ŠTÍTEK: Kazachstán

Barbora Krejčíková v semifinále Wimbledonu 2024.
Tenistka Barbora Krejčíková píše na letošním Wimbledonu fantastický příběh. Ve čtvrtečním semifinále si poradila ve třech setech s favorizovanou Jelenou Rybakinovou z Kazachstánu, předloňskou šampionkou. V sobotním finále se Krejčíková utká s Italkou Paoliniovou a pokusí se získat svůj druhý grandslamový titul ve dvouhře. 

Pohádka nekončí. Krejčíková si zahraje o wimbledonský titul, je ve finále

Tenis
Děčíňan Aleš Černohous se chystá vydat na handbiku na přibližně 7000 kilometrů dlouhou cestu.
Dlouhé roky Aleš Černohous pomáhá jiným. Jako vozíčkář se podílel na tvorbě průvodců pro vozíčkáře, které dobře poslouží i lidem s kočárky nebo starším lidem, pomáhá ve městech odstraňovat bariéry nebo pracuje jako peer mentor. Nyní se rozhodl vydat na 7000 kilometrů dlouhou pouť, na kterou potřebuje speciální elektrohandbike. S pořízením poměrně drahého stroje mu má pomoci sbírka.
7 fotografií

Roky pomáhá jiným, nyní potřebuje vozíčkář z Děčína pomoci na pouť s handbikem

Děčínsko
Ilustrační snímky Policie.
Mostečtí policisté děkují za spolupráci při pátrání po pohřešovaném muži, který v neděli 16. června odpoledne opustil mosteckou nemocnici. O den později bylo vyhlášeno pátrání, protože vzhledem k povaze zranění, se kterým byl muž hospitalizován, se předpokládalo, že by mohl být ohrožen na životě. Ve středu 19. června byl muž nalezen a je v pořádku.

Mostecká policie vypátrala muže, který opustil nemocnici

Mostecko
Lední medvěd Tom. Ilustrační snímek
Chovatelé ledních medvědů v pražské zoologické zahradě mají v současnosti plné ruce práce. Ve středu byla veřejnosti oficiálně představena nová medvědí dvojčata, která do Prahy přicestovala z Varšavy. Zoologická zahrada však přinesla i smutnou zprávu: V Kazachstánu nečekaně uhynul lední medvěd Tom, který Prahu opustil letos v březnu. Ředitel zoo Miroslav Bobek žádá prošetření případu. 
35 fotografií

V Kazachstánu uhynul medvěd Tom z pražské zoo. Ta žádá prošetření případu

Regiony
Lední medvědi - Gregor a Aleut v Zoo Praha.
V Zoo Praha mají chovatelé dost na pilno, zvlášť u ledních medvědů. Ve středu 22. května byli veřejnosti oficiálně představeni nová medvědí dvojčata, která do Prahy přicestovala z Varšavy na doporučení evropské koordinátorky chovu tohoto druhu. Bobek zároveň sdělil tragickou zprávu o nečekaném úmrtí ledního medvěda Toma, který zahradu opustil v březnu letošního roku.
35 fotografií

Medvědí dvojčata se v Zoo Praha zabydlují. Bobek zuří nad smrtí Toma

Praha
Trenér Polska Róbert Kaláber.
/ROZHOVOR/ Úkol nesplnil. Trenér Robert Kaláber nedovedl polské hokejisty k záchraně v elitní skupině mistrovství světa, po porážce s Kazachstánem 1:3 nováček po epizodní účasti sestupuje v hierarchii světového hokeje zase zpátky o patro níž. Neznamená to ale, že by propadl. Na rozdíl od pondělního soupeře ani jednou v turnaji herně či výsledkově nepropadl, navzdory tomu, že se hráči hlavně polské ligy měřili s hvězdami NHL. Důvod nezdaru? „Chyběly individuality. Francouzi i Kazaši je měli. Celkově jsme nehráli proti sobě rovným soupeřům,“ líčí Kaláber.
48 fotografií

Kaláber o pádu i přínosu MS v Ostravě pro hokej v Polsku: Start k lepší kariéře

Hokej
Utkání skupiny B mistrovství světa v ledním hokeji: Kazachstán - Polsko, 20. května 2024, Ostrava Aréna, Ostrava. (zleva) smutek Pawel Zygmunt z Polska po zápase.
/FOTOGALERIE/ Jen epizodní trvání mělo působení polských hokejistů mezi elitou mistrovství světa. Nováček, který se na nejvyšší scénu vrátil po 22 letech, získal ve skupině B v Ostravě jediný bod za prohru s Lotyšskem (4:5 pp), pak vyšli šestkrát v řadě naprázdno. Naposledy nezvládl v pondělí klíčový duel proti Kazachstánu. Mužstvo slovenského kouče Roberta Kalábra sice vedlo po přesilovkové trefě Kamila Walegy, brzy však vyrovnal Nikita Michailis a ve třetí třetině rozhodli z brejků Valeri Orechov a Roman Starčenko. Po porážce 1:3 tak Poláci sestupují.
48 fotografií

Sestup! Poláci v Ostravě narazili na kazašský beton: Bolí to. Kde jsou důvody?

Hokej
Norové přehráli na MS v hokeji Velkou Británii.
Bez Velké Británie a Polska bude příští rok mistrovství světa v ledním hokeji, které společně uspořádají Švédsko a Dánsko. Rozhodla o tom porážka Britů od Norska 2:5 a výhra Kazachstánu nad Poláky 3:1 . Blízko velkému překvapení byli Francouzi, kteří dlouho drželi nerozhodný stav proti favorizovaným Švédům, nakonec ale prohráli 1:3. Naději na čtvrtfinále drží Finové, kteří po velké bitvě přetlačili Dánsko taktéž 3:1.

Hokejovou elitu opouští Britové a Poláci. Švédové a Finové se na výhry nadřeli

Hokej
Šéf hokejového svazu Alois Hadamczik při diskusi s fanoušky v Ostravě
Téměř nikdo nepochybuje o tom, že hokejové mistrovství světa v České republice překoná svůj devět let starý divácký rekord (přes 741 tisíc). Obrovský zájem o vrcholnou akci roku v tuzemsku není jen v Praze, ale i v Ostravě, která rovněž útočí na své maximum z roku 2015. Navíc zápasy, které nejvíce navštěvují slovenští příznivci, si nenechaly ujít ani některé významné osobnosti. Třeba bývalý trenér národního týmu a nyní šéf svazu Alois Hadamczik.
56 fotografií

MS v Ostravě útočí na vlastní rekord. V hledišti Hadamczik i prezident mistra

Hokej
Šéf hokejového svazu Alois Hadamczik při diskusi s fanoušky v Ostravě.
Téměř nikdo nepochybuje o tom, že hokejové mistrovství světa v České republice překoná svůj devět let starý divácký rekord (přes 741 tisíc). Obrovský zájem o vrcholnou akci roku v tuzemsku není jen v Praze, ale i v Ostravě, která rovněž útočí na své maximum z roku 2015. Navíc zápasy, které nejvíce navštěvují slovenští příznivci, si nenechaly ujít ani některé významné osobnosti. Třeba bývalý trenér národního týmu a nyní šéf svazu Alois Hadamczik.
56 fotografií

MS v Ostravě útočí na vlastní rekord. V hledišti Hadamczik i prezident mistra

Hokej
Utkání Slovenska (v bílém) s Lotyšskem na MS v hokeji 2024 v Ostravě.
Hokejisté Spojených států amerických deklasovali na mistrovství světa Kazachstán 10:1 a po čtvrté výhře mají blízko do čtvrtfinále. Slovensko padlo s Lotyšskem 2:3 po nájezdech a před posledním zápasem stále nemá jistý postup. Kanaďané zdolali Švýcarsko 3:2, obhájci zlata vyhráli i šestý zápas na turnaji. Rakousko vyhrálo nad Norskem 4:1 a se sedmi body se posunulo na čtvrté místo před Finsko, s kterým má lepší vzájemný zápas. 
56 fotografií

Američané nasázeli deset gólů. Slovensko nemá jistý postup, Rakousko živí naději

Hokej
Hokejisté Polska v utkání mistrovství světa v Ostravě proti Německu.
Francie je zachráněna, o tom, kdo se udrží a kdo naopak sestoupí z ostravské skupiny B hokejového mistrovství světa, rozhodne pondělí (20.20 hodin). Američané v neděli podle očekávání rozdrtili 10:1 Kazachstán, který tak na startu nového týdne čeká klíčový duel proti Polsku. Kdo získá tři body, má jistotu setrvání, prvně jmenovanému ze soupeřů stačí i méně.
18 fotografií

Žádné překvapení! O záchraně mezi elitou MS rozhodne v Ostravě poslední zápas

Hokej
Rakušané se postarali o další senzaci, porazili Finsko.
Že bylo pětigólové představení v poslední třetině zápasu proti Kanadě ojedinělým překvapením Rakušanů? Ale kdepak. Rakousku připravilo na mistrovství světa v hokeji už druhý senzační výsledek v řadě. Tentokrát dokonce tříbodový. S Finskem totiž předvedli další stíhací jízdu, z 0:2 vyrovnali na 2:2. A to nebylo vše. V poslední sekundě zápasu totiž vstřelili vítězný gól a nepustili soupeře ze severu ani do prodloužení. Příštím soupeřem Rakušanů budou v pátek ve 20:20 Češi. V druhém odpoledním čtvrtečním utkání přehráli Švédové Kazachstán 3:1.
44 fotografií

Rakouská hokejová pohádka pokračuje. Gólem v poslední sekundě porazili Finsko

Hokej
Fanoušci Německa při utkání s Lotyšskem na mistrovství světa v hokeji v Ostravě.
/FOTOGALERIE/ Středa 15. května. Jeden z divácky nejočekávanějších dnů programu ostravské části hokejového mistrovství světa. Nejen kvůli fanouškovsky zajímavé večerní bitvě Slováků s Polskem, už odpolední duel Německa s Lotyšskem měl náboj, protože mohl výrazně napovědět, kdo se podívá do čtvrtfinále, nebo situaci ve skupině pořádně zamotat. Platí to druhé, z překvapivě drtivé výhry 8:1 se radují Němci. V zaplněné Ostravar Aréně ale šlo i o „boj“ mezi příznivci obou táborů.
26 fotografií

Zamotaná skupina! Lotyši totálně selhali, v Ostravě kraloval německý „Major Tom“

Hokej
Kanadská hvězda Connor Bedard
Hokejisté Rakouska se postarali o zatím největší senzaci na mistrovství světa v Praze a Ostravě. Outsider obral o body silnou Kanadu - s obhájci titulu padl 6:7 v prodloužení, když ve třetí třetině nasázel pět gólů. Hokejisté Norska se po třech porážkách dočkali prvního vítězství, rivala z Dánska udolali 2:0. Stejným výsledkem zvítězilo i Lotyšsko, které porazilo Kazachstán a vyhrálo i třetí zápas na turnaji.
59 fotografií

Největší senzace šampionátu. Rakušané šokovali kanadské hvězdy, pět gólů v řadě

Hokej
Švédští hokejisté v zápase mistrovství světa proti Polsku a fanoušci.
/OBSÁHLÁ FOTOGALERIE/ Hokejové mistrovství světa v Česku má za sebou první víkend. V Ostravě vidělo osm zápasů přes sedmdesát tisíc lidí, žilo především okolí arény, které ovládli zejména slovenští fanoušci a fanynky. Aktivní však byli i Lotyši, Poláci, Němci či Švédové. Jejich miláčky se stali – stejně jako před devíti lety – maskoti turnaje Bob a Bobek. Podívejte se na obsáhlou fotogalerii, kterou během prvních tří dní turnaje pořídili fotografové Deníku Lukáš Kaboň a Petr Kotala.
100 fotografií

Fans MS v Ostravě: párty Slováků, pochod Lotyšů, zájem Poláků… Hit? Bob a Bobek

FORTUNA:LIGA
Radost slovenských hokejistů.
Prohra 4:6, výhra 6:2. Když se přidají i poslední dva výsledky z přípravy (s Polskem 6:1 a s USA 2:6), mohou si slovenští hokejisté na startu mistrovství světa připadat jako na tenise. Jeden třísetový zápas by poskládali. V neděli dal tým Craiga Ramsayho zapomenout na nezdar s Němci a porazili nevyzpytatelný Kazachstán (6:2). Splnili tím povinnost a publikum v Ostravě je odměnilo aplausem. „Kdo neskáče, není Slovák,“ skandovalo se v aréně, kterou rozehřály i emoce a šarvátky, do nichž se zapojil i útočník Juraj Slafkovský (0+1).
26 fotografií

Slováci jak na tenise: Slafkovský rozdával pěsti i gesta, Ostrava poprvé skákala

Hokej
Slovenští hokejisté na MS v hokeji.
Po úvodní porážce s Německem zabrali ve druhém vystoupení na mistrovství světa v ledním hokeji reprezentanti Slovenska. Kazachstán přehráli 6:2 a mají první body do tabulky ostravské skupiny. V Praze se dařilo Finům, kteří do britské sítě nasázeli osm branek. Odpoledne pak zaujal zápas Lotyšska s Francií, který až vteřinu před koncem prodloužení rozhodl Daugavinš. Jedenáctibrankovou smršť viděli fanoušci v zápase Švýcarů s Rakouskem a šťastnějšími nakonec byli o jediný gól Švýcaři.
20 fotografií

Slováci si spravili chuť proti Kazachstánu. Lotyši rozhodli vteřinu před koncem

Hokej
Před utkáním Baník Ostrava - Mladá Boleslav (11. května 2024).
/FOTO, VIDEO/ Sobota 11. května. Patrně nenabitější den za dlouhou dobu, čeká Ostravu. Zároveň jediný, kdy se hokejový šampionát střetne s programem fotbalové ligy, respektive domácím zápasem Baníku, který se na Městském stadionu ve Vítkovicích v zásadním zápase o evropské poháry střetne s Mladou Boleslaví (15 hodin). O osmdesát minut později začne ve vedlejší Ostravar Aréně divácky žádaný duel Polska s Lotyšskem.
12 fotografií

Nájezd Poláků na Ostravu, Lotyše zaujal fotbal. Banik, zjistili. Padne 10 tisíc?

FORTUNA:LIGA
Fanoušci na minulém MS v Praze
Rodiče, kteří přivedou na svět dítě, vstupují chtě nechtě do plínkami zamořeného světa nejrůznějších omezení a odříkání. Život se jim převrátí vzhůru nohama. Ale co když se ani s křičící drobotinou na ruce nechtějí vzdát oblíbených kratochvílí, třeba návštěv fotbalových a hokejových zápasů? Platí i v Česku zvyk, že nejmenší děti mají na stadiony vstup zdarma? A jak to bude na hokejovém mistrovství světa v Praze a Ostravě?
4 fotografie

Dětem vstup (ne)povolen. MS? Každý musí mít lístek. Kazachstán je za babku

Hokej
Liam Kirk
V sobotu před polednem vstoupí do mistrovství světa hokejisté Velké Británie. Hned na úvod je čeká skutečně tvrdý oříšek v podobě Kanady. Ještě než to celé vypukne, trénují hokejisté už v České republice a ve Slaném dokonce sehráli přípravu s Kazachstánem. Přestože hokejisté Spojeného království měli ze hry více, museli skousnout prohru 2:5. Zklamaný byl i 24letý Liam Kirk, který poslední sezonu strávil v Litvínově. Pro Deník se po utkání rozpovídal nejen o tom, co očekává od Prahy, ale také o ambicích Britů.

Češi hokej milují, zjistil Liam Kirk. Hlavně se udržet, prozradil cíl Britů

Hokej
Jeden z vybraných bankomatů.
Delší dobu zaznamenával i náš web vylupování bankovních automatů v Německu, někdy i velmi blízko českých hranic. Od čtvrtka soudí v Bambergu 16 obžalovaných z těchto zločinů, při nichž ukradli 3,3 milionu eur a výbuchy napáchali věcné škody za více než 5,5 milionu. 

Od sousedů: Soudí lupiče bankovních automatů

Českobudějovicko
Radost hokejistů Thajska
Nějak začít musíte, ale tohle zažít prostě nechcete. Borci z hokejově exotického Kuvajtu ve svém prvním vystoupení na šampionátu Asie a Oceánie dostali pořádně na frak. Od Thajska schytali neuvěřitelný debakl 0:57, což je jeden z nejhorších historických výprasků pod hlavičkou Mezinárodní hokejové federace IIHF. Od rekordního skóre ale má tenhle výsledek pořád ještě hodně daleko.

Hokejoví nazdárci z Perského zálivu se snaží prorazit. Je z toho ostuda

Hokej
Tomáš Ujfaluši
Po nepříliš pohostinných destinacích v Kosovu nebo Kazachstánu čeká na příznivce plzeňské Viktorie podruhé v řadě krásný výjezd. Vydají se do Fiorentiny, metropole italského regionu Toskánsko, města s bohatou historií, které je zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO. Jednou z nejnavštěvovanějších památek jsou vily a zahrady Medicejských.
8 fotografií

Fiorentina? Pěkný výlet pro sponzory, usmál se Ujfaluši

Fotbal
Záplavy v Rusku a Kazachstánu
V ruské Orenburské oblasti pokračují povodně, kvůli kterým už bylo evakuováno 7700 lidí. V Orenburgu samotném hladina řeky Ural vystoupala k téměř deseti metrům a zaplavila další stovky domů. V sousední Kurganské oblasti, rovněž sužované povodněmi, preventivně evakuovali 4500 lidí, uvedl podle médií tamní gubernátor. Povodně si vynutily evakuaci více než 96 tisíc obyvatel také v Kazachstánu, jak oznámilo kazachstánské ministerstvo pro mimořádné situace. Do dnešního večera má být evakuováno více než 100 tisíc lidí, informovala agentura Reuters.
6 fotografií

Povodně v Rusku pokračují, Kazachstán evakuoval téměř sto tisíc lidí

Svět
Záchranáři v zaplaveném ruském Orsku
V ruské Orenburské oblasti, která se potýká s povodněmi, zůstává k pondělnímu ránu zaplaveno 10168 obytných domů, evakuováno bylo 6127 lidí, včetně 1478 dětí, napsala agentura Interfax s odvoláním na oblastní úřady. Záplavy mají podle předpovědi hydrometeorologického ústavu kulminovat ve středu. Aktuálně je nejhorší situace v Orsku, druhém největším městě oblasti, ale povodeň má silný dopad i na oblastní metropoli Orenburg. V Ťumenské oblasti na západní Sibiři úřady kvůli hrozbě povodní vyhlásily nouzový stav, v sousední Kurganské oblasti se v rozvodněné řece utopil člověk. Všechny tři regiony spadají do Uralského federálního okruhu.
6 fotografií

V ruské oblasti je zaplaveno na deset tisíc domů. Voda má kulminovat ve středu

Svět