ŠTÍTEK: Kalifornská univerzita v Berkeley

Vědci narazili na hyperrychlou hvězdu. Ilustrační foto
Vědci objevili hyperrychlou hvězdu, která vesmírem uhání rychlostí 600 kilometrů za sekundu. Je rychlejší než Slunce, které se pohybuje přibližně 220 kilometrů za sekundu. Hvězda, kterou vědci nazvali CWISE J124909+362116.0 (zkráceně J1249+36), může díky své rychlosti Mléčnou dráhu úplně opustit. Vesmírný objekt je podle odborníků také jeden z vůbec nejstarších v galaxii.

Mléčnou dráhou se řítí hyperrychlá hvězda. Galaxii může dokonce zcela opustit

Vesmír
Nejen geny, ale také prostředí má vliv na růst a prospívání dítěte. Psychologové odpovídají na otázku, proč děti ze stejného prostředí zpracovávají stres a trauma odlišně. Děti rozdělují do dvou kategorií podle odolnosti – pampelišky a orchideje
Máte doma stydlivé dítě, které špatně zvládá změny? Podle dětského psychiatra Thomase Boyce jste zřejmě rodičem malé orchideje, tedy vysoce citlivého dítěte. Boyce rozděluje děti na dvě skupiny. Na děti - pampelišky, které jsou odolné a daří se jim i v nelehkých podmínkách. A na děti - orchideje, které se bez citlivé péče mohou potýkat s řadou problémů.

Je vaše dítě pampeliška nebo orchidej? Odborník radí, jak pečovat o citlivé děti

Rodina
Satelitní snímek Weddellovy polynie z roku 2017.
Ohromná díra nad zamrzlým mořem v Antarktidě byla padesát let záhadou. Vědci totiž netušili, jak Weddellova polynie vzniká. V letošní studii ale přišli s tím, že příčinou jsou teplé mořské proudy v kombinaci se solí a tropickým vzduchem nad hladinou, díky kterým vzniká jedinečný úkaz zabraňující dalšímu zamrzání. Podle vědců je zjištění důležité pro odhadnutí změn na jižním kontinentu i globálních dopadů.

Obří díra velikosti Rakouska byla na Antarktidě 50 let záhadou. Teď nastal zlom

Objevy
Kocovina je nepříjemný stav, který je provázen bolestí hlavy, nevolností a malátností.
Poslední den v roce se má řádně oslavit, o tom není pochyb. Jak ale současně zařídit, abyste se ráno neprobudili s kocovinou? Typická kocovina je nevolnost, kterou provází bolesti hlavy, žaludek jako na vodě, často i zvracení a třes celého těla. Během pár minut fit nebudete, ale díky zázvoru můžete kocovinu alespoň zmírnit a své utrpení trochu zkrátit. Co se děje v těle při kocovině, jak se kocoviny zbavit, co je dobré na kocovinu jíst a proč byste měli užívat zázvor?

Uleví při kocovině, zklidní žaludek i posílí imunitu. Tuto surovinu máte doma

Zdraví
Matyáš Boháček při předávání cen České hlavičky 2022
Když před třemi roky oslovil tehdy ještě student gymnázia Matyáš Boháček katedru kybernetiky Fakulty aplikovaných věd (FAV) Západočeské univerzity v Plzni, netušil, jak dlouhá a úspěšná spolupráce se právě rodí. Jeho cílem původně bylo dozvědět se více o strojovém učení a výsledkem je unikátní aplikace na rozpoznávání českého znakového jazyka.
3 fotografie

Velká pomoc pro neslyšící. Student pomohl vytvořit unikátní aplikaci

Počítače a mobily
Tým z ČVUT se socialbotem Alquist.
Nikomu na světě se to dosud nepodařilo, i když některým upovídaným jedincům úkol může připadat jako hračka. Cílem je udržet duchaplnou konverzaci, smysluplnou a souvislou, po dobu dvaceti minut. Dosáhnout úspěchu je úkol za milion (a to se, prosím, bavíme o amerických dolarech). Ovšem – s tím, že partnerem v debatě je stroj: člověk hovoří se socialbotem. Lidský důvtip se tedy střetává s umělou inteligencí – a o velkou výzvu jde právě pro konstruktéry těchto strojů.
18 fotografií

Stroj versus člověk. Mluvící robot studentů ČVUT bojuje ve světové soutěži

Praha
Největší radioteleskop na světě může zodpovědět na otázky ohledně formování galaxií ale taky přítomnosti mimozemšťanů.
Tým expertů a umělců připravil cvičení pro všechny, kteří pátrají po stopách mimozemského života. Z družice u Marsu nechal ve středu večer poslat kódovaný signál. Všem zájemcům nabídne příležitost vyzkoušet si, jak vypadá snaha rozluštit a pochopit signál z vesmíru. Badatelé nedávno spočítali, že na rádiové signály ze Země by skuteční mimozemšťané mohli odpovědět už v roce 2029.

Než zavolá E.T. Rozlousknout šifrovanou zprávu z Marsu si může zkusit každý

Vesmír
Lidský mozek. Ilustrační snímek
Psychotropní nápoj ayahuasca peruánských šamanů je tak silný, že lidé, kteří jej pozřou, mluví nejen o silných halucinacích, ale i o zážitcích blízkých smrti, kontakty s bytostmi z vyšších dimenzí a o cestách alternativními realitami, které mění život. Díky skenům mozku vědci získali nové poznatky o silně psychotropní látce dimethyltryptamin (DMT), kterou tato substance obsahuje. Odhalili, že má hluboký dopad na celý mozek, zejména na oblasti, které u lidí hrají klíčovou roli v plánování, jazyce, paměti, komplexním rozhodování a představivosti. 
4 fotografie

Nápoj ayahuasca má hluboký vliv na člověka, odhalily skeny mozku

Věda
Tady Petr. To nejzajímavější ze světa lifestylu
Každý trend má svou stinnou stránku. Mít možnost si vygenerovat prakticky cokoliv s sebou nese i obrovskou zodpovědnost jejich tvůrců, co se týče dodržování etických zásad. Pokud na to nikdo nedohlíží, je jen otázkou času, než toho někdo využije. Právě to se rozhodla vyzkoušet autorka a doktorka Kalifornské univerzity Olivia Snow.

VIDEO: Umělá inteligence použita jako nástroj pro tvorbu dětské pornografie

Tady Petr
Astronomové intenzivně pátrají po tajemství vesmíru. Nově jim pomáhá hlavně Webbův teleskop.. Ilustrační foto
Zdá se, že vesmírný dalekohled Jamese Webba pokračuje ve stírání hranic toho, co je v pozorování vesmíru možné a co ne. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v dosud nejnovějším prohlášení uvedl, že teleskop nachází dosud skryté rané galaxie, a to včetně jedné, která se zformovala pouhých 350 milionů let po velkém třesku.

Webbův teleskop našel možná nejstarší galaxii. Snímky uchvátily vědce

Vesmír
Saturn.
Experti v nové studii osvětlili vznik známých Saturnových prstenců. Jsou podle nich pozůstatkem měsíce, který se přiblížil příliš blízko planety, načež ho roztrhala její gravitace. Teorie o satelitu zaniklém před sto až dvěmi sty miliony let vysvětluje i relativní mládí prstenců. Informuje o tom deník Guardian.

Saturn byl kdysi bez svých prstenců. Změnila to děsivá událost

Vesmír
Vnímání denního světla a délka vystavení se jeho svitu má vliv například na léčení depresí (na snímku úsvit u Železničního mostu v Praze)
Sezónní změny v množství denního světla mohou mít na lidský organismus a zejména lidský mozek významný dopad. Nyní se vědci dokázali podívat na tyto účinky až na úroveň mozkových neuronů. Jinými slovy odkryli spojení mezi délkou denního světla a naším chováním až na molekulární úrovni. Výsledky výzkumu by mohly přispět k léčení zdravotních problémů, jako jsou sezónní deprese.
20 fotografií

Denní světlo má velký vliv na mozek. Nová studie může tuto záhadu vysvětlit

Věda
Podle nové studie však naše planeta není tak obyvatelná, jak by mohla být. Ve skutečnosti by pro lidstvo mohla být učiněným rájem. A stačilo by k tomu jediné - kdyby se mírně posunula oběžná dráha planety Jupiter.
V celém vesmíru je jen jeden svět, o kterém se stoprocentní jistotou víme, že je pro lidstvo dostatečně pohostinný - a to ten náš. Při hledání potenciálně obyvatelných planet mimo vlastní kout galaxie proto používáme právě Zemi jako dokonalý vzor. Podle nové studie však naše planeta není tak obyvatelná, jak by mohla být. Ve skutečnosti by pro lidstvo mohla být učiněným rájem. A stačilo by k tomu jediné - kdyby se mírně posunula oběžná dráha planety Jupiter.
7 fotografií

Země může být ještě obyvatelnější, klíčem je podle vědců oběžná dráha Jupitera

Vesmír
Vizualizace hnědého trpaslíka z dílny expertů z americké NASA
Vesmírný dalekohled Jamese Webba má za sebou další přelomové pozorování vzdálených světů. Astronomové s jeho pomocí vůbec poprvé detekovali silikátové mraky v atmosféře hnědého trpaslíka. Nejnovější objev dokazuje, co vědci odhadovali už dlouho, a sice, že některé vesmírné objekty mimo naši Sluneční soustavu skutečně mají v atmosféře oblaka plná hornin.
18 fotografií

Další průlom. Webbův teleskop našel v atmosféře hnědého trpaslíka písečná oblaka

Vesmír
Tucker Carlson v roce 2018 na studentském summitu ve West Palm Beach na Floridě
Tisíce sdílení a zhruba 27 tisíc zhlédnutí zaznamenalo od 1. do 3. srpna 2022 video amerického konzervativního moderátora Tuckera Carlsona, opatřené českými titulky, v němž rozebírá údajné škodlivé účinky očkování proti covidu-19 a argumentuje různými studiemi. Jejich autoři se však ozývají, že Carlson jejich závěry úmyslně dezinterpretuje.

Tucker Carlson neprokázal škodlivost očkování. Data studií zkreslil, tvrdí vědci

Česko
Virus SARS-CoV-2, snímek z transitního elektronového mikroskopu
Světová zdravotnická organizace v červnu doporučila vědcům, aby pokračovali ve výzkumu všech možných příčin pandemie koronaviru, včetně té, která hovoří o úniku z laboratoře. Dvě nově zveřejněné studie, i přes zcela odlišné přístupy, došly ke stejnému závěru: Epicentrem koronaviru byl s největší pravděpodobností trh se zvířaty Huanan v čínském Wu-chanu.

Studie se shodují. Vědci mají jasno, co konkrétně odstartovalo pandemii covidu

Věda
Žlab Sirenum Fossae na planetě Mars
V roce 1815 dopadl na Zemi meteorit, který byl pojmenován Chassigny podle obce v severovýchodní Francii, v jejíž blízkosti udeřil 3. října kolem osmé ráno do Země. Lidé tehdy ještě nevěděli, že se tento malý kus kamene kdysi utrhl z Marsu. Po 207 letech však nyní vědci přicházejí s jeho novou pozoruhodnou analýzou, která odhaluje překvapivé podrobnosti o vzniku této planety.
13 fotografií

Dar z nebes. Analýza dávného meteoritu zpochybňuje naše chápání vzniku Marsu

Vesmír
Erupce podmořského vulkánu nedaleko souostroví Tonga v Tichomoří.
Podmořská sopka, která vybuchla letos v lednu poblíž tichomořského státu Tonga, vyslala do zemské atmosféry mohutné tlakové vlny, jež tam několikrát obletěly planetu. Podobně mohutné vlny v atmosféře vyvolala naposledy legendární erupce sopky Krakatau v roce 1883, představující jeden z nejničivějších zaznamenaných sopečných výbuchů v historii. Ukazuje to nová studie.
5 fotografií

Vědci přišli s novými detaily o erupci sopky Tonga. Jejich zjištění jsou děsivá

Věda
Antarktida. Ilustrační snímek
Pod rychle tekoucím ledovým proudem v západní Antarktidě američtí vědci objevili rozlehlou vrstvu překypující dávnou mořskou vodou. Pod povrchem byla zřejmě uzamčena po tisíce let. Historicky první objev tohoto druhu v oblasti může přetvořit lidské chápání toho, jak mrazivý kontinent reaguje na změnu klimatu, i jaké druhy záhadných organismů se pod ledovými šelfy skrývají.

Tisíce let ji skrýval led. Vědci pod Antarktidou našli vrstvu dávné mořské vody

Objevy
Silvestrovské oslavy. Ilustrační snímek
Sražený výr, vysílený netopýr, popálené káně. To je jen několik zraněných zvířat, která hned první den nového roku přijaly české záchranné stanice. V jejich péči skončilo 1. ledna podle centrální evidence Národní sítě záchranných stanic celkem sedm zvířat, z toho pět těžce zraněných. A naprostá většina z nich, ne-li všechna, kvůli zábavní pyrotechnice.
28 fotografií

Pyrotechnika děsila i zabíjela. Zvířecí záchranáři měli napilno

Zvířecí deník a chovatelství
To, jak jsme vychováváni a v čem vyrůstáme, má jednoznačný vliv i na náš budoucí výchovný styl, pokud na sobě vědomě nepracujeme
Ivana Procházková je lektorka emoční inteligence dětí, kurzů pro rodiče a batolata, zakladatelka prvních Montessori jeslí v Brně a spoluautorka knihy S láskou i rozumem s podtitulem Využijte emoční inteligenci ve výchově. Zabývá se především rodičovstvím a batolaty a říká: „Musím si jako rodič položit otázku – chci vést dítě k tomu, aby nedělalo určité věci, protože rozumí, že je nemá dělat, nebo že je nebude dělat ze strachu z výprasku?“
11 fotografií

V získání trpělivosti nám pomáhá i pochopení dětských emocí, zdůrazňuje lektorka

30 pozorností pro radost