ŠTÍTEK: Josef Kajetán Tyl

Hostinec U Černého orla v Litomyšli, kde si dal pivo Karel Kryl i španělský král Juan Carlos, je na prodej.
/VIDEOPROHLÍDKA/ Hrával tady Josef Kajetán Tyl, hostinec popsal ve své knize Alois Jirásek a na pivo sem zašel Karel Kryl i španělský král. Teď je Hostinec U Černého orla v Litomyšli na prodej společně se sousedním domem. Lidé chtějí, aby vyhlášený hostinec koupilo a opravilo město. Radní se však brání, že na takovou investici nemají peníze. Vždyť ze stejného důvodu jen před několika dny prodala Litomyšl i historickou vilu Klára na zámeckém návrší. Interiéry obou nemovitostí jsou přitom nádherné, podívejte se ve videu.
9 fotografií

Ikona ochotníků v Litomyšli na prodej. Černý orel je k mání za desítky milionů

Svitavsko
Turistická sezóna v podcastu Deníku Ze Západu: Objevte skryté klenoty Plzeňska
Helena Mařanová z Plzeň TURISMUS byla naším hostem podcastu Deníku Ze západu, kde nám prozradila i svá oblíbená tajná místa. Odkud je nejkrásnější pohled na Plzeň, kam vzít děti o nadcházející turistické sezóně, jaké se chystají akce nejen na léto nebo kam v Plzni za unikátnostmi či atrakcemi? Odpovědi nejen na tyto otázky se dozvíte v našem novém podcastu.
7 fotografií

Turistická sezóna v podcastu Deníku Ze západu: Objevte skryté klenoty Plzeňska

Deník Ze západu
Švanda dudák na Velkém náměstí ve Strakonicích.
Do 30. září je v Maltézském sále a Sále U Kata k vidění výstava Švanda dudák (nejen) ve Strakonicích. Výstava, která vznikla ve spolupráci s Národním muzeem, připomíná divadelní báchorku, ke které Josefa Kajetána Tyla inspirovala jihočeská legenda o dudákovi, který pod šibenicí hrál čertům a zachránil se jen zvoláním „zaplať vám to, milí páni, sám Pánbůh“!

Švanda dudák (nejen) ve Strakonicích aneb Jak to je se slavným dudákem

Strakonicko
Hradec Králové v polovině dubna 2022.
/FOTO/ Od pondělí 4. dubna se Hradec Králové pyšní Poesiomatem, který se nachází na labském nábřeží poblíž Gymnázia Josefa Kajetána Tyla. Uslyšíte z něj nejen básně, ale i písně týkající se Hradce. Jarní počasí vylákalo Hradečáky obdivovat nový Poesiomat, ale také do ulic na procházky, na oblíbené zahrádky i na sportovní venkovní hřiště. 
29 fotografií

Co je nového v krajském městě? Hradečáci vyrazili na Poesiomat i na zahrádky

Čtenář reportér
Depeche Mode revival v Kladně.
Program Kladenských Vánoc na náměstí Starosty Pavla v Kladně byl od počátku adventu denně nabitý skvělými muzikanty z Kladenska i různých koutů republiky. Ve středu večer se nadšenému publiku představila špičková revivalová kapela Depeche Mode. Náměstí praskalo ve švech, posluchači si více než hodinovou produkci velmi užívali a vyžádali si i přídavek.
12 fotografií

OBRAZEM: Kladenské náměstí rozezněl revival Depeche Mode

Volný čas
 Divadlo na Orlí. Ilustrační snímek.
Městečko, které důvěrně znáte. Plné bezvýznamných „celebrit", umělých či chtěných autorit, příkazů, zákazů, pravidel a domněnek, co se patří a co ne. V tomto světě žije revoltující mladík. Příběh Alberta Herringa, nejhranější opery britského skladatele Benjamina Brittena v České republice, představí studenti v Komorní opeře Hudební fakulty JAMU 20. a 21. listopadu v Divadle na Orlí. děkujeme za pěknou pozvánku.

Tip na divadlo. Mezi dvěma světy. Život Alberta Herringa se změní v opeře

Čtenář reportér
Jindřichohradecký kulturní letní program vyvrcholil operou na zámku.
Opera na zámku je už tradičním vrcholem jindřichohradeckého kulturního léta. Letos byla pro diváky připravena opera Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta. V sobotu 21. srpna ji v krásných kulisách místního zámku zahráli, zazpívali a zatancovali členové orchestru, sboru a baletu plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla. Divadlo kvůli této kulturní události zkrátilo o tři dny herecké prázdniny a opera v Jindřichově Hradci byla jejich prvním představením nové sezóny. Letos se celé představení obešlo oproti minulým dvěma ročníkům bez deště.
5 fotografií

Opera na zámku se vydařila. Prodanou nevěstu si nenechaly ujít stovky lidí

Čtenář reportér
Slezské divadlo v Opavě. Ilustrační foto.
Opava je i ve středoevropském kontextu unikátem. Jako jediné okresní město v republice má vlastní dvousouborové divadlo, činohru i operu. Všechna ostatní dvousouborová divadla jsou v krajských městech, která mají oproti Opavě výrazně vyšší rozpočty. Podstatnou otázkou současnosti však je, jak to bude pokračovat dál. Znepokojení Opavané, kteří své divadlo milují, čekají na odpověď, kterou jim může poskytnout jen město jako zřizovatel.
10 fotografií

Slezské divadlo v Opavě hledá ředitele, Racek končí. Opera zrušená nebude

Volný čas
Srdcovka Corso se nachází v centru Plzně, v Kopeckého sadech. Nabízí pivo z tanku.
Na zlatavý mok už se těší snad všichni Plzeňáci. Zahrádky a předzahrádky restaurací a hospod se od pondělí otevřou. Podívejte se na populární plzeňské restaurace. Hosté budou moci restaurace navštívit s dokončeným očkováním, maximálně týden starým negativním PCR testem, či antigenním testem, který není starší více než 72 hodin. Vláda v pátek rozhodla, že zákazníky nebude kontrolovat obsluha podniku, ale namátkově policie či hygiena. Pokud host podmínky nesplní, hrozí mu pokuta.

Nejlepší zahrádky v Plzni podle Deníku. Na kterou vyrazíte?

Plzeňsko