ŠTÍTEK: Kinshasa

Václav Humplík se stal mistrem republiky.
Na Jezdecký klub Opava – Kateřinky může být město právem hrdé. Sotva si členové klubu stihli vychutnat radost z pro ně neuvěřitelného zisku desátého místa na evropském šampionátu v parkurovém skákání, které jim zajistil čtrnáctiletý Václav Humplík, vyměnil si aktér koně a odjel do Martinic na Mistrovství ČR. S valachem Kinshasa de Goederede startoval v kategorii mladších juniorů a vrtkavá Štěstěna nad ním stále držela ochrannou ruku.

Mladý jezdec z Opavy Václav Humplík zářil na republice

Ostatní sporty
Obyvatelé domorodé africké vesnice Yambuku, ošetřovaní zástupci CDC během prvního rozsáhlejšího výskytu eboly v roce 1976
Zeptáte-li se dnes kohokoli, co je ebola, uslyšíte pravděpodobně ve všech případech tutéž odpověď: že to je nějaký smrtící virus z Afriky. Pozoruhodné je, že ještě před 45 lety by vám na tuto otázku takto nikdo neodpověděl. Ebolu tehdy znali jen lidé se vztahem k africké Republice Zaire. A to nikoli jako vir, ale jako řeku. V srpnu 1976 se ale všechno navždy změnilo.
10 fotografií

Smrtící epidemie zahrozila lidstvu už před 45 lety. Poprvé poznalo ebolu

Věda a technika
Lidé s podezřením na nákazu čekají na vyšetření.
V Demokratické republice Kongo se znovu usazuje strach. Ebola, smrtelné infekční onemocnění, které mezi lety 2014 a 2016 popravilo v západní Africe přes 11 300 lidí, o sobě znovu dává výrazně vědět. V poslední době bylo v Mbandace nakaženo 44 lidí a 23 zemřelo, píše britský zpravodaj BBC, ačkoli oficiálně byla nemoc potvrzena pouze u tří z nich.

Ebola v Kongu se dál šíří. Zemřelo již třiadvacet lidí

Svět
Vůdce jihosúdánských povstalců a bývalý viceprezident Riek Machar.
Juba – Vůdce jihosúdánských povstalců a bývalý viceprezident Riek Machar uprchl ze země do bezpečí a k situaci se vyjádří v pátek. Podle agentury AP to oznámil mluvčí strany někdejšího druhého muže této středoafrické země, v níž v červenci vypukly další boje mezi Macharovými silami a vládním vojskem prezidenta Salvy Kiira.

Vůdce jihosúdánských rebelů Machar uprchl ze země

Svět
Ilustrační foto.
Kinshasa – Přinejmenším 129 lidí zahynulo při čtvrtečním potopení lodi na jezeře Tanganika na východě Konžské demokratické republiky. S odvoláním na ministerstvo dopravy provincie Katanga, kde se neštěstí odehrálo, o tom dnes informovala agentura AFP. Ještě v sobotu oficiální zdroje hovořily o 26 mrtvých.

Na jezeře Tanganika v Kongu se převrátila loď, zahynulo nejméně 129 lidí

Svět
Ilustrační foto
Londýn – Pandemie nemoci AIDS, kterou se už na celém světě nakazilo přes 75 milionů lidí, začala nejspíše po roce 1920 v konžské metropoli Kinshase. K tomuto závěru dospěli vědci, kteří zkoumali genetický původ viru HIV, jež nemoc způsobuje. K rychlému rozšíření choroby podle nich přispěly historické okolnosti: zejména rychlý růst populace a megalomanský projekt tehdejší belgické koloniální správy na stavbu železniční sítě.

Rodokmen viru HIV začal v roce 1920 v Kongu, k rozšíření přispěla železnice

Svět
Festival Tanec Praha uvede jeden z vrcholů: představení Alaina Platela krátce po premiéře
Praha /ROZHOVOR/ - Jedním z vrcholů letošního festivalu Tanec Praha je uvedení představení Coup fatal, které originálně propojuje evropské barokní árie a africkou hudbu. Na tvorbě tohoto projektu se sešli kontratenor Serge Kakudji, dirigent a kytarista Rodriguez Vangama, skladatel Fabrizio Cassol a choreograf Alain Platel.

Festival Tanec Praha uvede jeden z vrcholů: představení Alaina Platela

Ostatní
Festival Tanec Praha uvede jeden z vrcholů: představení Alaina Platela krátce po premiéře
Praha /ROZHOVOR/ - Jedním z vrcholů letošního festivalu Tanec Praha je uvedení představení Coup fatal, které originálně propojuje evropské barokní árie a africkou hudbu. Na tvorbě tohoto projektu se sešli kontratenor Serge Kakudji, dirigent a kytarista Rodriguez Vangama, skladatel Fabrizio Cassol a choreograf Alain Platel.

Festival Tanec Praha uvede jeden z vrcholů: představení Alaina Platela

Volný čas
Ilustrační foto
Kinshasa – Příslušníci konžských bezpečnostních sil znásilňují ženy vězněné v Kongu za jejich politické aktivity. Tvrdí to britská charitativní skupina Freedom From Torture, která měla možnost prostudovat zdravotní dokumentaci o 34 ženách vězněných v Kongu. Tyto ženy jsou podle stanice BBC ve věku od 18 do 62 let a nyní žádají o azyl v Británii.

Politické vězeňkyně v Kongu jsou prý znásilňovány

Svět
Ilustrační foto
Kinshasa - Spojené státy jsou připraveny poskytnout Kongu finanční pomoc 30 milionů dolarů (593 milionů Kč) k zajištění stability země, prezident Joseph Kabila by ale měl respektovat ústavu a nepokoušet se získat další mandát. V Kongu to dnes řekl americký ministr zahraničí John Kerry, který je od středy v Africe.

Spojené státy nabízejí Kongu pomoc 30 milionů dolarů

Svět
Sergej Lavrov.
Kinshasa - Americký ministr zahraničí John Kerry v sobotu mluvil se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem o nutnosti odvézt ze Sýrie poslední zásoby chemických bojových látek. Kerry to řekl novinářům poté, co přiletěl do metropole Konga Kinshasy. V Sýrii zbývá ještě asi osm procent chemických zbraní, na jejichž odstranění se Damašek dohodl se světovými mocnostmi.

Kerry mluvil s Lavrovem o odvozu chemických zbraní ze Sýrie

Svět
Ilustrační foto
Kinshase - Ozbrojení přívrženci konžského náboženského předáka přepadli dnes státní rozhlas a televizi, mezinárodní letiště a velení armády na vojenské základně v oblasti metropole Kinshasy. Podle ministra informací Lamberta Mendeho je ale vládní jednotky rychle porazily a 40 jich postřílely. Situaci tak mají pevně pod kontrolou, informovaly agentury.

Útočníci v Kongu přepadli televizi a letiště, armáda je porazila

Svět
Plastická operace. Ilustrační foto
Kinshasa - „Byly doby, kdy jsem se styděla za svá malá ňadra, ale konečně jsem si splnila sen a nechala si je zvětšit," říká nadšeně žena z konžského města Matadi, které leží jihozápadně od metropole Kinshasy. V této oblasti se velká ňadra stávají novým standardem ženské krásy, ale vždycky to tak nebývalo, napsala tisková agentura Syfia.

Ideál krásy se v Kongu mění k radosti plastických chirurgů

Svět
Bad Boyz Sound Systém
Hranice – Milovníci reggae stylu z Hranic a okolí se mohou těšit na další akci tohoto hudebního žánru. Občanské sdružení GoKoBo Humanitas ve spolupráci s Městským kulturním zařízením Hranice pořádají v pátek 11. ledna v Zámeckém klubu benefiční koncert s názvem „Reggae Vibez".

GoKoBo Humanitas zve na další reggae párty

Volný čas
Kinshasa – Přibližně 914.000 lidí opustilo své domovy před střety mezi provládními silami a rebely ve východokonžské provincii Severní Kivu. Prohlásil to ve čtvrtek zástupce Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Gert Weskereen. Od dubna se jejich počet zvýšil o asi půl milionu, Weskereen ale podle agentury AFP nevyloučil, že někteří utečenci byli započítání několikrát.

Násilí na východě Konga vyhnalo z domovů přes 900.000 lidí

Svět
Rebelové z konžské povstalecké skupiny M23 vstoupili do východokonžského města Goma na hranicích s Rwandou.
Kinshasa - Rebelové z konžské povstalecké skupiny M23 vstoupili do východokonžského města Goma na hranicích s Rwandou. O kolonách povstalců postupujících na město informovala agentura Reuters. Po výzvě armády k evakuaci zamířil proud obyvatel Gomy k rwandské hranici. Vylidňují se i uprchlické tábory. Nové napětí v oblasti vyvolalo pondělní odmítnutí vlády zahájit s povstalci vyjednávání.

Povstalci v Kongu vstoupili do města Goma, boje pokračují

Svět
Ilustrační foto
Kinshasa – Děsivé zprávy se objevují z oblasti ve východním Kongu, kde velké skupiny primátů začaly napadat místní vesničany. Hlavní příčinou je šest měsíců trvající válka v této oblasti, která nutí primáty opustit jejich přirozené životní prostředí, a kvůli které vnímají člověka jako svou hrozbu, napsala tisková agentura Syfia.

Šimpanzi v Kongu útočí na lidi, mstí se za jejich násilí?

Svět
Ilustrační fotografie.
Kinshasa - Američtí a konžští vědci objevili ve východním Kongu nový druh opice. Podle agentury DPA je druh pojmenovaný cercopithecus lomamiensis první po mnoha letech, který byl v Africe nalezen.

Vědci objevili v Kongu nový druh opice

Svět
Ilustrační foto
Kinshasa – Nejméně 14 lidí usmrtil virus krvácivého horečnatého onemocnění ebola na severovýchodě Konga. První případ úmrtí na tuto nemoc se v zemi objevil v srpnu; krizi se však zatím nepodařilo zvládnout. Uvedli to v pondělí představitelé zdravotnických organizací, které citovala agentura Reuters.

Ebola v Kongu zabila už 14 lidí, v Ugandě se prý šířit přestala

Svět
Ilustrační foto.
Kinshasa - Ozbrojenci v přírodním parku na severovýchodě Konga zabili deset lidí a unesli další dva, včetně jednoho cizince. S odvoláním na místního činitele o tom v pondělí informovala agentura AP, podle níž útočníci také znásilňovali ženy.

Ozbrojenci zabili v Kongu deset lidí, další dva unesli

Svět
Ilustrační foto.
Kinshasa – V základní škole Bobenga v centru města Bandundu v západním Kongu je právě přestávka. Žáci vyběhli ven, aby si odpočinuli na dvoře, malá skupinka dětí se shromáždila pod mangovníky, které školu obklopují. A skoro hned všechny vytáhnou malé váčky s tabákovým práškem a začnou ho šňupat. Pytlíky mezi dětmi kolují, jak kamarádi navzájem zkoušejí kvalitu tabáku těch ostatních, napsala na svých internetových stránkách tisková agentura Syfia.

Děti v Kongu šňupají práškový tabák jako lék proti rýmě

Svět
Michel Nganzi Mukando z Demokratické republiky Kongo.
Brno /SOUTĚŽ/ - Velký dojem na něj po příjezdu do Brna udělalo množství univerzit. Jedna věc, která je dokázala překonat, se ale přece jen našla. „Byly to hezké holky. Těch je tu opravdu moc," směje se třicetiletý Michel Nganzi Mukando z Demokratické republiky Kongo.

Křepelky? To nejde, směje se Afričan

Brněnsko
V Kongu děti šňupají práškový tabák jako lék proti rýmě.
Kinshasa - V základní škole Bobenga v centru města Bandundu v západním Kongu je právě přestávka. Žáci vybíhají ven, aby si odpočinuli na dvoře, a shromažďují se pod mangovníky, které školu obklopují. Hned vytahují malé váčky s tabákovým práškem a šňupají. Pytlíky kolují, jak kamarádi navzájem zkoušejí kvalitu tabáku těch ostatních, píše tisková agentura Syfia.

Nedávejte dětem šňupat tabák kvůli rýmě, varují zdravotníci v Kongu

Zdraví
Konžany jsme zastihli právě u přípravy večeře. Vařili typicky africké jídlo Fufu a Ngayngay
Hranice – Celkem osm dní stráví sedmičlenná konžská taneční skupina Balet Alinga Mansaka Etu v Hranicích. Čtyři ženy a tři muži ve věku od jednadvaceti do devětatřiceti let přijeli kvůli sérii benefičních vystoupení, jejichž výtěžek půjde na nákup školních lavic pro děti v Kongu.
9 fotografií

Sníh jsme viděli poprvé. Připadá nám legrační

Hranicko
Vítěz prezidentských voleb v roce 2011 Joseph Kabila se dostal k moci v Kongu po atentátu, který byl spáchán na jeho otce Laurenta v roce 2001. Poprvé vyhrál volby v roce 2006.
Kinshasa - Násilnosti a protesty opozice jsou hlášeny z Konga po oznámení výsledků prezidentských voleb, v nichž podle volební komise zvítězil současný prezident Joseph Kabila. Od pátku, kdy byly zveřejněny výsledky hlasování z 28. listopadu, byli při nepokojích v Kinshase zabiti nejméně čtyři lidé.

Z Konga hlásí násilnosti po oznámení výsledků voleb

Svět