ŠTÍTEK: Kavkaz

Ruská policie. Ilustrační foto
Při útocích neznámých pachatelů v ruském Dagestánu zahynulo devět lidí včetně sedmi policistů a údajně i kněz a strážce kostela. Vyplývá to ze zpráv ruských tiskových agentur, které informují o útocích v regionální metropoli Machačkale, městě Derbent a nově také o střelbě na policejní vůz ve vesnici Sergokala. Situace je poměrně nepřehledná a ze zpráv médií vyplývá, že v Machačkale i Derbentu zřejmě pokračují střety mezi bezpečnostními složkami a útočníky. Úřady informují o likvidaci několika pachatelů, nicméně podle serveru Kommersant není jasné, kolik jich útočilo.

Ze dvou měst ruského Dagestánu je hlášena střelba. Několik lidí zemřelo

Svět
Květy pivoňky jsou mimořádně krásné a šíří kolem sebe nezaměnitelnou fascinující vůni.
Bílé, něžně růžové, nafialovělé i červené květy pivoňky jsou po staletí stálicemi venkovských, městských i japonských zahrad. Sladce a čistě vonící květina, o níž už Marco Polo řekl, že je to "růže velká jako hlávka zelí" a staří Řekové s ní uměli zacházet jako s léčivkou, je v posledních letech jednou z nejfotografovanějších kytek na sociálních sítích, kde zpravidla dokresluje luxus a eleganci. Přitom pivoňka není nijak vzácná a nedostupná: daří se jí na běžných zahradách bez velké péče. Stačí znát a dodržovat pár pravidel jak pivoňky pěstovat.
6 fotografií

Pudrová vůně, léčivý kořen: Je čas sázet květinu, kterou obdivoval i Marco Polo

Zahrádkaření
Ředitel MSSS Vejprty Viktor Koláček.
Padla obžaloba v souvislosti s tragickým požárem ve Vejprtech, kvůli kterému přišlo o život devět lidí. Jednalo se o klienty domova pro mentálně postižené Kavkaz. Státní zastupitelství obžalovalo ředitele Městské správy sociálních služeb Vejprty Viktora Koláčka, jak informovala Česká televize. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí trest v rozmezí od tří do deseti let. Ředitel se obviněním brání.

Státní zástupce obžaloval šéfa ústavu ve Vejprtech. Při požáru zemřelo 9 lidí

Chomutovsko
Staří ingušští manželé Gazdijevcovi truchlí v Kazachstánu nad tělem své zesnulé dcery. Deportace Ingušů v roce 1944
Byla středa 23. února roku 1944, na Kavkaze byly v tu dobu dvě hodiny ráno. Začínala aktivní fáze tzv. operace Čočka, což nemělo být nic jiného než násilná deportace původních kavkazských etnik, Čečenů a Ingušů, do Kazachstánu a do střední Asie. Na příkaz šéfa Lidového komisariátu vnitřních záležitostí Sovětského svazu (NKVD) Lavrentije Beriji se v kavkazských horách soustředila obrovská síla, jež rozpoutala peklo.
18 fotografií

Operace Čočka: Sověti začali čistit Kavkaz, Čečeny a Inguše vyháněli i vraždili

Historie
Z návštěvy prastaré čtvrti Kond v arménském Jerevanu.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Přijměte pozvání do Jerevanu, hlavního města Arménie, nazývaného „Paříž Kavkazu“. Nebude to však procházka moderním velkoměstem se širokými bulváry, okružními třídami a impozantními vládními budovami, ale místem, kterému se běžní turisté vyhnou obloukem. Ne tak Havlíčkovi z Čáslavi, na které takovéto lokality naopak působí jako magnet.
95 fotografií

Z Čáslavi do prastaré čtvrti Kond v Jerevanu. Turisté se místu vyhnou obloukem

Čtenář reportér
ilustrační foto
Snow Film Fest zavítá do Rozvadova. Nejen pro milovníky hor a přírody je určen v pořadí již třetí filmový festival, který představí ve středu 25. října v kulturním sále Obecního úřadu Rozvadov celovečerní pásmo krátkých filmů o extrémním lyžování, zimním lezení, snowboardingu a dalších zimních sportech a radovánkách.

Rozvadov chystá filmový festival. Nabídne filmy o zimních sportech

Tachovsko
Happening Bubnování pro Bubny připomíná první židovský transport o tisíci lidech, který odjel v tento den v roce 1941.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Je to přesně 82 let, kdy z okupované Prahy vyjel první židovský transport. Událost si lidé připomněli již devátým setkáním Bubnování pro Bubny na pražském nádraží. První židovský transport vyrazil s tisíci lidmi 16. října 1941, prostorami nádraží Bubny od té doby prošlo na cestě do ghett a koncentračních táborů přes 50 tisíc lidí. Památku uctili lidé minutou ticha.  
30 fotografií

Bubnování pro Bubny. Akce připomněla 82 let od prvního židovského transportu

Praha
 Exploze a požár na benzinové stanici v Machačkale na jihu Ruska
Nejméně 35 lidí přišlo o život a další desítky utrpěly zranění v důsledku exploze a požáru na benzinové stanici v Machačkale na jihu Ruska. S odvoláním na regionální úřady a federální ministerstvo pro mimořádné situace to uvedla agentura TASS. Záchranáři pokračují v rozebírání ruin a pátrání po lidech pod sutinami.

Benzinkou v ruské Machačkale otřásl výbuch. O život přišly desítky lidí

Svět
Mariánské Lázně jsou městem kontrastů. Najdeme zde luxusní hotely, okouzlující historické památky a mezi nimi chátrající domy i několik ruin.
Mariánské Lázně jsou svým způsobem unikátní. Velkolepé historické budovy, lázeňské pavilony, luxusní hotely, proslulá kolonáda. To vše obklopené kopci a překrásnou přírodou. „Mám to tu rád, neodešel bych odsud,“ říká zdejší podnikatel a patriot Milan Uxa. Zároveň ale také hlasitě upozorňuje na to, jak ve městě chátrají a někdy i jdou k zemi historické domy. Snaží se proti tomu bojovat.
84 fotografií

Historie Mariánských Lázní mizí před očima, varuje zdejší patriot

Regiony
Štefan a Nikola v kuchyni, která je společná pro dva páry.
/FOTO/ „Voní to tady, že? A jak je tu čisto,“ sedmadvacetiletá Nikola zálibně přejíždí pohledem ložnici s fialovým přehozem a velkými bílými skříněmi. Otevírá dveře do prostorné koupelny a pak téměř vtančí do malého obýváku s gaučem a ledničkou. S partnerem – osmačtyřicetiletým Štefanem cítí, že mají v „Domečku“ skutečný domov. Mohli opustit stěny velkého ústavu a přesunout se do nového bytu v domově pro osoby se zdravotním postižením.
29 fotografií

Z ústavu do domácností. Vejprty vrací lidi s postižením do běžného života

Chomutovsko
Ruský prezident Vladimir Putin (na snímku z 6. května 2022).
Ruský prezident Vladimir Putin se stal před časem terčem atentátu. K pokusu došlo po ruské invazi na Ukrajinu, ale akce podniknutá Kavkazany se vůbec nepovedla. Uvedl to náčelník ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v rozhovoru, jehož úryvek v pondělí zveřejnil na svém webu list Ukrajinska pravda. Tvrzení není možné ověřit z nezávislých zdrojů.
14 fotografií

Putina se pokusili zabít, tvrdí ukrajinská rozvědka. Atentát se však nezdařil

Státy mimo EU
Rodák z Police nad Metují byl nejen významným českým horolezcem, ale také filmařem a fotografem, autorem řady knih a zakladatelem  Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích nad Metují.
/DOSUD NEZVEŘEJNĚNÉ ARCHIVNÍ FOTO/ Perfektní člověk i přes všechny chyby, vstřícnej chlap, šoumen, náladovej bouřlivák, odvážný umělec i schopný organizátor – tak vzpomínají přátelé na Miroslava Šmída, který se narodil přesně před 70 lety (11. května 1952 - 11. září 1993). Rodák z Police nad Metují byl nejen významným českým horolezcem, ale také filmařem a fotografem, autorem řady knih a zakladatelem dnes již legendárního mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích nad Metují, dobrodruhem, ale hlavně člověkem s otevřeným srdcem.
27 fotografií

Miroslav "Lanč" Šmíd - lezec a dobrodruh, který nestihl zestárnout

Náchodsko
Michal Martinek na jasankách na Elbrusu
"To je můj táta v dědově dílně u ponku, pak tu je Amundsen, Nansen, já, Masaryk, já," komentuje obrázky zdobící stěnu své truhlářské dílny v Dobrém na Rychnovsku Zdeněk Fryml. Tady s Michalem Martinkem oživují starou tradici výroby historických lyží, takzvaných jasanek, na nichž si nejen u nás, ale i za hranicemi na mezinárodních kláních už vydobyli řadu úspěchů. A podnikají na nich také dobrodružné cesty. 
76 fotografií

Netradiční koníček. Dva Češi podnikají expedice na historických lyžích

Cestujeme
Po stopách Amundsena. Michal Martinek a Zdeněk Fryml. Zdroj: z archivu Michala Martinka
/ROZHOVOR/ "To je můj táta v dědově dílně u ponku, pak tu je Amundsen, Nansen, já, Masaryk, já," komentuje obrázky zdobící stěnu své truhlářské dílny v Dobrém Zdeněk Fryml. Sněžnice uložené pod nimi jen dokreslují atmosféru. Tady s Michalem Martinkem oživují starou tradici výroby historických lyží, takzvaných jasanek, na nichž si nejen u nás, ale i za hranicemi na mezinárodních kláních už vydobyli řadu úspěchů. A podnikají na nich také dobrodružné cesty. Tu další mají právě před sebou.
76 fotografií

OBRAZEM: "Spali jsme ve sněhové jeskyni. Je tam stálá teplota, ticho a nefouká"

Rychnovsko