ŠTÍTEK: klonování

Ilustrační foto vlka arktického.
Vědcům se podařil další malý zázrak. Čínský tým úspěšně naklonoval prvního vlka arktického. Maya, jak mladou samičku pojmenovali, je zdravé, huňaté a energické vlče šedohnědé barvy, které žije své první měsíce života po boku náhradní matky, fenky bígla. Odborníci doufají, že stejnou genetickou technologií přispějí k záchraně ohrožených druhů zvířat, a zpomalí tím blížící se šestou vlnu masivního vymírání.

Číňané naklonovali prvního arktického vlka. Vychovává ho fenka bígla

Věda
Pes. Ilustrační foto
Pokud přijde čas dát svému mazlíčkovi navěky sbohem, je to pro majitele zvířat velmi těžké. Mnoho z nich si neumí život bez svého parťáka představit a mají pocit, že jim jej žádné jiné zvíře nedokáže nahradit. Předem vědí, že nový mazlíček by nebyl ani zdaleka tak báječný jako ten, kterého pochovali. Částečným řešením, jak mít své milované zvíře po svém boku třeba až do vlastní smrti, je klonování. To je dnes už poměrně všední záležitostí pro movité milovníky zvířat v asijských zemích nebo v Americe.
6 fotografií

Kopie psa za milion. Po světě pobíhají klony mazlíčků

Zvířecí deník a chovatelství
Vědkyně Helena Fulková
Vědkyně Helena Fulková, které se před několika lety podařilo jako první Češce naklonovat myši, nedávno uspěla v další oblasti. V Japonsku, kde je nyní na dlouhodobé stáži, vytvořila geneticky modifikované křečky. Sdělil to její otec Josef Fulka z Výzkumného ústavu živočišné výroby Akademie věd ČR, který je také odborníkem na klonování. Fulková patří do týmu Petra Svobody z Ústavu molekulární genetiky.

Úspěch české vědy: Fulkové se podařilo vytvořit geneticky modifikované křečky

Česko
Ilustrační foto.
Soul - Nechat pobíhat své domácí mazlíčky po oploceném trávníku v západní části Soulu za 100.000 dolarů není zrovna levný špás, ale jejich majitelé alespoň přesně vědí, co za to získají. Trávník patří společnosti Sooam Biotech Research Foundation, která je ve světě na prvním místě v klonování domácích zvířat. To se v posledním desetiletí stalo úspěšným byznysem zaměřeným na majitele psů, kteří chtějí se svými miláčky žít navždy… a to doslova, píše AFP.

Korejská Sooam Biotech zajistí domácí mazlíčky "navždy"

Svět
Ilustrační foto.
Praha – Za české prvenství v naklonování myší, výzkum virů i matematické logiky dostanou mladí čeští vědci ocenění od nadačního fondu Neuron. Každý z nich si spolu s cenou odnese i čtvrtmilionovou finanční odměnu. Ocenění poputuje za bioložkou Helenou Fulkovou, která jako první z Česka naklonovala myš, ekonomem Filipem Matějkou, který pomocí ekonomických teorií vysvětluje chování lidí a státu i biologem Pavlem Plevkou, který zkoumá pikornavirů způsobujících běžná nachlazení i záněty mozku. Informovala o tom Lada Brůnová z Neuronu.

Nadační fond Neuron ocení vědce za klonování myší i výzkum virů

Česko
Kapela Karlovy hračky.
Boskovice – Originální hudba různorodých žánrů pomůže dobré věci. Tuto sobotu od půl osmé večer se totiž Zámeckým skleníkem v Boskovicích rozezní písničky kapely Karlovy hračky, která výtěžek z akce věnuje blanenské charitě. „Snažíme se být muzikou prospěšní a pomáhat lidem, kteří to potřebují," vysvětlil zpěvák boskovické kapely Radek Klon.

Benefiční koncert pomůže postiženým. A spojí mladé i staré

Volný čas
The New Morning
Tachov – Díky crowdfundingu se po celém světě podařilo prosadit řadu užitečných projektů. Tento fenomén, kdy autor projektu osloví formou internetu veřejnost, která mu může posílat peníze na uskutečnění myšlenky, pronikl i na Tachovsko.

Chtějí natočit desku. Pomůžete?

Tachovsko
Vědkyně Helena Fulková
Praha - Mladá vědkyně Helena Fulková, která jako první Čech či Češka naklonovala několik myší, zatím pochopení u veřejnosti nenašla. "Velká část lidí, kteří se k tomu vyjadřují, mě za to proklíná," řekla v rozhovoru s ČTK. Většina laiků si podle ní myslí, že jsou pokusy na zvířatech nemorální. Přitom si prý neuvědomují, že výzkum může pomoct k vývoji nových léků. Fulková by chtěla zkusit genetickou modifikaci křečka zlatého. Pokud by se jí podařila, byla by první v Evropě.

Lidé mě za klonování zvířat nenávidí, říká mladá vědkyně

Česko
Ilustrační foto, zkumavka.
Praha – Například za unikátní klonování myší, výzkum v oblasti kostních implantátů či hledání léku proti virům dnes dostanou mladí vědci prestižní Prémii Otto Wichterleho. Odborná porota vybrala vědce, jimž není více než 35 let a již v Akademii věd ČR dosáhli špičkových výzkumných výsledků. Celkem 21 laureátů si rozdělí více než sedm milionů korun. Ocenění převezmou od předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše v pražské Lannově vile.

Wichterleho prémii dostanou vědci za klonování myší i výzkum virů

Česko
Kapela Karlovy hračky v plné sestavě.
Boskovice - Osm hudebníků tvoří bluesrockovou kapelu Karlovy hračky. Rodáci z Boskovic jezdí po Česku, aby v klubech a na festivalech hráli svou vlastní tvorbu. Plánují i natočení desky. „Hlavně chceme, aby naše hudba lidi bavila. Pokud si z koncertu návštěvníci odnesou nějaký zážitek, je to pro nás znamení, že snad něco děláme dobře," vypráví zpěvák kapely Radek Klon.

Boskovická kapela Karlovy hračky: Chceme lidi bavit

Hudba
Kapela Karlovy hračky v plné sestavě.
Boskovice - Osm hudebníků tvoří bluesrockovou kapelu Karlovy hračky. Rodáci z Boskovic jezdí po Česku, aby v klubech a na festivalech hráli svou vlastní tvorbu. Plánují i natočení desky. „Hlavně chceme, aby naše hudba lidi bavila. Pokud si z koncertu návštěvníci odnesou nějaký zážitek, je to pro nás znamení, že snad něco děláme dobře," vypráví zpěvák kapely Radek Klon.

Boskovická kapela Karlovy hračky: Chceme lidi bavit

Volný čas
Ilustrační foto.
Peking – Kvičení prasat je slyšet dlouho předtím, než auto dojede k řadě dlouhých budov zasazených do kopcovité krajiny jižní Číny. Právě probíhá krmení a zvířata se dychtivě tlačí k ohradám svých kotců. Není to ale obyčejná prasečí farma. Toto zařízení, které provozuje dynamická společnost BGI, se totiž stalo největším centrem pro klonování prasat.

Čína klonuje na průmyslové úrovni, píše britská BBC

Svět
Ilustrační foto.
Moskva - Ruští vědci dnes oznámili, že v ostatcích mamutí samice ve věčně zmrzlé půdě na jednom z arktických ostrovů nalezli krev tohoto pravěkého obra. Nález prý výrazně zvyšuje šance na naklonování potomků prehistorického zvířete. K nálezu podle agentury AFP dospěla expedice, kterou začátkem května uskutečnila ruská zeměpisná společnost a jakutská univerzita.

Ruští vědci našli mamutí krev, zvyšují se prý šance na klonování

Svět
Klonování lidských embryí. Plody vytvořené touto cestou se ale až dosud přestaly vyvíjet dřív, než se utvořily „zázračné“ kmenové buňky.
Washington, Londýn – Po více než 15 letech neúspěchů se biologům podařilo získat kmenové buňky z lidských embryí. Ve všech dosavadních případech se lidské plody přestaly vyvíjet dřív, než se „zázračné buňky" vytvořily.Vědci doufají, že se tím otevřela cesta k lepší léčbě tak rozdílných nemocí, jako jsou Parkinsonova choroba, cukrovka nebo roztroušená skleróza.

Vědci získali kmenové buňky z klonovaných embryí

Svět
Ilustrační foto
New York – Americkým vědcům se podařil toužebně očekávaný průlom v oblasti klonování. Vyprodukovali kmenové buňky z klonovaných lidských embryí, což by mohlo vést k nové cestě, jak účinně pokročit v léčbě například Parkinsonovy choroby nebo cukrovky. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na zprávu z odborného časopisu Cell.

Vědci v USA získali kmenové buňky z klonovaných lidských embryí

Svět
Ilustrační foto.
Londýn – DNA je schopná „přežít" nanejvýš pár milionů let, zjistili vědci. Získat kyselinu z pozůstatků dinosaurů, kteří vyhynuli před 65 miliony let, je tak nemožné. Podle deníku Le Figaro je tím pohřbena poslední naděje na vytvoření obdoby Jurského parku, o němž pojednávají vědeckofantastické filmy amerického režiséra Stevena Spielberga z 90. let minulého století.

Oživit Jurský park? Nemožné. DNA se rozpadne za pár milionů let

Svět
Ilustrační foto
Moskva – Ruští odborníci nalezli na severovýchodě Sibiře části těl mamutů, které by mohly obsahovat živé buňky vhodné ke klonování. V dnešním rozhovoru pro zpravodajský server Vzgljad.ru to prohlásil šéf mezinárodního vědeckého týmu Semjon Grigorjev. Expedice Jana-2012 operovala v nejsevernější části Jakutska a kromě ruských vědců se jí zúčastnili odborníci z Jižní Koreje, USA a Švédska.

Na Sibiři našli zbytky zachovalých těl mamutů, chtějí je klonovat

Svět
Počítačová hra Diablo 3.
Společnost Blizzard přistoupila na nutnost stálého připojení na internet u Diablo 3, aby nedocházelo k zneužívání chyb a podvodům. Jako například ke klonování speciálních herních předmětů, které bylo tak rozšířeno v Diablo 2. Asiaté jsou ale chytří a přišli na způsob, jak dělat i tohle.

Další problémy s Diablo 3: dupování předmětů, kradení účtů

Hry
Ilustrační foto
Madrid – Mamut, vyhynulý savec s velkými zahnutými kly, který se po velké části Země proháněl ještě před nějakými 6000 lety, by mohl znovu ožít. To v případě, že budou úspěšní japonští vědci na univerzitě v Kjótu, kteří chtějí toto zvíře do pěti let naklonovat.

Japonští vědci chtějí naklonovat vyhynulého mamuta

Svět
Divadelní hra Elementární částice.
Brno - Absurdita a depresivnost čišící ze současné společnosti, mezilidských vztahů i pokusů na zvířatech. Tato témata kriticky zpracovává filozofický román Elementární částice francouzského kontroverzního básníka, spisovatele, fotografa i rockového hudebníka Michela Houellebecqa. Dramatizaci jeho díla uvede v pátek večer v české premiéře brněnské Divadlo Reduta.

Elementární částice řeší vztahy i klonování

Volný čas
Pratur je předkem domácího skotu, byl původně rozšířen v celé Evropě, části Asie a severní Africe. Poslední kus zahynul roku 1627 v rezervaci u polského Jaktorova, asi 50 km jihozápadně od Varšavy.
Plzeň - Klonování pratura, předka dnešního domácího skotu, či tarpana, původního evropského divokého koně, by v budoucnu mohlo být možné, říká v rozhovoru pro Deník Jaroslav Pavelka z katedry archeologie Západočeská univerzity.

Geny pratura přežívaly do nástupu moderního skotu

Česko
Kresba Jana Steklíka.
Myslím si, že už se nemusí trápit ti, kdo si lámali hlavu, jak se bude jmenovat 21. století. Vypadá to, že to nebude ani digitální, ani století genetického klonování, ale nejspíš si vyslouží pojmenování století terorizmu, protože hrůza, děs a zoufalství dostávají celosvětový rozměr.

Naší podstatou musí být lidskost

Orlicko
Odpůrci genetického inženýrství asi nepotěšil verdikt úřadu EFSA, že maso z klonovaných zvířat je nezávadné.
Brusel - Mléko a maso z klonovaných zvířat a jejich potomstva jsou stejně zdravotně nezávadné jako produkty z konvenčně chovaných zvířat. Vyplývá to ze čtvrteční zprávy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA).

EU schválila výrobu potravin z klonovaných zvířat

Svět