ŠTÍTEK: Karel Gott

Slavnosti města s Anenskou poutí začínají v Horšovském Týně.
Horšovský Týn se připravuje na víkend plný zábavy a kultury, kdy městské slavnosti a Anenská pouť nabídnou bohatý program pro všechny věkové kategorie. Návštěvníci se mohou těšit na koncerty, historický jarmark, soutěže a duchovní akce. Hlavní dění se soustředí na náměstí, ale zajímavé aktivity proběhnou i v Sadech Petra Bezruče a dalších místech města.

Začínají slavnosti města a Anenská pouť v Horšovském Týně, vábí na řadu atrakcí

Domažlicko
Jiří Zmožek s Hanou Zagorovou, pro níž napsal hity Biograf lásky nebo Nešlap, nelámej.
To musím zvládnout sám, Biograf láska, Ten vůz už jel, Tam u nebeských bran, Zvonky štěstí nebo Už mi lásko není dvacet let. To je jen zlomek hitů, jejichž autorem je skladatel, hudebník, zpěvák a textař Jiří Zmožek. Psal pro ty největší hvězdy pop music, pak se dal na podnikání a po drtivém krachu našel víru v Boha. Další hrdina seriálu Zpívali v osmdesátkách je stále aktivní, skládá, zpívá a chystá velký koncert v pražské Lucerně.
5 fotografií

Spoléhám na Boží přízeň, říká dnes Jiří Zmožek. Kdysi pomohl Zagorové i Gottovi

Hudba
Karel Gott na Bratislavské lyře v roce 1969.
Pětaosmdesátých narozenin by se 14. července dožil Karel Gott, legendární zpěvák a mnohonásobný držitel ocenění Zlatý slavík. Jeho hvězdná kariéra odstartovala díky angažmá v pražském Semaforu, které mu pomohlo k prvnímu původnímu hitu z pera Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého Oči sněhem zaváté, jenž se stal nejúspěšnější písní roku 1963. Deník přináší některé z mnoha příběhů písní, o nichž s přehledem hovoří hudební publicista, rozhlasový dramaturg a moderátor Miloš Skalka, který navíc pro Karla Gotta napsal několik textů jako třeba Pretty Woman (Oh, Pretty Woman) či Láska je nádhera (A Love So Beautiful).
32 fotografií

Karel Gott by oslavil 85 let. Za jeho nejslavnějšími hity stojí hluboké příběhy

Hudba
XVII. všesokolský slet očima paní Reginy (vlevo) a Věry
Příprava na všesokolský slet probíhala ve všech krajích od září loňského roku, v Ústí nad Labem se skupinka šestnácti zkušených žen scházela pravidelně jednou týdně ve staré tělocvičně za divadlem. Krůček po krůčku, nejprve bez hudby s plánkem v ruce, později byla skladba rozdělena do několika částí. Nikdo neřešil věk, cílem byla Praha. Modré dresy jim slušely, ulicemi starého města prošly ústecké ženy s rukama nad hlavou.
5 fotografií

Dámy z Ústí si užily XVII. všesokolský slet. Krásných vzpomínek mají na knihu

Čtenář reportér
Právě tento týden 25. června slaví své 50. narozeniny Tereza Pergnerová, která na sebe poprvé výrazně upozornila jako moderátorka hitparády Eso, uváděné na Nově od roku 1994. V devadesátkách to ale nebyl jediný a už vůbec ne první pořad, který divákům nabízel videoklipy populárních zpěváků, zpěvaček a hudebních skupin. Vzpomínáte si na Rhytmick s Mirem Žbirkou, nebo na Medúzu, jejímž spolumoderátorem byl Richard Krajčo? Připomeňte si s Deníkem legendární hitparády, které odstartovaly v 90. letech.

Tereza Pergnerová slaví 50. Její Eso byl hit, nešlo ale o jedinou hitparádu v TV

Hudba
Helena Vondráčková slaví hned dvě výročí.
Mnohem raději se dívá dopředu, než se ohlíží zpět do minulosti. Tentokrát ale udělala Helena Vondráčková výjimku a v rámci výročí šedesáti let na hudební scéně a také sedmasedmdesátých narozenin, které dnes slaví, pro časopis Story zavzpomínala na několik důležitých okamžiků ve své kariéře i v životě. Který hit si dodnes ráda zazpívá? A jak vzpomíná na svého kolegu a kamaráda Karla Gotta?
6 fotografií

Oslavenkyně Helena Vondráčková vzpomíná: O mém povolání rozhodl táta

Společnost
11. ročník soutěžního festivalu Smečenská lyra.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Areál zámeckého parku ve Smečně a Domov Pod Lipami Smečno s jeho ředitelem Petrem Šálou hostil ve čtvrtek 13. června 11. ročník soutěžního festivalu Smečenská lyra. I tentokrát se přehlídky hudeních a divadelních vystoupení zúčastnily desítky klientů se zdravotním postižením ze spřátelených domovů poskytujících sociální služby.
43 fotografií

Podívejte se: Smečenská lyra rozezněla zámecký park už pojedenácté

Volný čas
Oktagon 58 v Edenu: Vémola vs Végh.
Výjimečný sportovní zážitek, jenž se dá nepochybně přirovnat k těm největším světovým eventům. Slova chvály i velkého obdivu se nyní snáší na adresu Oktagonu MMA po historickém turnaji v pražském Edenu. Žlutočerná organizace si splnila další velký sen na své cestě, když zaplněnému fotbalovému stadionu nabídla úchvatnou show s doprovodným programem i dlouho očekávaným rozuzlením souboje Vémola vs. Végh.
45 fotografií

Teď už nás vidíte? Oktagon předvedl v Edenu velkou show s rappery i mistry světa

Ostatní sporty
Členové hradeckého Sokola nacvičovali na všesokolský slet.
/VIDEO/ Středeční podvečer patřil na Tyršově stadionu nácviku jindřichohradeckých sokolů na celostátní všesokolský slet. Veřejné cvičební hodiny se účastnila téměř padesátka sokolů, kteří trénují své sestavy na pět skladeb v rytmu rocku, pohádkových melodií ale i písniček Karla Gotta. Věkové složení bylo pestré, cvičili předškoláci i senioři.
48 fotografií

Hradečtí sokoli cvičili na celostátní slet. Plocha u stadionu se hemžila barvami

Jindřichohradecko
Cenu za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež získal na 64. ročníku Zlín Film Festivalu Bolek Polívka.
/ROZHOVOR/ Cenu za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež dostal na závěrečném galavečeru Zlín Film Festivalu herec Bolek Polívka. Herecká legenda, komik, scenárista a rodák z nedalekých Vizovic má za sebou bohatou kariéru plnou výrazných rolí v českých filmech, divadelních inscenacích, televizních seriálech i pohádkách, jako jsou například Největší dar, Princ Mamánek, Anděl páně 2, Tři bratři nebo Gump – pes, který naučil lidi žít.
4 fotografie

Nerozlišuju hraní pro děti nebo dospělé, říká Bolek Polívka

Zlínsko
Patrik Bečvář působí už dva a půl roku jako šéfkuchař restaurace na Královce v Jizerských horách.
Kuchařská celosvětová soutěž S.Pellegrino Young Chef Academy otevírá dveře do světa gastronomie talentovaným kuchařům do třiceti let. Její nový ročník hledá a podporuje nejnadanější a nejtalentovanější milovníky gastronomie. Ti mají šanci přihlásit se až do 19. června a představit pokrm, který vyjadřuje jejich jedinečnou kreativitu a vizi. A nejúspěšnější český soutěžící se může pochlubit tím, že jeho jídla ochutnali bývalí američtí prezidenti George Bush a Barack Obama. Také se díky vaření setkal s Václavem Havlem či Karlem Gottem.
5 fotografií

Zabodoval v prestižní soutěži. Vařil pro prezidenty, nyní se usadil na Královce

Jablonecko
Na krajský sraz se těší za pořadatele i starostka Sokolské župy Orlické Marika Prockertová.
/ROZHOVOR/ Velký svátek pro Sokol čeká v neděli odpoledne Hradec Králové. Při deseti skladbách budou cvičit více než dva tisíce žen, mužů a dětí na stadionu Sokola. Krajský slet, který se koná každých šest let, doplní i ukázky různých sportů a také jeden pokus o vytvoření českého rekordu. Ten je inspirovaný ziskem první zlaté medaile pro Československo, ve šplhu na laně jí získal před sto lety sokol Bedřich Šupčík. Na krajský sraz se těší za pořadatele i Marika Prockertová, starostka Sokolské župy Orlické.
5 fotografií

V Hradci Králové budou cvičit přes dva tisíce sokolů, pokusí se také o rekord

Hradecko
Zpěvačka Helena Vondráčková slaví šedesát let na scéně v Tančícím domě.
Mimořádnou kariéru populární zpěvačky Heleny Vondráčkové, která slaví šedesát let na scéně, připomíná výstava v pražské Galerii Tančící dům na Rašínově nábřeží. Obsahuje více než tři stovky exponátů, přičemž těmi z nejatraktivnějších jsou šaty a boty, které umělkyně během své hvězdné éry oblékala či nosila. Součástí expozice je i výčet jejích ocenění, osobní vyznání, plakáty, trofeje Českého slavíka, raritní dárky od fanoušků i vzácné vzpomínky. Výstava je k vidění od 29. května 2024 do 23. února 2025.
54 fotografií

Byla jsem pilné děvče, říká o své kariéře Helena Vondráčková. Ukázala i šatník

Hudba
Akce Srdcem pro Nelinku je v cílové rovnice, pořadatelům z FK Vinařice se povedlo dát dohromady 382 000 korun! Nelince  jejím rodičům předali certifikát s částkou v úterý večer na stadionu.
Akce vinařického fotbalového klubu a lidí kolem něj na podporu nemocné Nelinky je téměř u konce. Spousta nadšení, ale také tvrdé práce přinesly nakonec sladké ovoce, na podporu nemocného děvčátka z Kladna se povedlo vybrat parádních 382 tisíc korun. Dá se jen žasnout na tím, co někdo zvládne v tak skromných podmínkách zorganizovat a vytvořit.
76 fotografií

Aplaus Vinařickým! Srdcem pro Nelinku vyneslo celkem 382 tisíc korun

Fotbal
Skladba pro slet 2024: Jdi za štěstím
Hromadná skladba Jdi za štěstím je poctou cvičenkám, cvičencům, cvičitelkám, cvičitelům, Věrné gardě a také Karlu Gottovi. Vystoupení je rozděleno do několika oddílů. V tom prvním hledají všichni štěstí, další je víc taneční, ve třetím vidíme koketování mezi mužem a ženou, které je věčné. V části skladby se autoři vracejí k historii Sokola, nechybí vážnější pasáž, která symbolizuje bilancování. A vše uzavírá Lady Carneval!
13 fotografií

Hromadná skladba pro slet. Jdi za štěstím: pocta věrné gardě a Karlu Gottovi

Ostatní sporty
Nikolas Put představil dvouhodinový průřez tvorbou Karla Gotta.
V jarně – podzimním programu kolínského městského společenského domu v pátek bavil především dámy středního, ale často i mladšího věku, další zpěvák těžící z repertoáru Karla Gotta. Po únorovém koncertu Kristiána Šebka se tentokrát představil dvacetiletý Nikolas Put a nevedl si vůbec špatně. „Nechci Karla Gotta napodobovat, mám hlavně rád jeho písničky,“ připomněl za večer několikrát.
58 fotografií

Podívejte se: Zpěvák Nikolas Put nabídl procházku písněmi Karla Gotta

Volný čas