ŠTÍTEK: Kandahár

Ilustrační snímek
Nejméně 37 lidí zahynulo a více než 70 dalších utrpělo zranění při dnešních explozích v šíitské mešitě v jihoafghánském městě Kandahár. Vyplývá to z informací agentury AP, která se odvolává na místní zdravotnické zdroje. Podle představitele islamistického hnutí Tálibán, které je v Afghánistánu od poloviny srpna u moci, se mešita v centru Kandaháru stala v době modliteb terčem sebevražedného útoku.

Mešitu v afghánském Kandaháru zasáhl výbuch bomby. Zemřely desítky lidí

Svět
Tiskový mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid
Islamistické hnutí Tálibán podle televize BBC slíbilo, že do dvou dnů oznámí složení nové afghánské vlády. Nebudou do ní zahrnuti politici, kteří sloužili v kabinetech v uplynulých 20 letech. Ženy budou hrát jistou roli, ale neobsadí žádné vysoké funkce, například ty ministerské, prohlásil dnes zástupce šéfa politické kanceláře Tálibánu v Kataru Šer Muhammad Stanikzáí.
52 fotografií

Vládu představíme do dvou dnů, slíbil Tálibán. Ženy ve vysokých funkcích nebudou

Svět
Bojovníci Tálibánu v Kábulu - Bojovníci Tálibánu hlídkují před prezidentským palácem v Kábulu.
Poté, co Tálibán obsadil metropoli Kábul a vyhlásil konec války v Afghánistánu, se množí obavy o osud žen a dívek pod vládou tohoto radikálního islamistického hnutí. Agentura Reuters informovala o incidentu v Kandaháru, kde tálibánští bojovníci vyhodili zaměstnankyně banky a nařídili jim, ať do práce pošlou své mužské příbuzné. Další afghánské ženy do médií uvedly, že přišly o své sny a netuší, co nastane. Znepokojení nad jejich postavením projevil v neděli i generální tajemník OSN António Guterres.
52 fotografií

Přišly o práci i o sny. Tálibán sliboval změnu, někde už ovšem opět omezuje ženy

Svět
Afghánci tísnící se u letiště v Kábulu
Spojené státy dokončily evakuaci pracovníků své kábulské ambasády na místní mezinárodní letiště. Informují o tom světová média s odvoláním na vyjádření mluvčího ministerstva zahraničí Neda Price. Při odchodu z areálu velvyslanectví byla také na místě stažena americká vlajka, uvádí televize CNN. Američtí vojáci ráno stříleli do vzduchu, aby z areálu letiště odehnali tisíce Afghánců, kteří se snaží dostat do přistavených letadel a vycestovat ze země, informovala agentura AFP.
52 fotografií

Lidé utíkají z Afghánistánu. Na letišti panuje chaos, USA evakuovaly ambasádu

Svět
Boje ve městě Kandahár
Radikální hnutí Tálibán se dnes zmocnilo správních středisek dalších tří afghánských provincií - Zábulu, Uruzgánu a Lógaru. Oznámily to agentury AP a AFP s odvoláním na místní zdroje. Tiskové agentury tak už dnes informovaly o šesti provinčních metropolích, které padly do rukou islamistických povstalců. Celkem jich bojovní Tálibánu zatím ovládli 18, tedy více než polovinu z celkových 34.
5 fotografií

Síla Tálibánu roste. Dobyl druhé největší město i pět dalších metropolí

Svět
Americký prezident Donald Trump
I druhou světovou válku a spojenecké vylodění v Normandii ve středu zmínil prezident Donald Trump, když vysvětloval novinářům stažení amerických vojáků ze severovýchodu Sýrie, po kterém následoval turecký útok na Kurdy v této oblasti. Šéf Bílého domu čelí kritice, že svým rozhodnutím ponechal turecké armádě napospas bojovníky kurdských milicí, které pomohly v Sýrii porazit islámské radikály. Trump se hájil mimo jiné tím, že Kurdové bojují o své vlastní území a nepomáhali například v boji proti nacistickému Německu.
12 fotografií

Trump: Kurdové jen bojují o svoje území a nepomohli nám s Normandií

Svět
Při srážce dvou autobusů s cisternou v Afghánistánu zemřelo nejméně 50 lidí.
Kábul – Dnešní srážka dvou autobusů s cisternou v Afghánistánu má podle afghánského ministertva zdravotnictví už 73 obětí. Jde o nejhorší silniční nehodu v zemi v posledních letech, která se řadí i do první desítky nejtragičtějších nehod autobusů v Asii za dvacet let.

V Afghánistánu se srazil autobus s cisternou, nejméně 73 mrtvých

Svět
Ilustrační foto.
Kábul/Bukurešť – Dva členy rumunské vojenské mise dnes zabili a jednoho zranili dva příslušníci místní policie, které Rumuni cvičili. Incident se odehrál na vojenské základně u Kandaháru v jižním Afghánistánu při výcviku policistů, oznámilo rumunské ministerstvo obrany. Severoatlantická aliance (NATO) potvrdila, že dva členy její zahraniční vojenské mise na jihu Afghánistánu zastřelili dva útočníci oblečení do afghánských uniforem, které pak ostatní příslušníci mise zneškodnili.

V Afghánistánu zastřelili dva členy rumunské vojenské mise

Svět
Ilustrační foto.
Kábul - Afghánské speciální jednotky osvobodily 60 rukojmích, které drželi radikálové z hnutí Taliban v jednom domě v jihoafghánské provincii Hílmand. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na sdělení podpůrné mise NATO v Kábulu.

Afghánské síly osvobodily 60 rukojmích zajatých Talibanem

Svět
Ilustrační foto
Kábul - Útok Talibanu na letiště v jihoafghánském Kandaháru si podle nové bilance vyžádal 61 obětí. Je mezi nimi 38 civilistů, deset afghánských vojáků a dva policisté. Zabito bylo také všech 11 útočníků. Zranění utrpělo 37 osob. Informovalo o tom dnes afghánské ministerstvo obrany. Boj mezi afghánskými bezpečnostními silami a islamisty z hnutí Taliban skončil ve středu.

Taliban zaútočil na letiště v Kandaháru, zahynulo 61 lidí

Svět
Ilustrační foto
Kábul - Islamistické hnutí Taliban ohrožuje velké afghánské město Ghazní poté, co se mu minulý měsíc podařilo nakrátko obsadit město Kunduz na severu země. Stejně jako Kunduz, je i Ghazní metropolí stejnojmenné provincie. Boje kolem Ghazní, v němž žije přes 150.000 lidí, se dnes vystupňovaly do té míry, že většina obchodů a škol zůstala zavřená, napsala agentura Reuters.

Taliban ohrožuje další afghánské město Ghazní

Svět
Kandahár - Vůdce Al-Káidy Usáma bin Ládin musel po zahájení invaze do Afghánistánu v roce 2001 uprchnout z Kandaháru, kde sídlil od roku 1997. Utíkal ve chvatu a v jednom z opuštěných objektů se našlo 1500 magnetofo­nových kazet. Složitou cestou se dostaly k americkému odborníkovi na arabskou literaturu a kulturu Flaggovi Millerovi, který si je všechny poslechl a žasl. Na jedné z nich zpívá alžírský Žid, namísto výpadů proti Západu jde spíš o hrozby muslimům. O nálezu informoval server BBC.

Na bin Ládinových kazetách zpívá i alžírský Žid

Svět
Kandahár - V Afghánistánu údajně vypukly v posledních třech dnech ozbrojené střety mezi radikálním islámským hnutím Taliban, které dlouhodobě bojuje proti vládě podporované Západem, a dalšími islámskými extremisty, kteří se hlásí k blízkovýchodní organizaci Islámský stát (IS).

V Afghánistánu údajně vypukly rozbroje mezi Talibanem a IS

Svět
Ilustrační foto
Kábul/New York – Téměř polovině Afghánistánu hrozí, že se dostane pod kontrolu radikálního hnutí Taliban. Před tímto scénářem varovali experti OSN před pátečním zahájením tradiční jarní ofenzivy Talibanu, které budou nevalně vybavené afghánské bezpečnostní síly poprvé čelit samy bez podpory vojáků NATO, napsal zpravodajský server The Times.

OSN: Téměř polovině Afghánistánu hrozí, že se dostane pod kontrolu Talibanu

Svět
Ilustrační foto
Kandahár (Afghánistán) - Ponechání všech 9800 amerických vojáků v Afghánistánu do konce letošního roku ohrožuje možnost nastolení míru v zemi, uvedlo dnes podle agentury AFP islamistické hnutí Taliban. Taliban tak reagoval na úterní oznámení amerického prezidenta Baracka Obamy, podle něhož Spojené státy nebudou oproti původním předpokladům letos žádné vojáky z Afghánistánu stahovat.

Taliban varoval před setrváváním amerických vojáků v Afghánistánu

Svět
Ilustrační foto
Kandahár - Nejméně sedm lidí zahynulo a dalších 41 utrpělo zranění při dnešním sebevražedném útoku na sídlo guvernéra v jihoafghánské provincii Hílmand. S odvoláním na místní policii to dnes uvedla agentura AFP. K atentátu se přihlásilo islamistické hnutí Taliban.

Sebevražedný atentátník zabil na jihu Afghánistánu sedm lidí

Svět
Ilustrační foto
Kandahár – Zaměstnanci pobočky afghánské centrální banky v provincii Kandahár se změnili v bankovní lupiče – a svou vlastní pobočku vybílili. Uprchnout se jim podařilo s až 81 milionů afghání (asi 33,8 milionu korun). S odvoláním na oficiální činitele o tom dnes informovala agentura Reuters.

Afghánští úředníci vyloupili svou banku a uprchli s miliony

Svět