ŠTÍTEK: Jugoslávie

Brno je pro mě symbolem svobody, říká učitelka z Chorvatska
/ROZHOVOR/ Jana Novokmet, učitelka češtiny pro cizince, která pochází z české menšiny v Chorvatsku, v rozhovoru vzpomíná na své dva domovy. Narodila se v době války v bývalé Jugoslávii, kdy její rodina musela uprchnout do Československa. Po návratu do Chorvatska a následném studiu češtiny v Záhřebu se rozhodla pokračovat ve studiích v Brně, kde dnes žije již 11 let. Do Brna, konkrétně na Kobližnou, se také přesunula putovní panelová výstava „Milí Češi, zdravíme z Chorvatska“. Jedná se o ukázkový příběh české pomoci uprchlíkům, který přetrvává. Rovněž prezentuje témata, která v mnohém reflektují události dnešních dnů.
4 fotografie

Do Brna se přesunula putovní panelová výstava. Připomíná českou pomoc uprchlíkům

Čtenář reportér
Zákrok Viliama Schrojfa na Euru 1960
Premiérový turnaj fotbalového Eura se konal v roce 1960 ve Francii. Prvopočátky evropského šampionátu okusila pouze čtyři mužstva. Nejšťastnější byli Sověti v čele s legendárním Lvem Jašinem, kteří za prvenství obdrželi 200 dolarů na hráče. Stříbrnou Jugoslávii doplnilo bronzové Československo, jemuž mnozí vytýkali absenci rychlé hry. Podrobnosti se dočtete v prvním dílu tematického seriálu Deníku o dějinách Eura – Když jsme doma slavili medaile.

První Euro oslavovali v Moskvě. Kritizovaní Masopust a spol. vyválčili bronz

Fotbal
Zastava 101/1100
Nejznámějším typem již neexistující automobilky Crvena Zastava v srbském městě Karagujevac byl typ 101. Poslední kusy sjely z výrobní linky až 37 let od zahájení produkce, k čemuž došlo v roce 1971. Historie této značky je vůbec velmi spletitá. Například i zmíněný typ 101, jehož číslo se stalo v domácích poměrech podnětem pro vznik přezdívky stojadin, musel být v zahraničí kvůli možným sporům s Fiatem přejmenován.  
13 fotografií

Auta Zastava znali i Češi. Původní Fiat 128 dostal v Jugoslávii časem řadu jmen

Automagazín
 Hořící ropná rafinérie v Novim Sadu po vzdušném úderu NATO v roce 1999
Byla středa 24. března 1999. Ten den zahájila bojová letadla Severoatlantické aliance (NATO) pod vedením Spojených států amerických vzdušné údery proti srbským cílům v rozpadající se Jugoslávii. Deklarovaným cílem bylo zastavit etnickou čistku albánských muslimů v Kosovu, páchanou srbskými silami. Akce, jež byla prvním leteckým úderem proti evropské zemi od druhé světové války, ale neměla mandát Rady bezpečnosti OSN.
12 fotografií

Před 25 lety zaútočily letouny NATO na Jugoslávii. Srbové zažili 78 dní strachu

Historie
Vsetínský filmový maraton
Vsetínský filmový maraton s pořadovým číslem 26 se uskuteční v kině Vatra Vsetín o víkendu od 19. do 21. dubna 2024. Díky neutuchajícímu nadšení organizátorů z Filmového klubu Vsetín se budou moci všichni milovníci nevšedních filmových zážitků opět vydat na průzkum balkánské kinematografie.

Vsetinský filmový maraton 2024

Čtenář reportér
Jaroslav Gottwald
Čtvrtstoletí v dresu Jablonce a padesát let na Střelnici. K tomu nezapomenutelný zápas proti Vsetínu, zakázané soustředění v Jugoslavii a vzpomínky na skoro dvacet tisíc fanoušků na zápase. To jsou vzpomínky Jaroslava Gottwalda, osobnosti jabloneckého fotbalu. Příznivci Jablonce ho pamatují jako malé, ale čiperné pravé i levé křídlo.
16 fotografií

Tahání za dres, to za nás nebylo, říká Jarda Gottwald ze Mšena

Kraje
Z basketbalového utkání Kooperativa NBL Kolín - Ústí nad Labem (112:108 po prodl.)
Kolínští basketbalisté v posledním kole NBL porazili na domácí palubovce ambiciózní Ústí nad Labem, to bylo ale na dlouhou dobu poslední utkání před svými fanoušky. Nyní je čeká série venkovních duelů. A tuto sérii zahájí utkáním 4. kola ALPE ADRIA CUPu v hlavním městě Slovinska, Lublani.

Alpe Adria Cup: Medvědi jedou do Slovinska

Ostatní sporty
Limonáda Pipi je i dnes v Chorvatsku velmi populární.
Nejen v Československu se v plánovaném hospodářství snažili tehdejší mocipáni nahradit imperialistické nealkoholické nápoje jejich vlastní verzí. U nás vedla jejich snaha na konci 50. let minulého století ke vzniku Kofoly, coby ekvivalentu Coca-Coly, v tehdejší Jugoslávii vnukl nedostatek západního nealkoholického artiklu život limonádám Cockta a Pipi.
5 fotografií

Jugoslávský vzkaz imperialistům. Fantu nahradila Pipi, colu Cockta

Státy EU
Stanislav Žák nakonec závodil v Břeclavském boji jen ve štafetě. Kvůli zvrtnutému kotníku. Foto: se svolením Davida Kordy
V jednapadesáti letech to měla být jeho vůbec první účast v triatlonovém závodu Břeclavský boj – Construct Man. Chtěl si dokázat, že ještě, jak říká, nepatří do starého železa. Jenže plány Stanislavu Žákovi před pár dny zhatilo obyčejné jablko. „Při tréninku naší skupiny Spartan Training Group Břeclav jsem nešťastně uklouzl po malém zeleném jablíčku, které bylo tvrdé jako kámen. A zvrtl jsem si při tom kotník,“ vzpomíná na nepříjemné chvíle.
13 fotografií

Kvůli jablku si zvrtl kotník. Účastník Břeclavského boje ale závod nevzdal

Břeclavsko
Licenční Praga RN, vyráběná v Jugoslováii pod názvem Pionir.
Dříve narození řidiči, dnešní skoro osmdesátníci, dobře vědí, že pokud se řadilo směrem nahoru, šlo všechno jako po másle. Ale pokud se podřazovalo, muselo se to umět. Sešlápnout spojku, dát meziplyn a s citem snížit rychlostní stupeň. Když se to neumělo, byl z toho velmi hlasitý proces. To je asi jedna z největších charakteristik českého náklaďáku Praga RN nebo-li Erenky, Ereny či Randálu.
12 fotografií

S Erenou se to muselo umět. Vozů Praga RN vzniklo neuvěřitelných 48 sérií

Automagazín
TK před zahájením expedice "Na Ogaru po stopách Malé dohody".
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Devět motorkářů na historických motocyklech značky Ogar se vydá v soboru 22. července na vzpomínkovou jízdu Na Ogaru po stopách Malé Dohody. Jízda je připomínkou soutěže Malou dohodou, kterou v roce 1937 pořádal Autoklub Republiky Československé jako ukázku průmyslové vyspělosti a spojenectví mezi Československem, Rumunskem a Jugoslávií.
19 fotografií

Na Ogaru po stopách Malé Dohody. Motorky vyrazí na vzpomínkovou jízdu do Srbska

Praha
Pardubičtí basketbalisté nestačili na slovenského soupeře a nepostoupili tak do Final Four Alpe Aldria Cupu.
Bitva východu. Slovensko lepší Čech. Bitva trenérů ze států bývalé Jugoslávie. Slovinský porazil toho chorvatského. Rozhodla střelecká slina Patricka McGlynna, který okopíroval LeBrona. Tímto veršem lze uvést čtvrtfinálovou odvetu v Alpe Adria Cupu. Čtrnáctibodový polštář. V průběhu utkání se nafoukl až na dvaadvacet, přesto v posledních vteřinách splaskl. Pardubičtí basketbalisté tak do Final Four nepostoupili. Poprvé v tříleté historii jejich působení v této evropské soutěži.
8 fotografií

Rytieri ubránili Spišský hrad. Pro odvetu s Beksou si pořídili klon Le Brona

Basketbal