ŠTÍTEK: Joseph Goebbels

Koláž.
Letos v dubnu uplynulo necelých sto pět let od vyhoření budovy prvního teplického divadla a zároveň to bylo na rok přesně sto let od chvíle, kdy byl prvním návštěvníkům zpřístupněn Velký sál nově postaveného Krušnohorského divadla Teplice (tehdy „Neues Stadttheater Teplitz-Schönau“) u příležitosti uvedení opery Richarda Wagnera Mistři pěvci norimberští. 

Sto let divadla v kraji bez paměti

Čtenář reportér
Osudy rakousko-uherského vojáka Floriána Vystrčila z Bánova stylově přiblížil v uherskohradišťské knihovně jeho pravnuk Radovan Jančář; čtvrtek 21. března 2024
Příběh svého pradědečka, který bojoval za Velké války v rakousko-uherské armádě a skončil v zajateckém táboře v Itálii, kde také zahynul, přiblížil jeho pravnuk Radovan Jančář. Ve čtvrtek 21. března měl besedu v zaplněné čítárně uherskohradišťské Knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana. Představil zde svou knihu Klarinet umlkl ve Velletri (příběh vojáka Floriána Vystrčila z Bánova).
18 fotografií

Osud rakousko-uherského vojáka Floriána Vystrčila z Bánova sepsal jeho pravnuk

Slovácko
Fašistický vůdce Benito Mussolini (vlevo) a jeho zeť Galeazzo Ciano.
Ve fašistické Itálii byl důležitou politickou postavou Galeazzo Ciano. Tento diplomat se vypracoval až na ministra zahraničí. S italským fašistickým vůdcem Mussolinim ho pojily i rodinné vazby - oženil se s jeho dcerou Eddou. Obdiv, který Ciano vůči svému tchánovi zpočátku cítil, se ale změnil v politické nepřátelství. Ciano hlasoval za Mussoliniho pád a jeho tchán jej za to nakonec nechal popravit.
10 fotografií

Boj o moc: Mussoliniho zeť Ciano měl být jeho nástupcem, tchán ho dal zabít

Historie
Generál William Platt při inspekci svých jednotek
Je to jeden z téměř zapomenutých válečných příběhů. Před 2. světovou válkou byla Gertrude Hahnová (rozená Němka žijící od tří let v USA) vzornou americkou středoškolačkou, jež za svůj přístup ke studiu i k občanství získala dokonce cenu. V roce 1938 se však vrátila do Německa – a po vstupu Ameriky do války začala z Berlína vysílat nacistickou propagandu určenou k demoralizaci amerických vojáků. Odhalena byla právě před 80 lety, 22. srpna 1943.
9 fotografií

Krásná a zákeřná. Gertie z Berlína za války chytře demoralizovala vojáky USA

Svět
Veřejné pálení údajně neněmeckých knih na berlínském Opernplatzu dne 10. května 1933
Právě před 90 lety, 10. května 1933, spálili němečtí vysokoškolští studenti ve 34 univerzitních městech na 25 tisíc takzvaných neněmeckých knih. Na berlínském Operním náměstí (Opernplatz) přihlíželo tomuto barbarskému aktu zhruba 40tisícové shromáždění, které oslovil ministr propagandy Joseph Goebbels. Je ironické, že mottem jeho projevu bylo: Ano slušnosti a morálce v rodině a ve státě!
10 fotografií

Očista ohněm. Veřejné pálení knih nacisty před 90 lety mělo až rituální ráz

Svět
Říšský ministr propagandy Joseph Goebbels vyhlašuje 18. února 1943 totální mobilizaci Německa
Byl čtvrtek, 18. února 1943. Do konce druhé světové války bylo ještě daleko. Přesto se tento den stal v nacistickém Německu zlomem. Zlomem, symbolizovaným vyvrcholením osudu několika osobností zcela protikladného charakteru. Na jedné straně říšského ministra propagandy Josepha Goebbelse, na druhé členů nenásilné protinacistické odbojové organizace Bílá růže.
8 fotografií

Konec protinacistického odboje Bílá růže: Gilotinu pro studenty zařídil školník

Svět
Loď Cap Arcona se plavila po mořích od roku 1927, dne 3. května 1945 se stala obětí náletu
Absurdita světové války vtělená do jednoho jediného tragického dne, to byl 3. květen roku 1945. Tisíce vězňů z koncentračních táborů nahnali esesáci na palubu kdysi nejluxusnější německé lodi Cap Arcona, kterou dost možná plánovali odtáhnout na moře a potopit. Jenže ještě předtím potopili loď piloti RAF, přesvědčení, že veze nacistické velitele koncentračních táborů. Mezi nešťastnými pasažéry byli i Češi.
5 fotografií

Z koncentráku vypluli vstříc smrti. Nacistický Titanic byl hrobem i pro Čechy

Svět
V pondělí 25. října se konalo slavnostní otevření pardubického Památníku Zámeček. Místo nacistického popraviště se proměnilo v pietní památník. Nový objekt má za cíl vyprávět příběhy hrdinů z Pardubic.
„Sestupte mezi příběhy těch, kteří se dokázali postavit zlu“ – tato věta vítá návštěvníky historického Památníku obětí heydrichiády. Na tomto místě bylo v Pardubicích v minulosti popraveno přes sto devadesát lidí. Místo bývalého nacistického popraviště se nyní proměnilo v pietní památník Zámeček, který byl v pondělí slavnostně otevřen. Jeho cílem je vyprávět příběhy hrdinů z Pardubic.
29 fotografií

FOTOGALERIE: Vítejte v Památníku Zámeček. Tady bylo nacistické popraviště

Pardubicko
Zdeněk Štěpánek v nezapomenutelné roli Maršála ve filmu Bílá nemoc podle hry Karla Čapka.
Procházíme-li Rakovníkem, mohou se nám vracet vzpomínky, ve kterých potkáváme zajímavé osobnosti z historie města i dob nedávno minulých. Jedním z takových lidí je herec, dramatik, scenárista a režisér Zdeněk Štěpánek, který v Rakovníku absolvoval hospodářskou školu a chodil tatínkovi kolem Vysoké brány pro pivo. V sobotu 20. června uplynulo už 52 let od jeho smrti.

Nezbedný bakalář se stal i čestným občanem města

Volný čas
Theodor Lessing.
Mariánské Lázně - Smutné výročí si připomněly nejen Mariánské Lázně. Ve čtvrtek 31. srpna uplynulo 86 let od smrti německého filozofa, emigranta, humanisty a zapřisáhlého odpůrce nacismu Theodora Lessinga. Profesor je označován jako první oběť fašismu v Československu.

Výstřely v Mariánských Lázních

Chebsko
THEODOR LESSING
Mariánské Lázně - Smutné výročí si připomínají nejen Mariánské Lázně. Právě ve čtvrtek 31. srpna uplyne 84 let od smrti německého filozofa, emigranta, humanisty a zapřisáhlého odpůrce nacismu Theodora Lessinga. Profesor je označován jako první oběť fašismu v Československu.

Výstřely v Mariánských Lázních

Chebsko
Zemřela bývalá sekretářka šéfa propagandy nacistického Německa Josepha Goebbelse Brunhilde Pomselová.
Mnichov - Zemřela bývalá sekretářka šéfa propagandy nacistického Německa Josepha Goebbelse Brunhilde Pomselová. Skonala v noci na sobotu v Mnichově ve věku 106 let, potvrdil dnes podle agentury DPA filmový tvůrce Christian Krönes s odvoláním na blízké přátele zesnulé.

Ve 106 letech zemřela bývalá sekretářka Goebbelese

Svět
Na místě nehody.
Pasov - Na B 11 mezi Rotwaldem a Theresienthalem u Zwieselu sjel v pondělí ráno náklaďák s českou poznávací značkou, plně naložený dřívím, ze silnice a převrátil se.

České dříví nedovezl

Z okolí
Perinbaba přilákala do kina Aleše Daňka a jeho dcery Apolenku a Emičku.
Sedlčany - Třetí ročník přehlídky dětských filmů s názvem Sedlčanská filmová školka přinesl 
o víkendu pět snímků méně obvyklé produkce. Hlavní pořadatel Petr Sokol, který vede Filmový klub v Sedlčanech, se 
u pokladny kina setkal s tvářemi, které znal z předchozích ročníků. Věděl, že návštěvníci jsou místní nebo z Kňovic, Příbrami a zvlášť si pochvaloval filmové příznivce z Počepic.

Titulky ani slovenština nejsou pro diváky filmového festivalu bariérou

Volný čas
Vyprávění, které vydá Supraphon  8. dubna, je doprovázeno třemi filmovými písněmi.
Praha – V létě roku 1982 se ve španělském Alicante setkala herečka Lída Baarová se spisovatelem Josefem Škvoreckým. Zřejmě poprvé (a nejspíš naposled) tu mluví opravdu upřímně. Josef Škvorecký si z hovorů pořizoval amatérský zvukový záznam, který hodlal literárně zpracovat.

Rozhovor Baarové se Škvoreckým

Ostatní
Prvorepubliková filmová hvězda Lída Baarová měla barvitý život, který se z pohádky v závěru změnil v tragédii.
Olomouc – Zkáza krásou. Tak se jmenuje dokumentární snímek režisérů Heleny Třeštílkové a Jakuba Hejny o prvorepublikové herečce Lídě Baarové, který si budou moci užít návštěvníci olomouckého kina Metropol ve čtvrtek 7. ledna a v úterý 12. ledna vždy od 17.30 hodin.

Dokument o Lídě Baarové přiblíží hereččin pohnutý osud

Volný čas
Prvorepubliková filmová hvězda Lída Baarová měla barvitý život, který se z pohádky v závěru změnil v tragédii.
Praha – První premiérou roku 2016 v kinech bude 7. ledna celovečerní dokument režisérky Heleny Třeštíkové nazvaný Zkáza krásou. Zaměřila se v něm na kariéru prvorepublikové filmové hvězdy Lídy Baarové i na roky po válce, kdy byla herečka kvůli svému vztahu s Josephem Goebbelsem obviněna z kolaborace a strávila více než rok ve vězení.

První premiérou roku 2016 bude dokument o Lídě Baarové

Film a televize
Prvorepubliková filmová hvězda Lída Baarová měla barvitý život, který se z pohádky v závěru změnil v tragédii.
Praha /VIDEO/ – Životní příběh české herečky Lídy Baarové líčí nový dokument režisérky Heleny Třeštíkové. Ve filmu s názvem Zkáza krásou se herečka zaměřuje nejen na svou oslnivou kariéru, ale také na roky po válce, kdy byla kvůli vztahu s Josephem Goebbelsem obviněna z kolaborace s nacisty a strávila více než rok ve vězení. Hlavním materiálem pro film byl rozhovor, který Třeštíková s Baarovou udělala už v roce 1995 v Rakousku.

Zkáza krásou. Dokument o Lídě Baarové přijde do kin na začátku ledna

Film a televize
V neděli se v karlovarském kině Drahomíra od 15 hodin koná tradiční veřejné shromáždění u příležitosti výročí „Křišťálové noci“. K účastníkům promluví mimo jiné velvyslanec státu Izrael Gary Koren a primátor města Karlovy Vary Petr Kulhánek.
Karlovy Vary - V kalendáriu karlovarských kulturních akcí se i letos objevuje připomínka výročí Křišťálové noci, prvního brutálního masakru vykonaného nacisty na židovských obyvatelích tehdejší Velkoněmecké říše.

Bravo, zvolal Goebbels nad troskami chrámů

Volný čas