ŠTÍTEK: Karlštejn

Turistika Beroun
Podmanivá krajina s nespoutanou přírodou, která se nachází na jihozápad od Prahy, přitahuje člověka doslova od nepaměti. Zdejší hluboké hvozdy, bohaté na zvěř, si zamilovali také čeští panovníci, kteří oblast obohatili o mnoho loveckých hrádků a hradů. Nejen jejich aktivity sleduje oblíbená cyklostezka Po stopách českých králů, která se z Berouna rozebíhá do tří světových stran. Na místa, která našim vladařům přirostla tolik k srdci, se navíc můžete vydat jak na kole, tak pěšky.
4 fotografie

Čeští králové nedali na Berounsko dopustit a jejich stavby obdivujeme dodnes

Čtenář reportér
Smíchovské nádraží v pondělí 11. prosince.
/VIDEO, FOTO/ Bez toho, že by byly viditelné vážnější komplikace, se v pondělí 11. prosince ráno obešla citelná změna jízdních řádů v železniční stanici Praha-Smíchov. Lidé prostě vystoupili z vlaků – a šli dál svou cestou. Nebyly patrné zmatky ani tlačenice v davu větší než obvykle. Nádražím možná prošel o něco větší počet cestujících, z nichž někteří snad měli více naspěch než dřív – to však také mohlo být jen zdání.
22 fotografií

První pracovní den s novými jízdními řády. Na Smíchově nebyly větší problémy

Praha
Rozsvícení vánočního stromu v Jindřichově Hradci málem ohrozila sněhová kalamita.
V Jindřichově Hradci se v sobotu v podvečer rozsvítil vánoční strom. Nazdobená vánoční dominanta náměstí Míru se předvedla v plné parádě stovkám lidí, kteří si tento slavnostní okamžik nenechaly ujít. Stačilo přitom málo a tradiční rozsvícení stromu neproběhlo. Na vině byla sněhová kalamita, která město zasypala téměř půlmetrovou bílou peřinou.
32 fotografií

Plné náměstí v Hradci sledovalo rozsvícení stromu. Akci zkomplikovala kalamita

Jindřichohradecko
Ředitel společnosti Cihelna Kadaň Dušan Grmolec.
Málokdo ví, že celá řada významných českých památek nese kadaňskou stopu. Ta má svůj původ v tamní cihelně, kde se vyrábějí cihly, obklady, šamoty i zdobné prvky pro průčelí domů tradičním způsobem. Tedy z velké míry ručně. Z Cihelny Kadaň pocházejí cihly schodiště na Vyšehradě, dlažba v zámecké mincovně v Českém Krumlově, zákryty komínů na Pražském hradě i dlažba využitá při nedávné rozsáhlé rekonstrukci hradu Karlštejn. Podnik zasáhl v dubnu velký požár, ten se snaží co nejrychleji vzpamatovat. Pomohli i konkurenti. 

VIDEOARCHIV: Nejen znak Brna. Vyhlášená Cihelna Kadaň má stopy leckde

Chomutovsko
Dobytí pařížské pevnosti Bastila odstartovalo Velkou francouzskou revoluci
V pátek 14. července si Francouzi připomněli Dobytí Bastily, které odstartovalo Velkou francouzskou revoluci. Změny způsobené touto 234 let starou událostí daleko přesahují hranice země a dodnes z nich těží mimo jiné i Češi. Více prozradí sobotní vydání magazínu Víkend, v němž čtenáři najdou také rozhovor se švýcarským historikem Mariem Winzelerem. Příloha Deníku poradí zahrádkářům, jak ochránit jahody před plísní, a cestovatelům přidá pár tipů na toulky po středních Čechách.

Čtěte v sobotním magazínu Víkend: Jak Francouzi před 234 lety změnili svět

O Deníku
Hrad Bouzov.
Karlštejn, Lednice, Šternberk, Kost, Bouzov… Hrady a zámky vypovídají mnoho o historii, pádech i rozmachu českého národa a jsou oblíbeními místy pro natáčení našich i zahraničních pohádek nebo filmů. Jak dobře je znáte? Otestujte si své znalosti v přiloženém kvízu. Můžete se pak o kvíz a váš výsledek podělit i se svými blízkými a ověřit si, zda se v našich architektonických skvostech vyznají lépe než vy.

KVÍZ: Jsou chloubou české země. Poznáte naše hrady a zámky podle fotografií?

Doma
Hrad Bouzov.
Karlštejn, Lednice, Šternberk, Kost, Bouzov… Hrady a zámky vypovídají mnoho o historii, pádech i rozmachu českého národa a jsou oblíbeními místy pro natáčení našich i zahraničních pohádek nebo filmů. Jak dobře je znáte? Otestujte si své znalosti v přiloženém kvízu. Můžete se pak o kvíz a váš výsledek podělit i se svými blízkými a ověřit si, zda se v našich architektonických skvostech vyznají lépe než vy.

Jsou chloubou české země. Poznáte naše hrady a zámky podle fotografií?

Doma
Zrekonstruované prostory hradu Karlštejn
Hrad Karlštejn se v pátek slavnostně otevřel po rozsáhlé rekonstrukci. Dělníci obnovili suterén Císařského paláce či gotická sklepení purkrabství, přibyly nové expozice a moderní návštěvnické centrum. Stavební akce za 164 milionů začala v roce 2020, památka zůstala při opravách přístupná. Podle kastelána Lukáše Kunsta tříletá rekonstrukce nepřinesla žádnou konfliktní situaci. Obnova hradu však zcela nekončí, podle kastelána je potřeba se zaměřit ještě na další části hradu.
10 fotografií

OBRAZEM: Rozsáhlá rekonstrukce skončila. Hrad Karlštejn se slavnostně otevřel

Regiony
Zrekonstruované prostory hradu Karlštejn.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Hrad Karlštejn se v pátek 21. dubna slavnostně otevřel po rozsáhlé rekonstrukci. Dělníci obnovili suterén Císařského paláce či gotická sklepení purkrabství, přibyly nové expozice a moderní návštěvnické centrum. Stavební akce za 164 milionů korun začala v roce 2020, památka zůstala při opravách přístupná. Podle kastelána Lukáše Kunsta tříletá rekonstrukce nepřinesla žádnou konfliktní situaci. Obnova hradu však dneškem zcela nekončí, podle kastelána je potřeba se zaměřit ještě na další části hradu.
10 fotografií

Podívejte se: Hrad Karlštejn se otevřel po rozsáhlé a nákladné rekonstrukci

Berounsko
Střep paláce hradu Roupova má dosud zachovaná velká okna.
Jižní Plzeňsko je krajina vlídná, prostá dramatických přírodních útvarů, nevábí své návštěvníky top památkami typu Karlštejn, Český Krumlov nebo Velehrad. Je ale krajinou zaslíbenou hradologům, kteří si zde přijdou na své při objevování hradních zřícenin, často ukrytých v lesích. Hrad Roupov je trochu jiný. Stojí ve vsi a ačkoli je soukromým majetkem, je volně přístupný.
8 fotografií

Hrad Roupov překvapí unikátní černou kuchyní. Za prohlídku platit nemusíte

Doma
Reprezentační prostory Pražského hradu.
Předvolební souboj vrcholí. Kdo bude v následujících letech pánem reprezentačních prostor Pražského hradu, v nichž  se odehrává ceremoniální život prezidentského úřadu? Podívejte se do míst, kde prezident republiky přijímá zahraniční hosty, jmenuje ministry, soudce a generály a pořádá státní večeře. Za fotografie děkujeme panu Jaroslavu Černému. 
17 fotografií

FOTO: Tady bude nový prezident vítat hosty, jmenovat generály a pořádat večeře

Čtenář reportér