ŠTÍTEK: Jupiter

Ilustrace exoplanety Speculoos-3 b u své hostitelské hvězdy.
Nově objevená exoplaneta Speculoos-3 b je zvláštní z více důvodů. Ačkoliv dosahuje velikosti Země, rok na ní uběhne za pouhých sedmnáct hodin. Taky je zde podle belgických vědců věčný den a noc. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) uvedl, že se nachází poměrně blízko naší planety, a dokonce by zde mohl být život.

NASA objevila exoplanetu o velikosti Země. Rok tu trvá pouze několik hodin

Vesmír
Ilustrace žhavé planety.
Novou exoplanetu TOI-6713.01 s povrchem pokrytým lávou objevili pomocí sondy NASA TESS astronomové ze Spojených států amerických. Žhavý svět má čerpat tolik energie z gravitační síly sousedních těles, že se taví zevnitř. Následkem jsou pak vybuchující sopky a teploty přesahující dva tisíce stupňů Celsia. Odborníci vzdálenou planetu přirovnávají k Jupiterovu měsíci Io.

Objevená sopečná planeta vypadá jako ohnivá koule. Taví se zevnitř

Vesmír
Zvířetníkové světlo je krásný úkaz, který lidé pozorovali od pradávna, ale který je dnes kvůli světelnému znečištění oblohy vzácný.
Když se na přelomu března a dubna zahledíte krátce po soumraku na noční oblohu, možná si všimnete zvláštního světelného kuželu zářícího na západním obzoru. Je to zvířetníkové světlo, krásný úkaz, který lidé pozorovali od pradávna. Dnes je ale kvůli světelnému znečištění oblohy vzácný. Co je zvířetníkové světlo? A kdy a kde můžeme zvířetníkové nebo také zodiakální světlo spatřit?

Noční oblohu už brzy prozáří zvířetníkové světlo: Kdy a odkud je uvidíme

Vesmír
V univerzitním kampusu UJEP hlídkují policisté se samopaly. Další hlídají nádraží i obchodní centra. Bezpečnostní opatření budou pokračovat i v dalším období.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ „Vybrali si mě k dalšímu politickému procesu. Nikdy jsem neschvalovala zabíjení! Rozehráli hru, kde jsem byla obviněna z terorismu… Už vím, kdo mě udal, všem udavačům a udavačkám, polibte mi…“ To jsou slova, kterými nejmenovaná Ústečanka ze Střekova komentovala na Facebooku své video, na kterém za ní dorazili policisté. Chtěli totiž vědět, proč schvaluje bezuzdné vraždění na filosofické fakultě v Praze.
7 fotografií

Za mě dobrý, napsala Ústečanka o vraždění na fakultě. Navštívila ji policie

Ústecko
Io je vulkanicky nejaktivnějším tělesem ve sluneční soustavě. S průměrem 2 263 km je o něco větší než pozemský Měsíc.
Vesmírná sonda Juno proletí v sobotu 30. prosince těsně kolem Jupiterova vulkanického měsíce Io. Bude to nejbližší průlet tělesa ze Země za posledních 20 let. Juno se k měsíci přiblíží na vzdálenost asi 1 500 kilometrů od jeho povrchu. Nasbírá přitom údaje, které vědcům pomohou zjistit více informací o vulkanické činnosti a geologických vlastnostech jednoho ze čtyř největších měsíců plynného obra.

Sonda Juno může odhalit tajemství měsíce Io. Proletí kolem něj extrémně blízko

Vesmír
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/46. OTÁZKA/ V uplynulých týdnech mnoho lidí uchvátilo pozoruhodné nebeské divadlo - i nad Českou republikou byla velmi dobře viditelná polární záře. Češi si nad svými obydlími fotili úkaz v odstínech růžové až červené. Ti, kdo viděli polární záři například v severských zemích, si ji ale pamatují zelenou. Co určuje barvu polární záře? To už vysvětluje další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí.

Proč je polární záře někdy zelená a někdy červená?

Věda
Ilustrace kosmické lodi NASA Lucy
Americká sonda Lucy, která je od roku 2021 na cestě k asteroidům na dráze kolem planety Jupiter, poslala na Zemi snímky malého vesmírného tělesa nazvaného Dinkinesh, jež má dokonce svou vlastní menší oběžnici. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). Asteroid Dinkinesh se nachází na oběžné dráze Marsu a v nejširším místě měří jen zhruba 800 metrů.

Sonda Lucy poslala na Zemi snímky malého asteroidu. Má svůj vlastní měsíc

Vesmír
Zatmění Měsíce
V sobotu bude v pozdních večerních hodinách možné pozorovat částečné zatmění Měsíce. Podle odborníků by měly být velmi dobré pozorovací podmínky, částečné zatmění bude vidět pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer. Informoval o tom v tiskové zprávě Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Při zatmění budou lidé moci pozorovat vedle Měsíce i jasnou planetu Jupiter.
16 fotografií

Víkendová podívaná: Sobotní obloha nabídne zatmění Měsíce i jasný Jupiter

Z okolí
Částečné zatmění Měsíce v květnu 2022.
Částečné zatmění Měsíce budou pozorovat v sobotu osmadvacátého října také obyvatelé jižní Moravy. Podle odborníků k tomu budou velmi dobré podmínky. „Lidé tak uvidí zatmění pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer,“ informoval Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Částečné zatmění Měsíce uvidí lidé na jižní Moravě i pouhým okem

Vyškovsko
Zatmění Měsíce
V sobotu bude v pozdních večerních hodinách možné pozorovat částečné zatmění Měsíce. Podle odborníků by měly být velmi dobré pozorovací podmínky, částečné zatmění bude vidět pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer. Informoval o tom dnes v tiskové zprávě Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Při zatmění budou lidé moci pozorovat vedle Měsíce i jasnou planetu Jupiter.
16 fotografií

Víkendová podívaná: Sobotní obloha nabídne zatmění Měsíce i jasný Jupiter

Vesmír
Pozorování na Hvězdárně Uherský Brod. Ilustrační foto
V sobotu bude v pozdních večerních hodinách možné pozorovat částečné zatmění Měsíce. Podle odborníků by měly být velmi dobré pozorovací podmínky, částečné zatmění bude vidět pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer. Informoval o tom v pondělní tiskové zprávě Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Při zatmění budou lidé moci pozorovat vedle Měsíce i jasnou planetu Jupiter.
16 fotografií

Mimořádné pozorování zatmění Měsíce nabídne i hvězdárna v Uherském Brodě

Slovácko
Zatmění Měsíce
V sobotu bude v pozdních večerních hodinách možné pozorovat částečné zatmění Měsíce. Podle odborníků by měly být velmi dobré pozorovací podmínky, částečné zatmění bude vidět pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer. Informoval o tom v pondělní tiskové zprávě Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Při zatmění budou lidé moci pozorovat vedle Měsíce i jasnou planetu Jupiter.
16 fotografií

Víkendová podívaná: Sobotní obloha nabídne zatmění Měsíce i jasný Jupiter

Zlínsko
Českobudějovická hvězdárna připravila novou výstavu o planetárním systému.
Zajímavý tip na výlet pro děti nabízí budějovická hvězdárna. V zahradě před vchodem najdou návštěvníci na nové výstavě osm modelů planet sluneční soustavy zmenšených v měřítku 1:175 milionům. Země se tak vejde do hrsti. Na obejmutí Jupitera byste ovšem i tak museli pořádně roztáhnout náruč. Pěší putování mezi nimi by v tomto měřítku trvalo pět hodin.
11 fotografií

V budějovické hvězdárně zmenšili Zemi tak, že by se vešla do hrsti

Českobudějovicko
Planeta Jupiter na snímku NASA ze 3. dubna 2017.
Ve čtvrtek má z evropského kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně odstartovat raketa Ariane 5 s obří sondou Juice, která se vydá na osm let dlouhou cestu k Jupiteru. Úkolem sondy je kromě zkoumání systému největší planety Sluneční soustavy prostudovat trojici jejích ledových měsíců: Callisto, Europu a zejména největší měsíc Ganymedes. Mimo jiné se pokusí zjistit, zda se na nich může vyskytovat život. Na projektu pod hlavičkou Evropské kosmické agentury (ESA) se podíleli i čeští vědci.
11 fotografií

Z kosmodromu v Kourou odletí sonda Juice. Vyrazí zkoumat soustavu Jupiteru

Vesmír
Obří modely těles Sluneční soustavy na brněnské Kraví hoře.
Velké popularitě se v posledních letech těší brněnský Festival planet, který každoročně pořádá Hvězdárna a planetárium Brno na úpatí Kraví hory. Jen za loňské dva letní týdny se akce setkala s mimořádným úspěchem, za vesmírnou podívanou se během patnácti dní přijelo podívat zhruba sedmdesát tisíc lidí. Po dřívějších peripetiích se městským radním povedlo v uplynulých dnech podpořit takzvaný provozní příspěvek. Na organizaci události poputují dva miliony korun.
63 fotografií

Na Festival planet v Brně poputují dva miliony, obliba akce na Kraví hoře stoupá

Brněnsko