ŠTÍTEK: Kapitol

Američanky demonstrují za práva žen na potraty ve Washingtonu 2. října 2021
Ve Washingtonu, texaském Austinu a dalších amerických městech dnes vyšly do ulic demonstrantky při pochodech za práva žen na potrat. Tisíce žen se před největším z pochodů v americké metropoli sešly před Bílým domem, dav více než tisíce lidí demonstroval i před budovou Kapitolu v Texasu proti nedávno zavedenému přísnému omezení potratů, napsaly agentury AP a Reuters.

Tisíce Američanek demonstrovaly v ulicích. Nechtějí přijít o právo na potrat

Svět
Ctveřice policistů, která chránila sídlo zákonodárného sboru 6. ledna při útoku příznivců tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa
Boje tělo na tělo jako ze středověké bitvy, urážky a výhrůžky, strach o vlastní život a problémy s duševním zdravím. Tyto své zkušenosti dnes před výborem amerického Kongresu popisuje čtveřice policistů, kteří byli mezi těmi, kdo sídlo zákonodárného sboru chránili 6. ledna při útoku příznivců tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa. Jeden z předvolaných strážců zákona odsoudil vyjádření některých republikánských politiků, kteří tehdejší násilné události při volební schůzi Kongresu nyní zkreslují a zlehčují.

Chránili kongres před útokem. Teď o tom čtyři policisté vypovídají

Svět
Incident u Kapitolu ve Washingtonu
Do bezpečnostních barikád před sídlem amerického Kongresu najelo auto, z nějž vystoupil řidič s nožem v ruce a zaútočil na přítomné policisty. Jeden z nich následně zemřel, další je se zraněními v nemocnici. Podezřelý byl postřelen a po převozu do nemocnice rovněž zemřel. Podle šéfky policie zajišťující ochranu Kapitolu (USCP) Yoganandy Pittmanové už hrozba dalšího útoku pominula. Útok zřejmě neměl teroristický motiv ani spojitost s lednovými nepokoji příznivců exprezidenta Donalda Trumpa, uvedl šéf washingtonské policie Robert Contee.

Incident u Kapitolu: pobodaný policista zemřel, útočníka zastřelili

Svět
Šestačtyřicet procent Čechů s příznaky covidu chodí ven. Konstatuje to průzkum, který vznikl z podnětu Světové zdravotnické organizace. Jediné číslo shrnuje, jak bezútěšně si vede vláda v bojis druhou vlnou pandemie.

Statisíce kriminálníků

Komentáře
Jiří Slíva
Na podzim se mu podařilo otevřít půl roku odkládanou výstavu v brněnském Divadle Bolka Polívky. V lednu ještě stihl vystavovat v Galerii Českého Rozhlasu, pak dokonce ve Washingtonu u příležitosti 55. výročí osvobození jeho rodné Plzně americkou armádou. „Zajímavé: Kapitol byl tehdy klidným, poloprázdným monumentem,“ říká grafik a tvůrce kresleného humoru Jiří Slíva.

Jiří Slíva: Ilustrace Zámku jsem kreslil na staré listy nalezené u kontejneru

Ostatní
1961, John F. Kennedy. Mladý prezident s krásnou mladou ženou a jejich příchod na tradiční prezidentský ples
První prezident Spojených států George Washington nastoupil do funkce už v roce 1789. Joe Biden se dnes po složení přísahy na rodinnou bibli oficiálně stane 46. prezidentem USA. Jak vlastně vypadaly předchozí inaugurace, úvodní projevy či první tanec prezidentského páru na inauguračním bále? Deník pro vás vybral několik historických momentů. Podívejte se v naší galerii.
11 fotografií

Bidena čeká složení přísahy. Inaugurace jeho předchůdců přinesly památné momenty

Svět
Joe Biden
Co děsí nejvíce organizátory nadcházející inaugurace nově zvoleného prezidenta Joea Bidena? Kromě útoku amerických extrémistů to je možná hrozba ze strany národních gardistů. Tedy těch, kteří mají nad klidným průběhem středečního ceremoniálu dohlížet. FBI hodlá všech jejích 25 tisíc členů, kteří dorazili do Washingtonu ze všech koutů Spojený států, prokontrolovat.
12 fotografií

Šílenec mezi gardisty? FBI zkontroluje všechny, kteří mají chránit Bidena

Svět
Vpád Trumpových příznivců do washingtonského Kapitolu
Nadávky, údery pěstmi nebo tyčemi, "sprej na medvědy" a hlavně velká početní převaha. Tomu všemu čelili minulou středu policisté, kteří se v sídle amerického Kongresu střetli s příznivci končícího prezidenta Donalda Trumpa. Jeden ze strážců Kapitolu v rozhovoru s deníkem The Washington Post (WP) popsal, že si připadal jako v dějišti středověké bitvy. Jiný uvedl, že během onoho odpoledne třikrát pomyslel na to, že by nemusel přežít.
24 fotografií

Vypadalo to jako středověká bitva, popsal policista, který bránil Kapitol

Svět
QAnon šaman. V USA je rozšířené konspirační hnutí QAnon, jehož nejviditelnějším zástupcem se při lednovém útoku na Kapitol stal rohatý Viking Jake Angeli z Arizony
/ANALÝZA/ Je to absolutně šílené. A proto by to mohla být pravda. Faktem je, že řada útočníků, kteří minulý týden obsadili americký Kapitol, je o pravdivosti nejrůznějších konspiračních teorii jednoznačně přesvědčena. Problém je, že těch spiknutí je v současné době tolik, že se člověk, který nemá denně přiložen prst na tepu konspiračních aktualit, v nich nemůže vyznat.  
24 fotografií

QAnon. Když věříte, že světu vládnou satanističtí pedofilové

Svět
Americký prezident Donald Trump
Zástupci Demokratické strany dnes v americké Sněmovně reprezentantů formálně prezentovali usnesení o ústavní žalobě na končícího prezidenta Donalda Trumpa. Návrh má jediný bod, kterým je obvinění z "podněcování vzpoury" v souvislosti" se středečními nepokoji na washingtonském Kapitolu. Podle vyjádření demokratů by se o rezoluci mohlo hlasovat už za dva dny.
24 fotografií

Žaloba má jediný bod. Demokraté obvinili Trumpa z podněcování vzpoury

Svět
Demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová
Pokud nebude americký prezident Donald Trump odvolán na základě 25. dodatku americké ústavy, demokraté spustí ve Sněmovně reprezentantů proces nové ústavní žaloby (impeachmentu) proti dosluhují hlavě státu. V dopise svým spolustraníkům to v neděli napsala šéfka dolní komory Kongresu Nancy Pelosiová. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Snahu odvolat dosluhující prezidenta z funkce spustil středeční útok jeho příznivců na Kapitol, který si vyžádal pět obětí a několik desítek zraněných.
24 fotografií

Pelosiová: Pokud Trump nebude odvolán, spustíme impeachment

Svět
Sotva jsme se rozloučili s rokem 2020 a už šestého ledna nám rok 2021 ukázal, že také nebude žádné ořezávátko. Málokomu ušly záběry z USA, na kterých demonstranti vedení rohatým mužem s kožešinovým ocasem na hlavě vtrhli do amerického parlamentu. Na Kapitolu ve Washingtonu D. C. sídlí Kongres i Senát Spojených států amerických a takováto potupa se budově udála poprvé od americké války za nezávislost, kdy ji v roce 1814 vyrabovali britští vojáci.

Rohatý v parlamentu

Komentáře
Nic není dokonalé. Přes dílčí nedostatky, které se čas od času poněkud hlučněji projeví, je však Amerika vzorem svobody a demokracie. A příkladem pro lid zemí celého světa.  

Dobývání naší sněmovny

Komentáře
Americký prezident Donald Trump
Společnost Twitter oznámila, že trvale zablokovala účet amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli "nebezpečí dalšího podněcování k násilnostem", informuje agentura Reuters. Již dříve tento týden sociální síť dočasně zablokovala Trumpův účet kvůli příspěvkům, v nichž prezident odmítal odsoudit násilné vniknutí svých podporovatelů do budovy amerického Kongresu a trval na svých nepodložených tvrzeních o podvodech v nedávných prezidentských volbách.
12 fotografií

Twitter natrvalo zablokoval Trumpův účet. Obává se podněcování k násilí

Svět
Muselo přejít 66 dní, dojít k rabování Kongresu trumpovskými demonstranty a celosvětovému zostuzení Spojených států, muselo zahynout několik lidí a Trumpovi muselo reálně hrozit okamžité sesazení z funkce…
24 fotografií

Trump už nesmí dostat šanci

Komentáře
Americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci v Bílém domě 27. září 2020
Odstupující republikánský prezident USA Donald Trump se 20. ledna nezúčastní inaugurace svého demokratického nástupce Joea Bidena. Trump to oznámil na twitteru krátce poté, co se po středečním útoku svých příznivců na budovu Kongresu zavázal ke klidnému předání moci a nepřímo tak uznal svou porážku v listopadových volbách. Podle zdrojů agentury Reuters se prezident zřejmě chystá před koncem mandátu přesunout do svého sídla na Floridě. Biden označil Trumpovu nepřítomnost za "dobrou věc".
30 fotografií

Porušení tradice poprvé za 152 let. Trump se Bidenovy inaugurace nezúčastní

Svět