ŠTÍTEK: Karákóram

Zdeněk Hák, Radoslav Groh a Jaroslav Bánský zdolali nejvyšší nezdolanou horu světa Muču Kiš v Karákóramu
Před rokem Radoslav Groch spolu s Pavlem Bémem zachránil v Karákóramu českou horolezkyni Terezu Rudolfovou, za což obdržel ocenění fair play Českého olympijského výboru. Letos se vrchlabský horolez do Pákistánu vrátil, aby se svými společníky Zdeňkem Hákem a Jaroslavem Bánským jako první na světě pokořil horu Muču Kiš. Ani tentokrát se ale nevyhnul dramatickým momentům, a to hlavně při sestupu.
58 fotografií

Jako první zdolali Muču Kiš. Bivak na stěně byl nutné zlo, popisuje horolezec

Regiony
Radoslav Groh zdolal se dvěma dalšími horolezci Zdeňkem Hákem a Jaroslavem Bánským nejvyšší nezdolanou horu světa Muču Kiš v Karákóramu.
/ROZHOVOR/ Před rokem v druhém nejvyšším pohoří na světě Karákóramu Radoslav Groh zachránil s Pavlem Bémem českou horolezkyni Terezu Rudolfovou a dostal za to ocenění fair play Českého olympijského výboru. Letos se vrchlabský horolezec do Pákistánu vrátil, aby se svými krkonošskými parťáky Zdeňkem Hákem z Rokytnice nad Jizerou a Jaroslavem Bánským pokořili jako první na světě horu Muču Kiš, nejvyšší dosud nedobytou horu světa (7 453 metrů). Přesto se ani teď nevyhnuli dramatickým momentům.
58 fotografií

V Karákóramu pomohla i vychytávka od Rakoncaje. Bivak na stěně, to bylo zlo

Krkonoše
Zdeněk Hák, Radoslav Groh a Jaroslav Bánský zdolali nejvyšší nezdolanou horu světa Muču Kiš v Karákóramu
Kombinace nadmořské výšky, strmých ledových stěn, nevlídného počasí a velké vzdálenosti mezi základním táborem a vrcholem způsobila, že se 7 453 vysokou horu Muču Kiš v pákastánské části pohoří Karákóram až dosud nepodařilo zdolat žádné expedici. Prvními lidmi na jejím vrcholu se tak stala trojice horolezců z Krkonoš - Zdeněk Hák, Radoslav Groh a Jaroslav Bánský. Cestu pojmenovali Bohemia Rhapsody (Česká balada). 
58 fotografií

První na světě. Podívejte se, jak čeští horolezci dobývali velehoru Muču Kiš

Regiony
Horolezec Radek Jaroš pokořil všech čtrnáct osmitisícovek planety i nejvyšší hory jednotlivých kontinentů
Bez kyslíku. Stal se prvním Čechem, který vystoupil na všech čtrnáct osmitisícovek světa. Před třemi lety dokončil také výstup na nejvyšší vrcholy všech světadílů. V současnosti se Radek Jaroš věnuje především publikační a vydavatelské činnosti. Od dalších horolezeckých aktivit jej zrazuje nejistá situace ve světě. „Řešením je pro mě golf,“ prozradil v rozhovoru pro Deník rodák z Nového Města na Moravě.
24 fotografií

Himálajskou kariéru jsem již uzavřel. Dál budu dělat, co mě baví, směje se Jaroš

Ostatní sporty
Filip Vítek kandiduje do senátních voleb na Blanensku za Piráty.
/FOTO/ Piráti představili kandidáta pro podzimní senátní volby na Blanensku. O přízeň voličů tam bude usilovat čtyřicetiletý Filip Vítek, který žije v obci Kunice. Profesně se věnuje vzdělávání dospělých. Živí se jako konzultant strategického rozvoje firem v oblasti lidských zdrojů. „Generačně jsem jinde než většina senátorů a senátorek, což vnímám jako výzvu, ale zároveň výhodu. Mám dvě malé děti a potřebujeme, aby v Senátu byla zastoupena i mladší generace, která může svět vidět z trochu jiného úhlu,“ uvedl v tiskové zprávě Pirátů Vítek.

Pirát Vítek zkoušel na K4 své limity. Další výzvou je Senát. Víme proč

Blanensko
Filip Vítek z Kunic na Blanensku vyrazil s výpravou brněnského Expedičního klubu do pákistánského pohoří Karakoram. Tři z členů výpravy zdolali osmitisícovku K4. Vítek vzdal 155 metrů pod vrcholem.
Chladicí věže Jaderné elektrárny Temelín jsou vysoké sto padesát pět metrů. Přesně tolik výškových metrů nedávno zbývalo Filipovi Vítkovi z Kunic na vrchol třinácté nejvyšší hory světa Gašerbrum II. V pákistánském pohoří Karakoram, kde v extrémních podmínkách na stěně osmitisícového ledového obra riskuje člověk život doslova každý metr. Směrem nahoru i dolů.
13 fotografií

Souboj s osmitisícovkou? Jedním slovem peklo, říká dobrodruh Filip Vítek z Kunic

Blanensko
Filip Vítek z obce Kunice na Blanensku vyrazil s expedicí do Pákistánu. Výprava brněnského Expedičního klubu se chce dostat na velehorský štít Gašerbrum II. Na snímku pod horou K2.
Začíná pracovat psychika a nadmořská výška. Bolí nás hlavy. Jsme ve výšce 5 900 metrů nad mořem v táboře C1, kde se aklimatizujeme. Psal ve zprávě, kterou o víkendu poslal přes přátele čtenářům Deníku, Filip Vítek z Kunic na Blanensku. S expedicí se pokouší v pákistánském pohoří Karakoram zdolat třináctou nejvyšší horu světa Gašerbrum II.

Dobrodruh z Kunic: Expedici na K4 brzdí počasí. Sněží a padají na nás laviny

Blanensko
Dobrodruh Filip Vítek z obce Kunice na Blanensku je členem expedice na pákistánskou horu Gašerbrum II.
V neděli dopoledne odlet z Prahy. Istanbul, Dubaj, Islamábád. Poté vnitrostátní let do pákistánského města Skardu. Odtud několik hodin autem a pak už týdenní pouť pěšky s výstrojí do základního tábora pod vrcholem Gašerbrum II. Třináctou nejvyšší horu světa se pokusí ve výpravě brněnského Expedičního klubu zdolat také dobrodruh Filip Vítek z obce Kunice na Blanensku.
5 fotografií

Dobrodruh Filip Vítek z Kunic na Blanensku balí, v neděli odlétá vstříc K4

Blanensko
Horolezec Jan Polášek.
Brno - Když se loni pětadvacetiletý student práv Jan Polášek vyšplhal na osmou nejvyšší horu světa Manáslu v Himálaji, vysloužil si titul nejmladšího českého horolezce, který zdolal osmitisícový vrchol. Nyní plánuje další extrémní výlet. Jeho cíl je stěna na Great Trango Tower nacházející se v Pákistánu, poblíž pohoří Karákóram.

Výzva mladého horolezce Poláška? Dva kilometry žuly v nebezpečném Pákistánu

Brněnsko
Ústí n. O. – Malá scéna bude ve dnech 4. až 8. 11. patřit Mezinárodnímu festivalu outdoorových filmů. Soutěžní putovní přehlídka se zaměřuje na sporty i život s outdoorovou tematikou, promítány budou filmy dobrodružné, extrémní, adrenalinové, ale také cestopisné.

SOUTĚŽ: Festival outdoorových filmů v Malé scéně

Orlicko
Horolezci Marek Holeček (vlevo) a Tomáš Petreček na ledovci.
Extrémní sportovec z Opavy Tomáš Petreček před nedávnem dokončil dlouhou pětidenní aklimatizační přípravu v pohoří Karakoram. Společně s dalším členem expedice Wild Challenge 2015, také horolezcem Markem Holečkem, vystoupali až do třetího výškového tábora pod osmitisícovkou Gasherbrum II, jenž se nachází v 7 100 metrech.

Tomáš Petreček má za sebou náročnou aklimatizační přípravu

Ostatní sporty
Studenti svatohorského gymnázia a Tomáš Bílek.
Příbram - Studenti svatohorského gymnázia se zúčastnili vernisáže výstavy „Nemocnice na konci světa", která proběhla ve středu 3. prosince v Chodbě místopředsedů Senátu. Výstava fotografií je věnována projektu Czech hospital o. s., který provozuje nemocnici a školu ve vesnici Arandu v pákistánském pohoří Karakoram. Fotografie představují běžný život v Arandu, radosti i strasti jejích obyvatel či lékařů působících v české nemocnici.

Svatohorští gymnazisté v Nemocnici na konci světa

Příbramsko
Honza Trávníček zdolal svou čtvrtou osmitisícovku. Tentokrát vylezl na druhou nejvyšší horu světa
Plzeň – Druhou nejvyšší horu světa zdolal v sobotu v Pákistánu bez použití kyslíkového přístroje Plzeňan Honza „Tráva" Trávníček. „Splnil se mi sen," okomentoval svůj výstup na K2 v pohoří Karakoram horolezec, který v minulosti zdolal osmitisícovky Gasherbrum, Manaslu a Annapurna. Ve chvíli, kdy na vrcholu hory ve výšce 8 611 metrů stanul, hustě sněžilo.

Pokořitelé K2 se už vrátili do bezpečí

Plzeňsko
Tomáš Petreček vinou zrušené expedice do Asie bude mít přes léto více času na závodění.
Opava – Extrémní sportovec z Opavy Tomáš Petreček se nakonec do Asie na další expedici nevydá. Jeho parťák a známý český horolezec Marek Holeček, s nímž měl do pohoří Karakoram odcestovat, se totiž zranil a pokus o znovu zdolání Gasherbrumu I se musel odložit na neurčito.

Tomáš Petreček se do Asie nevydá

Ostatní sporty
Horolezci Tomáš Petreček (vlevo) a Libor Uher.
Skard – Vysokohorská expedice opavského extrémního sportovce Tomáše Petrečka v Pákistánu byla úspěšná. Před několika dny vystoupal společně s Markem Novotným na vrchol jedenácté nejvyšší hory světa Gasherbrumu I ve výšce 8068 metrů nad mořem.

Povedlo se! Tomáš Petreček zdolal Gasherbrum I

Ostatní sporty
Horolezci Tomáš Petreček (vlevo) a Libor Uher.
Opava - Ve výšce osm tisíc metrů nad mořem bývá zrádný každý centimetr. Své by o tom mohl vyprávět extrémní sportovec z Opavy Tomáš Petreček, který se loni pokoušel zdolat vrchol sedmé nejvyšší hory světa Dhaulágirií (8167 metrů). Marně. Výprava musela své snažení vzdát.

Tomáš Petreček: vzhůru na osmitisícovku

Ostatní sporty
Úžasný a cenamí ověnčený film Mongolsko - Ve stínu Čingischána.
Prostějov – Strhující vodácké expedice do Indie a Turecka, zimní výstupy v Himalájích a Karakoramu, sólo výstupy na skalní stěny, při nichž i zkušeným horolezcům naskakuje husí kůže, Mongolsko, jak jste je nikde jinde neviděli. Nejen o tom vypráví osm krátkých filmů letošního druhého ročníku festivalu Expediční kamera.

Nevšední zážitek? Zkuste Expediční kameru v Duze

Prostějovsko
Festival outdoorových filmů Expediční kamera.
Přerov /PROGRAM/ – Strhující vodácké expedice v Indii a Turecku, zimní výstupy v Himalájích a Karakoramu, sólovýstupy na skalní stěny, při kterých i zkušeným horolezcům naskakuje husí kůže, nádherné Barabášovo Mongolsko – to jsou jen některé z filmů letošní Expediční kamery.

Do kina Hvězda dorazí Expediční kamera

Přerovsko
Ilustrační foto
Frenštát pod Radhoštěm – Cestovatelé a průvodci obsadili o víkendu frenštátský dům kultury. Probíhal zde maratón přednášek a besed o různých koutech planety a vyvrcholením byl již tradičně sobotní ples Horobál.

O vyprávění cestovatelů byl zájem

Novojičínsko
Ilustrační foto
Vrchlabí - Krkonošské muzeum Správy KRNAP ve spolupráci s Geografickou knihovnou Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze pořádá výstavu Svět hor – krajina, rizika, procesy. Výstava, která potrvá do 30. září, je věnována geografickým výzkumům horských oblastí.

Začala zajímavá výstava Svět hor

Volný čas
Himaláje očima tvůrce dokumentu.
Olomouc -„Pořád vás něco překvapuje nebo rozčiluje. V posledních letech bylo dost dramatické a smutné vidět strašný nápor turismu, který proniká do těch neodlehlejších koutů světa a tím pádem likviduje poslední zbytky takzvané panenské přírody,“ říká o Himalájích profesor Otakar Štěrba, emeritní děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.
11 fotografií

Olomoucký děkan dostal cenu za film o nemocnici v Himalájích

Volný čas
PRAHA - Vicepremiér a šéf zelených Martin Bursík se vrací domů z tragicky ukončené horolezecké výpravy do pákistánských hor. Ve středu dorazil s dvěma dalšími českými horolezci do Islámábádu, odkud chce odletět tak, aby stihl v úterý zahájení mimořádné schůze sněmovny.

Bursík potvrdil smrt kolegy, horolezci se vracejí

Česko