ŠTÍTEK: Kiribati

Oslavy příchodu nového roku na newyorském Times Square
Svět vstoupil do nového roku 2023. Kvůli časovému posunu ho jako první v 11:00 SEČ uvítali obyvatelé atolu Kiritimati, známého také jako Vánoční ostrov, který je součástí tichomořského státu Kiribati. Postupně vstoupily do nového roku Nový Zéland, Austrálie, země v Asii a východní Evropě a o půlnoci konečně rok 2023 přivítala většina Evropy včetně Česka. V nočních hodinách pak novoroční oslavy propukly v jižní Americe či části Spojených států amerických. Jako vůbec poslední přivítali nový rok obyvatelé menších zámořských území USA v Pacifiku.
9 fotografií

Vítejte v roce 2023: Světové metropole oslavily příchod nového roku

Svět
Oslava konce letošního roku v australském Sydney.
Tradičním ohňostrojem se obyvatelé Sydney i jiných měst Austrálie rozloučili s rokem 2021 a přivítali nový rok 2022. Oslavy se ale konají v situaci, kdy se v zemi šíří varianta koronaviru omikron. Australští hygienici v pátek podle agentury AP ohlásili 32 tisíc nových případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od začátku pandemie trvající už skoro dva roky.
15 fotografií

VIDEO: Sbohem 2021. Ve světě přivítali nový rok, omikron ale oslavy omezil

Svět
Příchod nového roku v Německu
/PŘÍMÝ PŘENOS, FOTOGALERIE/ S úderem jedenácté hodiny středoevropského času vykročily do nového roku jako první tichomořský ostrov Samoa a Vánoční ostrov (Kiritimati), který je součástí republiky Kiribati. Vítání nového roku se protáhne až do dnešní 13. hodiny, pro časová vyrovnávání tak novoroční den potrvá o dvě hodiny déle. Nový rok přivítali o půlnoci samozřejmě také Češi. 
8 fotografií

Rok 2018 je tady. Deník přeje hlavně zdraví, štěstí a spokojenost!

Svět
Cyklon Pam přinesl na Vanuatu zkázu a smrt.
Port Vila/Wellington - Desítky mrtvých si zřejmě vyžádala tropická bouře Pam, která v pátek zasáhla tichomořské souostroví Vanuatu. Vichr tam dosahoval rychlosti až 270 kilometrů v hodině, informují s odvoláním na humanitární agenturu OSN zahraniční média. Rozsáhlé škody způsobila bouře v hlavním městě, kde zůstala bez střechy nad hlavou tisíce lidí, řekla dnes agentuře DPA pracovnice humanitární organizace World Vision Chloe Morrisonová.

Bouře Pam na tichomořském Vanuatu zabila desítky lidí

Svět
Ilustrační foto.
Apia – Na 280.000 obyvatel tichomořských států Samoa a Kiribati dnes o půlnoci místního času (11:00 SEČ) opět jako první na světě uvítali nový rok 2015. Silvestrovské a novoroční oslavy budou ve světě jako každý rok dále probíhat postupně podle časových pásem. Z velkých měst začne vítat bouřlivě příchod nového roku především Sydney, kde půlnoc bude ve 14:00 SEČ.

Svět přivítá rok 2015, oslavy zahájí Samoa a Kiribati v Tichomoří

Svět
Podle Světové zdravotnické organizace je ročně hlášeno 5000 nových pacientů s leprou jen v západním Tichomoří.
Manila - Boj proti odvěké chorobě malomocenství ještě zdaleka není vybojován. Před touto skutečností varuje Světová zdravotnická organizace (WHO), podle níž je každoročně hlášeno na 5000 nových případů jen v západním Tichomoří. Přitom právě v této oblasti byla lepra vyhlášena za zlikvidovanou už v roce 1991, píše agentura AP.

Lepra: Každý rok přibude čtvrt milionu malomocných

Zdraví
Manila - Boj proti odvěké chorobě malomocenství ještě zdaleka není vybojován. Před touto skutečností varuje Světová zdravotnická organizace (WHO), podle níž je každoročně hlášeno na 5000 nových případů jen v západním Tichomoří. Přitom právě v této oblasti byla lepra vyhlášena za zlikvidovanou už v roce 1991, píše dnes agentura AP.

V Tichomoří přibývají případy lepry

Svět
Ilustrační foto.
Apia - Tichomořský ostrovní stát Samoa o půlnoci ze čtvrtka na pátek místního času skočí rovnou do sobotních oslav konce roku. Překročí totiž směrem na západ datovou linii a zařadí se do stejné datové oblasti jako její hlavní obchodní partneři Austrálie a Nový Zéland.

Ostrovní stát zruší 30. prosince a oslaví Silvestra

Svět
Ilustrační foto
Sydney – Na 5000 obyvatel tichomořského ostrova Kiritimati přivítalo příchod roku 2011. Atol Kiritimati označovaný dříve jako Vánoční ostrov je součástí ostrovního státu Kiribati, kterým prochází takzvaná datová hranice.

Na ostrově Kiritimati oslavili příchod roku 2011

Svět
Ilustrační foto
NUSA DUA - Užití nových technologií, ekonomické plány pro rozvojové země a celková prevence před následky globálního oteplování jsou tématy diskusí na summitu na Bali, jehož se účastní 190zemísvěta.

Na Bali se jedná o stavu Země

Svět