ŠTÍTEK: Jurský park

Titanic i Harry Potter. Hity filmové hudby zazní ve Zlíně pod širým nebem.
Charitativní koncert Movie Night – Filharmonie pod širým nebem se uskuteční v úterý 18. června od 20 hodin. Na platformě 14|15 Baťova institutu zazní v podání Filharmonie Bohuslava Martinů známé melodie z filmů Superman, Jurský park, E. T. Mimozemšťan, Harry Potter, Forest Gump, Titanic, Ledové království, Aladin a další.

Titanic i Harry Potter. Hity filmové hudby zazní ve Zlíně pod širým nebem

Zlínsko
Vzácná šalvěj rakouská kvete v Novém Šaldorfu-Sedlešovicích na Znojemsku. Od unikátního nálezu uplynulo deset let. Snímek je z května 2023. Foto: Radomír Němec
/VIDEO/ Potkat v přírodě vyhynulého živočicha je vzácnost. Těžko si představit, že bychom při procházce narazili na brontosaura a zažili na vlastní kůži situace jako ze snímku Jurský park. Nebo sledovali dobrodružné archeologické nálezy jako z Indiana Jonese. Ve světě botaniky se ale podobná jedinečná událost stala přesně před deseti lety nedaleko Znojma.
16 fotografií

Unikát u Znojma. Šalvěj rakouská je v plném květu. Objevili ji před deseti lety

Znojemsko
Z dění na festivalu Soundtrack v Poděbradech v roce 2022.
/FOTOGALERIE/ Už osmý ročník mezinárodního festivalu filmové hudby a multimédií se uskuteční od čtvrtka 24. do neděle 27. srpna. V hlavním programu nebude chybět velkoformátová projekce hollywoodského trháku se symfonickým orchestrem. „Aktuálně jsme v jednání se světovými agenturami. V užším výběru máme snímky E.T. - Mimozemšťan, Gladiátor a Jurský park,” řekla Karla Ježková, programová ředitelka festivalu.
84 fotografií

Festival Soundtrack odtajňuje hvězdy příštího léta. Dorazí Gladiátor nebo E.T.?

Volný čas
Ustupující voda v řece v texaském parku Dinosaur Valley odhalila unikátní stopy dinosaurů staré přibližně 113 milionů let.
Za normálních okolností by šlo o špatnou zprávu. Sucho v americkém Texasu téměř zcela vysušilo řeku protékající státním parkem Dinosaur Valley. Ustupující voda však zároveň odhalila unikátní stopy dinosaurů staré přibližně 113 milionů let. Podle odborníků jde o jednu z nejdelších stezek vytvořenou našimi gigantickými předchůdci, která kdy na světě byla nalezena.
4 fotografie

Jako v Jurském parku. Vyschlá řeka v Texasu odkryla vzkaz z doby dinosaurů

Objevy
Pivní fest v Telči v Panském dvoře 2022.
Pivní fest v Telči už patří neodmyslitelně k telčskému létu. V sobotu 16. července se do Panského dvora sjelo několik pivovarů, které návštěvníkům nabídly to nejlepší ze své produkce. Lidé tak mohli ochutnat například Švihadlo, Zbořenou ovci nebo Skotačivou veverku. K tomu jim zahrály kapely a uskutečnil se i turnaj v beerpongu. Mrkněte na fotografie z dílny Davida Falata. Děkujeme.
25 fotografií

Švihadlo nebo Zbořená ovca. Lidé v Telči ochutnávali zajímavá piva

Čtenář reportér
Reprodukce stopy sauropoda z Upperu
Hledání dinosauřích stop či zkamenělin je koníčkem nejednoho člověka. Díky amatérskému paleontologovi z britského Walesu teď odborníci zkoumají více než 200 milionů let staré otisky. Jejich rozložení naznačuje, že šlo o pohybujícího se zvíře a vědci jsou z tohoto objevu nadšení. O dinosaurech z období triasu v Británii se ví velmi málo a objev tak pomůže lépe porozumět tehdejšímu životu.
8 fotografií

Jako v Jurském parku. Na pláži ve Walesu našli obří dinosauří stopy

Věda a technika
Malé nožky fosilie Tetrapodophis, považované za objev chybějícího vývojového článku mezi hady a ještěry. Ve skutečnosti šlo o člena vyhynulého rodu mořských ještěrů Dolichosaurus
Když přišel do kin Jurský park režiséra Stevena Spielberga, překvapil mnohé české diváky tím, že se tyranosaurus v žádné situaci neopíral o ocas. Právě takový dinosauří postoj totiž měli zažitý z uměleckých rekonstrukcí dinosaurů od malíře Zdeňka Buriana. Ilustrace pravěkého světa v knihách našeho dětství dodnes utvářejí naši představu o jeho podobě, často se ale mýlí. Stejně, jako se mnohokrát mýlili paleontologové.
5 fotografií

I mistr tesař se utne. Mnohé slavné fosilie byly po desítky let vykládány špatně

Věda a technika
Ve středu večer se v táborské galerii U Radnice konala vernisáž výstavy obrazů táborského rodáka a významného paleoartisty Jana Sováka.
Ve středu večer se v táborské galerii U Radnice konala vernisáž výstavy obrazů táborského rodáka a významného paleoartisty Jana Sováka. Svůj vzor našel ve Zdeňku Burianovi. Se svým malířským idolem se dokonce jako desetiletý setkal krátce poté, co mu zaslal své obrázky k posouzení a Zdeněk Burian jej pozval na návštěvu k sobě domů.
80 fotografií

OBRAZEM: Ilustroval Jurský park. Teď vystavuje v Táboře

Táborsko
Dobře zachovaná část kostry dinosauara Caudipteryx zoui. Konkrétně tento exemplář patří do sbírek pekingského přírodovědného muzea. Vědci předpokládají, že ve zkamenělých částech kostry by se mohla uchovat i dinosauří DNA
Vzrušení ve vědecké obci vyvolal nový průzkum 125 milionů staré zkameněliny dinosauřích kostí v Číně. Nikoli však jen kvůli fosilii samé. Vědci totiž objevili ve zkamenělině mikroskopické struktury, které, jak věří, by mohly být pozůstatky dávné dinosauří DNA. Kdyby se tato hypotéza potvrdila, šlo by o nejstarší zaznamenané uchování tohoto chromozomového materiálu ve fosilii obratlovců.
7 fotografií

Blíž Jurskému parku? V kostech starých 125 milionů let může být dinosauří DNA

Věda a technika
O přesné podobě dinosauřího páření neexistují žádné důkazy
Navzdory četným objevům si dinosauři dodnes uchovávají celou řadu tajemství. Fascinující pravěcí tvorové obývali naši planetu přibližně po dobu 150 milionů let, dokud před 66 miliony let hromadně nevymřeli. O okolnostech jejich zániku již bylo napsáno mnohé. Jak se ale rozmnožovali? Při hledání odpovědi na tuto otázku vědci stále tápou, což vede ke vzniku řady bizarních teorií. 
8 fotografií

Záhada dinosauřího sexu. Rozmnožování pravěkých tvorů nabízí bizarní teorie

Věda a technika
Medvěd hnědý - ilustrační foto
Klec dvakrát šest metrů, kolem ní ve třech řadách elektrický plot a v něm 7000 voltů, čtyři metry vysoká ohrada, bezpečnostní kamera a množství strážců. Příbytek hodný Tyrannosaura rexe z Jurského parku či věznice s nejvyšším stupněm ochrany. Uvnitř ale není mohutný ještěr ani sicilský mafián. Má kód M49 a říká se mu Motýlek, protože se mu už několikrát podařilo ze zajetí utéct. Do svého zatím posledního zadržení v září to byl nejhledanější medvěd v Evropě, neboť v horách severní Itálie mu připisují zabití desítek krav a ovcí, napsal britský list The Guardian.
11 fotografií

Elektrický plot jako v Jurském parku. Italové přísně střeží medvěda útěkáře

Zvířecí deník a chovatelství
Vranovičtí si užili Rodinný den
Dinnosauři, luk a šípy nebo ekologie, to byl Rodinný podzimní den ve Vranovicích. Obří nafukovací atrakce vyrostla v sobotu 12. září v parku za domem pro seniory ve Vranovicích. Obec a Centrum volného času zde uspořádali Podzimní rodinný den jako náhradu za tradiční jarní akce Vranovické jaro a Dětský den, které se z důvodu karantény na jaře neuskutečnily.
13 fotografií

Podívejte se, jak si Vranovičtí užili Rodinný den

Čtenář reportér
Hybridní ryba vzniklá z kontaktu ruského jesetera s americkým veslonosem
"Život si najde cestu," říká ve filmu Jurský park postava paleontologa Granta, když zjistí, že oživení dinosauři se navzdory předpokladům sami rozmnožují. Něco podobného si nyní mohou říci maďarští vědci, jimž se podařilo vytvořit "hybridy" dvou ohrožených ryb. Ačkoli by se zdálo, že 184 tisíc let trvající vývoj na zcela oddělených kontinentech postačí k tomu, aby byly "sexuálně nekompatibilní", nestalo se tak.
8 fotografií

Jako v Jurském parku. Vědcům se podařilo odchovat hybrid dvou ohrožených ryb

Věda a technika
V kusu jantaru ze severního Myanmaru se dochoval rozmanitý hmyz, jehož povrch těla se vyznačuje strukturálním zbarvením
Zbarvení živých tvorů v době dinosaurů si podvědomě spojujeme s různými odstíny hnědé a zelené. Stále více výzkumů však naznačuje, že i před stovkami milionů let byl život stejně barevný jako dnes. A teď se objevil důkaz nad důkazy - jantar nalezený v severním Myanmaru uchoval až neuvěřitelně zářivě zbarvený hmyz, jenž se pyšní kovovým leskem pestrých odstínů, přestože pochází z doby před 99 miliony let.
9 fotografií

Hmyz z doby dinosaurů zářil barvami. Dokazuje to nález jantaru z Myanmaru

Věda a technika
Filmoví raptoři zvládali komunikovat i s lidmi, byť ne bez problémů
Nejstrašidelnějšími a nejpopulárnějšími hrdiny série filmů o Jurském parku byli vedle tyranosaura zejména velociraptoři, draví a inteligentní dinosauři, kteří při lovu koordinovali svou činnost, postupovali jako vlčí smečka, a navíc uměli vyspěle komunikovat. Představa takových ještěrů je působivá, ale podle nové studie nereálná. Tito dravci ve smečkách nelovili.
19 fotografií

Raptoři nebyli jako z Jurského parku. Lovili jinak než ve slavném filmu

Věda a technika