ŠTÍTEK: Kašmír

Válka na Ukrajině: Z mnoha domů zůstaly trosky. Ilustrační snímek
Myslel si, že jede vydělávat do Dubaje, aby podpořil svou rodinu. Místo toho skončil Azad Jusuf Kumar v první bojové linii na Ukrajině. Do války ho Rusové poslali i přesto, že ho při výcviku postřelili do nohy. Obětí ruských podvodných nabídek na práci se Indové a Nepálci stávají stále častěji. Podle odhadů je v jich v Putinově armádě několik stovek.

Za Rusko nedobrovolně bojují stovky Indů a Nepálců. Uvěřili jsme lžím, tvrdí

Svět
Spisovatelka Jitka Ludvíková a její nová detektivka.
Jitka Ludvíková je úspěšnou jihočeskou autorkou detektivek a humoristické beletrie. Na svém kontě má už 18 knih. Její nejnovější detektivní dílo s názvem Srdce z ledu zasadila do Jindřichova Hradce, odkud také pochází. O čem nová kniha vypráví? Kde bere spisovatelka náměty pro své povídky? Jak si vede v dnešní době, kdy knihy ustupují v konkurenci internetu spíše do pozadí? Nejen o tom se Jitka Ludvíková rozpovídala pro Deník.
4 fotografie

Tajemná vražda ženy v Jindřichově Hradci. Případ šetří dvojice Kašmír a Lišková

Jindřichohradecko
Snímky NASA zachytily vznik ledovcového jezera
Asijská pohoří, včetně Himaláje, se v posledních letech potýkají s prudkým úbytkem ledové pokrývky. Zprávy o ústupu ledovců, hlavně vlivem globálního oteplování, jsou sice alarmující, na některých místech však dochází i k opačnému jevu. V pohoří Karákórám, které se rozkládá v pákistánském Kašmíru, Indii a Číně, totiž ledovce prokazatelně nabývají na mase. Informoval o tom server Newsweek s odvoláním na snímky NASA.  
3 fotografie

Paradox? Některé asijské ledovce netají, ale rostou, potvrdily snímky NASA

Věda a technika
Expediční kamera. Ilustrační foto.
Starý Kolín – Milovníci filmů se mají na co těšit. V sobotu 23. března se koná další ročník filmového festivalu Expediční kamera ve Starém Kolíně. Návštěvníky čeká i bonusový film od slovenského režiséra Kroky na hraně. I letos bude program skutečně nabitý.

Expediční kamera zavede na filmový dobrodružný výlet

Volný čas
Indové protestují proti znásilňování dětí
Sedmnáctiletou dívku znásilnil a poté zapálil pravděpodobně místní útočník ve východoindickém státě Džharkhánd. Podezřelého zatkla policie. Dívka útok přežila, ale stále je v kritickém stavu. Jde už o druhý podobný útok v Džharkhándu v posledních dnech - další znásilněná a zaživa upálená dospívající dívka v neděli zemřela. Informuje o tom BBC.
7 fotografií

Chtěl se ženit, dívka byla proti. Tak ji znásilnil a zapálil. Další útok v Indii

Svět
Indové protestují proti znásilňování dětí
Indická vláda dnes schválila výnos o zavedení trestu smrti pro toho, kdo znásilní dítě mladší 12 let. Vládu k tomu vedlo celonárodní pobouření nad sexuálním násilím, jemuž v Indii čelí mladé dívky. Protesty vypukly zejména po nedávném znásilnění a zavraždění osmileté dívky v indickém Kašmíru. Jen v tomto týdnu byly v Indii nahlášeny další čtyři případy znásilnění a vražd mladých dívek. 
7 fotografií

Za znásilnění dítěte pod 12 let trest smrti. Indie reaguje na sexuální násilí

Svět
Při násilnostech během voleb v Kašmíru zemřelo osm lidí a 200 osob bylo zraněno.
Při protestech, které provázely doplňovací volby v indické části Kašmíru, v neděli zemřelo osm lidí a přes 200 osob bylo zraněno. Policie dnes v částech této pohraniční oblasti vyhlásila zákaz vycházení. Kašmír, kde většinu obyvatelstva tvoří muslimové, je několik desetiletí dějištěm teritoriálních sporů mezi Indií a Pákistánem.

Násilí při volbách v indickém Kašmíru si vyžádalo osm mrtvých

Svět
Ilustrační foto.
Islámábád – Velká kina v Pákistánu ohlásila zákaz promítání indických filmů jako spontánní gesto solidarity s ozbrojenými silami. Uvedla to dnes stanice BBC na svém zpravodajském webu. Bojkot indických filmů byl ohlášen v Láhauru, Karáčí a Islámábádu. Tento krok následoval po růstu napětí mezi oběma státy kvůli územnímu sporu o Kašmír.

Pákistánská kina kvůli potyčkám v Kašmíru zakázala indické filmy

Svět
Ilustrační foto.
Bombaj - Indický premiér Nárendra Módí obvinil v sobotu sousední Pákistán z vývozu terorismu a slíbil, že povede ve světě kampaň za jeho izolaci. Módí ve vystoupení na setkání s představiteli své Indické lidové strany (BJP) připomněl útok ozbrojenců na indickou armádní základnu v Kašmíru, při němž minulou neděli zemřelo 18 vojáků a šlo o největší úder proti bezpečnostními silám v této sporné oblasti za 14 let.

Indický premiér obvinil Pákistán z vývozu terorismu

Svět
Ilustrační foto.
Šrínagar (Indie)/Dillí/Islámábád - Při dnešním útoku ozbrojenců na indickou armádní základnu v Kašmíru zemřelo 17 vojáků. Podle agentury Reuters o tom informoval armádní mluvčí. Při jednom z nejkrvavějších incidentů během čtvrt století trvajícího konfliktu o spornou oblast na hranici Indie a Pákistánu byli čtyři z útočníků zabiti. Indický premiér Nárendra Módí útok ostře odsoudil, Pákistán odpovědnost za čin odmítl.

Ozbrojenci zabili při útoku v Kašmíru 17 indických vojáků

Svět
Irom Šarmilaová
Dillí – Indická aktivistka Irom Šarmilaová ukončila hladovku, kterou držela 16 let. K zastavení protestní akce, během níž ji úřady nuceně vyživovaly sondou, se rozhodla, protože se jí tak nepodařilo dosáhnout zrušení zákona o rozšířených pravomocích armády. Nyní chce o stejný cíl usilovat vstupem do politiky, uvedla BBC.

Indická aktivistka ukončila šestnáctiletou hladovku

Svět
Ulice Kábulu krátce po zemětřesení.
Kábul/Islámábád – Sever Pákistánu, Afghánistánu a Indie dnes zasáhlo silné zemětřesení, které mělo podle americké geologické služby USGS sílu 6,6 stupně. Epicentrum bylo v oblasti Hindúkuše a otřesy byly zaznamenány v afghánském Kábulu, pákistánském Islámábádu a Láhauru i v indické metropoli Dillí. Pákistánský list The Express Tribune informovoval o nejméně jedné oběti a „mnoha zraněných" v Pákistánu. Tamní úřady také upozornily na nebezpečí sesuvů půdy.

Pákistán, Afghánistán a Indii zasáhlo silné zemětřesení

Svět
Velké protesty se odehrávají také v dalším severoindickém státě Harijána.
Šrínagar – Islámští radikálové dnes v indickém Kašmíru zaútočili na konvoj polovojenských jednotek. Zranili osm vojáků a uchýlili se do vládní budovy, v níž bylo asi sto lidí. Podle policie se podařilo několika osobám z objektu uprchnout, ale další jsou stále uvnitř.

Násilí a nepokoje jsou hlášeny ze dvou severoindických států

Svět
Při útoku na indickou základnu zemřelo jedenáct lidí.
Dillí – Operace proti ozbrojencům, kteří v sobotu napadli leteckou základnu na severu Indie, pokračuje. Ani pozdě večer místního času není jasné, zda jsou v objektu ještě dva nebo více útočníků. Při sobotním útoku zahynuli čtyři ozbrojenci a armáda dnes ohlásila sedm svých obětí a 20 zraněných. Bitva s útočníky v sobotu trvala 15 hodin a armáda pak oznámila, že operace skončila. Podle dnešních zpráv ale stále pokračuje.

Operace proti útočníkům na základnu v Indii pokračuje, zemřelo jedenáct lidí

Svět
Ilustrační foto
Dillí – Skupina ozbrojenců dnes přepadla indickou leteckou základnu v blízkosti hranice s Pákistánem. Akci nepřežilo šest lidí, z nichž čtyři patřili k útočníkům a dva k ostraze základny. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, některé indické bezpečnostní kruhy akci připisují kašmírské separatistické organizaci Džajše Muhammad.

Ozbrojenci přepadli indickou základnu, armáda je po boji zlikvidovala

Svět
Indický premiér Naréndra Módí.
Islámábád - Indický premiér Naréndra Módí dnes přicestoval na nečekanou návštěvu Pákistánu, během níž se setká se svým pákistánským protějškem Navázem Šarífem. Vztahy mezi sousedními jadernými velmocemi Indií a Pákistánem byly dlouhá léta napjaté, v poslední době se ale postupně zlepšují. Módí je první indickým premiérem, který za posledních 11 let Pákistán navštívil, napsal zpravodajský server BBC News.

Do Pákistánu přiletěl poprvé po 11 letech indický premiér

Svět
Ilustrační foto
Islámábád – Pákistán dnes uskutečnil úspěšný test balistické rakety středního doletu, která je schopna nést jadernou hlavici a má dosah 2750 kilometrů. Informovala o tom agentura AP s tím, že střela by dokázala zasáhnout cíle na celém území Indie, na Blízkém východě i na dalších místech.

Pákistán úspěšně otestoval balistickou raketu středního doletu

Svět
Ilustrační foto
Hradec Králové /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Milujete cestování a rádi se o něm i něco dozvíte? Tak to byste neměli zmeškat středeční cestopisnou přednášku ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové. David Hainall ve své sérii povídání tentokrát zájemcům představí tajemné Maroko.

Pozvánky: Cestopisná přednáška vás tentokrát zavede do Maroka

Hradecko
Muhammad Zahid Khan se synem
Praha /ROZHOVOR/ - Lidi dělí na dobré a zlé. Vytvářet jiné skupiny nemá smysl. Do České republiky ho přivedla přírodní katastrofa a nemoc. Zemětřesení v Kašmíru v roce 2005 nepřežily desítky tisíc lidí. Jeho rodina měla štěstí. Nyní už se považuje za Čecha, má českou ženu i děti. Česko má rád, setkal se tu s velkou ochotou lidí.

Muhammad Zahid Khan: Zlo vytváří sami lidé, ne náboženství

Praha
Premiéři Indie a Pákistánu Naréndra Módí a Naváz Šaríf se dnes sešli v ruské Ufě na okraj summitu zemí Šanghajské organizace pro spolupráci. Na snímku indický premiér s Putinem.
Ufa – Premiéři Indie a Pákistánu Naréndra Módí a Naváz Šaríf se dnes sešli v ruské Ufě na okraj summitu zemí Šanghajské organizace pro spolupráci. Šlo o jejich první setkání od loňského května, kdy se Šaríf zúčastnil slavnostní přísahy, již Módí skládal při nastoupení do funkce. Vztahy obou zemí se od té doby ale zhoršily kvůli obnovenému neklidu v pohraničním Kašmíru. Módí dnes přesto přijal Šarifovu pozvánku a příští rok přijede do Islámábádu.

Premiéři Indie a Pákistánu se sešli na okraj summitu v ruské Ufě

Svět
Ilustrační foto
Dauhá/Dillí – Indie dnes na pět dní přerušila vysílání katarské satelitní televize Al-Džazíra kvůli sporu o hranici v Kašmíru. Televize podle Dillí používá nesprávné mapy, na nichž je horský Kašmír rozdělen na indickou, pákistánskou a čínskou část. Indie ale používá mapy, kde je celý Kašmír označen jako indický. Televize bude v Indii vypnutá až do pondělka.

Indie přerušila vysílání televize Al-Džazíra kvůli sporu o hranici v Kašmíru

Svět
Nejméně deset mrtvých si vyžádaly sesuvy půdy v indické části Kašmíru, kde kvůli vydatným dešťům hrozí po podzimních povodních nové záplavy. Ve správním středisku oblasti Šrínagaru byl vyhlášen stav ohrožení.
Dillí – Nejméně deset mrtvých si vyžádaly sesuvy půdy v indické části Kašmíru, kde kvůli vydatným dešťům hrozí po podzimních povodních nové záplavy. Ve správním středisku oblasti Šrínagaru byl vyhlášen stav ohrožení. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na dnešní informace místní policie a úřadů.

Při sesuvech půdy v Kašmíru zemřelo 10 lidí, hrozí nové záplavy

Svět
Desetitisíce lidí po celém světě dnes demonstrovaly proti zveřejnění karikatur proroka Mohameda v posledním vydání francouzského časopisu Charlie Hebdo.
Šrínagar/Kábul/Is­lámábád – Desetitisíce lidí po celém světě dnes demonstrovaly proti zveřejnění karikatur proroka Mohameda v posledním vydání francouzského časopisu Charlie Hebdo. V indické části Kašmíru se na výzvu separatistů a islámských stran konala stávka, zavřené zůstaly obchody i podniky. Informovala o tom agentura AP. Nesouhlas s kresbami vyjádřili také lidé v Afghánistánu, Pákistánu, Íránu či Srbsku.

Desetitisíce muslimů demonstrovaly proti časopisu Charlie Hebdo

Svět
Záchranáři na lodích a ve vrtulnících evakuovali na jihu Pákistánu na 50.000 lidí, které uvěznily mohutné záplavy.
Islámábád – Záchranáři na lodích a ve vrtulnících evakuovali na jihu Pákistánu na 50.000 lidí, které uvěznily mohutné záplavy. Oznámila to dnes pákistánská Národní agentura pro zvládání katastrof. Za posledních 24 hodin přišly ve východní provincii Paňdžáb v důsledku velké vody o život nejméně dvě desítky lidí. Celková bilance obětí se tak vyšplhala na 346.

Záchranáři v Pákistánu evakuovali kvůli záplavám 50 tisíc lidí

Svět
Záplavy v Pákistánu.
Islámábád - Mohutné záplavy dál ohrožují velká města v pákistánské provincii Paňdžáb, kde dnes úřady nařídily preventivní protržení další hráze, které by mělo následky velké vody zmírnit. Informovala o tom agentura AP. Povodňová vlna na veletoku Čanáb se posunula od města Multán k blízkému třímilionovému Muzaffargarhu. Celkem už od začátku září povodně postihly v Pákistánu dva miliony lidí, skoro 300.000 obyvatel muselo opustit domovy, zaplaveno bylo 40.000 budov.

Pákistán dál ohrožují mohutné záplavy, evakuovaných je na 300 tisíc

Svět
Nejméně 110 lidských životů si od středy v Pákistánu vyžádaly silné monzunové deště, které způsobily povodně. Úřady nařídily evakuace níže položených oblastí kolem řeky Čanáb.
Láhaur – Nejméně 110 lidských životů si od středy v Pákistánu vyžádaly silné monzunové deště, které způsobily povodně. Úřady nařídily evakuace níže položených oblastí kolem řeky Čanáb. Katastrofa zasáhla nejlidnatější provincii Paňdžáb a Pákistánem kontrolovanou část Kašmíru. O nové bilanci dnes informovala agentura AP.

Záplavy v Pákistánu si vyžádaly nejméně 110 obětí

Svět
Záplavy v indickém Kašmíru.
Dillí – Nejméně 14 lidí zahynulo při záplavách v indické části Kašmíru. Oběti zasáhla povodňová vlna, nebo byly pohřbeny pod následným sesuvem půdy. Místní úřady pohřešují 70 osob poté, co rozvodněný potok smetl autobus. Oblast Kašmíru kontrolovaná Indií zřejmě zažívá nejhorší záplavy za posledních 22 let, napsala dnes agentura AP.

Nejméně 14 lidí zahynulo při záplavách v indické části Kašmíru

Svět
Ilustrační foto.
Čattáh (Pákistán) - Háfizulláhovi je možná hodně přes sto let, to mu ale nebrání v tom, aby chodil každý den do práce. Stejně jako on tak činí desítky dalších, jimž čerstvé povětří kašmírských hor umožňuje žít o desítky let déle, než je pákistánský průměr.

V Kašmíru žijí díky zdravému povětří desítky stoletých

Svět
Ilustrační foto
Dillí - Indičtí vojáci vysvobodili dvojici českých turistů z města Kištvar v indické části Kašmíru, kde Češi uvízli minulý týden kvůli zákazu vycházení. Český pár byl ve středu přepraven armádním vozidlem do města Džammú, které je zimní metropolí státu Džammú a Kašmír. Informoval o tom dnes list The Times of India.

Indická armáda přišla na pomoc Čechům, kteří uvízli v Kašmíru

Svět