ŠTÍTEK: Kamčatka

Loňská pouť ke kapli
S velkým ohlasem se mezi veřejností před lety setkal nápad pořádat pouť ke kapli svaté Maří Magdalény. Na své si přijdou příznivci této pěší turistické akce i letos. Připravilo ji pro ně město Březová a koná se již tuto sobotu 20. července. Událost spadá již několikátým rokem pod takzvaný Kamčatka Fest, kdy se kromě tradičního pěšího pochodu a bohoslužby u kapličky mohou návštěvníci těšit i na několik hudebních vystoupení.

Březová spojuje tradici s modernou. Pouť ke kapli doplní country koncert

Sokolovsko
Na sklizeň kamčatské borůvky se můžete těšit už v květnu.
Znáte kamčatskou borůvku? Můžete ji sklízet už v květnu, často dřív, než vám na zahradě dozrají první jahody. Tmavě modré plody sice chutnají podobně jako klasické borůvky, nejsou ale kulaté, mají podlouhlý tvar. Kamčatská borůvka je název, který se používá pro zimolez kamčatský nebo také zimolez modrý, i když z botanického hlediska nemá s borůvkou nic společného. Nenáročný keř můžete snadno pěstovat na své zahradě. Přečtěte si, jak rychle roste, jak zimolez sázet a stříhat i co obsahují jeho chutné plody.
6 fotografií

Šišaté borůvky: Chutné, velmi zdravé, nenáročné a sklízí se už koncem května

Zahrada
Silná erupce sopky Šiveluč na ruském poloostrově Kamčatka ohrožuje letecký provoz
Silná erupce sopky Šiveluč na ruském poloostrově Kamčatka na Dálném východě, která vyslala oblak popela do výšky několika kilometrů, představuje zvýšené ohrožení leteckého provozu, varoval Kamčatský tým pro reakci na sopečnou erupci. Sopečná činnost by mohla ovlivnit mezinárodní lety a nízko letící letadla, popel na řídce obydleném poloostrově zasypal krajinu i vesnice.

Černé nebe a vesnice zasypané popelem. Kamčatská sopka ohrožuje leteckou dopravu

Svět
Sopka Ključevskaja je nejvyšší činnou sopkou Euroasie
Výprava na nejvyšší činnou sopku Eurasie skončila pro její účastníky tragicky. Devět z dvanácti členů výpravy totiž cestou na vrchol sopky Ključevskaja podle místních úřadů zemřelo. Záchranáři se poté ze všech sil snažili nalézt zbytek přeživších, což se jim nakonec podařilo. Jejich už tak náročnou práci však značně komplikoval vítr.

Chtěli zdolat sopku Ključevskaja, z výstupu se stalo drama. Devět lidí zemřelo

Svět
Hospůdku Kamčatka v malé vesničce Kamenice na Sokolovsku – na úpatí Slavkovského lesa – oživuje provozovatel Martin Tuch. V porovnání se starou provozovnou má dnes Kamčatka dvojnásobné prodeje piv. A to díky novým hostům – turistům i kolemjdoucím
Když se dají tři odhodlaní dohromady, musí to vyjít. Tak nějak se dá popsat úspěšný příběh hospody Kamčatka z malé vesničky Kamenice na Sokolovsku. Obec má pouhých šedesát obyvatel a úředně náleží k městečku Březová. Hospůdku, která je díky poloze na úpatí Slavkovského lesa lákadlem i pro turisty, oživuje provozovatel Martin Tuch s podporou radnice v Březové a pivovaru Plzeňský Prazdroj.
4 fotografie

Jak nastartovat vesnickou hospodu? Provozovatel Kamčatky jde příkladem

Příběhy a rozhovory
Ani Aljaška nebo Kamčatka, tohle je Kateřinský potok a úžasný mokřad
/FOTOGALERIE/ Sama příroda v krajině u Hoštky na Tachovsku dělá doslova zázraky. Bez jediné koruny dotačního titulu si umí poradit se suchem, přívalovými dešti i klimatickými změnami. „To dokáže ´obyčejná´ myš s placatým ocasem, kterou všichni nenávidí, bez jediného razítka a projektu, když se jí dá prostor a vrátí se jí nepatrná část původně jejího území,“ říká o aktivitě bobra evropského na potoce u Hošťky zvířecí ochránce Karel Makoň ze záchranné stanice živočichů v Plzni DES OP.
9 fotografií

Ani Aljaška nebo Kamčatka, tohle je Kateřinský potok a úžasný mokřad

Tachovsko
Muž odevzdává svůj hlas v Petrohradě 17. září 2021 během parlamentních voleb v Rusku
Voliči v Rusku dnes prvním dnem hlasují v parlamentních volbách, které skončí v neděli. Kvůli rozdílným časovým pásmům se jako první volební místnosti otevřely na Kamčatce, o devět hodin později v Kaliningradské oblasti. Očekává se, že po represích vůči opozici si většinu ve Státní dumě (dolní komoře parlamentu) udrží strana Jednotné Rusko, kterou podporuje prezident Vladimir Putin. Tým vězněného opozičního politika Alexeje Navalného oznámil, že internetoví giganti Google a Apple ze svých systémů odstranili Navalného aplikaci pro "chytré hlasování", která má pomoci uspět odpůrcům stávajícího režimu.

V Rusku začaly parlamentní volby. Apple a Google odstranily aplikaci Navalného

Svět
Pád vrtulníku na Kamčatce
Záchranáři pracující na místě čtvrteční havárie vrtulníku na Kamčatce našli na dně Kurilského jezera helikoptéru a také tělo jedné z pasažérek. Stroj se nachází v hloubce 110 metrů a úřady nyní řeší, jak ho z vody vytáhnout, píší ruské tiskové agentury. Na palubě vrtulníku Mi-8 společnosti Vitjaz-Aero cestovalo 16 lidí: tři členové posádky a 13 pasažérů. Osm osob se podařilo po nehodě zachránit.

Pád vrtulníku na Kamčatce: Záchranáři objevili tělo jedné z pohřešovaných

Svět
Pád vrtulníku na Kamčatce
Na Kamčatce havaroval dnes dopoledne místního času vrtulník se třemi členy posádky a 13 cestujícími; stroj dopadl do Kurilského jezera. Úřady zatím neupřesnily, zda na palubě byli jen ruští občané nebo i cizinci. Podle zdroje agentury Ria Novosti šlo o turisty z Moskvy a Petrohradu. Záchranáři našli osm přeživších a po zbývajících lidech pátrali do setmění. Některé zdroje ruských agentur o nich hovoří jako o mrtvých.

Na Kamčatce se zřítil vrtulník do jezera. Pohřešuje se osm lidí včetně dítěte

Svět
Lesní požár v Krasnojarském kraji na ruské Sibiři
Rozsáhlé požáry v Rusku už zachvátily přes milion hektarů lesů, oznámily dnes ruské tiskové agentury s odvoláním na státní agenturu Avialesoochrana, která se zabývá leteckou ochranou lesů. Přes 300 požárů v nejrozlehlejší zemi světa tak hoří na rozloze srovnatelné s Jihočeským krajem. Nejhorší je situace v republice Sacha (Jakutsko) na Sibiři.

V Rusku řádí rozsáhlé požáry. Plameny zachvátily přes milion hektarů lesů

Svět
Jiří Hrotek s orlem mořským.
/VIDEO/ Sokolnictví se Jiří Hrotek z Brna věnuje nepřetržitě 44 let. Začínal už v dětství, kdy jako dvanáctiletý léčil zraněnou poštolku, kterou domů přivezl jeho otec lesník. Je zakladatelem společnosti Zayferus, která letos slaví třicet let. Po rozvolnění už zase pořádají ukázky dravců v jihomoravské Lednici, zimoviště mají na Vysočině. Od loňska se pyšní nejcennějším sokolem světa, raritou je orel bojovný či největší orel na planetě z Kamčatky. Aktuálně se starají o pětatřicet druhů dravců v osmdesáti exemplářích. „Létajících ptáků je padesát, zbylých třicet je už v důchodu,“ usmívá se Hrotek.
53 fotografií

Orel je lenoch, říká krotitel dravců. Na bílého sokola čekal desítky let

Z okolí
Na pobřeží Kamčatky hyne mořský život, podle potápěčů uhynulo téměř všechno, co žije v hloubce od pěti do deseti metrů
Znečištění tichomořského pobřeží ruského poloostrova Kamčatka vyvolalo masový úhyn mořských živočichů, uvedli tento týden ruští vědci. Místní obyvatelé vyhlásili poplach už koncem září, kdy začali na mořských březích nacházet mrtvá těla nejrůznějších mořských tvorů, od drobných mořských ježků přes chobotnice až po tuleně. Informuje o tom agentura AfP.
9 fotografií

U ruského pobřeží záhadně hynou mořští živočichové. Potápěči mluví o zkáze

Věda a technika
Vyprošťování zavalených obětí ničivého zemětřesení, které v květnu 1995 zasáhlo ruský Něftěgorsk
V roce 1964 vzniklo na ruském ostrově Sachalin severně od Japonska městečko Něftěgorsk (původně Vostok), určené pro těžaře ropy. Město mělo existovat jen dočasně, ale jak už to bývá, nakonec v něm lidé zůstali natrvalo. Koncem května 1995 však přervalo život Něftěgorska ničivé zemětřesení. Katastrofa srovnala celé město se zemí, vyžádala si přes 2000 lidských životů a proměnila Něftěgorsk v město duchů. 
14 fotografií

Nejhorší zemětřesení v Rusku: ničilo děsivě rychle, lidi pohřbil špatný beton

Svět
Komentované krmení medvědice Kamčatky v brněnské zoologické zahradě.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Hlavní aktérka je připravená a celá hladová už zvědavě vyhlíží, co dnes dostane dobrého k jídlu. V bezpečné vzdálenosti od ní se nachází pouze pracovníci zahrady a široko daleko nikdo další. Stačí ale jediný okamžik a v mžiku se na hnědou samici dívají stovky lidí. Je sobotní odpoledne a v brněnské zoo právě začíná komentované krmení medvědice Kamčatky.  
52 fotografií

Rybí pochoutky přímo do tlamy. Krmení medvědí dámy si na dálku užily stovky lidí

Brněnsko
Jiráskovo gymnázium Náchod.
/POZVÁNKY/ Jubilejní desáté Náchodské Dny poezie, které pořádá Jiráskovo gymnázium, jsou v plném proudu. Program se koná na různých místech ve městě. Například v úterý od 19 hodin se v městské knihovně můžete potkat s Petrem Vášou a zažít zde večer fyzického básnictví.

Náchodské Dny poezie se konají po desáté

Volný čas
Městská knihovna Blansko. Ilustrační foto.
Blansko – Do středoamerického Peru a do výšin magického pohoří And zavede ve čtvrtek večer návštěvníky blanenské knihovny cestovatel Roman Janusz. Promítání a vyprávění začíná v šest hodin večer v přednáškovém sále ve čtvrtém patře knihovny.

Tip Deníku: Janusz zavede do magických And

Volný čas
Ruský prezident Vladimir Putin
V neděli ráno místního času (v sobotu večer středoevropského času) začaly na Čukotce a Kamčatce na východě Ruska prezidentské volby. Ruský prezident je volen celkem v 11 časových pásmech, jako poslední se otevřou volební místnosti v Kaliningradské oblasti na západě.

Rusko začalo vybírat prezidenta, jako první volil východ země

Svět
Rakety Topol patří k modernějším typům výzbroje ruské armády, jsou první, které byly vyvinuty po rozpadu SSSR.
Ruská armáda ve čtvrtek zahájila sérii testů mezikontinentálních balistických střel z ponorek na Dálném východě, ze strategických letounů a z vesmírného střediska Pleseck, které se nachází na severu Ruska. S odkazem na oznámení ruského ministerstva obrany o tom informovala agentura TASS. Podle ní šlo o „součást plánu bojové přípravy strategických sil.“

Rusové otestovali balistické střely. Do akce se zapojily bombardéry a ponorky

Svět
Ilustrační foto.
Moskva/Kyjev - Navzdory některým komplikacím a incidentům dnešní parlamentní volby v Rusku podle úřadů probíhají bez větších problémů. Jasným favoritem je vládní strana Jednotné Rusko spojovaná s prezidentem Vladimirem Putinem, který již stejně jako řada dalších politiků svůj hlas odevzdal.

Ruské volby probíhají podle úřadů bez větších problémů

Svět
Rakety Topol patří k modernějším typům výzbroje ruské armády, jsou první, které byly vyvinuty po rozpadu SSSR.
Moskva – Ruská armáda dnes odpálila mezikontinentální balistickou raketu Topol z polárního kosmodromu Pleseck. Oznámilo to na svém webu ruské ministerstvo obrany. Test rakety opatřené zkušební hlavicí byl zaměřen na prověrku systémů určených k překonání nepřátelské protiraketové obrany.

Rusko testovalo mezikontinentální balistickou raketu Topol

Svět
Ilustrační foto
Moskva - Nejméně dva mrtvé si dnes vyžádala nehoda malého soukromého vrtulníku na pobřeží Kamčatky na východě Ruska. Pád stroje Robinson R44 ohlásili očití svědci a následně záchranáři našli těla dvou obětí. Na místě nehody jsou také vyšetřovatelé a pracovníci dopravní prokuratury.

Nejméně dva lidé zahynuli při havárii vrtulníku na Kamčatce

Svět
Myslivecké trofeje ze soukromých sbírek, ale také přímo před zraky návštěvníků vznikající díla sochařů byla o druhém dubnovém víkendu k vidění na kroměřížském výstavišti Floria během akce věnované právě myslivosti.
Kroměříž – Výstava Myslivosti, rybářství a včelařství se od pátku do neděle konala na kroměřížském výstavišti Floria. Návštěvníky čekala například trofej největšího skoleného losa na světě uloveného na Kamčatce nebo další exkluzivní trofeje z celého světa. Součástí doprovodného programu ale bylo i sochařské sympozium. Umělci, kteří se sjeli ze střední Evropy, vytvářeli svá díla přímo před diváky.
10 fotografií

Výstaviště Floria patřilo o víkendu myslivosti. PODÍVEJTE SE

Kroměřížsko
V Kroměříži se o druhém dubnovém víkendu koná výstava věnovaná myslivosti, včelaření a rybářům.
Kroměříž – Chystá se první letošní velká expozice na výstavišti Floria v Kroměříži. Prodejní Výstava myslivosti, rybářství a včelařství, která se bude konat od pátku 8. do neděle 10. dubna, zaujme asi hlavně zájemce o přírodu. Návštěvníci si totiž prohlédnou třeba trofej největšího uloveného losa na světě, ale i další exkluzivní trofeje zvířat z celého světa.

Na Florii v Kroměříži vystaví 
i největší trofej losa na světě

Volný čas