ŠTÍTEK: Kodak

Schinzelův dům trvale připomíná slavného objevitele během jeho opavského pobytu. Jeho význam bude dál připomínat pamětní deska, umístěná na fasádě domu.
Na náměstí Svobody stojí dům, ve kterém bydlel objevitel třívrstvé barevné fotografie Karel Schinzel. Dnes v ní funguje odborné pracoviště žáků Střední hotelové školy a VOŠ v oboru kadeřnici a pekaři. Ve středu 21. prosince bude na jeho fasádě za účasti hejtmanova náměstka Jaroslava Kanii slavnostně odhalena Schinzelova pamětní deska. 

Otec barevné fotografie. Karel Schinzel bude mít v Opavě pamětní desku

Opavsko
Takzvaná světla nad Lubbockem byla neobvyklá formace světel viděná nad městem Lubbock v Texasu v srpnu a září 1951. Hodně lidí je tehdy považovalo za létající objekty mimozemšťanů. Ilustrační kresba
Jde o jeden z nejznámějších příběhů pozorování UFO, pozoruhodné na něm však je, že měl po letech nečekané opakování. V srpnu roku 1951 se nad texaským městem Lubbock objevovala podivná formace světel, již jako všechny tehdejší výskyty UFO oficiálně zkoumalo americké vojenské letectvo. To nakonec dospělo k závěru, že šlo o běžný přírodní jev. Jenže před 10 lety, v roce 2012, se divná světla objevila znovu.
9 fotografií

UFO nad Lubbockem: Před 71 lety vyděsila Ameriku záhadná formace světel na nebi

Svět
František Kuba
Kdysi jsme si doma míchali vývojky a ustalovače na černobílé fotografování. Rozumy jsme si předávali v rámci fotoklubů. Díky tomu se fotografové začátečníci dozvěděli, že kromě české značky Foma, kterou mají v každé drogerii, existují i jiné. Barevné!!! Orwo je sice dobré na diapozitivy, ale kdo to myslí s barevnou fotografií vážně, musí si sehnat Agfu nebo Kodak.

Komentář Františka Kuby: Angela Merkelová a barevný film

Názory z regionu
Marek Vašut.
Liberecký kraj /ROZHOVOR/– První fotky dělal herec, který si mimo jiné zahrál po boku Anthonyho Hopkinse, ještě předtím, než začal chodit do školy. Na kodaku, který dostal od dědečka. Fotografování propadl zcela v New Yorku, kde víc než rok pobýval. Digitálně upravené snímky reality, která místy přechází v abstrakci, pořizoval Marek Vašut v letech 1990– 2010. 

Herec Marek Vašut: Má výstava? Berte ji jako drzost kdysi vášnivého amatéra

Liberecko
Marek Vašut.
Liberecký kraj /ROZHOVOR/– První fotky dělal herec, který si mimo jiné zahrál po boku Anthonyho Hopkinse, ještě předtím, než začal chodit do školy. Na kodaku, který dostal od dědečka. Fotografování propadl zcela v New Yorku, kde víc než rok pobýval. Digitálně upravené snímky reality, která místy přechází v abstrakci, pořizoval Marek Vašut v letech 1990– 2010. 

Herec Marek Vašut: Má výstava? Berte ji jako drzost kdysi vášnivého amatéra

Českolipsko
Národní technické muzeum. Ilustrační foto.
Pestré a bohaté využití kdysi nejrozšířenějšího plastu bakelitu v elektrotechnice, strojírenství, fotografické technice i spotřebním průmyslu připomene výstava v Národním technickém muzeu v Praze (NTM). Začne ve středu a zájemci si na ní mohou prohlédnout na 300 radiopřijímačů, telefonů, fotoaparátů, spotřebičů pro domácnost, hraček a dalších výrobků.

Výstava připomene pestré využití bakelitu, 110 let starého plastu

Praha
Autoportréty Martina Faltejska budou k vidění na lanškrounské výstavě Stav beztíže.
Lanškroun /ROZHOVOR/ - Autoportrét ve vodě, sněhu, snímky z okolí Lanškrouna i fotografie pro módní časopis Elle. Martin Faltejsek z Lanškrouna třikrát vyhrál Czech Press Photo a právě v sobotu zahájí v lanškrounském muzeu svoji první výstavu v rodném městě. Autoportréty a fotografie pořízené v Lanškrouně a okolí - Stav beztíže.
6 fotografií

Martin Faltejsek: Chtěl jsem si stačit sám i v roli modela

Volný čas
Ilustrační foto.
Prostějov – Přišel, viděl, ukradl. Takový byl v krátkosti čin zloděje, který ve středu udeřil v Prostějově. Na parkovišti u hřbitova v brněnské ulici se pozdě odpoledne vloupal do auta a nechal za sebou nemalé škody.

Zloděj bral i oblečení

Zločiny a soudy
Petr Palouš
Bruntál – Petra Palouše z Bruntálu mohli zdejší lidé vidět mnohokrát s fotoaparátem v ruce při jeho procházkách městem a blízkým okolím.

Zachycují ztracený čas

Bruntálsko
Adam Bartoš
Strakonice - Fotoaparát vzal Adam Bartoš (27) ze Strakonic do ruky už jako dítě. „Fotil jsem tenkrát fotky do rodinného alba. Ty, kde chybí nohy, část hlavy nebo je objektiv zacloněn kouskem prstu," směje se. Dnes se může pochlubit například fotkami v různých časopisech a z různých koutů světa. K úspěchům vedla ale dlouhá cesta.
6 fotografií

Za fotkami se vydal do Skotska i zchátralých budov

Strakonicko
Ilustrační foto
Karlovy Vary – Asociace českých kameramanů zveřejnila na dnešní party Filmového a televizního svazu FITES na karlovarském festivalu iniciativu, jíž oslovuje odbornou filmovou a televizní veřejnost. Jde o návrh obrátit se na ministra kultury, aby zadal Národnímu filmového archivu úkol registrovat 200 nejlepších českých filmů do statutu Národních kulturních památek. Filmové umění a slavné české filmy by se tak dostaly mezi ostatní kulturní klenoty v majetku státu.

Kameramani chtějí nejlepší filmy zařadit do národních památek

Film a televize
Ilustrační foto.
Milíčeves – Také vedoucí účastník okresního přeboru mužů je v plné přípravě na jarní část sezony. Dva přátelské zápasy napověděly, jak na tom svěřenci Jiřího Romana momentálně jsou. Nejprve remízovali s mužstvem z pražské soutěže, pět gólů nastříleli účastníkovi I. B třídy.

Ani okresní fotbalový lídr nezahálí

Fotbal
Tým hrající AVL - Dorotka Máchalová.
Hradec Králové – Dost překvapivý. Tak hodnotí uplynulý ročník Mizuno Amatérské volejbalové ligy v Hradci Králové její organizátor Martin Loukota. Soutěž za sebou v sobotu nechala poslední turnaj, zároveň se večer v Country Clubu Lucie uskutečnilo předání cen a závěrečná party s kapelou Single Ladies.

Amatérská volejbalová liga: Dorotka Máchalová vyčnívala

Ostatní sporty
Ilustrační snímek.
Opava - Asociace profesionálních fotografů České republiky v minulých dnech slavnostně udělila ceny Osobnost české fotografie. Za dlouholetý přínos ji získal známý pražský fotograf Ivan Pinkava, Osobností české fotografie za počin v roce 2012 se stala Dita Pepe, která pedagogicky působí na Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě (a je rovněž jeho absolventkou).

Osobností české fotografie byla vyhlášena Dita Pepe

Ostatní
Dita Pepe (na snímku) se stala Osobností české fotografie za rok 2012.
Opava - Asociace profesionálních fotografů České republiky v pondělí 25. března slavnostně udělila ceny Osobnost české fotografie. Za dlouholetý přínos ji získal známý pražský fotograf Ivan Pinkava, Osobností české fotografie za počin v roce 2012 se stala Dita Pepe, která pedagogicky působí na Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě (a je rovněž jeho absolventkou).

Osobností české fotografie byla vyhlášena Dita Pepe

Volný čas
Bagříci - tým hrající AVL.
Hradec Králové – Přestože se finálových bojů nezúčastní, mohou druholigoví Bagříci mluvit o úspěšné sezoně. V letošní hradecké Mizuno Amatérské volejbalové lize oproti loňsku v tabulce poskočili o osm míst. „Jsem spokojený," říká stručně Radim Bednář, papírový kapitán Bagříků.

AVL: Bagříkům se poslední turnaj povedl, tým skončil osmý

Ostatní sporty
Ferneteam, účastník AVL.
Hradec Králové – Mohou mluvit o štěstí, jsou pátí, a tak si ligové finále také zahrají. V sobotu v hradecké Mizuno Amatérské volejbalové lize uzavřela základní část také druhá liga. Zformovala se tak nejlepší pětice, která si to v sobotu 6. dubna rozdá o postup do elitní první ligy.

AVL: Na postup ztráceli deset bodů, jenže se vybičovali

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
New York - Americká společnost Eastman Kodak Co. prohloubila v loňském roce ztrátu o 80 procent na 1,38 miliardy USD (27,1 miliardy Kč). Důvodem jsou mimořádné náklady na restrukturalizaci a reorganizaci podniku. Firma však potvrdila, že je na dobré cestě, aby se jí podařilo opustit režim bankrotové ochrany v polovině roku 2013. Kodak požádal o bankrotovou ochranu před věřiteli loni v lednu.

Kodak loni prohloubil ztrátu. Prý je ale na dobré cestě z bankrotové ochrany

Ekonomika
Z prostředí Mizuno Amatérské volejbalové ligy.
Hradec Králové – Mizuno Amatérská volejbalová liga se v neděli po letní pauze vrátí do sportovní haly TJ Slavia Hradec Králové. Uskuteční se zde přípravný turnaj, který je předzvěstí nové sezony. „Přípravný turnaj je pro týmy příležitostí, jak se znovu sžít s palubovkou a sehrát se," říká hradecký organizátor Martin Loukota.

Nedělní turnaj otevře sezonu Amatérské volejbalové ligy

Ostatní sporty
Z prostředí Mizuno Amatérské volejbalové ligy.
Hradec Králové - Amatérská volejbalová liga: Loni první hradeckou Mizuno Amatérskou volejbalovou ligu vyhráli, letos se museli spokojit „jen“ s druhým místem. Přesto tým, který si říká 13, účast na celostátním finále nemine, Hradec Králové pojedou 21. dubna do Prahy reprezentovat hned tři týmy.

Týmu 13 uteklo zlato o bod, obhajoba se tak nekonala

Ostatní sporty