nebo venkovních terasách. foto: Marhold
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pardubický obchodní dům Grand je od ledna zavřený, obsadili ho stavbaři, kteří mu mají dát nový vzhled. Dělníci tu pracují na nových obchodech, několika restauracích, kavárnách, nejmodernějších kinosálech nebo venkovních terasách. Rekonstrukce za zhruba 300 milionů korun má skončit na podzim příštího roku. Nahlédněte s Deníkem dovnitř rekonstruovaného obchodního domu. Fotogalerii najdete uvnitř článku.

Sami v prázdném Grandu. Podívejte se, jak se mění ikonický pardubický obchoďák

Pardubicko
Vila Anička v Hradci Králové je kulturní památkou.
Bezmála čtyři stovky podpisů se za poslední týden objevily pod peticí na záchranu vily Anička v centru Hradce Králové. Petenti, kteří adresují podpisové archy nejen hradeckým zastupitelům, ale také jejich kolegům na kraji a ministerstvu kultury, chtějí, aby se město aktivně zapojilo do opravy této památky. Autoři petice se obávají, že by Aničku mohl potkat stejný osud jako protější vilu čp. 731. Všem pochybovačům však investor vzkázal, že vila Anička dál bude součástí architektonického odkazu města.
9 fotografií

Petici nechápu, říká investor. Prozradil, co bude dál s hradeckou vilou Anička

Hradecko
Automatické mlýny v Pardubicích
Pardubický kraj vyhlašuje krajskou soutěž Stavba roku spolu s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS) už od roku 2004, většinou ve dvouletých intervalech. V tomto ročníku si skleněné krychle postavené na špičku odnesli zástupci čtyř obdivuhodných staveb bez ohledu na druh stavby, dalších sedm staveb ocenila porota čestným uznáním. Letos se také poprvé udělovala Cena poroty za úpravu veřejného prostranství, která putuje do Vysokého Mýta. V hlasování veřejnosti zvítězila škola Svítání v Pardubicích.
58 fotografií

Stavbami roku v kraji jsou galerie, památník, nadchod a bytový dům

Pardubicko
Místo po sovětských kasárnách proměnilo Vysoké Mýto na moderní park pro všechny generace.
Pardubický kraj vyhlašuje krajskou soutěž Stavba roku spolu s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS) už od roku 2004. V tomto ročníku si skleněné krychle postavené na špičku odnesli zástupci čtyř obdivuhodných staveb bez ohledu na druh stavby, dalších sedm staveb ocenila porota čestným uznáním. Letos se také poprvé udělovala Cena poroty za úpravu veřejného prostranství, která putuje do Vysokého Mýta. 
18 fotografií

Revitalizace území bývalých kasáren ve Vysokém Mýtě bodovala ve Stavbě roku

Orlicko
Nový nadchod v Litomyšli.
Pardubický kraj vyhlašuje krajskou soutěž Stavba roku spolu s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS) už od roku 2004. V tomto ročníku si skleněné krychle postavené na špičku odnesli zástupci čtyř obdivuhodných staveb bez ohledu na druh stavby, mezi nimi je i nadchod s vyhlídkou v Litomyšli. Dalších sedm staveb ocenila porota čestným uznáním. Letos se také poprvé udělovala Cena poroty za úpravu veřejného prostranství, která putuje do Vysokého Mýta. 
22 fotografií

Nadchod s vyhlídkou v Litomyšli kraloval v soutěži krajská Stavba roku

Svitavsko
V neděli se po téměř tříleté rekonstrukci veřejnosti otevře Městské muzeum v Jaroměři. Funkcionalistický Wenkeův obchodní dům od architekta Josefa Gočára má nyní dvakrát více muzejních prostor i venkovní amfiteátr.
/FOTO, VIDEO/ Po téměř tříleté rekonstrukci se v neděli otevře Městské muzeum v Jaroměři. Funkcionalistické dílo Josefa Gočára při první návštěvě okouzlilo herce a architekta Davida Vávru, který je autorem studie a projektové dokumentace oprav. Někdejší obchodní dům a současná národní kulturní památka získala po přebudování, která stálo přes 30 milionů korun, dvakrát více muzejních prostor i venkovní amfiteátr.
18 fotografií

Architekt David Vávra byl v okouzlení: Jaroměř má obdivuhodnou perlu

Náchodsko
Expozice věnovaná vaření piva v historickém pivovaru, ve kterém se narodil architekt Josef Gočár, 30. ledna 2023, Semín, Pardubicko.
Spolek Gočárův Semín minulý rok pokročil s expozicemi v historickém pivovaru v Semíně na Pardubicku, kde se narodil architekt Josef Gočár. Lidé si budou moci prohlédnout například repliku původní technologie vaření piva. Při její výrobě se vycházelo z historických předloh zachovaných například v pivovaru v Dětenicích, řekl předseda spolku Leoš Kvapil.

V historickém pivovaru v Semíně byla dokončena předindustriální varna

Pardubicko
Korunovační klenoty byly vystaveny 15. ledna ve Vladislavském sále na Pražském hradě.
České korunovační klenoty, které si v uplynulém týdnu prohlédlo téměř 34.000 lidí, jsou znovu uloženy v Korunní komoře katedrály sv. Víta. Stejně jako před začátkem výstavy i ve středu se v katedrále muselo sejít sedm klíčníků, aby dveře komory společně zamkli. Souprava, která patří k symbolům české státnosti, se vyzvedává jen při výjimečných příležitostech. Letošní osmidenní výstava se konala u příležitosti 30. výročí vzniku České republiky. Spolu s nimi byla vystavena i lebka sv. Václava.
39 fotografií

České korunovační klenoty jsou uloženy zpátky v Korunní komoře

Praha
Pardubický zámek táhne. Počtem návštěvníků se vrací do předcovidových let
Renesanční perla v centru Pardubic se těší oblibě návštěvníků. Loni branami zámku prošlo téměř 94 tisíc návštěvníků. Ti mířili především na nově otevřený prohlídkový okruh Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách nebo výstavu Lidé odvedle. Oblíbené jsou i tradiční akce jako Velikonoce na zámku, Sladké Vánoce nebo divadelní festival Pernštejnlove. V návštěvnosti nezůstal pozadu ani food festival Pernštejnské hodování, festival piva nebo muzejní noc. Sídlo Východočeského muzea se tak pomalu vrací k číslům, kterými se pyšnilo dříve.

Pardubický zámek táhne. Počtem návštěvníků se vrací do předcovidových let

Pardubicko
V komiksovém průvodci Jan Zrzavý hravou formou ukazuje čtenářům významné památky a místa.
Hravou formou ukazuje nejdůležitější místa v Krucemburku, na Starém Ransku a v Hluboké Komiksový průvodce. Jeho hlavním hrdinou je malíř Jan Zrzavý, jehož život je s Krucemburkem neodmyslitelně spjatý. V komiksu provází čtenáře po památkách i zajímavou přírodou, komentuje, vysvětluje i baví. Za komiksem stojí grafik Ondřej Janda ve spolupráci s městysem Krucemburk v čele se starostou Otto Kohoutem. Na výběr obrázků se můžete podívat i v naší galerii, děkujeme za možnost zveřejnění. 
26 fotografií

Malíř Zrzavý provádí Krucemburkem. V zábavném komiksu, podívejte se

Čtenář reportér
Prostory, v nichž bude sídlit Gočárova galerie, jsou stavebně zkolaudovány. Nyní se bude pracovat na interiérech a první návštěvníci by se mohli do hlavní budovy Winternitzových automatických mlýnů podívat začátkem léta 2023.
/FOTOGALERIE/ Když architekt Lukáš Smetana před šesti lety kupoval pustnoucí Winternitzovy automatické mlýny v Pardubicích, nebylo vůbec jasné, co nakonec v budově navržené Josefem Gočárem vznikne. Už na začátku léta příštího roku by ale měla první návštěvníky přivítat Gočárova galerie, kterou v hlavní budově národní kulturní památky vybudoval Pardubický kraj. Prostory jsou ze stavebního hlediska hotové, nyní se pracuje na jejich vnitřním vybavení. Rekonstrukce vyjde na 361 milionů korun.
46 fotografií

Místo mouky umění. Galerie v Automatických mlýnech otevře začátkem léta

Pardubicko