ŠTÍTEK: Josefov

Exkurze žatecké školy po stopách židovských tradic a zvyků se vydařila.
Cílem téměř tříhodinového vzdělávacího programu v pražském Židovském muzeu s názvem „Židovské tradice a zvyky“ bylo seznámit žáky obou tříd 4. ročníku obchodní sekce naší školy Obchodní akademie a Střední odborné školy zemědělské a ekologické Žatec se základními pojmy judaismu a přiblížit jim významné události v životě Židů a svátky židovského roku.

Exkurze žatecké školy po stopách židovských tradic a zvyků se vydařila

Čtenář reportér
Dobrovolníci i z Mexika nebo Španělska pomáhají sekat louky v Českém lese
Přiletěli z různých koutů světa, aby pomáhali s ručním kosením luk a přípravou tábora na ukončení sezóny a hned ze začátku pobytu je potrápil několikadenní déšť. Spali v týpí v Josefově údolí v příhraničí Českého lesa a na vlastní kůži si vyzkoušeli, co obnáší pobyt v lesích a práce na louce. Řeč je o dobrovolnících, kteří se účastní mezinárodního workcampu Back to nature.
32 fotografií

Dobrovolníci i z Mexika nebo Španělska pomáhají sekat louky v Českém lese

Chebsko
Marta Kolisková se svou dcerou Kateřinou Dostálovou, kterou na svět přivedla v den, kdy k nám vtrhla vojska Varšavské smlouvy
Za hukotu tanků na zemi a letadel ve vzduchu přišla na svět dcera někdejší starostky Slatiny nad Úpou Marty Koliskové. Kateřina se totiž narodila 21. srpna 1968. „Je to nezapomenutelný den, který se mi vždycky vybaví, když má Katka narozeniny. To se člověku všechno ve vzpomínce vrátí,“ říká žena vyhřívající se na lavičce před barokní farou na Boušíně. 

Zrození života ve stínu invaze: Cestou do porodnice kličkovali mezi tanky

Náchodsko
Pražská zvonkohra.
V Tisé to bude opět žít! V sobotu 22. července vypukne od 11:00 hodin u kostela sv. Anny Anenská pouť. Na návštěvníky bude bude čekat rozmanitý program. V 11 hodin za loutkové divadlo Bauerovi Josefov s pohádkou „Kašpárek na Starém hradě“, o půl hodiny později a poté ještě ve 13 hodin bude jedinečná příležitost poslechnout si Pražskou zvonkohru s Radkem Rejšekem.

Anenská pouť v Tisé láká nejen na Pražskou zvonkohru

Ústecko
Akce Oživlý Josefov v pevnosti na Náchodsku.
Pevnostní město ožije 14. a 15. července po roce opět dobovým životem. Těšit se můžete na postavy v historických kostýmech, na vojsko, tržiště na náměstí i na Bastionu No. IV, řemeslný jarmark, josefovské pivo a další dobroty, dobovou hudbu, loutkové divadlo i bitevní ukázku. Josefov se na chvilku vrátí do dob své největší slávy, po městě budou jezdit kočáry tažené koňmi, uvidíte nastoupenou armádu i korzující dámy v krásných šatech.

Pozvánka: Pevnostní město Josefov se na chvilku vrátí do dob své největší slávy

Čtenář reportér
Ve dnech 12.–14. května 2023 se uskuteční v Jaroměři a Josefově čtvrtý ročník multižánrového festivalu Jařinec.
Druhý květnový víkend oživí souměstí Jaroměř-Josefov multižánrový festival Jařinec, a to už počtvrté! I v letošním roce jsme se při skladbě programu snažili divákům představit inspirativní umělkyně a umělce, o kterých by se jinak třeba nedozvěděli nebo by za nimi museli vážit cestu. V minulých ročnících vystoupili například fyzický básník Petr Váša, divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten, písničkářky Bára Zmeková a AN-NA nebo třeba klezmerová kapela Mi Martef. Na co se můžete těšit v rámci ročníku letošního?

POZVÁNKA: Co přinese letošní multižánrový festival Jařinec?!

Čtenář reportér
Originální bicykly brázdí festivaly i cirkusová šapitó
V umělecké kolonii v Josefově dostávají stará vyřazená kola nový život. Výtvarník Aleš Černý z řídítek, koster, kol a převodů, které by jinak nejspíše skončily na skládce, vytváří pozoruhodná, místy dosti bizarní bicykly, rikši a další roztodivná vozítka. Za deset let, co se netradiční činnosti věnuje, jich vyjely z jeho Divokolárny v pevnostním bastionu stovky.
12 fotografií

Originální bicykly z Josefova. Divokolo brázdí festivaly i cirkusová šapitó

Příběhy a rozhovory
V umělecké kolonii v Jaroměři-Josefově ze starých vyhozených kol vznikají originální provozuschopná vozítka. Za deset let jich rukama Aleše Černého prošly stovky.
V dílně Aleše Černého v umělecké kolonii v Jaroměři-Josefově vznikají ze starých vyhozených kol originální bicykly, rikši a další vozítka. Za deset let jich vyjely z Divokolárny v pevnostním Bastionu IV stovky. Stala se z nich jedna z místních atrakcí, slouží organizátorům i návštěvníkům tamního hudebního festivalu a hrají i v představení Cirku La Putyka.
19 fotografií

Dvoupatrový bicykl? V Jaroměři je vyrábí všeuměl, kola vystupují i v cirkuse

Náchodsko
Oživené Židovské město 2018.
Klezmerová hudba znějící v ulicích, dílna plná řemesel, četnické scénky, ukázky hašení ručními hasičskými stříkačkami, módní přehlídka, pouliční umělci, romantické snídaně u řeky Jihlavy, vůně kávy a všelijakých dobrot linoucí se ze stánků, kostýmované prohlídky Domu Seligmanna Bauera nebo historický kolotoč. To je jen část z bohatého programu dalšího ročníku Oživeného židovského města, který připravilo Městské kulturní středisko Třebíč ve dnech 15.-17. července 2022 v židovské čtvrti.
19 fotografií

Židovská čtvrť v Třebíči znovu ožije bohatým programem

Čtenář reportér
V sobotu 19. března se na prostranství před Občerstvením Na špalkách sešli nejen oslavenci, ale i návštěvníci jiných jmen, aby si užili "Oslavu svátku Josefa."
/FOTO, VIDEO/ Kde jinde by všichni Josefové a Pepičky měli slavit svátek svatého Josefa než v Josefově, který jako pevnostní město založil císař nesoucí právě toto prastaré biblické jméno. Proto se v sobotu 19. března na prostranství před Občerstvením Na špalkách sešli nejen oslavenci, ale i návštěvníci jiných jmen, aby si užili "Oslavu svátku Josefa." Tu krátce po 14. hodině zahájily výstřely z pevnostních děl.
45 fotografií

Josefové slavili svůj svátek v Josefově, který je plný stop slavných Josefů

Náchodsko
Po nepřizpůsobivých občanech zůstala v bytovém domě v Regnerově ulici v Úpici spoušť. Město ho zbourá.
/FOTOGALERIE/ Soužití s nepřizpůsobivými občany je největším problémem Úpice na Trutnovsku. Nevlídná situace lidi velmi trápí. Své o tom ví i paní Marcela. Ta sice pochází z romské rodiny, přesto se ostře vymezuje proti nemalé skupině nepřizpůsobivých. "Je to katastrofa. Ostuda. Stydím se za to. Kvůli těmhle lidem se žije v Úpici opravdu hodně těžko, a je to škoda, protože to tady máme rádi," říká.  
15 fotografií

Romové proti Romům. Soužití s nepřizpůsobivými občany v Úpici místní trápí

Regiony
Silvestrovský ohňostroj v Josefově se konal po dvou letech.
Oslavy nového roku se i letos nesly ve skrovnějším ducha kvůli hrozbě nákazy virem Covid - 19. V Josefově přivítali nový rok takřka božsky, když vedení města uspořádalo pro své občany ohňostroj. Takto rozzářené nebe neviděli Josefovští už dva roky a hojná účast napovídala, že si zážitek nechtěli nechat ujít. A bylo na co se dívat. Posuďte sami. Děkujeme panu Josefu Pospíšilovi za dnešní příspěvek.
11 fotografií

Nový rok přivítali ohňostrojem. Podívejte se, jak v Josefově zářilo nebe

Čtenář reportér
Betlém je přístupný všem dobrým lidem.
Pokud chcete zažít neopakovatelnou vánoční atmosféru, zavítejte do Jaroměře-Josefova. Manželé Bauerovi opět rozsvítili své obydlí i betlém, ke kterému jsou zváni všichni slušní návštěvníci. V Ježíškově kanceláři pak můžete připojit svůj vzkaz do nebes. Děkujeme panu Romanovi Bedřichu Bauerovi za nádherné fotografie a úchvatné video! 
20 fotografií

FOTO, VIDEO: Dům rozzářily tisíce světel a betlém vítá všechny lidi dobré vůle

Čtenář reportér
Josefovské údolí v podzimních barvách. Pohled, jenž neomrzí.
Josefovské údolí, též Křtinský žleb, je několik kilometrů dlouhý krasový kaňon táhnoucí se mezi Adamovem a Křtinami. Nachází se zde jeskyně, potoky a milovníci hub jich zde mohou nalézt několik stovek druhů. V jeho srdci leží obec Josefov. Údolí je národní přírodní rezervaci a rozhodně stojí za návštěvu. Děkujeme panu Pernicovi za dnešní příspěvek.
58 fotografií

Josefovské údolí v podzimních barvách. V hávu z listí ještě krásnější než jindy

Čtenář reportér