ŠTÍTEK: katastrofa

Chicagský parník Eastland získal ponurou přezdívku český Titanic po červencové katastrofě z roku 1915, která se stala osudnou i mnoha českým přistěhovalcům
Slepá snaha napravit předchozí chyby vede někdy k dalším chybám. Právě to zřejmě způsobilo i tragédii parníku Eastland, který se 24. července 1915 převrátil v chicagském přístavu. Katastrofa si vyžádala životy 844 lidí, z toho 220 Čechů. A třebaže je to krutý paradox, výrazně k ní přispěla snaha úřadů nepřipustit podruhé takovou hrůzu, jakou byla nedávná zkáza Titaniku.

Dějiny temné i tajemné: Zkáza českého Titaniku

Tajemné dějiny
Stany cirkusu Ringling Brothers Barnum & Bailey v roce 1939
Ve čtvrtek 6. července 1944 bylo ve městě Hartford v americkém Connecticutu opravdu horko. Kolem 7000 lidí se tak rozhodlo strávit odpoledne v chladivém stínu obřího šapitó při sledování programu cirkusu Ringling Brothers and Barnum & Bailey. Nikdo netušil, že speciálními čísly nabité představení vyvrcholí jednou z nejhorších a nejděsivějších katastrof v dějinách státu.
6 fotografií

Letní cirkusové představení se změnilo v horor. Ze stanu se stala smrtící pec

Historie
V roce 1985 byl spuštěn plynovod Západní Sibiř – Ural – Povolží, jenž se stal o čtyři roky později příčinou největší vlakové katastrofy od konce 1. světové války. Obrovské množství uniklého plynu explodovalo právě ve chvíli, kdy kolem projížděly dva vlaky
Bylo 1:15 místního času 4. června 1989, když na Transsibiřské magistrále v Čeljabinské oblasti v tehdejším Sovětském svazu explodovala obrovská kaluž zemního plynu, unikající z vadného plynovodu. Výbuch zničil dva projíždějící vlaky, zabil 575 lidí a víc než 800 zranil. Šlo o nejhorší železniční katastrofu v Evropě od konce první světové války.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Plynové jezero smrti

Tajemné dějiny
Hasiči cvičili v Přebuzi. Rašeliniště je spolu s ohněm časovaná bomba
Ve čtvrtek proběhlo v okolí Přebuzi na Kraslicku rozsáhlé cvičení hasičů s námětem rozsáhlý požár lesa. Mnohem větší katastrofa však hrozí při požáru tamní rašeliny, která tvoří více jak polovinu z celkových 840 hektarů přírodní rezervace. Měli bychom zde druhé Hřensko. Desítky let na to upozorňují dobrovolníci z občanského sdružení Rosnatka, kteří znají lokalitu jako své boty. Velmi vítají aktivitu jak hasičů, tak policistů, kteří se národní přírodní rezervaci Rolavská vrchoviště začali věnovat.
3 fotografie

Hasiči cvičili v Přebuzi. Rašeliniště je spolu s ohněm časovaná bomba

Sokolovsko
Ilustrační snímek
Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou v této oblasti, informovaly deník Haarec a server The Times of Israel (ToI). Izraelská armáda později potvrdila, že začala vyzývat k evakuaci civilisty ve východní části Rafáhu v rámci operace „omezeného rozsahu“, jejímž cílem je rozbít palestinské radikální hnutí Hamás. Dětský fond OSN (UNICEF) varoval, že 600 tisícům dětem v Rafáhu hrozí katastrofa.
43 fotografií

Izraelská armáda zahájila evakuaci části Rafáhu. Hamás příměří odmítá

Svět
Tři Lancastery B Mark III z 619. perutě RAF. Letoun v popředí byl zničen při nouzovém přistání po návratu z nešťastného norimberského náletu z 30. na 31. března 1944. Posádka havárii přežila, ale později byli všichni zabiti v akci
Byla noc z 30. na 31. března 1944. Bombardér Handley Page Halifax, vedený teprve 22letým kapitánem Cyrilem Bartonem, se prodíral k Norimberku a byl asi 110 kilometrů od cíle, když se na něj vrhly dvě německé stíhačky. Prostřílely palivové nádrže, zničily spojení a jeden motor. Letoun nebyl jediným postiženým. Noční nálet na Norimberk před 80 lety se stal nejtragičtější operací RAF ze celou válku. 
8 fotografií

Nejhorší noc RAF: Nálet na Norimberk znamenal katastrofu pro stovku bombardérů

Historie
Čelo laviny dosáhlo neuvěřitelné výšky 100 metrů. Taková síla stačila bez problémů na to, aby městečko Galtür zcela zavalila během pouhých 50 vteřin
Přesně čtvrt století uplyne 23. února od nejděsivější sněhové katastrofy v rakouských Alpách za posledních padesát let. Tyrolskou oblast se dvěma horskými středisky zavalily dvě obří laviny, které za sebou zanechaly 38 mrtvých. A třebaže Rakousko od té doby výrazně zvýšilo bezpečnostní opatření, riziko, že se podobné neštěstí bude opakovat, hrozí dál.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Bílá smrt v Galtüru

Tajemné dějiny
Letoun LAM Mosambique Airlines Embraer 190, který se stal aktérem smrtící nehody způsobené vědomým rozhodnutím pilota
V živé paměti ještě zůstává tragický let 9525 společnosti Germanwings z roku 2015, při němž se první důstojník zamkl v kokpitu a pak úmyslně navedl letadlo do francouzských Alp. Málokdo ale tuší, že ke stejnému zločinu došlo nejspíše už o dva roky dříve nad Namibií. Africký incident byl bohužel brzy zapomenut a letecký průmysl se z něj nepoučil. Možná na rozdíl od vraha z kokpitu Germanwings.

Pád letu 470: Černé skříňky vydaly děsivé zjištění, z pilota se vyklubal vrah

Historie
Raketa R-9A v ruském vojenském muzeu, konkrétně v Ústředním muzeu ozbrojených sil v Moskvě. Ve čtvrtek 24. října 1963 došlo při přípravě cvičného odpalu stejného typu rakety k požáru, který si vyžádal osm lidských životů.
Čtyřiadvacátý říjen platí v ruské kosmonautice za den, kdy nestartují žádné rakety. Důvodem jsou dvě hromadná neštěstí ze 60. let minulého století, k nimž právě v tento den došlo na kosmodromu Bajkonur. V roce 1960 to byla nechvalně proslulá Nedělinova katastrofa, jež počtem obětí představuje dodnes nejhorší světovou tragédii spojenou s vesmírným výzkumem. O tři roky později přišla další smrtelná havárie.
6 fotografií

Černý den Bajkonuru. Nedělinovu katastrofu tutlali, tři roky nato zabíjela další

Historie
Thomas Selfridge a Orville Wright před osudným vzletem
Ve čtvrtek 17. září 1908 chystala americká vojenská základna Fort Myer velkou slávu. Na dva tisíce lidí se sešlo, aby sledovali už třetí předváděcí let slavného aviatika Orwilla Wrighta, jehož měl do vzduchu doprovázet nadporučík americké armády Thomas Etholen Selfridge. Ten se tak stal prvním leteckým pasažérem na světě. Ještě téhož dne se stal také historicky první obětí létání.
7 fotografií

Před 115 lety zemřel první člověk při pádu letadla. Nešlo o pilota, ale pasažéra

Svět
Trenéři Beranů.
Chtěli prolomit čekání, ze Sokolova konečně odvézt výhru. Znovu však na ni museli zapomenout, po loňských dvou porážkách na západě Čech prohráli na Baníku také zkraje letošní sezony Chance ligy. Hokejisté Zlína po sobotní prohře 2:5 mají na kontě jediný bod. „Podali jsme špatný výkon,“ posteskl si asistent trenéra hostů Petr Leška. „Je to hrůza,“ doplnil ho útočník Pavel Sedláček.

Špatný výkon, katastrofa. Leška a Sedláček hodnotí výbuch v Sokolově

Hokej
V květnu 1943 byla 311. československá bombardovací peruť vyňata z bojových operací a přeškolila se z Wellingtonů na výkonnější Liberatory (na snímku). Do boje se vrátila koncem srpna, bohužel hned jeden z prvních startů na Liberatorech skončil tragicky
Slavná 311. československá bombardovací peruť vznikla koncem července 1940 a do bojů se poprvé zapojila v září téhož roku. Zprvu operovala nad okupovanou Evropou, později nad mořem. V květnu roku 1943 byla dočasně vyňata z operační činnosti a přešla z bombardérů Wellington na výkonnější Liberatory. Znovu startovat začala koncem srpna; její první starty na nových strojích poznamenalo bohužel hned několik katastrof.
6 fotografií

Tragédie československé bombardovací perutě: Pád na Beaulieu zůstává nevyjasněný

Svět
Letecká show na základně Ramstein v Německu se 28. srpna 1988 změnila v jednu z nejhorších podobných katastrof v dějinách.
Měl to být příjemný den strávený pozorováním úchvatného nebeského divadla. Místo toho se letecká show na základně Ramstein v Německu 28. srpna 1988 změnila v jednu z nejhorších podobných katastrof v dějinách. Před 35 lety se tam srazily letouny italských pilotů. Hořící stroje pak při dopadu na zem zabily desítky diváků. Tím ale peklo neskončilo. Nastal chaos a zranění čekali celé hodiny na pomoc.
6 fotografií

Peklo na letecké show: Piloti kreslili srdce, jejich střet upálil desítky diváků

Svět
Následky požárů na havajském ostrově Maui
Požár na Havajském ostrově Maui si vyžádal nejméně 93 obětí na životech. Informovaly o tom zahraniční agentury s odvoláním na místní úřady. Podle havajského guvernéra Joshe Greena může ale bilance ještě zásadně vzrůst. Pohřešují se stovky lidí a psovodi pátrající po nezvěstných zatím prošli jen tři procenta spálené oblasti, uvedl šéf policie na Maui John Pelletier. Co do počtu mrtvých je tak oheň na Maui nejhorším požárem v USA za posledních 100 let. 
16 fotografií

Obětí požáru na Havaji stále přibývá. Stal se nejhorším za 100 let v USA

Svět
Pohled na škody způsobené povodněmi ve slovinském Prevalje 6. srpna 2023.
Děti čekající na záchranu v horních patrech školky, do které se okny valí voda. Náročná cesta k těhotné ženě, jež uvízla v nepřístupném terénu. A hasič, který pomáhá ostatním, zatímco jeho rodný dům nevyhnutelně ničí voda. To jsou jen některé z výjevů živelné katastrofy, která tento týden postihla Slovinsko. Po vlně dešťů bojují místní záchranné složky s masivními záplavami a sesuvy půdy.
10 fotografií

Zachraňoval děti, jeho dům zatím ničila voda. Slovinsko po záplavách sčítá mrtvé

Státy EU
V roce 1916 se na řece Bílá Desná v Jizerských horách zhroutila více než z poloviny naplněná sypaná hráz, což vyvolalo katastrofální vlnu, která začala v údolí řeky nemilosrdně zabíjet
Píše se datum 18. září 1916, blíží se půl čtvrtá odpoledne. Kolem ani ne rok staré přehrady na řece Bílá Desná v Jizerských horách procházejí dřevaři. Všimnou si při tom, že ze sypané hráze přehrady tryská pramínek vody, v průměru má asi dva centimetry. Upozorní hrázného, který volá do kanceláře vodního družstva a dostane rozkaz přehradu vypustit. Než ho ale stačí splnit, celá hráz se protrhne a zbortí.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Katastrofa na Bílé Desné

Tajemné dějiny
Juliane Koepckeová odpočívá v peruánské nemocnici po boku se svým otcem poté, co přežila havárii letadla a 11 dní v Amazonii
Příběh čtyř sourozenců, kteří dokázali po pádu jejich letadla do kolumbijské džungle přežít v pralese 40 dní a využívali přitom osvojené znalosti, má své předchůdce. Velmi se mu podobá třeba legendární přežití tehdy sedmnáctileté Juliane Koepckeové z roku 1971. Ta jako jediná z 92 cestujících přežila katastrofu letadla Lansa 508 v Amazonii a po 11denním putování pralesem našla pomoc.
7 fotografií

Přežila v pralese. Záchrana dětí z Kolumbie se podobá příběhu Juliane Koepckeové

Svět
Boje na Ukrajině. Ilustrační snímek
Od začátku tohoto týdne se v různých českých i zahraničních dezinformačních skupinách na sociálních sítích šíří video zachycující hřibovitý mrak, provázené legendou, že prý jde o ruský zásah skladu střel s ochuzeným uranem v ukrajinském městě Chmelnyckyj. Podle dezinformátorů došlo na Ukrajině k jaderné katastrofě a obřímu úniku radiace. Odborníci na jadernou bezpečnost to vyvracejí.

Na Ukrajině došlo k jaderné katastrofě, straší dezinformátoři. Je to ale lež

Svět
Stavba okružní křižovatky v Krásném Březně způsobuje zdržení.
 /FOTO, VIDEO/ Na až hodinové čekání při cestě do centra Ústí si stěžují obyvatelé Neštěmic. Nejen v MHD, ale i ve vlastním automobilu. V Krásném Březně totiž začala v Podmokelské ulici první etapa stavby okružní křižovatky, která si vyžádala její uzávěru. Řidiči mají možnost jet buď po objízdné trase, nebo po souběžné náhradní, dočasně vybudované silnici, kde průjezd řídí semafor. Ačkoli má nový „kruháč“ napomoci k lepší plynulosti dopravy, jeho stavba je podle vyjádření řidičů pro ústeckou dopravu spíš katastrofou.
19 fotografií

Katastrofa. Uzavírka v Krásném Březně přivolala na ústecké řidiče dopravní peklo

Ústecko
Silnice spojující města Blantyre a Lilongwe v Malawi je poškozena po silných deštích způsobených tropickou bouří Freddy 14. března 2023
Tropická bouře Freddy už má v Malawi a Mosambiku nejméně 216 obětí na životech, informovala agentura AP s odkazem na mosambický úřad pro řešení katastrof. Ten v úterý potvrdil 17 úmrtí. V Malawi si záplavy a sesuvy půdy podle tamních představitelů vyžádaly nejméně 199 životů, pondělní bilance hovořila o 99 mrtvých. Freddy je jedna z nejsilnějších bouří, které kdy byly zaznamenány na jižní polokouli, a potenciálně nejdéle trvající tropický cyklon.

V Malawi řádila tropická bouře. Na svědomí už má 216 lidských životů

Svět
Partnerské město Ostravy, turecký Gaziantep, je v troskách.
Třebaže zemětřesení v Turecku a jeho tragické následky již nedominují hlavním titulkům zpravodajství, město Ostrava stále situaci v zasažené oblasti bedlivě monitoruje. Zastupitelé města se během svého únorového zasedání rozhodli darovat tři miliony korun ze své rozpočtové rezervy partnerskému tureckému městu Gaziantep, které zasáhlo 6. února ničivé zemětřesení. Finanční dar Ostravy pomůže k úhradě nákladů spojených s řešením a likvidací následků nebývalé přírodní katastrofy v historickém Gaziantepu.
5 fotografií

Tři miliony korun od Ostravy pro partnerské město v Turecku

Ostravsko
Obyvatelé odnáší své věci z trosek domu zříceného při zemětřesení v tureckém městě Samandag
Záchranáři v Turecku ukončili pátrání po přeživších ničivého zemětřesení ve všech provinciích vyjma dvou nejvíce zasažených - Kahramanmaraş a Hatay. S odvoláním na úřad pro řešení následků katastrof (AFAD) o tom v neděli informovala agentura AFP. Úřad také zveřejnil novou bilanci obětí: zemětřesení o síle 7,8 stupně z 6. února zabilo v Turecku 41 020 lidí. Obětí v sousední Sýrii je podle nejnovějších odhadů OSN zhruba 6 tisíc, celková bilance tedy činí přibližně 47 tisíc mrtvých.
31 fotografií

Zemětřesení v Turecku: Záchranáři ukončují pátrání, zemi navštívil Blinken

Svět
Sýrii a Turecko zasáhlo ničivé zemětřesení
Ničivé pondělní zemětřesení v Turecku a Sýrii už si vyžádalo více než 33 tisíc lidských životů. Počet dosud zjištěných obětí katastrofy se zvýšil, když turecký Úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD) informoval o 29 605 mrtvých. V Sýrii zemětřesení podle poslední bilance nepřežilo více než 3500 lidí. Sýrie ale od pátku neoznámila aktualizovaný počet mrtvých, takže bilance bude pravděpodobně vyšší, uvedla stanice BBC.
31 fotografií

Obětí zemětřesení už je přes 33 tisíc. Záchranáři stále nalézají i přeživší

Svět
Lidé si povídají před troskami budov zřícené při zemětřesení v tureckém městě Hatay, 11. února 2023
Ničivé pondělní zemětřesení v Turecku a Sýrii si vyžádalo více než 28 tisíc lidských životů. Počet známých obětí katastrofy překročil tuto hranici poté, co v sobotu večer turecký viceprezident Fuat Oktay podle agentury Reuters oznámil, že počet obětí v jeho zemi vzrostl na 24 617. Ze sousední Sýrie dosud přišly informace o 3553 mrtvých. Nové údaje od vlády či opozice, ovládající části rozdělené země, v sobotu agentury nenabízely.
31 fotografií

Turecko hlásí další stovky mrtvých. Počet obětí zemětřesení přesáhl 28 tisíc

Svět
Pohled na budovy zřícené při zemětřesení v tureckém městě Hatay, 9. února 2023
Počet obětí zemětřesení, které v pondělí zasáhlo oblast na hranici mezi Tureckem a Sýrií, přesáhl 20 tisíc. V Turecku podle úřadů zahynulo nejméně 17 134 lidí, syrská vláda a opozice hlásí nejméně 3377 mrtvých. Co do počtu obětí katastrofa překonala zemětřesení v Japonsku z roku 2011, při kterém byla poškozena i jaderná elektrárna Fukušima.
31 fotografií

Ničivé zemětřesení. Počet obětí otřesů v Turecku a Sýrii přesáhl 20 tisíc

Svět