ŠTÍTEK: Juan Carlos I.

Hostinec U Černého orla v Litomyšli, kde si dal pivo Karel Kryl i španělský král Juan Carlos, je na prodej.
/VIDEOPROHLÍDKA/ Hrával tady Josef Kajetán Tyl, hostinec popsal ve své knize Alois Jirásek a na pivo sem zašel Karel Kryl i španělský král. Teď je Hostinec U Černého orla v Litomyšli na prodej společně se sousedním domem. Lidé chtějí, aby vyhlášený hostinec koupilo a opravilo město. Radní se však brání, že na takovou investici nemají peníze. Vždyť ze stejného důvodu jen před několika dny prodala Litomyšl i historickou vilu Klára na zámeckém návrší. Interiéry obou nemovitostí jsou přitom nádherné, podívejte se ve videu.
9 fotografií

Ikona ochotníků v Litomyšli na prodej. Černý orel je k mání za desítky milionů

Svitavsko
Španělský talent Carlos Alcaraz ovládl letošní ročník Roland Garros. Ve finálové pětisetové bitvě porazil Němce Alexandera Zvereva.
Španělský tenista Carlos Alcaraz vyhrál poprvé v kariéře Roland Garros a na své konto zapsal již třetí grandslamový titul. Třetí nasazený hráč turnaje otočil nedělní finále na pařížské antuce proti Němci Alexanderu Zverevovi a zvítězil po více než čtyřech hodinách boje 3:2 na sety. Jednadvacetiletý rodák z El Palmaru se stal nástupcem srbské legendy Novaka Djokoviče, který z turnaje předčasně odstoupil kvůli zranění kolena.

Alcaraz je králem letošního Roland Garros. Neuvěřitelné, smekl zklamaný Zverev

Tenis
Velká modrá díra je turisticky velmi atraktivním místem
Nejhlubším mořským závrtem na světě je Taam Ja' u pobřeží Mexika. Nová měření odhalila, že hloubka jámy dosahuje více než čtyř set metrů. Stále to však není dno. Vědci také zjistili, že v hlubinách mohou být tunely vedoucí do oceánu i jedinečný rozmanitý mořský život. Proto plánují další výzkum pomocí robotů.

U Mexika je nejhlubší podmořská jáma. V temných vodách jsou skryté tunely

Objevy
Teplitz Tango Treat v Krušnohorském divadle v Teplicích.
Čtvrtý ročník mezinárodního tanečního víkendu Teplitz Tango Treat opět přinese do Severních Čechargentinskou kulturu. Od 18. do 20. srpna bude parket Malého sálu Krušnohorského divadla v Teplicích brázdit 200 párů tanečních bot v rytmu argentinského tanga. Událost přiláká účastníky z 10 zemí, většinu účastníků cizinců. Akce nabídne veřejnosti zdarma úvodí lekci tanga v sobotu v rámci open-air tančírny v Šanovské mušli. Kromě toho budou k ochutnání argentinskéspeciality a k tanci i poslechu bude při venkovním programu živá hudba.

Mezinárodní tančírna argentinského tanga v Teplicích počtvrté

Čtenář reportér
Jack Ryan
V tomto týdnu si na streamech přijdou na své hlavně milovníci akčních a špionážních seriálů. Na HBO Max pokračuje třetí řadou Bojovník, Jack Ryan na Prime Video nabízí už čtvrtou sérii a nové díly Zaklínače představil Netflix. Pokud máte rádi dokumentární seriály, pusťte si třeba ten o vzestupu a pádu španělského krále Juana Carlose I., nebo příběh legendárního popového dua Wham!.

Tipy ze streamů: Akční seriály, příběh skupiny Wham! i pád Juana Carlose I.

Film a televize
Reliéfní dekor z 24karátového zlata je dalším prvkem, díky kterému vypadá kolekce Splendid drahocenně.
Nádherný set z broušeného skla dostala darem princezna Alžběta v roce 1947 od tehdejšího československého prezidenta Edvarda Beneše jako dar při své svatbě s princem Philipem. O šedesát let později, když už jako britská panovnice se svým mužem slavila diamantové výročí, rozšířily soubor další kousky z českého křišťálu. Kolekce Splendid ztělesňuje všechno, čím karlovarská sklárna Moser okouzluje víc než sto šedesát let od svého vzniku – ruční foukání skla, precizní brus, umělecká rytina a dekorace zlatem a platinou.
11 fotografií

Český křišťál si zamilovala královna Alžběta i prezidenti Masaryk a Havel

Hobby
Aktivní sportovní kariéru už Albert i Charlene pověsili na hřebík. Nyní reprezentují monacké knížectví
Mnoho členů královských rodin napříč Evropou je založeno sportovně. Drtivá většina se hýbe spíš rekreačně, ale jsou tací, kteří to dotáhli dál a soutěžili i na mezinárodní úrovni. Největší prestiž má pro každého sportovce olympiáda a právě pod pěti kruhy se mnozí blýskli. Medaile jim sice moc necinkaly, ale už samotná účast na tomto prestižním klání se bere jako úspěch. Mezi nejznámější olympioniky s modrou krví patří bezesporu kníže Albert i jeho choť Charlene. Zatímco dřív oba bojovali o medaile, teď bojují o záchranu manželství. A zdá se, že se jim daří. 
5 fotografií

Na olympiádě bojovali o medaile. Kníže Albert a Charlene teď bojují o manželství

Společnost
Španělský tenista Carlos Alcaraz
Španělský tenista Carlos Alcaraz vyhrál mužskou dvouhru na US Open a po zisku prvního grandslamového titulu v kariéře se stane nejmladší světovou jedničkou v historii. Devatenáctiletý rodák z El Palmaru porazil ve finále Nora Caspera Ruuda 6:4, 2:6, 7:6, 6:3 a nahradil na obou trůnech Rusa Daniila Medveděva. O čtyři roky starší Ruud prohrál po Roland Garros i druhé letošní grandslamové finále a v přímém souboji s Alcarazem o post lídra žebříčku ATP neuspěl.

Devatenáctiletý Alcaraz ovládl US Open. Stane se nejmladší světovou jedničkou

Tenis
Britská královna Alžběta II. a tehdejší princ Charles, dnes britský král Karel III.
Spojené království a s ním celý svět zasáhla ve čtvrtek zpráva o skonu královny Alžběty II. „I když je každý smrtelný, tak panovník nikdy neumírá,“ říká v rozhovoru pro Deník odborník na britskou monarchii a bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. I to je jeden z důvodů, proč se královská standarda nikdy nesvěšuje na půl žerdi.
38 fotografií

Pohřeb Alžběty II. bude nevídaný. Boj o jméno Karel je zbytečný, říká Forejt

Státy mimo EU
Rikši jsou vedle taxi a autobusů dalším veřejným dopravním prostředkem v dvoumilionové Havaně
Kuba se chystá od poloviny listopadu otevřít své hranice zahraničním turistům. Uvedl to v úterý ministr pro turistiku Juan Carlos García. Kuba zavedla omezení v cestovním ruchu v dubnu loňského roku, aby zamezila šíření koronaviru ze zahraničí. Pro odvětví to znamenalo propad, který se citelně promítl do celého kubánského hospodářství, informovala agentura EFE.
5 fotografií

Kuba znovu otevře hranice turistům. Omezení zavedla loni v dubnu

Cestujeme
Armádní specialisté měří hodnoty koncentrace plynu po erupci sopky na španělském ostrově La Palma, 28. září 2021
Španělské Kanárské ostrovy leží na Africké litosférické desce, která "pluje" po zemském plášti směrem na východ zhruba stejnou rychlostí, jakou rostou lidské nehty. Před zhruba 20 miliony let deska začala přecházet přes takzvanou horkou skvrnu, zásobník magmatu, který zahájil utváření prvních ostrovů - Fuerteventury a Lanzarote. Naopak El Hierro a La Palma, kde 19. září vybuchla sopka, jsou nejmladší ostrovy, staré bezmála 1,2 milionu, respektive 1,8 milionu let. Horká skvrna se pod nimi stále nachází, což je důvod, proč mají tyto ostrovy aktivní sopky, které rozšiřují jejich povrch, napsal list El País.
8 fotografií

Sopku na La Palmě živí horká skvrna. Aktivní zůstane, dokud magma nevyvře

Státy EU
Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a premiér ČR Andrej Babiš
Do česka zavítal americký ministr zahraničí Mike Pompeo, šéf Senátu Miloš Vystrčil vyrazil na historickou návštěvu Tchaj-wanu, v běloruských volbách opět zvítězil Alexandr Lukašenko, jehož triumf většina Bělorusů a západní svět neuznali. I takové události se staly v srpnu 2020.
6 fotografií

Nejdůležitější krátké zprávy ze srpna

Srpen
Juan Carlos I. v novinách
Bývalá hlava španělského království Juan Carlos I., který má nyní titul "emeritní král" a o kterém španělští novináři stále hovoří jako o králi, se patrně odstěhoval do Dominikánské republiky, kde má hodně přátel. Tvrdí to některá španělská média. Portugalská televize ale uvedla, že je v Portugalsku, kde strávil část dětství a kde dlouho v exilu pobývali jeho rodiče. Královský palác nesdělil, kam Juan Carlos I. odjel po pondělním oznámení, že opouští Španělsko. 
4 fotografie

Juan Carlos I. přesídlil do Dominikánské republiky, tvrdí španělská média

Svět
Lichtenštejnský palác.
Lidé dnes mohou navštívit Lichtenštejnský palác na pražské Kampě. Den otevřených dveří začíná v 9.00, poslední komentovaná prohlídka bude v 16.00. Vláda díky příznivé koronavirové situaci opět zpřístupňuje všechny své paláce a vily. Lichtenštejnský palác se pro veřejnost otevře dále 15. srpna, první víkend v září, 28. října a naposledy 17. listopadu při příležitosti oslavy Dne boje za svobodu a demokracii.
5 fotografií

Vláda opět zpřístupňuje své paláce a vily. Dnes otevírá Lichtenštejnský palác

Praha
V Muzeu Kouzlo starých časů se po celý prodloužený víkend koná Prodejní retro bazar.
Zůstanete během prodlouženého víkendu v Praze nebo odjedete pryč z metropole? Pokud platí ta první varianta a nemáte ještě žádný program, podívejte se na pár našich tipů na zajímavé víkendové akce.

Tipy na víkend 4. a 5. července

Cestujeme
Ve Španělsku v těchto dnech kvůli opatřením proti šíření nového koronaviru nelze jít ani s dítětem na procházku, protože i na nákup se musí chodit jednotlivě
Ve Španělsku v těchto dnech kvůli opatřením proti šíření nového koronaviru nelze jít ani s dítětem na procházku, protože i na nákup se musí chodit jednotlivě. Proto se například v Madridu šíří nápad pořídit si psa, aby lidé mohli ven. Situaci ve španělské metropoli a v Barceloně dnes popsaly ČTK dvě Češky, které tam dlouhodobě žijí.
4 fotografie

Češka v Madridu: Můžete jít na procházku se psem, s dítětem ne

Svět
Lichtenštejnský palác.
Tisíce lidí o víkendu využily mimořádné možnosti k prohlídce historických budov vlády, Sněmovny, Senátu a dalších státních institucí v Praze při příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Oznámili to mluvčí úřadů. Podívat se lidé mohli třeba do paláce, ve kterém během cest do Česka přebývaly hlavy států, například britská královna Alžběta II. Návštěvníkům byli k dispozici i průvodci, kteří je seznámili s historií budov.
17 fotografií

Historické budovy vlády či Parlamentu si o víkendu prohlédly tisíce lidí

Praha
Vyšetřování vraždy žurnalisty Juana Carlose Huerty.
Mexiko si prožilo jedno děsivé výročí. Přesně rok od úmrtí reportéra Javiera Valdéze, který se dlouhodobě zabýval především drogovými kauzami, byl zastřelen další pracovník médií. Juana Carlose Huertu vrahové včera zastihli na odjezdu z domu, celkově se jedná už o čtvrtou vraždu novináře v Mexiku v letošním roce.

Další vražda novináře v Mexiku. Šli ho popravit, prohlásil guvernér

Svět
Premiérka autonomního regionu Madrid Cristina Cifuentesová
Není to ani pár týdnů, co se ve Španělsku rozhořela aféra kolem neoprávněného používání vysokoškolských titulů. Premiérka autonomního regionu Madrid Cristina Cifuentesová musela vrátit vysokoškolský diplom, neboť se zjistilo, že užívala neoprávněně titul magistra. Skandály spojené s političkou vládnoucí Lidové strany vyvrcholily ve středu, kdy španělská média zveřejnila video, na kterém je Cifuentesová zachycena při krádeži v supermarketu. Vzápětí nato premiérka oznámila svou rezignaci.
5 fotografií

Nejdříve falešný titul, potom krádež v obchodě. Premiérka Madridu končí

Svět
Premiérka autonomního regionu Madrid Cristina Cifuentesová
Ve Španělsku se rozhořela aféra kolem neoprávněného používání vysokoškolských titulů. Skandál se týká i členů vládnoucí Lidové strany premiéra Mariana Rajoye. Tento týden vrátila magisterský titul premiérka autonomního regionu Madrid Cristina Cifuentesová. Podle agentury AFP dostávala známky ze zkoušek, na které nechodila, a v závěru studia nenapsala diplomovou práci. Vzápětí nato se k užívání falešného titulu přiznal mluvčí PP Pablo Casado
5 fotografií

Skandál ve Španělsku. Premiérka Madridu se musela vzdát falešného titulu

Svět
Papež František na první oficiální návštěvě Chile
/VIDEO/ Hlava katolické církve, papež František, je na své první návštěvě Chile. V její metropoli odslouží mši za účasti asi půl milionu lidí. Hned v úvodu návštěvy vyjádřil bolest a hanbu nad sexuálním zneužíváním dětí, kterého se dopustili místní církevní představitelé. Papež také na začátku návštěvy podpořil původní obyvatele země. Jeho návštěvu ale provází i demonstrace. Na bezpečnost papeže dohlíží na 18 tisíc policistů. Zprávu přinesla BBC.
5 fotografií

Papež je v Chile. Omluvil se obětem sexuálního násilí, která páchali kněží

Svět
Z basketbalového duelu Česko - Španělsko na ME  2017.
Kluž /Z DĚJIŠTĚ BASKETBALOVÉHO ME/ – Česko vs. NBA. Jak je to možné? Vždyť je to mistrovství Evropy a ne klubová záležitost? Vysvětlení je prosté, v dresu Španělska nastoupilo osm hráčů ze zámořské soutěže, která je nejlepší na světě. Přítomnost bratrů Gasolů, Rubia a dalších hvězd první velikosti byla na palubovce znát. Nelze říct, že od úvodní minuty, protože Češi měli dobrý vstup do utkání. Ale až od třetí…
20 fotografií

Basketbalové ME: Češi spadli do španělské drtičky

Ostatní sporty